Albanië

Wat te doen in Gjirokastër, Albanië

Met een reputatie als een van de meest charmante en mooiste steden van Albanië mag Gjirokastër niet ontbreken op je reis naar dit land. Het stadje – en zeker het historische deel – is niet heel groot, maar heeft desondanks een heel eigen karakter. Het wordt getypeerd door eeuwenoude, Ottomaanse huizen met leistenendaken en wit gepleisterde muren, genesteld tegen de berghelling. Daarmee is Gjirokastër een bijzonder fotogenieke bestemming. Lees in deze blog meer over deze prachtige plek in Albanië, waaronder de leukste dingen om te doen en beste bezienswaardigheden van Gjirokastër.

Gjirokaster

Waar ligt Gjirokastër in Albanië?

Gjirokastër ligt in het binnenland van het land, in de historische regio Epirus. Deze stad bevindt zich dus in het zuiden van Albanië, niet ver van de Griekse grens.

Gjirokastër ligt ongeveer 230 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tirana en is gemakkelijk bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. In de buurt van Gjirokastër vindt je meer bekende bezienswaardigheden van Albanië, zoals natuurlijke bron Blue Eye (Syri i Kaltër), de groene bergstad Përmet en de hotsprings bij Kadiut Bridge. Het is daarmee dus ook een goede uitvalsbasis om de rest van Zuid-Albanië te verkennen.

Gjirokaster

Waarom Gjirokastër een bezoek waard is

Gjirokastër is absoluut een bezoek waard vanwege zijn unieke combinatie van geschiedenis, cultuur en architectuur. Als UNESCO Werelderfgoedstad biedt Gjirokastër een glimp in het verleden met zijn prachtig bewaarde Ottomaanse huizen en het indrukwekkende kasteel dat een panoramisch uitzicht over de stad biedt.

Gjirokastër staat namelijk vooral bekend om zijn Ottomaanse architectuur en pittoreske oude stad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Of is het tegenwoordig vooral bekend als Wie is de Mol-locatie? De kandidaten moesten de typische tapijten van de lokale souvenirwinkels gebruiken om alle straten van het oude centrum te bedekken. Het was een van de leukste opdrachten van het seizoen en het zette Gjirokastër ook zeker op de kaart.

Gjirokaster Skenduli House

Berat of Gjirokaster?

Berat en Gjirokaster staan beide op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn twee van de meest betoverende steden in Albanië. Ze worden vaak met elkaar vergeleken, maar wij zouden het persoonlijk erg moeilijk kiezen vinden. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, zoals de aanwezigheid van een kasteel, een locatie tegen een helling op en een prachtig pittoreske oude stad. Maar Berat en Gjirokastër zijn toch vooral heel anders.

Gjirokaster, ook wel de City of Stone genoemd, onderscheidt zich door zijn unieke Ottomaans geïnspireerde architectuur. De oude stad is een prachtig labyrint van smalle, geplaveide straatjes en historische stenen huizen met typische leiendaken. Het is een plaats waar je je echt in het oude Albanië waant​​. Bijzonder zijn de Ottomaanse herenhuizen die door de families zijn opengesteld als een soort museum. Een uniek inkijkje in het authentieke Gjirokastër! Deze bestemming ligt in het zuiden van Albanië en dus op flinke afstand van hoofdstad Tirana.

Berat staat bekend als de ‘stad van duizend ramen’. Deze bijnaam verwijst naar de karakteristieke architectuur van de oude huizen in de wijken Mangalem en Gorica, die langs de oevers van de rivier Osumi tegen de bergwand opliggen. Een zee van ramen dus. De twee oude wijken van Berat, met hun prachtige geplaveide steegjes, huizen met houten structuren, helderwitte muren en talloze ramen, bieden een schilderachtig beeld waar de tijd lijkt stil te staan​​.

Ondanks de overeenkomsten in Ottomaanse architectuur en historisch karakter, bieden Gjirokaster en Berat elk een unieke ervaring. Gjirokaster heeft een kenmerkende stenen stijl, terwijl Berat zich typeert door haar ligging aan een rivier. In beide steden kan je het kasteel of de citadel bezoeken, maar in Gjirokastër vinden wij vooral de Ottomaanse museumhuizen en in Berat de vele moskeeën en kerken een must-visit.

Moet je toch een keuze maken tussen de twee? Kies op basis van hun locatie. Berat ligt dichterbij hoofdstad Tirana en Gjirokaster ligt helemaal in het zuiden van het land. Mocht je dus niet genoeg tijd hebben voor een lange rondreis door Albanië, dan raden wij je aan om Berat vanuit Tirana te bezoeken. Wij vonden beide steden prachtig om te zien, dus als je genoeg tijd hebt, is het echt een aanrader om naar allebei te gaan.

Berat

Overnachten in Gjirokastër

Een overnachting in Gjirokastër is wat ons betreft essentieel om de authentieke sfeer van dit bergstadje goed te ervaren. Pas als de meeste dagjesmensen zijn vertrokken, kan je deze bijzondere bestemming in alle rust ervaren en op je gemak door de fotogenieke straten slenteren. Bovendien kan je vanaf Gjirokastër ook andere bezienswaardigheden van Albanië verkennen, waarmee dit een mooie uitvalsbasis kan zijn om meer van het land te zien.

Overnachten doe je bij voorkeur in het hart van het historische centrum, waar je zowel gezellige hostels als mooie boetiekhotels of luxehotels kan boeken. Of wat dacht je van een authentiek herenhuis uit de Ottomaanse tijd voor een bijzondere overnachting in Gjirokaster? 

Booking.com

De beste hotels in Gjirokastër:

#1 The Stone Sky Hotel is een van de best gewaardeerde hotels in Gjirokaster. Dit hotel met uitzicht op de bergen heeft een tuin, een gedeelde woonkamer, een restaurant en een bar. In de kamers vind je een moderne, warme inrichting en heerlijk grote bedden.

#2 Hotel Fantasy biedt moderne, lichte en frisse kamers met uitzicht op de stad. De locatie is echt geweldig. Ook als je hier niet slaapt, ben je welkom voor een hapje of drankje in de tuin. Wij sliepen hier niet, maar zijn hier wel geweest om even koffie te drinken met een prachtig uitzicht.

#3 Rose Garden Hotel is niet alleen gevestigd in een Ottomaans gebouw, maar biedt ook de luxe van een buitenzwembad. Het zwembad is overigens wel seizoensgebonden – en geloof ons, tijdens ons bezoek in december was een verfrissende duik ook niet waar je aan moest denken. De fijne tuin en de prachtige details maken Rose Garden Hotel echt een topkeuze.

#4 Boutique Hotel Musée is ook al zo’n authentiek, Ottomaans huis. Dit hotel heeft een prachtige inrichting met veel hout, bijzondere plafonds en mooie details. Bijzonder is dat het hotel wordt gerund door de familie die het prachtige gebouw heeft opgeknapt en daarmee in ere hersteld.

#5 Hotel Kalemi biedt prachtig, authentieke hotelkamers in een al even authentiek gebouw. Een grote plus is de fijne binnentuin. In de zomermaanden wordt daar ook het uitgebreide ontbijt geserveerd. Je hebt daar bovendien een panoramisch uitzicht op de stad en het kasteel.

Gjirokaster

De 10 beste bezienswaardigheden in Gjirokastër

#1 De Oude Stad, erkend UNESCO-erfgoed

De oude stad van Gjirokaster is erkend als UNESCO Werelderfgoed. Het is dan ook een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Albanië. Hier ontdek je het echte, oude Albanië, met zijn authentieke huizen van rijke kooplieden en bijzondere architectuur​​.

Dit deel van de stad wordt ook wel de Oude Bazaar of Qafa e Pazarit genoemd. Deze wijk vormt een doolhof van zigzaggende straatjes en kenmerkt zich door de wit gepleisterde huizen in traditionele architectuur. Dit is van oudsher het commerciële centrum van de stad, al hebben de authentieke winkels zich inmiddels vaak wel laten vervangen door souvenirshops.

Onvermijdelijk kom je uit bij het centrale punt van de bazaar – een plein zou er een te groot woord voor zijn. Hier tref je het meest iconische beeld van Gjirokaster aan met het mooie, wit gepleisterde winkelpand ingeklemd tussen twee winkelstraten. Dit is ook waar de tapijtenopdracht uit Wie is de Mol plaatsvond.

