Jordanië

Jerash: Romeinse ruïnes in Jordanië (+ praktische kaart)

Veel mensen kennen de beroemde rotstempels van Petra als een must-see in Jordanië, maar Jordanië heeft een tweede oude verloren stad. De verloren stad Jerash is net zo indrukwekkend als het beroemde Petra. Als een van de beste Romeinse archeologische vindplaatsen ter wereld, is het een must om te bezoeken op je reisroute door Jordanië.

De highlights van Jerash

De oude Romeinse stad Jerash lag ooit in een afgelegen hoek van het Romeinse rijk, maar het was een van de tien grootste steden van het hele rijk. Het had tientallen tempels, twee theaters, een enorm ovaal plein, gemeenschappelijke baden, lange straten met zuilen, indrukwekkende bogen, aquaducten, bruggen en pleinen. Veel daarvan is nog steeds aanwezig, waardoor Jerash een van de best bewaarde Romeinse ruïnes buiten Italië is.

Een van de mooiste en niet te missen monumenten in Jerash is de indrukwekkende triomfboog bij de Jerash Visitor Center, gebouwd om het bezoek van de Romeinse keizer Hadrianus te herdenken. Vanaf de boog leidt een straat je naar het centrale plein dat is omcirkeld door zuilengalerijen. Naast het plein liggen een theater, op een heuvel de tempel van Zeus en een lange straat met zuilen die de hoofdas van Jerash is.

Deze lange straat is de spil van de stad. Links van je liggen veel indrukwekkende tempels die je ook zeker wil bezoeken, waaronder de tempel van Artemis en het Nymphaeum. Aan het eind van de hoofdstraat staat een tweede boog en daar vlakbij vind je ook een tweede amfitheater.

Jerash Roman Ruins Jordan Practical Map
ancient city Jerash in Jordan | rondreis Jordanië

Praktisch: hoe bezoek je Jerash?

Jerash ligt in het noorden van Jordanië. Het is slechts 45 minuten rijden van de hoofdstad Amman, waardoor het de perfecte dagtrip is vanuit de Amman. Voeg een stop bij het nabijgelegen woestijnkasteel Aljoun toe aan je roadtrip voor een prachtig uitzicht over Jordanië en Israël.

De oude stad Jerash is groot, dus zorg ervoor dat je minimaal een halve dag hebt voor je bezoek. Neem ook voldoende drinken mee, of vanuit de supermarkt of vanuit de kraampjes bij de ingang. Jerash kan namelijk bloedheet worden, zeker in de middag, en er is maar weinig schaduw.

De toegangsprijs voor Jerash is inbegrepen bij de Jordan Pass, net als Petra en de meeste andere hoogtepunten van Jordanië. Ook je visum zit bij de prijs inbegrepen, dus het is echt een aanrader om deze toeristenpas voor jouw bezoek aan Jordanië te kopen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: