Reistips

Goedkoop vliegen? Wees flexibel!

Als je goedkoop wilt vliegen, loont het om flexibel te zijn. Als jij niet een specifieke bestemming in een specifieke week wilt bezoeken, heb je veel meer kans om een mooie vliegdeal te scoren. Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd – de gebruikelijke 25 vakantiedagen of gebonden zijn aan schoolvakanties maken het al knap lastig – maar ook binnen jouw beperkingen kan je de flexibiliteit opzoeken. Wij geven tips!

Leestip: fabeltjes over goedkope vliegtickets (nee, je hoeft niet op dinsdagen te boeken)

goedkope vliegtickets vinden

Tips voor flexibel en dus goedkoper vliegen

#1 Maak gebruik van errorfares en acties

Als je op zoek bent naar de beste deals voor vliegtickets, is het een slimme zet om alert te zijn op errorfares en speciale acties. Als jij bij het zien van zo’n scherp tarief flexibel kan schakelen en gelijk een ticket kan boeken, heb je de kans om voor een prikkie naar jouw nieuwe vakantiebestemming te vliegen.

Errorfares, ook wel fouttarieven genoemd, ontstaan wanneer luchtvaartmaatschappijen per ongeluk te lage prijzen voor hun vluchten publiceren. Dit kan komen door menselijke fouten, technische problemen of valutaomrekeningsfouten. Overigens komen dit soort fouten niet heel vaak voor en worden vaak mooie vliegdeals ‘error fares’ genoemd om ze met een leuke term aan te prijzen.

Naast errorfares zijn er ook regelmatig speciale acties en promoties. Luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus bieden vaak kortingen tijdens bepaalde perioden, zoals Black Friday, Cyber Monday of in de rustigere reismaanden. Houd je ogen hiervoor open en maak gebruik van mooie deals die je voorbij ziet komen. Het kan lonen om je in te schrijven voor nieuwsbrieven van vliegmaatschappijen om op de hoogte te blijven. Of houd de Error Fares-sectie van een website als vliegennaar.nl in de gaten.

goedkope vliegtickets vinden

#2 Vlieg niet in het weekend

Bij het zoeken naar voordelige vliegtickets is flexibiliteit in je reisdata erg handig. De meeste reizigers kiezen graag voor het weekend om te vliegen. Een logische keuze, want zo start je vakantie direct na een werkweek en gebruik je jouw vakantiedagen zo optimaal mogelijk. Maar dit is precies waarom weekendvluchten vaak duurder zijn.

Veel reizigers geven de voorkeur aan deze dagen, waardoor de vraag naar tickets toeneemt en luchtvaartmaatschappijen hun prijzen verhogen. Ze spelen in op de bereidheid van reizigers om meer te betalen voor het comfort van weekendreizen. Maar als jouw doel is om te besparen op vliegtickets, overweeg dan om juist deze populaire dagen te vermijden.

goedkope vliegtickets vinden

#3 Laat je vliegdata afhangen van de ticketprijzen

Het is niet alleen de dag van de week die telt, maar ook een algemene flexibiliteit in je reisplannen. Vasthouden aan specifieke data kan het vinden van goedkope vluchten bemoeilijken. Door open te staan voor reizen op verschillende dagen, vergroot je je kansen op het vinden van lagere tarieven.

Zo kan het helpen om je vluchtdata met enkele dagen te verschuiven van je oorspronkelijk geplande reisperiode. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren, omdat je zo meer flexibiliteit hebt om te profiteren van de fluctuerende ticketprijzen.

Winter zonvakantie

#4 Sta open voor andere bestemmingen

Wanneer je niet vastzit aan een bepaalde reisbestemming en openstaat voor verrassingen, wordt het vinden van goedkope vliegtickets een stuk eenvoudiger. Beperk jezelf niet tot één specifieke bestemming, maar laat de ticketprijzen jouw gids zijn naar een onverwachte vakantieplek!

Dit is eenvoudiger dan het misschien lijkt. Een praktisch hulpmiddel is bijvoorbeeld Google Flights. Voer simpelweg je geplande reisperiode in en bekijk de beschikbare vluchten en hun prijzen. Misschien vind je wel een verrassend voordelige vlucht naar Jordanië precies tijdens jouw vakantieperiode. Of misschien overwoog je een strandvakantie op de Antillen, maar stuit je op een aantrekkelijk geprijsd ticket naar een Aziatische bestemming – perfect!

goedkope vliegtickets vinden

#5 Vlieg terug vanaf een andere bestemming

Het is gewoonte om bij het boeken van vliegtickets direct te zoeken naar retourtickets. Maar het kan financieel voordelig zijn om dit net wat anders aan te pakken. Kijk eens of het boeken van twee losse enkele reizen niet goedkoper is dan een gebruikelijk retourticket.

De prijsstelling van vliegtickets door luchtvaartmaatschappijen hangt af van diverse factoren, waaronder vraag en aanbod, de concurrentie, en seizoensinvloeden. Dit kan leiden tot aanzienlijke prijsverschillen tussen enkele reizen en retourvluchten. Hoewel het geen gegarandeerde besparing oplevert, is het zeker de moeite waard om de prijzen van losse vluchten te bekijken.

Dit is al helemaal interessant als je reisplannen meerdere bestemmingen omvatten. Neem bijvoorbeeld onze ervaring tijdens een reis door Midden-Amerika, waar we naar Guatemala vlogen en vanuit Mexico terugkeerden. Of denk aan reizen naar landen met meerdere internationale luchthavens, zoals Colombia, waar je zou kunnen vliegen naar Bogotá en terug vanuit Cartagena. In dit soort gevallen is het logisch om je retourvlucht vanaf een andere locatie te plannen. Waarom zou je dan niet onderzoeken of losse vluchten financieel aantrekkelijker zijn?

goedkope vliegtickets vinden

#6 Kies juist voor een extra lange layover

Een overstap hoeft geen nadeel te zijn, maar kan juist een verlenging zijn van je vakantie! Bij het zoeken naar jouw vliegtickets kan je er eens voor kiezen om niet aan te vinken dat je alleen directe vluchten wilt zien. Ga in plaats daarvan voor een extra lange layover.

Een uitgebreide tussenstop biedt je de unieke gelegenheid om een extra bestemming aan je reis toe te voegen, waarmee je nog meer uit je vakantie haalt. Overweeg om een dag of zelfs enkele dagen te verblijven op je overstapbestemming en geniet van de kans om een geheel nieuwe stad of land te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan vluchten van Nederland naar Azië, met een tussenstop in Abu Dhabi (Etihad Airways) of Dubai (Emirates). Hoe leuk is het om ook wat van die bestemmingen mee te krijgen?