#2 Het Kasteel van Gjirokastër

Het Kasteel van Gjirokastër is een indrukwekkende historische vesting die dateert van vóór de twaalfde eeuw. Het kasteel bevindt zich op een strategische positie op 336 meter hoogte op een berghelling en biedt een prachtig uitzicht over de vallei. ​

Opvallend is hoe groot het kasteelcomplex is. Het is dan ook het op een na grootste kasteel van Albanië. Het was in vroegere tijden een soort citadel, dus een soort vestingstadje, en niet het luxe woonhuis van een bijvoorbeeld een koning. Tijdens het communistische regime van dictator Zog werden in de kerkers politieke tegenstanders gevangen gehouden.

Het kasteel is samen met de rest van de stad sinds 2005 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst​​. Tegenwoordig is het kasteel opengesteld voor bezoekers. Je vindt er meerdere musea, torens, huizen, vestingmuren, twee mausolea, een Amerikaans vliegtuig en meer.

Gjirokaster Castle

#3 De Ottomaanse architectuur

De Ottomaanse architectuur in Gjirokaster is uniek en onderscheidend voor de stad. Het maakt Gjirokaster tot een soort historisch openluchtmuseum met wit gepleisterde huizen met leisteendaken.

Het stadje werd oorspronkelijk gebouwd op de bergflanken om vruchtbare landbouwgrond te besparen, maar het is ook juist die locatie die Gjirokaster zo typeert. Zo was er daardoor geen ruimte voor een groot plein en heeft de stad zich anders dan andere steden ontwikkelt zonder een centraal plein. De oude stad bestaat uit kronkelende straatjes en mooie vergezichten.

Ook was er op deze berglocatie vooral natuursteen en kalksteen beschikbaar. Gjirokaster wordt ook wel de City of Stone genoemd, omdat zelfs de daken zijn gemaakt van steen. De typische leisteendaken geven het stadje haar karakteristieke uiterlijk. Het is dat stenen karakter in combinatie met de Ottomaanse invloed die de architectuur van Gjirokaster zo typeert.

De typische herenhuizen die je in Gjorikaster ziet, zijn de zogenaamde kullë, of torenhuizen, gebouwd door welvarende landeigenaren. Ze waren gebouwd als goed verdedigbare woonhuizen, waar bovendien veel voedsel kon worden opgeslagen en het liefst een eigen waterbron beschikbaar was. De bovenste verdiepingen werden doorgaans gebruikt voor sociale gelegenheden en worden daarom gekenmerkt door prachtige interieurs.

Veel van deze huizen zijn nu erkend als culturele monumenten en maken deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Drie ervan zijn door de eigenaren opengesteld als een soort museumhuis en bieden een bijzonder inkijkje in de geschiedenis van de stad: het Zekate-huis, Skenduli-huis en Kadare-huis.

Gjirokaster Skenduli House

#4 Zekate-huis

Het Zekate House is een typisch voorbeeld van de Ottomaanse architectuur in Gjirokaster. Het is gebouwd rond 1811 en illustreert de grandeur van de elite uit die tijd. Met zijn tweelingtorens, drie verdiepingen hoge stenen bogen en houtgesneden plafonds, straalt dit huis de rijkdom van zijn vroegere bewoners uit. Het was oorspronkelijk eigendom van Beqir Zeko, een bondgenoot van Ali Pasha, de heerser van de regio.

Dit huis heeft vier verdiepingen en is ingedeeld zoals typisch was voor dit soort torenhuizen in deze periode. De begane grond diende als opslag, terwijl de eerste verdieping waarschijnlijk als woonruimte fungeerde. De slaapkamers bevinden zich op de tweede verdieping. De bovenste verdieping heeft drie grote kamers, gebouwd en ingericht voor de verschillende seizoenen, met grote ramen voor de zomer en kleinere ramen met een grote haard voor de winter.

Het meest bijzonder is de ontvangstkamer tussen de twee torens, met kleurrijke bloemenpatronen, gekleurde ramen, en een traditionele bank die de muren volgt. Deze kamer opent naar een balkon met uitzicht op het kasteel van Gjirokaster en de Drino-vallei. Let bij een bezoek ook zeker op de houten elementen, zoals de trap, inbouwkasten, en het plafondwerk.

#5 Skenduli-huis

Het Skenduli House in Gjirokaster is een schitterend voorbeeld van de lokale architectuur uit de negentiende eeuw. Het wordt beschouwd als het meest authentieke en best bewaarde gebouw in de oude stad. Bijzonder is vooral ook de orginele schildering die je op veel plekken van de buitengevel nog kan zien, zo vertelde onze gids ons tijdens ons bezoek.

De naam van het huis verwijst naar de familie Skenduli die het huis in 1823 liet bouwen. Dat de familie rijk was, blijkt wel uit de bouw van het huis. Tel het aantal haarden, badkamers, deuren, ramen en andere elementen maar eens. Tijdens een bezoek aan het huis zal je worden rondgeleid door een van de eigenaren zelf, een afstammeling van de Skenduli-familie. Hij vertelde in een mengelig van Engels, Frans, Duits en Albanees over de functies van de kamers en zijn eigen jeugd in het huis. Wij vonden het een bijzondere ervaring!

#6 Kadare-huis

Het Ismail Kadare House is het huis waar de beroemde Albanese schrijver Ismail Kadare is geboren en zijn kinderjaren doorbracht. Het werd oorspronkelijk gebouwd in 1799, waarmee het die typische Ottomaanse architectuur van Gjirokaster heeft. Nadat het in 1991 tot cultureel monument werd verklaard, werd het gerenoveerd. Vervolgens werd het een museum dat zijn deuren opende op 28 januari 2018, ter ere van Kadare’s 80ste verjaardag. Het huis speelde een belangrijke rol in het boek “Chronicle in Stone”, dus lezers van Kadare kunnen het huis daaruit herkennen.

#7 De Cold War Tunnel

Een van de meest fascinerende bezienswaardigheden van Gjirokastër is de Cold War Tunnel, gelegen onder het kasteelcomplex. Wij vonden het tijdens ons bezoek aan Albanië interessant om meer te leren over het communistische regime en daar is de Cold War Tunnel de perfecte plek voor in deze stad.

De Cold War Tunnel is een voorbeeld van de paranoia van de communistische dictator Enver Hoxha tijdens de Koude Oorlog. Hoxha vreesde een buitenlandse invasie, zeker na de breuk met de Sovjetunie in de jaren ’60. In werkelijkheid wist het grootste deel van de wereld Albanië niet op de kaart te vinden en hield niemand zich met dit land en dictator bezig. Maar de paranoïde Enver Hoxha liet verspreid door zijn land duizenden bunkers aanleggen. Waaronder ook in Gjirokastër.

In de vorege jaren ’70 werd het bunkercomplex in het geheim onder het kasteel gebouwd. De Cold War Tunnel is 800 meter lang en heeft 59 kamers. Het was de bedoeling dat tijdens een nucleaire aanval de partijelite en andere hooggeplaatste personen hier een veilig onderdak konden vinden. Er was ruimte voor overheidsinstanties, slaapvertrekken, een eigen energiebron, een wateropslag en nog meer. De bewoners van de stad wisten tot de val van het communisme in Albanië niets van deze geheime tunnel.

De bunker is tegenwoordig helemaal leeg. De meubels werden in de jaren ’90 geplunderd. Een rondleiding duurt ongeveer 20 minuten. Je vindt de hoofdingang vlakbij het gemeentehuis.

#8 De moskee van Gjirokastër

De Bazaar Moskee, ook wel bekend als de Memi Bey Moskee, is een historische moskee gelegen in de Oude Stad. Het werd gebouwd in 1757 tijdens de Ottomaanse periode en is bijzonder vanwege de oude fresco’s en inscripties.

Het is een van de weinige moskeeën in de stad die de communistische periode overleefde. De reden waarom? Het gebouw werd in die tijd gebruikt als trainingshal voor circusacrobaten. In de hoge koepel hingen toen hun trapezes.

#9 De Ali Pasha-brug

Een van de minder bekende bezienswaardigheden van Gjirokaster is de Ali Pasha-brug, gelegen in een smalle vallei buiten de historische stad. Deze brug was oorspronkelijk onderdeel van een groot aquaductsysteem dat in de vroege negentiende eeuw was opgezet door Ali Pasha. Het had als doel om water van de berg Sopot naar het kasteel van Gjirokaster te leiden. Het grootste deel van het aquaduct werd in 1932 vernietigd, maar dit gedeelte in de Dunavat-wijk is wel bewaard gebleven.

Een wandeling naar de Ali Pasha-brug is een bijzondere ervaring, waarbij je door een labyrint van huizen door Gjirokaster loopt om vervolgens uit te komen in een vallei. De brug heeft nu geen functie meer en is vooral een prachtig gezicht met hoge bogen die een vallei overspannen. Voor degenen die het minder bekende van Gjirokaster willen verkennen, is een wandeling naar de Ali Pasha-brug zeker een aanrader.

