Jordanië

15 tips voor de Dode Zee in Jordanië

Een van de meest unieke natuurverschijnselen in Jordanië is de Dode Zee op de grens met Israël. Het water is zouter dan zout en zo komt het meer ook aan zijn naam: er leeft niks in de zee. Dat hoge zoutgehalte is ook de reden dat je in de Dode Zee haast niet kunt zinken. En dat is natuurlijk een unieke ervaring op jouw reis door Jordanië of Israël. Wij bezochten drie dagen lang de Dode Zee in Jordanië en verzamelden de beste tips voor jouw bezoekje!

Dode Zee Jordanië | The Orange Backpack

15x tips voor de Dode Zee

#1 Scheer je niet kort tevoren en check of je wondjes hebt

De belangrijkste tip met stip op 1: zorg dat je geen wondjes hebt en scheer je niet kort te voren. Het zoute water zal ervoor zorgen dat je zelfs het kleinste schrammetje meer voelt dan je lief is.

#2 Smeer je in met Dode Zee-modder

De meeste hotelstranden aan de Dode Zee hebben emmers met modder uit het meer staan voor gratis gebruik. Smeer jezelf ermee in, laat de modder even intrekken en spoel het af in de Dode Zee. Je zult daarna echt een poezelig zacht huidje hebben! Hoe dat komt? De waterspiegel van de Dode Zee daalt nog steeds. Door dat verdampen van het water, zitten er superveel mineralen in het water. De modder zit dus vol mineralen waar jouw huid blij van wordt.

#3 Laat je langzaam zakken in het water

Door het zoutgehalte van het water blijf je drijven, zo bijzonder! Maar dat vraagt ook wel een andere manier om in het water te komen. Je kan er niet een duik nemen en als je je beweegt, zal je steeds weer even je balans moeten vinden. Wij raden je daarom aan om het water in te lopen en je daar vervolgens langzaam op je rug in het water te laten zakken.

#4 Laat je haren niet in het water komen

Hoewel het water vol mineralen zit, zal je haar echt niet blij worden van het zoutgehalte. Wil je voorkomen dat je nog weken met touw als haar rondloopt? Houd je haar dan vooral uit het water.

#5 En je ogen ook niet

En nu we het toch hebben over lichaamsdelen uit het water houden. Je begrijpt vast wel wat het met je ogen doet, als daar wat zout water in komt?

Dode Zee Jordanië | The Orange Backpack
Dode Zee Jordanië | The Orange Backpack

#6 Zwemkleding kan verkleuren of rek verliezen

Houd er ook rekening mee dat het zout effect kan hebben op je bikini, badpak of andere zwemkleding. Het kan verkleuren of rek verliezen. Als je oude zwemkleding hebt, is dit het moment om dat te gebruiken! Mijn zwart-witte bikini was na een duik in de Dode Zee in ieder geval niet zo wit meer.

#7 Drink genoeg

Het is aan te raden om niet te lang in het zoute water te liggen en veel te drinken. Je hebt het niet door als je in de Dode Zee ligt te badderen, maar door het zout droog je langzaam uit. Dus: drinken, drinken en drinken!

#8 Spoel je af met zoet water

Het zoute water voelt niet fijn aan, als het op je huid is opgedroogd. Je vingers blijven bovendien superzout en alles wat je aanraakt, wordt dat ook. Om die reden staan er langs de stranden douches met zoet water. Gebruik ze en spoel je na het dobberen goed af.

Dode Zee Jordanië | The Orange Backpack

#9 Slaap in een resort bij de Dode Zee

De enige hotels aan de Dode Zee zijn luxe resorts met zwembaden, massages en buffets. Normaal gesproken zouden wij daar niet snel voor kiezen op reis, maar bij de Dode Zee heb je weinig andere keus. Zo’n resort komt natuurlijk ook met een flink prijskaartje, maar daar krijg je dan ook wel prachtige zwembaden, fijne hotelkamers en fijn zandstrand aan de Dode Zee voor terug. En dat vonden wij eigenlijk ook wel eens een heerlijke ervaring!

#10 Boek het Ramada of Mujib Chalets

Het superluxe Mövenpick is een topkeuze voor jouw verblijf aan de Dode Zee. Wij kozen voor twee goedkopere opties: het heerlijke Ramada Resort Dead Sea en het minder luxe, maar adembenemende Mujib Chalets met een handvol chalets op een oogverblindende locatie langs de Dode Zee ver weg van de massale resorts.

#11 Of bezoek de Dode Zee in Jordanië tijdens een dagtrip

Een goedkopere optie? Bezoek de Dode Zee tijdens een dagtrip! Het is helemaal niet ver rijden vanaf bijvoorbeeld Madaba of zelfs het vliegveld. Je kan dagpassen kopen bij de meeste resorts, zodat je gedurende dag gebruik kan maken van de zwembaden en het strand met alle faciliteiten. Er is overigens ook een publiek strand, maar daarover hebben wij weinig goeds gehoord.

#12 Ga op tijd, voor het strand ‘dicht’ gaat

Denk je na een middag aan het zwembad rond zonsondergang in de Dode Zee te dobberen? Wij dachten rond die tijd nog een keer terug te kunnen naar het strand en vanaf de Dode Zee een magische zonsondergang te kunnen zien. Dat bleek helaas niet mogelijk. Omdat de Dode Zee op de grens met Israël ligt, zijn de hotels verplicht hun stranden te sluiten voor zonsondergang. Er mag absoluut niemand op het strand of in de zee als het donker is. Ga dus op tijd gedurende de dag naar de zee en voorkom een teleurstelling.

#13 Ga voor een magische zonsondergang daarom iets zuidelijker

De resorts liggen allemaal langs de noordelijke kant van de Dode Zee. Als je iets zuidelijker gaat, heb je wel mogelijkheden om de zonsondergang te zien. Wij konden tijdens onze overnachting bij Mujib Chalets wel tijdens zonsondergang in de Dode Zee, zo lang we er maar weg waren zodra het donker was. Dat was een unieke ervaring!

Een openbare plek om de zonsondergang te kunnen zien? Op dit punt kun je naar het strand afdalen om de lucht langzaam geel te zien kleuren.

Wadi Mujib | Dode Zee | Jordanië | The Orange Backpack
Wadi Mujib | Dode Zee | Jordanië | The Orange Backpack

#14 Rijd de Dead Sea Highway

De omgeving van de Dode Zee is echt adembenemend mooi. Het uitgestrekte water en de prachtige bergen zijn een indrukwekkend gezicht. Als je optimaal van deze omgeving wil genieten, raden wij je aan om de Dead Sea Highway langs het meer te rijden. De weg is van topkwaliteit en leidt je langs prachtige viewpoints van het noorden tot het zuiden van de Dode Zee.

#15 Combineer de Dode Zee met Wadi Mujib

Langs de Dead Sea Highway zal je het bezoekerscentrum voor Wadi Mujib passeren. Wadi Mujib is het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld en heeft prachtige canyons en natuur. Op de plek van het bezoekerscentrum komt de Wadi Mujib-rivier uit in de Dode Zee. De rivier loopt daar door een canyon met de mooiste en kleurrijkste steensoorten. De perfecte plek voor de avontuurlijke reiziger, want door deze canyon met watervalletjes, kliffen en stroomversnellingen kan jij een geweldige trail volgen.

Tip: overnacht in de Wadi Mujib Chalets voor de mooiste zonsondergang over de Dode Zee. Ook geeft dit je de kans om ’s ochtends als eerste bij het bezoekerscentrum van Wadi Mujib te zijn, zodat je de canyon trail nog voor jezelf hebt.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: