Reistips

Met een camper op vakantie: waarom wij niet meer anders willen

Van caravan tot tent, van hostel tot luxehotel en van Airbnb tot camper. We hebben op onze reizen al heel veel uitgebreid, maar zijn inmiddels verslingerd aan met een camper op vakantie. Sinds wij in 2021 voor het eerst met een camper op reis gingen, willen wij nooit meer anders. In deze blog vertellen we je precies over onze reis van luchtbed tot alkoofcamper én waarom een camper de ultieme reismanier is voor ons.

Bardenas Reales

Van tent tot luxehotel

We hebben op onze reizen veel uitgebreid. Als kind was dat kamperen met een vouwwagen of caravan, waarbij wij dan als kind op een luchtbed in een tent sliepen. Gelukkig heb je tegenwoordig luchtbedden met de kwaliteit van een luxe matras, maar toch werd kamperen bij ons hooguit nog glamping. Denk aan de charme van luxe nomadenkampen in bijvoorbeeld Marokko of de woestijn van Jordanië. En die reis met daktent in Namibië werd ook een onvergetelijk kampeeravontuur.

Maar na een aantal jaren hostels, Airbnbs en luxehotels volgde voor ons de omslag tijdens een reis door Tsjechië en Polen. Als kersverse ouders was dit onze eerste reis met kind. Linde was 3-4 maanden oud en we reisden tussen Airbnbs en hotels. Omdat we ook net de stap hadden gemaakt om als fulltime reisbloggers verder te gaan en onze banen op te zeggen, hadden we ook de vrijheid om zonder einddatum op pad te gaan. Maar al snel bleek het ritme van steeds weer verkassen, inpakken, uitruimen, etc. met een klein kind ons op te breken. Hoe we het dan wel voor ons zagen? Met een camper!

Tijdens onze reis met een daktent in Namibië spraken we de droom uit om ooit zelf een camperbusje te bouwen. We vertaalden het gemak en de vrijheid van die 4×4 met daktent naar een Europees alternatief en kwamen uit bij een camper. Precies die droom kwam bij ons als kersverse ouders weer op. Niet de ongemakken van kamperen in een tent, maar wel altijd je eigen huisje en huishouden op iedere bestemming. Niet de luxe van hotels of Airbnb-appartementen, maar wel de vrijheid om zonder boekingen te gaan en staan waar we willen.

We bouwden in razend tempo een camperbusje van een Fiat Ducato, gingen een tweede camperproject aan met een Renault Master en kochten weer later een klassieke alkoofcamper. Ja, dat camperen zat inmiddels in ons bloed en we zouden nu niet meer zonder kunnen. Waarom precies?

Wild camping Montenegro

Met een camper op vakantie: de ultieme voordelen

#1 Vrijheid en flexibiliteit

Een van de grootste voordelen van reizen met een camper is de ongekende vrijheid die het biedt. Stel je voor: je rijdt door prachtige landschappen, besluit spontaan te stoppen bij een rustige baai en geniet daar van een ontspannen picknick. Met een camper ben je niet gebonden aan vaste routes of tijdschema’s. Is het weer op je oorspronkelijke bestemming niet ideaal? Geen probleem, je draait gewoon het stuur om en zoekt zonnigere oorden op. Deze flexibiliteit maakt camperreizen perfect voor avonturiers en iedereen die graag het onverwachte omarmt​​.

Wij merkten in Tsjechië en Polen bijvoorbeeld dat we ruimer van tevoren onze slaapplekken moesten boeken om nog wat leuks en betaalbaars te vinden. Maar wij houden er helemaal niet van om ons zo ver tevoren al vast te leggen. Liever bedenken wij spontaan en last minuten waar we heen gaan. Tegenwoordig weten we op het moment van opstaan vaak niet waar we die dag zullen eindigen. We maken per reis een grove route – zoals de zuidkust van Engeland en daarna Wales afrijden, of overwinteren via de Balkan naar Albanië en Griekenland – en we weten ongeveer hoe lang we weg willen. Maar waar we precies heengaan en voor hoe lang? Dat vullen we pas ter plaatse verder in.