#10 Het etnografisch museum

Een van de hoogtepunten in de oude stad is het voormalig huis van dictator Enver Hoxha, dat nu is omgevormd tot een etnografisch museum. Hoewel dit het voormalig geboortehuis is van deze omstreden dictator, herinnert niets van het gebouw daar nog aan.

Het museum is volledig gewijd aan de lokale cultuur en geschiedenis van Gjirokaster. Aan de hand van huishoudelijke voorwerpen, traditionele kostuums en culturele objecten is te zien hoe in Gjirokastër in de negentiende eeuw werd geleefd.

Wat te doen vanuit Gjirokastër

#11 Blue Eye

De Blue Eye wordt vaak een minder bekende bezienswaardigheid in Albanië genoemd, maar dat is het eigenlijk al lang niet meer. Dit bijzondere natuurfenomeen is een must-visit attractie in het zuiden van Albanië, gelegen op ongeveer 50 minuten rijden vanuit Gjirokaster.

Deze natuurlijke bron, bekend als Syri i Kaltër in het Albanees, is een uniek geologisch verschijnsel bij het dorp Muzinë. De bron voedt de Bistricë-rivier. Het gebied rondom de Blue Eye bestaat uit een bergomgeving met eiken- en plataanbomen en is bijna net zo mooi als de bron zelf.

Het water komt uit een diepte van minstens 50 meter en heeft een opvallend helder turquoise water. Als je de Blue Eye van boven gekijkt, heeft het wel wat weg van een oog. Het diepste deel in het midden ziet eruit als een donkerblauwe pupil met een lichter blauwgroene iris daaromheen. Het water is ongeveer 10-13 °C, dus heel erg koud. Ondanks de bordjes die aangeven dat zwemmen verboden is, wagen vooral in de zomer heel veel bezoekers zich toch in het water.

Een bezoek aan de Blue Eye vinden wij absoluut een must, maar het stelt ook niet heel erg veel voor. De blauwe bron heb je natuurlijk ook vrij snel wel gezien. Maak dan een wandeling in de omgeving of ga naar het drijvende restaurant vlakbij. Daar kan je genieten van Albanese gerechten met een mooi uitzicht.

Blue Eye Albanie

#12 Permet

Een dagtrip vanuit Gjirokaster naar Përmet biedt een unieke ervaring van de Albanese natuur. Deze stad ligt op een dik uur rijden en is een meer off the beaten track-bestemming in Albanië. Met maar 10.000 inwoners is het een heel klein stadje, maar de indrukwekkende natuur biedt genoeg om te doen.

Përmet staat bekend om zijn schitterende natuur en de adembenemende uitzichten, zoals het uitkijkpunt over de Vjosa-rivier en de Nemërçka-bergen. Je kan er ook prachtig wandelen. Een hoogtepunt is de wandeling naar de Sopotit-waterval. Hoewel de waterval zelf misschien niet spectaculair is, maakt het uitzicht op de bergen alles goed. De tocht begint bij het bergdorpje Strëmbec, en hoewel de paden smal en uitdagend kunnen zijn, is het uitzicht vanaf de top de moeite waard.

De Lengarica-kloof, dichtbij de bekende Benje thermale baden, is een andere must-see in Përmet. In de zomer kun je door de rivier in de kloof lopen, en zelfs enkele kleinere warmwaterbronnen tegenkomen. Deze kloof biedt een prachtig landschap dat perfect is voor liefhebbers van hikes en natuur.

Permet

#13 Benja Thermal Baths

Een prachtige dagtrip vanuit Gjirokaster is een bezoek aan de Benja Thermal Baths, op ongeveer een uur rijden nabij Permet. Deze natuurlijke warmwaterbronnen, bekend als Banjat e Benjes, bieden een unieke ervaring in een adembenemende omgeving. Gelegen aan de voet van een bergrivier, met uitzicht op een vallei en een oude Romeinse brug, bieden deze bronnen een spectaculair uitzicht op de omringende bergen.

Ondanks dat ze ‘warmwaterbronnen’ worden genoemd, zijn de wateren van Benja eigenlijk lauwwarm, maar dat maakt ze niet minder een bezoek waard. De warmte zou afkomstig zijn van zwavelbronnen en we lezen vaak waarschuwingen voor de sterke zwavelgeur. Wij vonden die geur persoonlijk heel erg meevallen en zouden ons daar dus vooral niet door laten afschrikken.

