Jordanië

De ultieme reisroute voor Jordanië

Als jij jouw reis naar Jordanië nu aan het plannen bent, zijn wij een beetje jaloers. Er staat jou nog zo’n geweldige vakantie te wachten! Magische nachten in de woestijn, drijven in de Dode Zee, hiken door de mooiste natuurgebieden, het beklimmen van monumentale woestijnkastelen en de eeuwenoude monumenten van Petra? Dit indrukwekkende woestijnland heeft het allemaal. Wij geven jou tips om de ideale reisroute voor Jordanië uit te stippelen.

De ideale reisroute voor Jordanië | the perfect itinerary for Jordan | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
reisroute Jordanië | The Orange Backpack

Is Jordanië veilig?

Kort samengevat: ja!

Jordanië grenst aan onrustige landen als Israël/Palestina, Syrië en Irak. Veel reizigers denken daarom dat ook Jordanië niet veilig is om te reizen. Niets is minder waar! Jordanië is juist een van de landen in het Midden-Oosten waar het al jaren rustig en veilig is. Het land is daardoor niet alleen populair onder reizigers, maar kent ook een grote toestroom vluchtelingen uit buurlanden. Op dit moment (2019) waarschuwt het reisadvies van de overheid daarom ook alleen voor de noordelijke grenzen met Syrië en Irak. Die hoek ligt overigens als toerist toch niet snel op je reisroute door Jordanië.

Leestip: we schreven ook en blog over nog meer dingen die je moet weten voor jouw rondreis naar Jordanië – van het prijsniveau tot de juiste reisstekker!

Hoeveel reistijd in Jordanië heb je nodig?

Jordanië is een erg flexibele bestemming als het gaat om de reistijd die je moet hebben om het land te verkennen. Zo wordt de highlight Petra al bezocht op een dagtrip vanuit Israël, maar kan je vanwege de prachtige meerdaagse hikes ook twee maanden in het land doorbrengen.

Wij adviseren je om minstens een week voor jouw vakantie in Jordanië uit te trekken. Op die manier kan je naast het bekende Petra ook veel andere prachtige bestemmingen zien. Wil je echt op een rustig tempo reizen en het hele land verkennen? En ben je van plan veel mooie daghikes in de indrukwekkende natuurgebieden te maken? Ga dan uit van twee weken.

De bekendste hike in Jordanië is overigens de Jordan Trail. Wil je die helemaal lopen? Dan wordt daar ongeveer 40 dagen voor gegeven. Je kan natuurlijk ook een deel van de trail lopen. Het meest populair is The Jordan Trail tussen Dana en Petra (72 kilometer). Hiervoor moet je ook wel 5-7 dagen uittrekken, dus zorg dus dat je daarvoor voldoende tijd hebt ingepland.

Jerash | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

Zo reis je tussen de bestemmingen: maak een roadtrip in Jordanië

Er is openbaar vervoer in Jordanië, maar het is geen aanrader om hiermee het land door te reizen. Het openbaar vervoer is niet frequent en komt op veel plekken niet.

Jordanië is daarom de ideale bestemming voor een roadtrip! De wegen zijn van goede kwaliteit en huurauto’s zijn niet bijzonder duur. De vrijheid om onderweg kleinere plaatsjes en mooie uitzichtpunten aan te doen, maakte onze reis onvergetelijk.

Leestip: meer tips voor jouw roadtrip in Jordanië? We schreven een blog met alles wat je moet weten over het rijden, het verkeer en huurauto’s in Jordanië.

roadtrip Jordanië | The Orange Backpack

De beste reistijd voor Jordanië

De temperaturen in Jordanië zijn de belangrijkste factor bij het plannen van jouw reismoment. In de winter is het vooral ’s nachts erg koud. In de woestijn kan het dan zelfs vriezen. Maar in de zomer is het juist bloedheet. Het voorjaar en najaar zijn daarom de populairste momenten om het woestijnland te bezoeken.

Maar bedenk je wel dat Jordanië in die tijd ook behoorlijk druk kan zijn. Vooral bij de Dode Zee en Petra zal je dit verschil merken. In Petra kan de drukte in het hoogseizoen overweldigend zijn. Bedenk dus goed of jij de drukte of temperaturen het belangrijkste vind. Overigens kan je zowel de drukte als zomerhitte goed vermijden door lekker vroeg op pad te zijn. Wij hebben ons daarom uiteindelijk simpelweg laten leiden door een geschikte reismogelijkheid in onze eigen agenda.

Dat leidde er uiteindelijk toe dat wij tijdens de Ramadan in Jordanië reisden. In veel reisgidsen werd dat sterk afgeraden, maar wij hebben hier weinig last van gehad. De Ramadan zal alleen een factor zijn bij het boeken van een gids voor jouw hike. Tijdens het vasten is het voor een gids te zwaar om een lange daghike te maken zonder eten en drinken. Verder zijn toeristische plekken gewoon geopend. De restaurants daarbij ook, maar in de meeste dorpen gaan ze pas na zonsondergang open. Supermarkten zijn overdag wel geopend, dus daar kan je gewoon een lunch kopen.

Een laatste tip voor het kiezen van het beste moment is er weer een voor de hiker. Niet alle trails zijn het hele jaar geopend. Zo zijn veel van de trails in Wadi Mujib een groot deel van het jaar gesloten. Ook wordt The Jordan Trail, de 72 kilometer tussen Dana en Petra, uitsluitend in het voorjaar en najaar georganiseerd. Check dit dus van tevoren goed.

Jerash | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Wadi Mujib | Dode Zee | Jordanië | The Orange Backpack

Tips voor het samenstellen van jouw reisroute voor Jordanië

Een reisroute voor Jordanië is makkelijk samen te stellen. De afstanden in het land zijn beperkt en door de langgerekte vorm van het land zal iedere reisroute jou simpelweg van noord naar zuid en weer terug (of andersom) leiden.

De basis voor jouw reisroute is waar jij aankomt en vertrekt. Combineer jij een reis door Jordanië met een trip door Israël? Je kan in het zuiden en noorden de grens oversteken. Het meest logisch is dan dat jij in het noorden het land binnenkomt en in het zuiden de grens weer oversteekt – of precies andersom. Is Jordanië jouw enige bestemming, zoals ook bij ons? Ook dan heb je de keuze tussen het noorden en zuiden. Zowel in Amman in het noorden als in Aqaba in het zuiden zijn internationale vliegvelden.

Wij kozen ervoor om op Amman te vliegen. Het had onze voorkeur om in Amman te beginnen en vanaf Aqaba terug te vliegen, maar die tickets waren veel duurder. Onze trip werd daarom een rondreis. Vanwege de beperkte afstanden is het ook niet vervelend om weer terug te rijden naar het noorden. Wij zorgden ervoor dat we op de terugweg een andere route hadden dan toen we naar het zuiden reden. Die delen we natuurlijk verderop in dit artikel met je.

Onze andere tip is om de mooiste wegen in jouw reisplanning op te nemen. Een roadtrip gaat voor ons zeker niet alleen om de bestemming, maar juist ook om de rit erheen. Een aantal wegen in Jordanië leiden je door zo’n mooie omgeving dat deze wegen een must op zich zijn. Wij adviseren je om de Kings Highway en de Dead Sea Highway zeker in je reisroute op te nemen.

Dana | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Dode Zee | Wadi Mujib | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

De ideale reisroute voor 1 tot 2 weken in Jordanië

Omdat wij vlogen op en vanaf Amman, is onze reisroute een rondreis. Kom jij in het noorden aan en vertrek je vanaf het zuiden (of andersom) zonder een rondreis te maken? Voeg de stops op onze terugreis – de kastelen Shobak en Karak en de hoofdstad Amman zelf – dan toe aan onze route van noord naar zuid.

Onze route kan je in zowel 1 als 2 weken doen. Dat is volledig afhankelijk van je tempo en hoeveel dagen je overal voor uit wil trekken. Anders dan in andere reisroutes op deze blog zal ik je deze keer dan ook geen dagplanning meegeven. En wil je wel ruim de tijd nemen en in een rustig tempo reizen, maar heb je 1 week voor jouw reis uitgetrokken? Ik zal ook tips geven om de route in te korten.

De ideale reisroute voor Jordanië | the perfect itinerary for Jordan | The Orange Backpack

1. De Romeinse ruïnes van Jerash en een roadtrip door het noorden

Welkom in Jordanië! Wij arriveerden ’s ochtends vroeg in Amman, haalden onze huurauto op en gingen meteen op pad. Wij raden aan om direct door te rijden naar het prachtige Jerash, een ruïnestad uit de Romeinse oudheid. Maak gelijk een roadtrip door het noorden van het land door het kasteel Ajun en – als je tijd hebt – het kleine en authentieke stadje Salt te bezoeken. Wij eindigden de dag in Madaba, juist ten zuiden van Amman.

