Jordanië

Bezoek de Monastery in Petra via de backdoor trail

Een bezoekje aan Al-Deir – ook wel ‘Monastery’ of ‘Klooster’ genoemd – is een van de hoogtepunten van Petra in Jordanië. Al-Deir is een stuk minder bekend dan bijvoorbeeld de Treasury, maar het is net zo indrukwekkend. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over dit ‘klooster’ én onthul ik onze grootste ontdekking: hoe je precies via de ‘backdoor’ van Petra bij de Monastery kan komen én de beruchte zware klim van 900 treden overslaat.

Direct de GPX coördinaten downloaden? Dan kan op onze Petra Backdoor Download pagina.

Wat is Al-Deir of de Monastery in Petra?

Hoewel dit monument wordt aangeduid als een klooster (vertaald van Al-Deir of in het Engels Monastery), is het dat nooit geweest. Net als de meeste andere monumenten in Petra in Jordanië is het een grafmonument. Het heeft ongeveer hetzelfde ontwerp als de bekendere Treasury, maar is nog veel groter. Met een omvang van 50 meter breed en 45 meter hoog. Om dit te vergelijken met de Treasury: die is 25,30 meter breed en bijna 40 meter hoog. Al-Deir is daarmee een van de grootste monumenten in het gebied van Petra.

Maar waarom wordt het dan als klooster aangeduid? Het monument dateert uit de derde eeuw voor Christus en heeft dus een lange geschiedenis. Het werd eerst gebruikt als grafmonument en was later samen met de rest van Petra een van de geheimen van de woestijn. Maar daartussen heeft het monument nog een tijd gediend als kerk. In de centrale hal zouden kruizen zijn gekerfd. Die waren aanleiding om het monument na de herontdekking ervan voor klooster aan te zien.

Petra Monastery backdoor | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra Monastery backdoor | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

Wat is het beste moment om de Monastery te bezoeken?

Ad-Deir ligt misschien niet in een kloof zoals de Treasury van Petra, maar net als alle rotsmonumenten in Petra wel tegen een berg aan. De zon komt op achter de Monastery. Dat is natuurlijk een prachtig gezicht, maar wil je het monument in vol licht zien? Dan moet je hier in de namiddag zijn. Op beide momenten – in de vroege ochtend en late middag – is het bovendien een stuk rustiger dan midden op de dag.

Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra Monastery backdoor | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

Hoe bezoek je de Monastery?

Naar de Monastery vanaf de hoofdingang van Petra

Volgens de cijfers op de kaart van het bezoekerscentrum van Petra zelf kost het je vanaf het bezoekerscentrum minstens 6 uur om daar te komen. Deze route begint bij het bezoekerscentrum en loopt langs vrijwel alle andere monumenten in Petra.

Tip: bij het bezoekerscentrum aan het begin van Petra kan je gratis een handige kaart van het hele gebied meenemen. Helaas is de kaart soms op, zijn de hikes naar de ‘Treasury from above’ er niet goed op aangegeven én de kaart is niet online beschikbaar. Wij maakten daarom ook onze eigen kaart van Petra die je hieronder ziet. Op onze kaart zie je precies hoe de route door de eeuwenoude stad loopt.

Vanaf het bezoekerscentrum loop je een stuk naar het begin van de Siq, de kloof door de bergen naar de Treasury. De Siq zelf is 1,2 kilometer lang. Aan het einde kom je bij de beroemde Treasury. En dat is nog maar het begin. Rechts van de Treasury leidt het pad verder de oude stad in. Aan het eind van de oude stad – achter restaurant Basin – begint de klim naar Al-Deir. Onderdeel van deze klim? 900 traptreden omhoog.

Langs deze route omhoog vind je talloze stalletjes met souvenirs, snacks en drinken. Ook tegenover het monument Al-Deir zelf vind je een restaurantje waar je even kan uitrusten met een drankje en een maaltijd.

Tip: onderweg omhoog (of terug naar beneden) kan je de Lion Triclinium bezoeken. Weinig bezoekers maken hier een stop, dus zul je deze kleine tempel in de bergen waarschijnlijk voor jezelf hebben. De tempel is genoemd naar de uitgehouwen leeuwen aan beide kanten van de entree.

De makkelijkste manier om de klim te skippen, is misschien wel om het aanbod van een ritje per paard, ezel of kameel aan te nemen. Ons advies is om dat vooral niet te doen. Er zijn veel verhalen over hoe slecht de dieren worden behandeld en erg comfortabel zagen de ritjes er ook zeker niet uit. Toch zagen wij ook jonge gezinnen de 900 trappen naar de Monastry met een ezel beklimmen en dat snappen wij best. Met kleine kinderen of zelfs een baby in een draagzak hadden wij de trappen ook echt liever niet willen beklimmen.

Petra Monastery backdoor | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra Monastery backdoor | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

Hike naar de Monastery via de backdoor entrance

→ Download GPX coördinaten

In het gebied rondom Petra lopen eindeloos veel hiking trails. Een daarvan loopt van Little Petra – een soort eeuwenoude buitenwijk van Petra zelf – via Al-Deir naar de oude stad. Je kan Al-Deir en de rest van Petra dus ook bezoeken vanaf Little Petra. Deze route wordt ook wel de ‘backdoor trail’ naar Petra genoemd. Dat is nog steeds een behoorlijke wandeling, maar zonder 900 traptreden omhoog.

Je kan op drie manieren via de backdoor naar de Monastery en Petra komen (pak onze kaart hieronder erbij om de exacte start van deze drie routes te vinden):

  • Vanaf Little Petra. De start van de trail vind je aan de linkerkant van de parkeerplaats bij Little Petra.
  • Vanaf de autoweg. In dit geval parkeer je jouw huurauto – of laat je je afzetten – langs de autoweg waar een spoor van 4WD’s de woestijn in loopt. Deze car tracks zijn de stippellijnen op onze kaart hieronder.
  • Vanaf de backdoor zelf. Wil je een shortcut nemen? Laat je dan door een gids afzetten bij de backdoor zelf.

De makkelijkste plek om een gids of chauffeur te vinden, is het Seven Wonders Bedouin Camp vlakbij Little Petra. Het tentenkamp wordt gerund door het management van het Rocky Mountain Hotel, zo hebben wij begrepen. Ook daar zou je dus jouw gids kunnen boeken.

Wij kozen ervoor de hike te verkorten door ons door een 4WD af te laten zetten. Vanaf de autoweg tussen Little Petra en het bezoekerscentrum van Petra reed de 4WD dwars de woestijn in. Na een lange en bumpy drive en twee ticketcontroles werden wij afgezet bij een punt, waar de 4WD niet meer verder kon. Dat is dus de echte backdoor. Daar begon een prachtige hike langs steile kliffen met prachtige vergezichten. Ook dan zal je nog wat moeten dalen en klimmen, maar dat is niets in vergelijking met de traptreden vanuit de oude stad.

Aan het eind van de hike zagen wij het topje van een prachtig monument boven de heuvels uitkomen. Langzaam doemde het indrukwekkende Al-Deir voor ons op! Vanaf Ad-Deir loop je uiteindelijk alsnog naar de oude stad, maar dan naar beneden. Een extra pluspunt is dus dat je ook niet dezelfde klim weer naar beneden hoeft af te dalen, maar twee verschillende routes hebt.

Tip: ook als je zelf een 4WD hebt gehuurd, raden wij je aan je bij het startpunt door een gids af te laten zetten. Rijd deze route niet zelf zonder ervaring met deze plek. Praktisch zou dat ook niet zijn, want je moet ook uiteindelijk weer terug bij je huurauto.

Extra tip: wij parkeerden onze auto in Wadi Musa bij de bezoekersentree van Petra. Daar werden wij opgepikt door onze gids. Zo konden we na een lange wandeling – via de backdoor naar de Monastery, de 900 treden af, de oude stad én de Siq door – in onze auto stappen.

Nog een extra tip: er is bij deze backdoor ingang van Petra wel een kaartcontrole, maar geen kaartverkoop. Zorg dus dat je jouw tickets voor Petra al hebt, voordat je via deze route Petra binnenkomt. Heb je een Jordan Pass met toegang tot Petra? Ook dan is het aan te raden om eerst langs het bezoekerscentrum te gaan, want je Jordan Pass moet gestempeld zijn. Onze pas was de dag ervoor bij het bezoekerscentrum alleen maar gescand – zonder stempel – en dat zorgde voor veel gedoe bij de ticketcontroles bij de backdoor.