Er is een groot, kunstmatig aangelegd zwembad van natuurlijke keien om het warme water te verzamelen. Er zijn bovendien verschillende kleinere, natuurlijke baden verderop in de vallei. Hoewel het grote bad de belangrijkste en meest bezochte attractie is, zijn de kleinere baden zeker de moeite waard om te ontdekken. In de zomer kunnen de baden druk zijn, maar als je verder de vallei in loopt, vind je rustigere plekken.

De omgeving van de Benja Thermal Baths is prachtig bijzonder geschikt voor wandelingen, waarbij je toegang hebt tot grotten met uitzichten over de kloof en het omliggende landschap. Het meest opvallende kenmerk van dit gebied is de middeleeuwse stenen brug die het blauwgroene, zwavelrijke water overspant. Dit alles bij elkaar – baden, rivier, brug en berglandschap – maken dit een bijzonder fotogenieke bestemming in Albanië.

Benja Thermal Baths

#14 Sarande

Sarandë, gelegen op slechts een uur rijden van Gjirokaster, is een parel aan de Albanese Rivièra en een ideale dagtrip. Deze stad is geliefd om zijn levendige sfeer en prachtige stranden.

De boulevard van Sarandë is het hart van de stad, waar je kunt wandelen langs de zee, genieten van lokale lekkernijen in cafés, en de dagelijkse bedrijvigheid kunt observeren. In de ochtend is het een ontmoetingsplek voor vissers die hun vangst verkopen en inwoners die de laatste roddels bespreken. Sarandë is ook bekend om de mooie stranden. Hoewel sommige stranden privé zijn en behoren tot hotels of bars, zijn er ook openbare stranden langs de boulevard.

Het kasteel van Lëkurësi, gelegen op een heuvel net buiten het centrum, is een must-see. Van hieruit heb je een panoramisch uitzicht over de stad en de kustlijn. Dit kasteel, nu een restaurant, is een perfecte plek voor een diner met uitzicht.

Een andere historische bezienswaardigheid is het Forty Saints Monastery. De ruïnes van dit Byzantijnse klooster uit de zesde eeuw bieden niet alleen een inkijk in het religieuze verleden, maar ook adembenemende uitzichten over Sarandë en het Lëkurësi Castle. Voor een kleine vergoeding kun je deze historische plek verkennen en genieten van de serene omgeving.

Voor wie de natuur in wil trekken, biedt de omgeving van Sarandë prachtige wandelingen met spectaculaire uitzichten. De route van Sarandë naar Ksamil is bijvoorbeeld een prachtige wandeling langs de kust. De heuvels rondom de stad bieden ook kleinere paden, ideaal voor een kortere tocht.

Een dagtrip naar Sarandë is daarmee een fijne onderbreking van de historische en culturele verkenning in Gjirokaster, maar ook een kans om te genieten van de mediterrane sfeer, prachtige stranden en het natuurschoon van de Albanese Rivièra.

#15 Ksamil en Butrint National Park

Een dagtrip vanuit Gjirokaster naar Ksamil en Butrint biedt een perfecte combinatie van natuur en historische diepgang. Butrint National Park is een beschermd UNESCO-park op slechts 15 minuten ten zuiden van Ksamil. Het laat de eeuwenoude geschiedenis van Albanië zien in ruïnes van de oude Grieken, Romeinen en het Ottomaanse rijk. Het archeologisch park ligt bovendien in een prachtig natuurgebied omgeven door wetlands.

De archeologische vindplaats Butrint toont gebouwen uit de ijzertijd tot aan de middeleeuwen. Je vindt er onder meer stadsmuren, een doopkapel, een Romeins theater en twee kastelen. Deze ruïnes liggen verstopt tussen de lokale flora en fauna, wat Butrint een unieke locatie maakt. Hoogtepunten zijn het Triconch-paleis en de Leeuwenpoort.

Een wandeling door Butrint National Park is een bijzondere ervaring, waarbij je wordt meegenomen door verschillende tijdperken. De stad Ksamil biedt daarnaast een welkome afwisseling met haar prachtige stranden aan de Adriatische Zee, waar je kunt ontspannen na een dag vol ontdekkingen.

Butrint

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: