Reistips

Onze praktische checklist voor je op reis gaat

Ga je op reis? Doe je een exotische bestemming aan? Of ga je misschien wat langer weg dan de gebruikelijke vakantiedagen toestaan? Als je dat voor het eerst doet, zal je de gedachte aan de voorbereidingen je misschien intimideren. Helemaal niet nodig! Wij helpen je een handje en zetten in deze travel checklist op een rijtje waar je in ieder geval aan moet denken.

#1 Reisadvies

Heb je een reisbestemming gekozen en kan de voorpret beginnen? Vergeet niet eerst nog even het reisadvies te checken. Niet ieder land is even veilig om te bezoeken vanwege politieke situaties, burgeroorlogen of natuurrampen. Hier vind je de reisadviezen van de Nederlandse overheid.

#2 Paspoort

Hoe lang is jouw paspoort nog geldig? Voor sommige landen, zoals Rusland, Cambodja of Myanmar, is vereist dat jouw paspoort nog minimaal zes maanden na aankomst geldig is. Controleer dus ruim tevoren of dat misschien ook geldt voor jouw vakantiebestemming.

#3 Inentingen

Ga je naar een exotische bestemming? Dan zul je ongetwijfeld vaccinaties nodig hebben. Inentingen tegen hepatitis A en gele koorts zijn in veel landen verplicht. Die voor hepatitis B, DTP en rabiës zijn voor veel bestemmingen aanbevolen. Op de site van de GGD kan je het inentingenadvies per land bekijken. Lees je ook in over het zikavirus, als je een zwangerschapswens hebt.

Extra tip: weet je ruim tevoren dat je op reis gaat? Check dan of jouw huidige zorgverzekering de kosten voor jouw vaccinaties volledig dekt. Als je dit ruim tevoren controleert, heb je de mogelijkheid om nog over te stappen naar een andere zorgverzekering.

#4 Visum

Controleer of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming én wat je daarvoor nodig hebt. Sommige visa moet je ruim van tevoren aanvragen en voor anderen heb je bepaalde documenten nodig. Lees bijvoorbeeld onze blog over het aanvragen van een visum voor Rusland. Daarvoor heb je nog best veel documentatie en tijd nodig.

#5 Reisverzekering

Heb je een goede reisverzekering? Let erop dat sommige reisverzekeringen niet standaard dekking hebben voor bestemmingen buiten Europa. Ook zijn bijvoorbeeld skivakanties niet altijd meeverzekerd.

Extra tip: wist je dat bij jouw creditcard ook mogelijk een (extra) reisverzekering zit? Lees er in deze blog meer over en check de voorwaarden van jouw creditcard.

#6 Zorgverzekering

Lees ook de voorwaarden van jouw zorgverzekering goed. Welke kosten in het buitenland zijn er gedekt? Als je langer op reis gaat en zeker als je je uitschrijft in Nederland, kan dat ook gevolgen hebben voor jouw verzekering. Zet dus zeker op jouw travel checklist dat je dit eerst even nagaat.

Read more:  Boeken over reizen: de 20 mooiste reisromans

#7 Een doorreisticket

Voor sommige bestemmingen moet je bij aankomst een bewijs kunnen tonen dat je het land ook weer gaat verblijven. Dat is dus meestal gewoon jouw retourticket. Zet daarom op jouw travel checklist om dit ook tevoren even te checken. Zonder doorreisticket kan je dan zelfs worden geweigerd op Schiphol. Heb je geen retourticket? Geen probleem. Online vind je tips om er zelf een te maken.

#8 Medicijnen en medicijnpaspoort

Als je medicijnen gebruikt, vraag deze dan ruim tevoren aan via jouw huisarts en apotheek. Het lukt niet altijd om deze nog last minute te bestellen. Vraag jouw huisarts of apotheek dan ook gelijk om een medicijnpaspoort, dus een verklaring dat jij die medicijnen gebruikt.

#9 Creditcard en betaalpassen

Je bankzaken kan je gelukkig vaak nog kort te voren regelen. Check in ieder geval of jouw betaalpassen op ‘wereld’ staan. Wij raden je daarnaast aan om minstens één creditcard op reis mee te nemen. In deze blog vertellen we je hier meer over.

#10 Laat je huis verzorgd achter – of verhuur het!

Vraag je buren jouw planten water te geven of je moeder om jouw post op urgente brieven te checken. Maar overweeg ook om jouw huis te verhuren voor wat extra reisbudget! Wij verhuren zelf ons huis via Airbnb, maar kunnen ook het verhuren via Booking.com aanraden. Als je dat namelijk doet via deze link, hoef je de eerste 5 boekingen geen commissie af te dragen. We schreven eerder al uitgebreid over all ins en outs van het verhuren van je huis tijdens je reis in dit artikel.