Guatemala

Earth Lodge in Antigua: boomcabins en ochtendyoga

Voor de mooiste slaapplek in Antigua moet je bij Earth Lodge zijn. Iets buiten de stad en op 1.800 meter hoogte biedt Earth Lodge de mooiste vulcano views, lekkerste vega maaltijden, ochtendyoga en toffe (boom)hutten.

De eco friendly Earth Lodge is een oase van rust vlakbij het bruisende Antigua. Hier is het rustig en stil, op de geluiden van spelende honden en het uitbarsten van de Fuego-vulkaan na. Slapen doe je in het soort toffe hutten waar je als kind al van droomde. Indrukwekkende boomhutten, berghutjes in A-vorm of zelfs in semi-luxe tenten.

Wij mochten aan het begin van onze reis door Guatemala twee nachten op deze unieke locatie overnachten. Ons onderkomen? Casa Agua, een berghut in A-vorm. Met een badkamer, klein terras en hangmat met vulcano view! Want de drie beroemde vulkanen van Antigua – de Agua, actieve Fuego en Acatenango – zie je overal vanaf de Earth Lodge. Zowel vanaf vrijwel alle slaapplekken, als vanaf het grote terras, restaurant en de yogastudio. Yoga? Ja, Earth Lodge biedt sinds kort ook twee keer per dag ultieme ontspanning aan. How about ochtendyoga met uitzicht op Antigua, bergen en vulkanen?

En dat allemaal tussen de avocado’s, want alle hutjes en gebouwen van Earth Lodge zijn gebouwd op de berghelling van een werkende avocadofarm. Instant trek in toast met avocado? Het restaurant heeft zo veel lekkere gerechten dat ook veel reizigers vanuit Antigua naar Earth Lodge komen voor alleen ontbijt of lunch. Als je hier slaapt, kan je ook ieder avond aanschuiven bij het family style buffet dinner iedere avond. Geef van tevoren door of je wil mee-eten. En of je dan gaat voor de vega maaltijd of toch graag vlees bij je avondeten hebt.

Vega is namelijk de standaard. Wel zo duurzaam namelijk. Want Earth Lodge noemt zichzelf eco friendly. Vrijwel alle hutjes zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Ook de ingrediënten voor de keuken zijn lokaal, drinkwater komt niet uit flessen maar een eigen filter en plastic wordt zo veel mogelijk gemeden. Om het dorpje El Hato hier op de berg te ondersteunen, staan de eigenaren bovendien een deel van de opbrengst af aan de lokale school. Ook helpen? Informeer dan of de school nog schoolspullen nodig heeft of doneer geld. Wij brachten een grote stapel potloden, puntenslijpers, gummen, stiften en meer vanuit Nederland mee voor de school.

View from room Earth Lodge | Antigua | The Orange Backpack

Ben je al verkocht? Dan nog wat praktische tips. De eerste is om vooral op tijd te boeken. Want dit is een populaire plek en er zijn ook vaak private events. Het is ook goed om te bedenken dat je met de auto bij Earth Lodge kan komen, maar je vervolgens nog wel ongeveer 10 minuten met bagage de berg af moet dalen. En bij vertrek dus weer omhoog moet. Dit is dus geen aanrader als je wat slechter te been bent.

En hoe je op die berg komt? Je kan met je eigen (huur)auto bij de Earth Lodge komen (er is een parkeerplaats bovenaan de berg). Earth Lodge biedt verder zelf een shuttle service, maar die vonden wij prijzig in vergelijking met een Uber die slechts 30 tot 40 Quetzal kostte. Zelfs vroeg in de ochtend konden wij al een Uber regelen vanuit Antigua om ons op te pikken. Hier kan je je aanmelden voor Uber.

Onze tijd bij Earth Lodge was de perfecte manier om onze trip te beginnen. De rust, het uitzicht en het eten waren fantastisch. Oh, en we werden meteen verliefd op de vulkanen van Antigua en hebben de dagen erna gelijk twee beklommen.