Guatemala

Bezoek Quetzaltenango in Guatemala

De stad Quetzaltenango – ook wel Xela genoemd – wordt zelden in reisroutes voor Guatemala opgenomen. En dat vinden wij hartstikke zonde. Natuurlijk snappen we dat je in geval van tijdgebrek de grote highlights Antigua, Lago di Atitlan en Tikal voorop plaatst. Maar heb je wel genoeg tijd? Reis dan na Atitlan vooral nog een klein stukje verder naar Xela. En wel om deze zeven redenen!

7x waarom je Quetzaltenango moet bezoeken

#1 Het is een paradijs voor hikers

Meer nog dan Antigua en Atitlan waar veel reizigers toffe hikes doen, is Xela een paradijs voor hikers. Rondom Quetzaltenango liggen een aantal van de meest indrukwekkende vulkanen van Guatemala. Wist je dat de hoogste vulkaan de Tujimal is? Vanaf Xela kan je een meerdaagse tocht ondernemen naar deze top van Midden-Amerika. Maar ook meer dichtbij kan je een meerdaagse hike ondernemen naar de Santa Maria-vulkaan of een halve dagtocht naar de actieve Santiaguito.

En dat zijn alleen nog maar de vulkanen. Wat dacht je van een meerdaagse hike van Xela naar Lake Atitlan? Of om meerdere dagen door de omgeving van Xela te trekken om lokale dorpjes en authentieke Maya-stammen te bezoeken? Wij begrijpen wel waarom veel actieve reizigers weken blijven plakken in deze stad.

#2 Ervaar het echt Guatemalaanse stadsleven

Xela wordt ook wel de meest typisch Guatemalaanse stad van het land genoemd. Het is na Guatemala City de grootste stad van Guatemala, maar er is minder criminaliteit dus is dit een veilig alternatief voor de hoofdstad. Het is ook fijn dat er in Xela niet zo veel toeristen zijn als in bijvoorbeeld Antigua. Hierdoor is de stad minder gericht op buitenlanders en kan je hier meer opgaan in het echte Guatemala.

#3 Ontbijten bij Xelapan is een must-do

Iedereen in Guatemala kent de keten Xelapan, maar alleen in Xela zijn de bakkerijen te vinden. Ontbijt, koffie, broodjes en zoetigheden zijn hier allemaal spotgoedkoop. En allemaal even lekker! Wij zijn echte breakfast people en in Quetzaltenango was Xelapan absoluut onze favoriete spot.

#4 Vind je home away from home bij Mucha Arte Hostal

Ons favoriete slaapplek in Guatemala was bij Patricia en Juan Carlos in Mucha Arte Hostal. De kamers zijn erg ruim, het hotel is prachtig stijlvol ingericht en de eigenaren zijn de beste hosts. Dat klinkt als een duur boutique hotel, maar de prijs zal je verbazen. Voor een kamer betaal je (omgerekend) maar 15 tot 20 euro! Dat is inderdaad zo goedkoop dat Mucha Arte een populaire uitvalsbasis is voor reizigers die langer in Xela blijven plakken. Een bezoek aan Xela is alleen al een must-do vanwege Mucha Arte Hostal.

#5 Leer over de lokale geschiedenis en gebruiken op de begraafplaats

In Latijns-Amerika zijn begraafplaatsen ware attracties en zeker ook in Xela. De grafmonumenten zijn prachtig imposant en allemaal weer even anders. Je ziet aan de omvang van de graven gelijk wat de sociaal achtergrond was van de familie: hoe groter, hoe belangrijker. Bezoek in ieder geval het graf van Vanushka, gestorven aan liefdesverdriet volgens de legendes en nu vereerd en aanbeden door vrijgezellen (en het lokale biertje met dezelfde naam). Ook de graven van de twee oud-presidenten zijn een must-visit. Presidenten van Quetzaltenango om precies te zijn. Want wist je dat deze regio een korte tijd onafhankelijk van Guatemala is geweest?

Tip: er worden ook nachtelijke rondleidingen over de begraafplaatsen gegeven. Misschien een beetje spooky, maar dat is ook wel passend.

#6 Een perfecte plek om voor langere tijd te blijven

Omdat Xela veel minder onveilig en toeristisch is dan de andere grotere plaatsen in Guatemala, is het een populaire plek voor digital nomads of wereldreizigers om langer te blijven plakken. Er zijn allerlei mogelijkheden om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen en Spaanse (privé)les te volgen.

#7 Bezoek de interessante lokale highlights in de omgeving

Quetzaltenango heeft een fijne sfeer, maar naast de begraafplaats zijn er niet echt highlights. Die heb je in de heuvelachtige omgeving des te meer. Bezoek bijvoorbeeld de natuurlijke hotsprings om met tientallen locals in heet water te dobberen. Of ga naar Zunil om te aanschouwen hoe de locals een sigaar rokende ‘heilige’ vereren en vragen om gezondheid, liefde of gewoon een X-box. Ook heb je in de omgeving van Quetzaltenango voor authentieke dorpen waar Maya-stammen leven. Met een gids kan je hier ook een bezoekje brengen.