Colombia

Cartagena in Colombia: kleurrijke stad aan de Caraïben

Aan de noordelijke kust van Colombia vind je de kleurrijke stad Cartagena de Indias, een van de populairste reisbestemmingen in het land. Ongetwijfeld heb jij deze stad dus al in jouw reisroute voor Colombia opgenomen en ken je de foto’s van het historische centrum met al die kleurrijke straatjes en Caribische sferen. Gebruik deze tips om het beste uit jouw tijd in Cartagena te halen!

Cartagena Colombia
Cartagena de Indias | Colombia | The Orange Backpack

Hoe kom je in Cartagena vanuit de rest Colombia?

We noemden al dat Cartagena aan de noordkust van Colombia ligt, dus in het Caribische deel van het land. Dat is dus niet per se dichtbij Medellín en Bogotá, al kan je (nacht)bussen nemen vanuit die steden naar Cartagena. Aangezien Cartagena een internationaal vliegveld heeft, is een binnenlandse vlucht zeker een aanrader. Ook kan je vanuit Nederland op Cartagena vliegen – vanuit of andere landen natuurlijk.

Leuke bestemmingen niet ver van Cartagena zijn de bountybestemming Tayrona National Park, het hippie strandplaatsje Palomino en de bergjungle van Minca. Vanaf Cartagena kan je als toerist een plek in een minivan boeken naar een van deze bestemmingen. Met het openbaar vervoer zal je reizen via Santa Marta, een stad die ook een vliegveld heeft.

En mocht je de Ciudad Perdida-hike willen doen? Deze meerdaagse hike naar een verloren junglestad start ook vanaf Santa Marta.

Cartagena Colombia
Cartagena Colombia

10 leukste dingen om te doen in Cartagena, Colombia

#1 Dwaal rond door het doolhof van kleurrijke straatjes

Cartagena is de mooiste stad van Colombia. In de tropische kuststad vind je de mooiste koloniale architectuur en de kleurrijkste huizen. De grote highlight van Cartagena is daarom de oude stad zelf! Hoewel Cartagena tegenwoordig ook vol wolkenkrabbers en hoogbouw staat, heeft de oude stad nog altijd die kleurrijke laagbouw die de stad zo fotogeniek maakt. Maak geen strak plan om de stad te verkennen, maar dwaal gewoon door het doolhof van de meest kleurrijke straatjes van het land. Plof neer op een terras en geniet van het fotogenieke straatbeeld. Verdwaal en laat je leiden door de geur van koffie en ijs.

Cartagena Colombia
reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack

#2 Bekijk de zonsondergang vanaf de stadswal

Cartagena heeft avond na avond de perfecte zonsondergang. Je ziet de zon vanaf de stadswallen prachtig ondergaan in de Caribische zee. Je zult overal de tip zien om naar het populaire Café del Mar op de stadswallen te gaan, maar dat kunnen we je niet aanraden. De prijzen zijn er bijzonder hoog, het is er superdruk en naar onze mening niet bijzonder sfeervol. Zoek in plaats daarvan een plaatsje ergens anders op de stadswal op en neem je eigen drankjes mee voor een veel leukere – en goedkopere – zonsondergang experience.

sunset Cartagena Colombia
Cartagena Colombia

#3 Bezoek het Castillo de San Felipe de Barajas

Aan de andere kant van de rivier vind je het eeuwenoude fort Castillo de San Felipe van Cartagena, een van de oude vestigingen die de stad eeuwenlang heeft verdedigd. Je loopt er makkelijk heen vanaf de oude stad. Doe dat het liefst in de ochtend of de namiddag, want het kan hier midden op de dag behoorlijk warm worden.

San Felipe is een van de meer historische bezienswaardigheden in Cartagena. In een van de vertrekken wordt een film getoond over de geschiedenis van het Castillo en daarmee van Cartagena zelf. Een aanrader, als je meer wilt weten over de achtergrond van de stad. Het uitzicht vanaf de torens en kasteelmuren over de stad is prachtig. En vergeet ook niet de ondergrondse gangen te verkennen.

Castillo Felipe | Cartagena Colomia | Colombia | The Orange Backpack
Castillo Felipe | Cartagena Colomia

#4 Benut de ochtendkoelte en -rust

Het is bloedheet in Cartagena, dus bereid je daarop voor! Wij stonden daarom vroeg op om in de koele ochtend de stad te verkennen. Dat is ook zeker een aanrader vanwege de rust op straat. Het voelt alsof je deze bijzondere stad even voor jezelf hebt zonder hordes andere toeristen. De stad komt namelijk pas in de middag op gang. Maar dan heb jij al lang de mooiste plekjes in alle rust verkent en foto’s van de karakteristieke straten gemaakt zonder mensenmassa’s.

Cartagena Colombia

#5 Slaap in San Diego, niet in El Centro

El Centro is het hart van het oude Cartagena. Het is er dan ook erg druk en toeristisch. Dat maakt El Centro heerlijk levendig en geweldig om rond te dwalen, maar wij raden je aan om niet ook in El Centro je slaapplek uit te kiezen. Kies in plaats daarvan voor een slaapplek in San Diego direct naast El Centro. Deze wijk is even kleurrijk en mooi als El Centro, maar een stuk rustiger en daardoor wat ons betreft meer sfeervol.

Cartagena Colombia

#6 Bekijk de street art in Getsemani

Naast El Centro en San Diego ligt het modernere Getsemani. Het is minder mooi en toeristisch, maar daardoor ook een stuk rustiger én goedkoper. Om die reden is het voor veel reizigers een uitvalsbasis voor hun bezoek aan Cartagena in Colombia. Maar ook als je in de populairdere wijken slaapt, is het een aanrader om Getsemani te bezoeken. De wijk mag dan misschien wel niet van die koloniale bebouwing hebben, maar in deze ruige wijk zijn de muren net zo kleurrijk door de locale street art. Dwaal zonder planning rond door Getsemani en bekijk de mooiste street art.

Cartagena Colombia

#7 Maak een wandeling over de stadsmuren

Het oude centrum en San Diego worden ommuurd door een lange stadswal – Las Murallas – langs de kust. Het is niet alleen een mooie plek om de zonsondergang, maar je kan er ook een mooie wandeling maken. Je hebt er een prachtig uitzicht op de oceaan, maar ook over de stad. Daal even van de stadswal af bij La Bóvedas, waar in een oude gevangenis in de stadswal nu souvenirwinkeltjes te vinden zijn.

Tip: maak niet zomaar een foto van de traditioneel geklede dames bij La Bóvedas, tenzij je bereid bent ervoor te betalen. Het is hun werk.

Cartagena Colombia

#8 Drink koffie bij Abacalibro

De leukste koffiestop in Cartagena zul je vinden bij Abacalibro, waar boeken en koffie met elkaar in een ruimte te vinden zijn. Het boekenwinkeltje met koffiebar vind je in het oude centrum en je zal er ongetwijfeld een keer langslopen. Loop dan even naar binnen om tussen de boeken te struinen en geniet binnen of op het kleine terrasje buiten van een heerlijke koffie of chai latte. De geweldige sfeer, heerlijke koffie én de koele airco binnen maken Abacalibro tot een aanrader!

Cartagena Colombia

#10 Shop souvenirs in Cartagena

Cartagena de Indias wordt door veel toeristen bezocht, dus zul je hier ook veel souvenirwinkeltjes en -kraampjes vinden. Als je op zoek bent naar een leuke souvenir, ben je hier dus in de juiste stad! De leukste plaats om tussen de souvenirs te snuffelen is in de stadswal bij de oude gevangenis La Bóvedas, die we eerder al noemden.

Cartagena Colombia

#11 Bezoek de gratis musea van Cartagena

De museums in Cartagena zijn vrijwel allemaal gratis. En ze hebben airconditioning. Dus als de hitte je even te veel wordt, je de mensenmassa wilt ontlopen of zin hebt in geschiedenis en cultuur: duik een van de musea in. Een aanrader is het Museo del Oro (Goud Museum) waarin aan de hand van gouden objecten de geschiedenis van inheems Colombia wordt uitgelegd. In hoofdstad Bogotá heb je ook een Gold Museum, nog veel groter overigens dan die in Cartagena.

Wij bezochten daarnaast ook het gratis Museo de Arte Moderno Cartagena, ofwel: het lokale museum voor moderne kunst. Op dat moment was er een interessante tentoonstelling met een politiek tintje. Dit museum ligt aan het centrale plein achter de gele stadspoort naar de oude stad, dus je zult hier ongetwijfeld voorbij lopen. Op dinsdagen is de toegang gratis.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: