Jordanië

Petra in Jordanië: de 10 leukste weetjes en feiten

De eeuwenoude stad Petra in Jordanië blijft een mysterieuze plek. Nog dagelijks worden er archeologische opgravingen gedaan om de geheimen van de oude stad te ontrafelen. Wil je meer achtergrondinformatie over deze bijzondere plaats in Jordanië? Dit zijn de leukste feiten en weetjes over Petra!

Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra Monastery backdoor | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

De 10 leukste weetjes en feiten over Petra in Jordanië

#1 Petra was geen dodenstad

De belangrijkste monumenten de Treasury, Ad-Deir (Monastry) en de Royal Tombs waren graftombes. Het is dan makkelijk te denken dat heel Petra een dodenstad was. Maar niets is minder waar! Petra was nog veel meer een stad van de levenden. En dat kan je ook zelf zien. Tijdens je bezoek aan Petra zie je restanten van deze oude stad in de vorm van bijvoorbeeld de oude tempels en de hoofdstraat.

#2 Het was een groene oase

Als je nu in de zomermaanden door het snikhete Petra loopt, kan je het je moeilijk voorstellen. De Nabateeërs hebben de unieke prestatie neergezet om middenin de woestijn een groene oase te creëren. Inclusief vijvers! Als je door de Siq loopt, zie je nog duidelijk hoe ze dat hebben gedaan. Aan beide kanten zie je de gleuven nog waar de eeuwenoude waterleidingen zaten. In deze documentaire op Youtube leer je hier meer over. Een van onze tips voor jouw bezoek aan Petra!

#3 Petra in Jordanië is verwoest door ‘flash floods’

Overstromingen middenin de woestijn in Jordanië? Jazeker. Petra heeft veel te leiden gehad onder de flash floods die hier voorkomen. In de jaren ’60 zijn er zelfs nog Franse toeristen verdronken tijdens zo’n overstroming. Maar de oplossing bleek vrij simpel te zijn. Daarvoor hadden de Nabateeërs namelijk de basis al gelegd: dammen. De oude dammen zijn na de jaren ‘ 60 gerestaureerd om het water van de monumenten weg te leiden. Zelf zien? Let dan op als je door de Siq loopt. Je zult ze dan aan beide kanten tegenkomen.

Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra Monastery backdoor | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

#4 Petra is pas 200 jaar terug herontdekt

Omdat de monumenten zo goed verborgen liggen in de rotsen in de woestijn, zijn ze eeuwenlang onontdekt gebleven. En met onontdekt bedoel ik dan voor de buitenwereld. De nomaden in de woestijn wisten natuurlijk maar al te goed waar deze schatten te vinden waren. Pas in 1812 ontdekte de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt de oude woestijnstad opnieuw. Daarna heeft de stad in Jordanië natuurlijk veel aandacht gekregen vanuit de hele wereld, zodat het uitgroeide tot een toeristische trekpleister.

#5 De Treasury is geen schatkamer

Volgens allerlei legendes zou het beroemde monument aan het einde van de Siq de plaats zijn waar een Egyptische farao zijn schatten zou hebben bewerkt. Niet waar dus. Het monument is een graftombe, zoals de meeste monumenten in Petra. Dat betekent niet dat er geen moeite is gedaan om de ‘geheime schat’ te vinden. De schat zou verstopt zijn geweest in de ‘urn’ bovenop de Treasury. Aan de kogelgaten in de urn is te zien hoe is geprobeerd om die kapot te schieten. Helaas bleek de urn niet hol. En dus geen thuis voor een mysterieuze schat.

#6 En de Monastry is geen klooster

Het monument bovenaan de 900 traptreden wordt Ad-Deir (vertaald: Monastry of Klooster) genoemd, maar dat is het niet. Omdat in de centrale hal kruizen zouden zijn gekerfd – ik gluurde naar binnen, maar heb ze niet kunnen ontdekken – werd het monument zo genoemd. In werkelijkheid is het ooit gebruikt als kerk, zoals veel andere monumenten. Maar dus niet als klooster.

Lees meer: wil je weten hoe je een toffe woestijnhike kan maken én die 900 treden kan overslaan? Lees hier meer over de hike naar de Monastry via de backdoor van Petra.

Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

#7 Er wonen nog altijd bedoeïenen in en rondom Petra

Het gebied rondom Petra in Jordanië is door de eeuwen heen het thuisgebied van bedoeïenen geweest. Ook na de herontdekking door Burckhardt zijn de stammen niet verjaagd. Door de eeuwen heen zijn ze versmolten met de stad en de oude monumenten. Je zult zien dat in veel kleinere tempels wordt gewoond door de lokale bedoeïenen. Andere tempels zijn zwartgeblakerd door de vuren die daar werden aangestoken. En als je wat verder de woestijn en de bergen intrekt, zul je kuddes geiten en nomadenhutjes tegenkomen. Dat verklaart ook meteen de geitenkeutels die je in veel tempels terug zal vinden.

Leestip: wil je meer weten over het lokale leven? Lees dan het boek Ik woonde in een grot van de Nederlandse Marguerite van Geldermalsen. Tijdens een wereldreis bezocht zij Petra en werd verliefd op een lokale bedoeïene met wie ze in 1978 trouwde.

#8 De monumenten van Petra zijn niet opgebouwd, maar uitgehouwen in de rotsen

De oude ruines van de Grieken en Romeinen met indrukwekkende kennis van bouwkunde en architectuur zijn ontstaan. Hoe anders is dat voor Petra in Jordanië. De monumenten zijn niet gebouwd, maar uitgehouwen in de rotsen. Dat moet een immense prestatie zijn geweest! Recent archeologisch onderzoek biedt aanwijzingen dat ze dit van boven naar beneden deden. De uitgehouwen stenen van de bovenste delen vormden zo uiteindelijk een heuvel waarop de werklieden konden staan.

Veel tombes en monumenten hebben holle ruimtes die dus ook zijn uitgehouwen in de rotsen. Indrukwekkend is vooral de Urn Tomb. Dit is de hoogste van de Royal Tombs en het heeft het grootste interieur van alle tombes in Petra. Sta daar eens even stil en bedenk je goed hoe dit met de hand is uitgehakt. Zie je in de muren en het plafond de gleuven van de beitels terug? Let trouwens niet alleen op deze details, maar ook op de steensoort. De kleuren van dit interieur zijn prachtig.

#9 Little Petra is een oude buitenwijk van Petra

Little Petra is een buitenwijk van de oude stad en ligt niet ver van Wadi Musa en Petra vandaan. Het is een aanrader om hier eerst even te kijken, zodat je een voorproef je krijgt op Petra. Het wordt overigens Little Petra genoemd, omdat je hier ook een kleine (heel kleine) Siq hebt die naar de monumenten leidt.

Tip: slaap hier vlakbij in het magische Seven Wonders Bedouin Camp. In dit tentenkamp slaap je in sfeervolle tenten, krijg je eindeloos veel kopjes traditionele thee te drinken en zit je ’s avonds rondom een groot kampvuur. Het kamp krijgt rond dat tijdstip pas een echt magische sfeer door de lichtjes die dan in de berg naast het kamp worden aangestoken.

Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

#10 De gebouwen van Petra waren ooit kleurrijk beschilderd

Er zijn aanwijzingen gevonden dat in ieder geval de interieur ooit rijk beschilderd waren. Op twee plaatsen kan je dat als bezoeker nog terugzien. Een van de monumenten in Little Petra heeft een gedetailleerde plafondschildering. Daarnaast vind je in Petra zelf een klein monument met schilderingen, waar vrijwel geen bezoekers komen. Je vindt het monument door het paadje in te slaan ongeveer tegenover restaurant Basin. Daar zie je allerlei tombes, maar je moet die hebben waar een stenen trap is gebouwd. Die trap leidt je precies naar de beschilderde ruimte.