Jordanië

Bijzonder overnachten in Jordanië: 5 unieke slaapplekken

Onze reis door Jordanië werd onvergetelijk door de prachtige plekken waar we sliepen. Van een prachtige zonsondergang vanaf onze chalet aan de Dode Zee tot een overnachting in een tentenkamp in de woestijn. Dit waren de 5 meest bijzondere slaapplekken in Jordanië.

Dode Zee | Wadi Mujib | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Dana | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Seven Wonders Bedouin Camp | Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

5x bijzonder overnachten in Jordanië

#1 Mujib Chalets

Website | Voor de mooiste zonsondergang vanuit de Dode Zee moet je hier zijn. Voor 76 JD – dus ongeveer 95 euro naar de huidige wisselkoers – slaap je hier in een chalet direct aan de Dode Zee. Mujib Chalets is daarmee goedkoper dan veel grote resorts aan de Dode Zee. Een grote plus is daarnaast de toegang tot het strand tijdens zonsondergang! De stranden bij de resorts gaan namelijk ruim voor zonsondergang dicht om militaire redenen (je zit hier heel dicht bij de grens met Palestina en Israël). Daardoor kan je daar helaas geen mooie zonsondergang meemaken.

Reken overigens niet op al te veel luxe in vergelijking met de resorts. Iedere chalet bestaat uit een basic slaapkamer, ruime badkamer en een overdekt terras. Op verzoek kan je op het terras een hangmat krijgen, maar een comfortabele stoel of bank staat daar helaas niet. Het strand bij de Mujib Chalets is bovendien geen zandstrand waar je heerlijk de dag kan doorbrengen, zoals bij de resorts. Het is een klein kiezelstrand. Overigens wel met zoet waterdouches, maar zonder de bekende emmers met modder uit de Dode Zee. Deze emmers vind je wel op het strand van de resorts, maar is hier alleen voor 5 JD beschikbaaar.

Tip: toen wij Mujib Chalets wilden boeken, kon dat niet meer via deze pagina op Booking.com. Wij konden alleen boeken per e-mail op wildjordan@atico-jo.com, bij een kantoor van Wild Jordan in Jordanië of telefonisch.

#2 Wadi Dana Eco Camp

Actuele prijzen en beschikbaarheid | Nog zo’n plek voor een prachtige zonsondergang vanaf je slaapplek! Wadi Dani Eco Camp ligt vlak naast het pittoreske bergdorpje Dana middenin het gelijknamige natuurgebied. Je kan hier prachtige hikes maken en helemaal tot rust komen in het heuvelachtige landschap. Het ecokamp heeft zowel traditionele tenten met gedeelde douches als chalets met eigen badkamer. Alle slaapplekken liggen aan de rand van de vallei en hebben een adembenemend mooi uitzicht.

Het diner ’s avonds – overigens niet bij de prijs inbegrepen – is bij kaarslicht. In het kamp is namelijk maar beperkt elektriciteit. Alleen ’s avonds is er wat stroom voor verlichting.

Tip: je kan niet met eigen vervoer bij het kamp lopen. Je kan er vanaf het dorp naartoe wandelen, maar zeker met bagage is dat nog best een stuk. De accommodatie haalt je bij aankomst gratis op in het dorp. Voor de terugreis – waar je dus eigenlijk niet onderuit kan – wordt 10 JD gevraagd. Deze naar onze mening verkapte prijsverhoging vonden wij wel wat jammer.

#3 Seven Wonders Bedouin Camp

Actuele prijzen en beschikbaarheid | In Wadi Musa bij Petra heb je tal van slaapplekken. Van low budgethotels tot het populaire Mövenpick direct voor de ingang van Petra. Het stadje is vrij groot, dus al snel slaap je niet meer op gemakkelijke loopafstand van Petra’s bezoekersingang. Maar als je toch de auto naar de entree pakt, waarom zou je dan niet net even 5 minuten verder rijden?

Vlakbij Little Petra – een eeuwenoude buitenwijk van de oude stad Petra – vind je het magische Sven Wonders Bedouin Camp. In dit tentenkamp slaap je in sfeervolle tenten, krijg je eindeloos veel kopjes traditionele thee te drinken en zit je ’s avonds rondom een groot kampvuur. Het kamp krijgt rond dat tijdstip pas een echt magische sfeer door de lichtjes die dan in de berg naast het kamp worden aangestoken.

De tenten hebben geen eigen badkamer. In het midden van het kamp staat een groot toiletgebouw. Vind je dat niet prettig? Voor wat meer luxe kun je bij het nieuwe en luxe buurkamp Seven Wonders Luxury Camp overnachten.

Tip: wil je de ‘backdoor’-hike naar Petra maken? Seven Wonders is een van de weinige plekken waar je een 4WD naar de achteringang kan boeken. Het ligt niet ver van het kamp. Het zou ongeveer 2 uur lopen zijn. Maar omdat je in Petra nog meer dan genoeg zal lopen en klimmen, is een lift aan te raden.

#4 Wadi Rum Nature Tours and Camps

Actuele prijzen en beschikbaarheid | Een van de grootste trekpleisters van Jordanië is een overnachting in de woestijn van Wadi Rum. Zonder lichtvervuiling kan je hier ’s avonds de helderste sterrenhemel ooit zien!

De bedoeïenen uit de woestijn hebben voor deze unieke ervaring veel tentenkampen opgericht. Ze verschillen behoorlijk van elkaar in prijs en luxe. Wij kozen voor het kamp van Wadi Rum Nature Tours and Camps vanwege de goede verhalen – allemaal waar – en de scherpe prijs voor een slaapplek.

Het is een basic kamp in de schaduw van bergen waar je kan bergbeklimmen. Er zijn ongeveer 20 tweepersoons tenten en een toiletgebouw. In een grote tent kan je ontspannen en worden het ontbijt- en dinerbuffet geserveerd. Voor een overnachting in een traditionele tent betaalden we 30 JOD (omgerekend toen ongeveer 37 euro). Dat was inclusief ontbijt, eindeloos veel kopjes thee en vervoer in een 4WD van en naar het dorpje aan de rand van de woestijn. Diner en excursie waren niet inbegrepen. Voor een 4WD-tour door de woestijn van 4 uur betaalden we 80 JD (prijs per voertuig) en het diner kostte 10 JD per persoon.

Tip: wil je liever niet in tent, maar onder de sterrenhemel slapen? Geen probleem, de hartelijke familie die dit kamp runt, neemt je graag mee dieper in de woestijn om daar de nacht door te brengen!

#5 Gallery Guest House Amman

Actuele prijzen en beschikbaarheid | Populaire en hippe, maar erg dure slaapplekken in de hoofdstad van Jordanië zijn het Nomads Hotel en Art Downtown Hotel. Ga in plaats daarvan voor het sfeervolle Gallery Guest House Amman.

Het hotel heeft ruime, lichte en comfortabele kamers en heeft muren vol sprekende kunstwerken. De locatie van het hotel is perfect in Downtown Amman. Het ligt om de hoek van het legendarische restaurant Hashem – hello, falafel en hummus! – en populaire museum voor hedendaagse kunst Darat Al-Funun. Wij betaalden 43 JD (omgerekend 55 euro) voor onze kamer, maar ruimer van tevoren of extreem last minute krijg je een betere prijs.