Jordanië

Hiken in Wadi Mujib in Jordanië

In een land van woestijn, rotsen en de zoute Dode Zee zal je niet snel denken aan een wateractiviteit. Of een indrukwekkende hike door de natuur. Toch vind je precies dat bij Wadi Mujib! Wij deden hier de Siq-trail: een avontuurlijke canyon vol water. En er zijn nog drie andere mooie hikes door het Mujib Biosphere Reserve te maken. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de hikes in Wadi Mujib in Jordanië.

Leestip: wandel The Jordan Trail, de bucketlisthike van Jordanië

Wadi Mujib | Dode Zee | Jordanië | The Orange Backpack

Praktisch: waar ligt Wadi Mujib in Jordanië?

Wadi Mujib ligt in het westen van Jordanië, pal naast de beroemde Dode Zee. Door het Mujib Biosphere Reserve loopt een kloof, uitgesleten door een zoet waterrivier. Die komt uiteindelijk uit in de Dode Zee.

De bekende resorts aan de Dode Zee liggen aan de noordkant daarvan. Het superluxe Mövenpick is een van de populairste resorts daar, al kozen wij voor het goedkopere en fijne Ramada Resort Dead Sea. Als je via de Dead Sea Highway naar het zuiden rijdt, zal je al snel langs Wadi Mujib reizen.

Wadi Mujib ligt op 400 meter onder zeeniveau en zou daarmee een van de laagste punten op aarde zijn.

Leestip: tips voor de Dode Zee

Mujib Chalets bij Dode Zee | roadtrip Jordanie

Praktisch: overnachten bij Wadi Mujib

De beste manier om Wadi Mujib te bezoeken, is door een combinatie met de dode zee te maken. Je kan makkelijk vanaf de resorts bij de Dode Zee over de Dead Sea Highway naar Wadi Mujib rijden. De afstand is niet groot. Toch raden wij je nog veel liever een slaapplek bij Wadi Mujib aan: de Mujib Chalets.

Direct tegenover de ingang van het Mujib Biosphere Reserve staan de Mujib Chalets, de mooiste slaapplek aan de Dode Zee. Voor 76 JD – dus ongeveer 95 euro naar de huidige wisselkoers – sliepen wij hier in een chalet direct aan de Dode Zee. Ieder huisje heeft daarmee een fenomenaal uitzicht over het water. Mujib Chalets is daarmee goedkoper dan veel grote resorts aan de Dode Zee. Een grote plus is daarnaast de toegang tot het strand tijdens zonsondergang! De stranden bij de resorts gaan namelijk ruim voor zonsondergang dicht om militaire redenen (je zit hier heel dicht bij de grens met Palestina en Israël). Daardoor kan je daar helaas geen mooie zonsondergang meemaken.

Leestip: bijzondere overnachtingen in Jordanië

Dode Zee Jordanië | The Orange Backpack

Praktisch: beste tijd voor de hikes

Ook al is Wadi Mujib nog echt een verborgen parel, steeds meer reizigers weten dit plekje te vinden. Wij kozen er daarom voor om meteen bij de opening van het park de Siq-trail te hiken, zodat we de waterkloof niet met veel anderen hoefden te delen. Sterker nog: we waren haast alleen! Het begin van de dag en einde van de middag zijn het beste moment om de Siq-trail te doen.

Let er ook op dat de trail niet het hele jaar door geopend zijn. Zo zijn de Siq en Malaqi-trail meestal geopend van april t/m oktober, maar de Ibex-trail van november t/m maart.

Als je een van de hikes met gids wilt lopen, ben je natuurlijk afhankelijk van de tijdstippen waarop de tour vertrekt. Dit kan je van tevoren checken bij het Mujib Biosphere Reserve, maar is overigens vrijwel altijd vroeg in de ochtend. Via deze link kom je op de officiële website van de beheerders van het natuurreservaat. Je vindt hier contactinformatie, de openingstijden per seizoen, etc.

Gedurende de Ramadan zijn ook veel tours met gidsen geannuleerd in Jordanië. Controleer of dat ook zo is voor de hike van jouw keuze in Wadi Mujib.

Wadi Mujib | Dode Zee | Jordanië | The Orange Backpack

De hikes bij Wadi Mujib

#1 De Siq-trail

De Siq-trail is een avontuurlijke hike door het water in een canyon. Het leuke is dat je deze hike zowel met als zonder gids kan maken. Overigens kan de hike echt prima zonder, dus laat die gids vooral zitten.

Je doet er ongeveer twee uur over om door de kloof te klimmen, zwemmen en waden. Hoe moeilijk dat is, is een beetje afhankelijk van het waterpeil van de rivier, dus van de seizoen. Vanuit het Visitor Center zal je een zwemvest mee krijgen, maar ook zonder is het prima te doen.

De trail begint meteen bij het bezoekerscentrum, waar je met een trap naar beneden klimt. Je staat dan meteen met je voeten in het water tussen de enorme muren van zandsteen. Die kloof is werkelijk prachtig, zeker verderop, met meerdere kleuren steen, ronde vormen en kleurenlagen. De trail leidt je door die kloof, waar je kleine watervallen en stroomversnellingen zal tegenkomen. Op de diepere of moeilijkere plekken vind je steeds traptreden of touwen om je te helpen. Tot je bij een grote waterval komt, wat het einde van de trail is. Vanaf hier neem je dezelfde weg weer terug. Je kan je dan met je zwemvest heerlijk laten meevoeren door de stroming.

In de kloof is het schaduwrijk en cool, dus je kan deze hike ook prima doen in de hete zomermaanden. Hoewel de hike niet bijzonder zwaar is, moet je er wel rekening mee houden at je volledig nat wordt en je daarop kleden. Zwemkleding alleen is niet aan te raden, trek daar overheen ook nog wat aan om je te beschermen tegen de rotsen. De kracht van het water is ook behoorlijk op sommige plekken, dus een zekere kracht in je armen en benen is dan wel handig. Laat een camera of dry bag vooral in de auto achter, want je gaat hier echt vol kopje onder. Alleen een go pro is een optie om foto’s of filmpjes te maken.

#2 De Ibex-trail

De Ibis is een droge trail, dus de rivier in de Siq kom je hierbij niet tegen. Je kan deze hike alleen doen met een gids. De hike duurt in totaal 3 tot 4 uur en start bij het Visitor Center.

Het begin van de hike loopt parallel met de Dode Zee en de Dead Sea Highway, voordat je meer landinwaarts loopt. Je komt dan ook langs een aantal kloven, maar anders dan de Siq zijn deze droog. De hike wordt de Ibex-trail genoemd, omdat je onderweg de kans hebt om de ibex te zien. Halverwege kom je bij het Raddas Ranger Station, waar je een rustpauze zult hebben. Het is daarna nog ongeveer een uur terug naar het Visitor Center.

#3 De Canyon-trail

Nog een trail waarbij je natte voeten krijgt! Deze hike kan je alleen doen met een gids en duurt in totaal iets van 4 tot 6 uur, afhankelijk van het tempo van je groep. Je hiket eerst door een prachtig rotslandschap en komt vervolgens uit bij de waterval die het einde is van de Siq-trail. Nadat je abseilt naar beneden, zal je door de Siq terug naar het Visitor Center waden en zwemmen.

#4 De Malaqi-trail

Deze hike staat bekend als de zwaarste in Wadi Mujib en duurt wel 7-8 uur. De trail kan alleen met een gids worden gelopen. Ook hierbij trek je eerst door het landschap rondom Wadi Mujib en eindig je in het water. In het begin zal je door witte rotsen trekken om uit te komen bij de Mujib-rivier. De hike volgt de rivier stroomopwaarts naar de plek waar die samenkomt met de Hidden River. Daar heb je bij natuurlijke poelen, waar een pauze wordt gehouden en je even kan afkoelen in het water. De hike komt uiteindelijk ook bij de waterval aan het einde van de Siq-trail.