Guatemala

Lake Atitlan in Guatemala: bezoek hippiedorp San Marcos

Van alle plaatsjes aan Lake Atitlanin Guatemala was San Marcos zonder twijfel onze favoriet. Net als alle dorpen rondom het meer heb je hier een prachtig uitzicht over het water. Maar je komt hier voor de fijne sfeer. San Marcos wordt ook wel omschreven als een hippiedorpje en dat snappen we wel. De sfeer is ontspannen en relaxed, de bezoekers kan je hippie’s noemen en er worden yoga, reiki en sound healings aangeboden.

Lake Atitlan | San Marcos | Guatemala
Grafitti | San Marcos | Lake atitlan | Guatemala

Eten en drinken in San Marcos

San Marcos de Laguna is klein. Heel klein. Het bestaat grofweg uit twee lange, parallelle straten van de pier naar de hoofdweg. Een van de twee is weinig meer dan een smal steegje, maar de andere straat is het hippe centrum van San Marcos. De muren zijn gevuld met kleurrijke straatkunst en souvenirs. Het piepkleine, knusse dorpje zit ook vol leuke eettentjes en die vind je bijna allemaal aan deze straat.

Op onze hotspotkaart bovenaan en onderaan deze blog vind je de leukste plekken. Onze favoriete hotspots in San Marcos:

  • Maloca (net geopend) voor vega maaltijden op ligkussens. Tip: kies de buddhabowl.
  • Capitano voor local food voor een erg kleine prijs.
  • Circles Cafe & Bakery voor de beste koffie, koekjes en broodjes.
  • Pita Gordita voor pitabroodjes met hummus en falafel.
  • Shambala voor gezonde ontbijtjes.

De leuke eettentjes worden afgewisseld door hippiewinkels met lange jurken, gebreide topjes en kleurrijke sjaals. San Marcos ademt zo’n hippiesfeer dat zelfs de gebruikelijke, kleine tienda’s hier naast hun marsen, flesjes cola en chips ook sojamelk en gojibessen verkopen.

Tip: in San Marcos is maar één ATM, namelijk in zo’n tienda aan de rand van het dorpje.

Door die hippiesfeer doet San Marcos wel westers aan. Er wonen ook veel Amerikaanse en Europese hippies die in de restaurants en winkeltjes werken. Een echt local experience zal je hier dus niet hebben, maar daarvoor is Lake Atitlan misschien sowieso niet de beste bestemming.

7x wat te doen in San Marcos bij Atitlan

Wij bleven twee nachten in San Marcos, maar we spraken ook reizigers die hier weken blijven hangen. Hoewel het piepklein is, kan je je hier ook echt lang vermaken.

#1 Geniet van alle hippe hotspots in San Marcos

We noemden al de toffe hotspots die je in San Marcos vindt. Van een ijsje tot espresso, van buddhabowl tot falafelbroodje, van lokaal eten tot cocktails. Je kan hier alles vinden.

#2 Bekijk de zonsondergang bij het Lake Atitlan

Het einde van de dag is hét moment om naar het meer te lopen. De zon gaat onder achter de bergen rondom het meer en geeft alles een gouden glans. Tul y Sol is een goede plek om een drankje te drinken tijdens golden hour. Je kan ook een van de vele steigers aan het water opzoeken om in alle rust van dit mooie moment te genieten.

#3 Neem een massage, doe yoga of ontdek je spirituele kant

In een hippiedorp als San Marcos de Laguna wordt op iedere straathoek wel een relaxmassage, reiki, yoga, meditatie, sound healing of een spirituele sessie aangeboden. Een van de populairste plekken is The Yoga Forest, waar je ook kan overnachten. Grijp je kans en ontdek je spirituele kant!

#4 Pak de boot naar andere dorpen aan Lake Atitlan

San Marcos is niet het enige dorp aan het grote Lake Atitlan. Bekend zijn verder vooral Panajachel en San Pedro. Panajachel is de grootste en drukste plaats aan het meer. Vooral in het weekend is het hier gezellig druk en is de hoofdstraat propvol souvenirkraampjes. San Pedro staat bekend om de betaalbare hostels en feestjes. Hier vind je daarom vooral de jongere backpackers. Maar ook andere reizigers komen hier graag om het dorp een dag te verkennen. De makkelijkste manier om naar de andere dorpen rondom het meer te komen, is per boot. De prijs van een enkel reis ligt tussen de 10 en 20Q.

Tip: de meeste bussen vertrekken en komen aan in Panajachel, maar ook vanaf San Marcos kan je shuttles naar alle mogelijke bestemmingen boeken.

#5 Bezoek de viewpoints in Cerro Tzankujil

Direct aan San Marcos ligt het park Cerro Tzankujil met prachtige vergezichten over het meer. Het park ligt tegen de rotsen op en heeft meerdere vlonders en steigers op het meer.

#6 Bekijk de zonsopkomst vanaf de Indian Nose

Deze hike hebben wij naar alle vulkaanhikes de dagen ervoor even overgeslagen, maar schijnt prachtig te zijn. Nog in het pikkedonker hike je met je gids naar de Indian Nose om daar langzaam de zon op te zien komen. Prachtige vergezichten zijn gegarandeerd.

#7 Shoppen aan Lake Atitlan

De hippiewinkels van San Marcos en de souvenirkramen in Panajachel zijn de perfecte plek om souvenirs in te slaan. Maar je kan vanaf San Marcos ook een dagtocht maken naar de beroemde markt van Chichastenango.

Tip: het kan in San Marcos in de avond behoorlijk afkoelen en ’s nachts is het zelfs wat koud. Pak dus ook een warme trui in of koop die bij het shoppen.

Overnachten aan Lake Atitlan in San Marcos

Hotels en hostels heb in in San Marcos voor elk budget. Van indrukwekkende cabins in de rotsen met lake view tot kleurrijke hostels en alles daartussen. Dit zijn de leukste plekken om te overnachten in San Marcos!

#1 The Yoga Forest

Ik noemde The Yoga Forest al als populaire slaapplekken. Het ligt hoog in de bergen, dus je moet nog behoorlijk wat bergopwaarts wandelen vanaf de steiger om daar te komen. Goedkoop is deze yogaspot niet.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van The Yoga Forest.

#2 Buddy Bear Hostel

Een meer budgetvriendelijke optie is Buddy Bear Hostels. Er zijn zowel privékamers als slaapzalen. Het kleurrijke hostel heeft uitzicht op het meer.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Buddy Bear Hostel.

#3 Baba Yaga

Voor een prachtig uitzicht over het meer moet je bij Baba Yaga zijn. Deze unieke lodge ligt aan de rand van de stad en tegen de rotsen rondom het meer aan. De buitendouche is prachtig.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Baba Yaga.

#4 Lush Atitlan

Nog zo’n plek met fenomenaal lake view, maar dan tegen een meer betaalbare prijs. Alles aan de aankleding van dit hotel aan het meer is mooi. Van de natuurlijke materialen tot de rustige tinten.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Lush Atitlan.

#5 Eagle’s Nest Atitlan

Iets buiten San Marcos en tegen de rotsen ligt dit adelaarsnest. Het uitzicht over het meer en de vulkanen is fenomenaal. Er zijn berghutjes, slaapzalen en appartementen.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Eagle’s Nest Atitlan.