#2 Comfort van thuis

Wanneer je met een camper reist, neem je eigenlijk een stukje van thuis mee op reis. In plaats van het inleveren op comfort, zoals vaak het geval is bij traditioneel kamperen, geniet je in een camper van moderne gemakken. Denk hierbij aan een eigen keuken, comfortabele bedden, en vaak zelfs een kleine badkamer.

Voor ons als gezin met inmiddels twee kleine kindjes is dat heel erg prettig. De kids hebben de ruimte om te spelen, we kunnen zelf koken en ondanks de dagelijks wisselende uitzichten hebben we wel ons vaste plekje en zelfde avondroutine. Dat geeft de kindjes wat houvast en een thuisgevoel, terwijl wij als ouders ook erg blij zijn niet iedere keer weer alle spullen van een compleet gezin in- en uit te hoeven pakken. Oh, en zelf kunnen we dat thuisgevoel ook heel erg waarderen. Als je soms wel maandenlang op reis bent, is het fijn om ondertussen ook thuis te zijn.

#3 Ultieme quality time

Een camperreis betekent ook gezelligheid en voortdurend samenzijn. Je deelt kleine en daarmee intieme ruimtes, waardoor je automatisch meer tijd met elkaar doorbrengt. Of je nu samen wakker wordt met een kopje koffie met uitzicht op de bergen, of ’s avonds gezellig spelletjes speelt, je brengt ontzettend veel quality time met elkaar door. Onze dochter leerde ook in een eigen bed slapen in een camper, omdat de dichte nabijheid van ons voor haar een goede tussenstap was naar een eigen slaapkamer.

En ja, alle ouders kunnen beamen dat reizen met kleine kids en altijd samen zijn ook wel erg intensief is. Toch zien we vooral de voordelen van die quality time en hechte gezinsband die wij onze kindjes hiermee nu meegeven.

#4 Wildkamperen in de natuur

Reizen met een camper biedt de unieke kans om dicht bij de natuur te zijn. We hebben het dan natuurlijk over het avontuur dat wildkamperen heet! Campings en camperplaatsen zoeken wij maar zelden op. Veel liever staan we middenin de natuur.

Je kunt overnachten in het hart van nationale parken, langs rivieren of op afgelegen stranden. Het geeft een gevoel van avontuur en een beleving van de natuur die je bij traditionele hotelovernachtingen niet snel zult vinden. Elke dag wakker worden met een nieuw, adembenemend uitzicht is een ervaring op zich en een van de grootste charmes van het reizen met een camper.

Sterker nog: vaak beleven wij een bestemming door er ons huisje te parkeren en er een dagje te leven. Met kleine kids gaan wij geen uitgebreide dagprogramma’s vol bezienswaardigheden af en zijn lange hikes door natuurgebieden ook geen goede optie. Wij beleven een bestemming juist door er middenin te zitten en de natuur op die manier een volle dag door te beleven.

#5 Gemak en efficiëntie

Tot slot, de gemakken en efficiëntie van een camper zijn niet te onderschatten. Al je spullen zijn georganiseerd binnen handbereik, zonder dat je elke keer hoeft in- en uit te pakken. Dit bespaart tijd en energie, vooral bij frequente locatiewisselingen. Ook het vermijden van de stress van het inchecken in hotels of het opzetten van een tent, draagt bij aan een ontspannen reiservaring.

Wij staan nu vrijwel iedere dag op een nieuwe plek zonder dat dit voelt als intensief reizen of ons ongemak geeft. Geen inpak- of uitpakstress, geen gesjouw met koffers. In onze camper hebben we alles wat we nodig hebben en altijd op dezelfde plek. Een minihuishouden zoals je dat anders nooit in je koffer zou aantreffen. Wat een luxe!