Reistips

5 originele souvenirideeën

Op zoek naar creatieve souvenirideeën? Dat snappen we goed. Want als je niet van plan bent je koelkast vol te hangen met magneten of jouw vensterbank te vullen met miniatuurtjes van de Eiffeltoren of Taj Mahal, kan het best lastig zijn om leuke aandenkens mee te nemen van jouw reisbestemming. In ons tiny house is er simpelweg geen ruimte voor dat soort prullaria en dat is misschien maar goed ook. Wij hebben daardoor veel creatievere en daardoor leukere souvenirs gescoord op onze reizen en we delen graag onze tips met je. Dit zijn vijf originele souvenirideeën voor jouw volgende vakantie!

5 tips voor de leukste souvenirs

#1 Een koffietafelboek van jouw mooiste reisfoto’s

Schiet jij tijdens een weekendje weg makkelijk honderden foto’s? En vul je tijdens een langere vakantie minstens een volle SD-kaart met plaatjes? Gebruik die foto’s dan voor meer dan alleen je nieuwste schermachtergrond en profielfoto, maar maak een uniek koffietafelboek. Er is geen persoonlijker aandenken aan jouw vakantie dan zo’n mooi, zelfgemaakt fotoboek. Wij maakten van iedere trip een prachtig koffietafelboek met onze mooiste vakantiefoto’s voor ultieme napret. Niet alleen het maken brengt je weer terug naar jouw reis, maar ook het eindeloos bladeren staat garant voor nagenieten.

Het is online niet moeilijk om een fotoboek te maken met de uitstraling van een koffietafelboek. Vooral bij professionele aanbieders zoals Albelli zit je goed voor een topkwaliteit boek én vooral het gemak van een makkelijk programma. Kies voor een standaard kleurenschema van het ontwerpprogramma voor een consistente look en maak gebruik van de paginavoorbeelden die je vult met jouw foto’s. Maak gebruik van tekstvakken om jouw vakantieherinneringen bij de foto’s te vertellen en breng jouw reis tot leven door jouw reisroute op een kaart aan het fotoboek toe te voegen. Alleen al het ontwerpproces is ultiem nagenieten!

#2 Een culinair aandenken

Er is maar weinig dat je direct terug kan brengen naar jouw laatste vakantie als de geuren en smaken van de lokale keuken. Ga niet voor onnodige prullaria in jouw vensterbank of boekenkast, maar koop een Frans kaasje, Indiase specerijen, Argentijnse wijn of Japanse matcha. Het was ultiem nagenieten om thee te maken met salie uit Jordanië, een tajine met de kruiden die we kochten in Marokko, een vers kopje koffie met Colombiaanse koffiebonen of een matcha latte met een Japanse match-set. Maar ook die kookcursus in Vietnam heeft gezorgd voor eindeloos veel kookplezier en verse Vietnamese springrolls staan minstens een keer per maand bij ons op het menu.

#3 Een souvenir om te gebruiken

De allerleukste cadeaus vinden wij iets om te gebruiken, consumeren of op te maken. We noemden al het voorbeeld van culinaire souvenirs, maar wij vinden het ook altijd erg leuk om souvenirs als handgemaakte zeep, bijzondere sieraden of plantenzaadjes mee te nemen. Laat een mooie outfit op maat maken in Hanoi in Vietnam, wat bekend staat om de vele en betaalbare kledingateliers. Of plant thuis koffiebonen uit Colombia voor een bijzonder plantje, zoals wij deden.

#4 Interieuritems

Heb jij nog iets nieuws voor je interieur nodig? Koop dat dan niet meteen, maar bewaar die aankoop voor op reis! Die stoel uit Bali, gevlochten mand uit Marokko en badkamertegels uit Portugal zullen je iedere keer weer terugbrengen naar die bijzondere vakantie. Vrienden van ons namen een prachtig Perzisch tapijt mee uit Iran in hun handbagage en het is nog altijd het mooiste item in hun huis. Wij kochten zelf kitscherige kastknoppen in Marokko en zijn van plan om tijdens onze Europese roadtrip met onze zelfgebouwde camper deze winter in ieder land iets handigs voor in de bus te kopen.

#5 Traditioneel servies

Wij hebben een zwak voor mooie serviesstukken. Sebastiaan wordt hebberig van mooie espressokopjes en allebei kunnen we oosterse serviesstukken niet laten staan. Veel servies hebben we niet in ons tiny house, dus proberen we we juist voor ieder item iets bijzonders uit te kiezen. En wat is er nou meer bijzonder dan servies uit het buitenland, wat je direct weer terugbrengt naar jouw mooie vakantieherinnering? Neem uit Marokko een handgemaakte tajine mee. Eetstokjes van een Aziatische bestemming. Of mooie wijnglazen van het glaseiland Burano bij Venetië.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Albelli.