Reistips

Alles over de nieuwe prijsstructuur van KLM (zonder ruimbagage)

Voor Nederlanders is KLM vaak de belangrijkste en beste maatschappij om mee te vliegen. Het is voor velen simpelweg dé Nederlandse vliegmaatschappij. Maar de nieuwe en ondoorzichtige prijsstructuur van KLM maakt het boeken van een ticket met ruimbagage wel erg complex. Voor sommige intercontinentale vluchten is het nu zelfs onmogelijk om tevoren precies te weten wat jouw ticket met ruimbagage kost. Ja echt. In deze blog vertel ik je daarom precies waar je op moet letten, als je jouw vliegtickets boekt via KLM!

de nieuwe prijsstructuur van KLM en Air France | the new ticket options of KLM and Air France | The Orange Backpack

Hoe we toch geen tickets naar Midden-Amerika hadden

Op een maandagavond sloegen wij vol enthousiasme onze laptops open. De leidinggevende van Sebastiaan had definitief haar akkoord gegeven op onze reisplannen. We konden eindelijk onze tickets naar Midden-Amerika boeken! We willen twee maanden reizen. Ons startpunt is Guatamala en we eindigen in Yucatan in Mexico. Onze missie: vliegtickets naar Guatamala City en terug vanaf Cancun.

KLM kwam uit alle ticketvergelijkers als beste uit de bus. Voor iets meer dan € 500,- konden wij op fijne tijden en met maar een overstap naar onze bestemmingen vliegen. Maar dat bleek helaas toch niet zo te werken. Deze ticketprijs hoorde bij de nieuwe prijsstructuur. We hadden hiermee twee vliegtickets in de meest uitgeklede prijsklasse te pakken. Daar hoort geen ruimbagage bij. Hoe we konden kiezen voor een hogere prijsklasse? Niet.

We belden de helpdesk van KLM. Na een lange wachttijd werden we te woord gestaan door de vriendelijkste KLM-medewerker. Hij bood zijn excuses aan en zou uitzoeken wat ruimbagage voor ons zou kosten. Omdat de nieuwe prijsstructuur van KLM zo ingewikkeld was, kon hij dit niet zelf. Hij moest even met een collega gaan rekenen. Het resultaat was een prijs van € 65 + $ 75 per persoon voor ruimbagage. Dat was dus € 135 extra per persoon voor ruimbagage. En nee, dat konden we nu ook niet direct boeken. De ruimbagage konden we pas op het vliegveld bijboeken. Hij kon een aantekening bij onze boeking maken. Zo kon de medewerker garanderen dat we ook tegen die tijd nog voor dit tarief onze bagage konden inchecken, want kennelijk fluctueren deze prijzen nogal.

Dat was ons te complex en te duur. Dus we besloten de tickets te cancelen. Tip: je kan bij KLM kosteloos binnen 24 uur je boeking annuleren.

De nieuwe prijsstructuur van KLM: light, standard en standard+

De nieuwe prijsstructuur kent drie type tickets voor economy class: light, standard en standard+. In ticketvergelijkers zul je steeds de prijzen zien voor light tickets. Dat is dus een uitgekleed economy class ticket. Het voornaamste probleem is de ruimbagage: die zit daar dus niet bij.

Als je om die reden zal kiezen de standard tickets, worden de tickets minstens € 80,- duurder. Een retourtje Cancun in Mexico werd zelfs € 130 duurder, zo checkten wij die maandagavond ook. Deze ‘upgrade’ bij je boeking is overigens wel goedkoper dan los ruimbagage bijkopen. Zo lazen wij in de nieuwsberichten over de nieuwe prijsstructuur althans. Waarom waren we deze optie niet in het boekingsproces tegengekomen? Konden wij onze tickets naar Guatamala en Cancun, Mexico dan niet voor die standard prijs boeken?

Nee, zo antwoordde de medewerker verontschuldigend. Voor een multicitytrip bestaat die optie online niet. Die tickets zijn altijd ‘light’. Bij het boeken krijg je niet de optie om bagage bij te kopen of voor ‘standard’ kiezen. Ook kan je online niet terugvinden hoe duur het zou zijn om bagage bij te kopen. Dat is nu afhankelijk van je exacte ticket. En een medewerker kost het zelfs enkele minuten om de kosten uit te rekenen. Verwarring alom. De helpdeskmedewerker was nu vooral nog telefoontjes over ruimbagage aan het beantwoorden.

Tips: hier moet je op letten bij het boeken

  • Boek geen reis naar meerdere steden (een multi cityticket) online. Je zult dan niet terug kunnen vinden wat de prijs is voor ruimbagage.
  • Wil je toch per se via KLM boeken? Doe dat dan via de helpdesk. Zij kunnen uitrekenen wat je ticket precies zal kosten. Er werd ons verteld dat ze dan ‘maar’ € 10 en niet de standaard € 25 voor een helpdeskboeking in rekening brengen.
  • Komt KLM als goedkoop uit een ticketvergelijker? Kijk dan eerst wat een ‘standard’ ticket kost. Hoogstwaarschijnlijk is het prijsverschil veel groter dan dat met de tweede aanbieder in je ticketvergelijker.
  • Dit is het makkelijkste via een ticketvergelijksites met een ruimbagage-optie. Vink daar ‘ruimbagage’ aan en je zult de ‘echte’ prijs voor een ticket inclusief bagage zien.
  • Vrijwel alle ticketvergelijksites hebben de optie om bepaalde luchtvaartmaatschappijen buiten je zoekresultaten te houden. Dus vink in een ticketvergelijker KLM uit.
  • Maar ook Air France. De nieuwe prijsstructuur geldt namelijk voor allebei de maatschappijen.
  • Of reis zonder ruimbagage! Dat was voor ons deze keer geen optie vanwege de geplande hikes (zware wandelschoenen) naar bergen en vulkaan (warme kleding). Maar lees anders onze tips om zo licht mogelijk te reizen.
  • Met een hoge status in het Flying Blue-programma kan je wel met ‘light’ tickets gratis ruimbagage inchecken (lees hier). Maar met de uitgeklede light tickets zal je niet snel een status halen bij KLM.
  • Waarom je sowieso geen punten moet sparen in het KLM Flying Blue-programma? En waarom punten sparen ook loont, als je weinig vliegt en niet steeds met dezelfde maatschappij? Lees deze blog!