2. Het stadje Madaba en de Dode Zee

Bezoek in de ochtend Madaba zelf en bewonder de eeuwenoude kerken en bijzondere mozaieken. Maak dan de prachtige rit naar de Dode Zee. De Dode Zee is een van de meest unieke natuurverschijnselen in Jordanië. Het water is zouter dan zout en zo komt het meer ook aan zijn naam: er leeft niks in de zee. Dat hoge zoutgehalte is ook de reden dat je in de Dode Zee haast niet kunt zinken. Overnacht aan de Dode Zee in een van de resorts of deze bijzondere chalets!

3. Hiken en canyoning bij Wadi Mujib

Rijd de volgende ochtend vroeg door naar Wadi Mujib, aan het zuiden van de Dode Zee. Vanaf de resorts in het noorden ben je hier zo. Dit is het moment om je avontuurlijke kant los te laten, want hier kan je geweldige activiteiten doen. Wij deden de Siq Trail in een prachtige kloof met watervallen en versnellingen, maar je kan hier – een deel van het jaar – ook prachtige hikes met gidsen maken. Overnacht hier bij Mujib Chalets met uitzicht over de Dode Zee.

Tip om de route in te korten: rijd na jouw activiteit(en) bij Wadi Mujib meteen door naar Dana. De afstanden en reistijden in Jordanië zijn vrij kort. Dus als je ’s ochtends de Siq Trail doet, kan je begin van de middag al in Dana zijn voor een korte hike. Wij namen onze tijd en brachten de middag door in onze chalet en bij de Dode Zee. De volgende dag reden wij pas verder.

4. Hiken in Dana Nature Reserve

Jordanië is echt een paradijs voor de hiker en het Dana Nature Reserve staat dan ongetwijfeld met stip op 1. Je kan in dit dorpje en natuurgebied wel een week doorbrengen met de meest indrukwekkende wandelingen. Wij reden ’s ochtends vroeg bij Wadi Mujib weg en maakten ’s middags een prachtige hike.

Overnachtingstip: een van onze meest bijzondere slaapplekken in Jordanië was Wadi Dana Eco Camp. Het uitzicht over de vallei was prachtig.

Dana | Jordanië | Jordan | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

6. Het beroemde Petra in Jordanië

Tijd voor misschien wel de reden dat je naar Jordanië bent afgereisd: de eeuwenoude rotsstad Petra! Je kan de bezienswaardigheden van Petra in een dag bezoeken, maar het gebied van de eeuwenoude stad is groot. Wij adviseren je daarom om het liefst twee volle dagen voor jouw bezoek uit te trekken.

Lees meer in onze blogs over Petra, waaronder tips voor het kopen van jouw toegangskaarten (spoiler: koop de Jordan Pass) en voor de beste route langs de monumenten (spoiler: neem de back door-route).

7. De woestijn van Wadi Rum

Na de Dode Zee en Petra is Wadi Rum waarschijnlijk de meest bezochte plek van Jordanië. En wij snappen wel waarom. Zonder lichtvervuiling kan je hier ’s avonds de helderste sterrenhemel ooit zien! De desolate sfeer, het prachtige landschap en de gastvrijheid van de bedoeïenen zijn uniek.

Tip: een van onze bijzondere overnachtingen in Jordanië was Wadi Rum Nature Tours and Camps. De staff was vriendelijk en de locatie in de woestijn adembenemend mooi. Via het kamp boek je ook makkelijk jouw tocht door de woestijn.

Tip om de route uit te breiden: ben je gek op snorkelen? En wil je graag nog een strandbestemming aan je route toevoegen? Rijd dan nog iets verder door naar het zuiden naar Aqaba aan de Rode Zee.

Tip om de route in te korten: rijd in een ruk door van het zuiden terug naar Amman. Dit is vanaf Wadi Rum bijvoorbeeld maar 4 uur rijden.

8. De woestijnkastelen Shobak en Karak

Omdat onze reis een rondrit was die ook weer in het noorden zou eindigen, reisden we na Wadi Rum terug naar het noorden. Maar niet zonder en overnachting in de buurt van Karak en een bezoek aan de indrukwekkende woestijnkastelen van Karak en Shobak.

9. Hoofdstad Amman

Onze reis eindigde in Amman, een plek waar oud en nieuw samenkomen. Je bezoekt er de eeuwenoude ruïnes van de citadel en het amfitheater dat vandaag de dag nog wordt gebruikt. Maar je drinkt er ook koffie in de hipste koffietentjes!

Tip: ga voor de beste hummus met falafel naar restaurant Hashem.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: