Ga je op reis? Doe je een exotische bestemming aan? Of ga je misschien wat langer weg dan de gebruikelijke vakantiedagen toestaan? Als je dat voor het eerst doet, zal je de gedachte aan de voorbereidingen je misschien intimideren. Helemaal niet nodig! Wij helpen je een handje en zetten in deze travel checklist op een rijtje waar je in ieder geval aan moet denken.
#1 Reisadvies
Heb je een reisbestemming gekozen en kan de voorpret beginnen? Vergeet niet eerst nog even het reisadvies te checken. Niet ieder land is even veilig om te bezoeken vanwege politieke situaties, burgeroorlogen of natuurrampen. Hier vind je de reisadviezen van de Nederlandse overheid.
#2 Paspoort
Hoe lang is jouw paspoort nog geldig? Voor sommige landen, zoals Rusland, Cambodja of Myanmar, is vereist dat jouw paspoort nog minimaal zes maanden na aankomst geldig is. Controleer dus ruim tevoren of dat misschien ook geldt voor jouw vakantiebestemming.
#3 Inentingen
Ga je naar een exotische bestemming? Dan zul je ongetwijfeld vaccinaties nodig hebben. Inentingen tegen hepatitis A en gele koorts zijn in veel landen verplicht. Die voor hepatitis B, DTP en rabiës zijn voor veel bestemmingen aanbevolen. Op de site van de GGD kan je het inentingenadvies per land bekijken. Lees je ook in over het zikavirus, als je een zwangerschapswens hebt.
Extra tip: weet je ruim tevoren dat je op reis gaat? Check dan of jouw huidige zorgverzekering de kosten voor jouw vaccinaties volledig dekt. Als je dit ruim tevoren controleert, heb je de mogelijkheid om nog over te stappen naar een andere zorgverzekering.
#4 Visum
Controleer of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming én wat je daarvoor nodig hebt. Sommige visa moet je ruim van tevoren aanvragen en voor anderen heb je bepaalde documenten nodig. Lees bijvoorbeeld onze blog over het aanvragen van een visum voor Rusland. Daarvoor heb je nog best veel documentatie en tijd nodig.
#5 Reisverzekering
Heb je een goede reisverzekering? Let erop dat sommige reisverzekeringen niet standaard dekking hebben voor bestemmingen buiten Europa. Ook zijn bijvoorbeeld skivakanties niet altijd meeverzekerd.
Extra tip: wist je dat bij jouw creditcard ook mogelijk een (extra) reisverzekering zit? Lees er in deze blog meer over en check de voorwaarden van jouw creditcard.
#6 Zorgverzekering
Lees ook de voorwaarden van jouw zorgverzekering goed. Welke kosten in het buitenland zijn er gedekt? Als je langer op reis gaat en zeker als je je uitschrijft in Nederland, kan dat ook gevolgen hebben voor jouw verzekering. Zet dus zeker op jouw travel checklist dat je dit eerst even nagaat.
#7 Een doorreisticket
Voor sommige bestemmingen moet je bij aankomst een bewijs kunnen tonen dat je het land ook weer gaat verblijven. Dat is dus meestal gewoon jouw retourticket. Zet daarom op jouw travel checklist om dit ook tevoren even te checken. Zonder doorreisticket kan je dan zelfs worden geweigerd op Schiphol. Heb je geen retourticket? Geen probleem. Online vind je tips om er zelf een te maken.
#8 Medicijnen en medicijnpaspoort
Als je medicijnen gebruikt, vraag deze dan ruim tevoren aan via jouw huisarts en apotheek. Het lukt niet altijd om deze nog last minute te bestellen. Vraag jouw huisarts of apotheek dan ook gelijk om een medicijnpaspoort, dus een verklaring dat jij die medicijnen gebruikt.
#9 Creditcard en betaalpassen
Het regelen van je bankzaken kan meestal tot kort voor je vertrek. Zorg er in ieder geval voor dat je betaalpassen ingesteld zijn op ‘wereld’. Daarnaast adviseren we je sterk om minstens één creditcard mee te nemen op reis. Een creditcard kan in veel situaties erg nuttig zijn, zoals bij het boeken van hotels, het huren van een auto of in geval van een noodsituatie. Er zijn verschillende soorten creditcards, waaronder
speciale reiscreditcards die extra voordelen kunnen bieden voor reizigers. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een creditcard meestal ongeveer twee weken duurt, dus zorg ervoor dat je dit ruim voor
je vertrek regelt. Op creditcardvergelijking.nl kan je meer informatie vinden over de beste creditcards voor reizigers en de verschillende opties vergelijken.
#10 Laat je huis verzorgd achter – of verhuur het!
Vraag je buren jouw planten water te geven of je moeder om jouw post op urgente brieven te checken. Maar overweeg ook om jouw huis te verhuren voor wat extra reisbudget! De meeste reizigers verhuren hun huis via Airbnb, maar je kan je huis ook verhuren via Booking.com. Als je dat doet via deze Booking-link, hoef je de eerste 5 boekingen geen commissie over je verhuuropbrengsten af te dragen. We schreven eerder al uitgebreid over all ins en outs van het verhuren van je huis tijdens je reis in dit artikel.
#11 Reserveer een parkeerplek op Schiphol
Ga jij een vliegreis maken? En wil je het liefst met je auto naar het vliegveld gaan en niet met taxi of trein? Boek dan van tevoren alvast een parkeerplaats online, zoals op het vergelijkingsplatform Vliegen & Parkeren. Je kan bijvoorbeeld het parkeeraanbod bij Schiphol vergelijken en reserveren, zodat je zeker weet dat je een plekje hebt tegen het voordeligste tarief.