Colombia

Wie is de Mol? in Colombia: dé reisroute en locaties uit 2019

Wie is de Mol 2019 speelde zich af in het prachtige Colombia en was daarmee een van mijn favoriete seizoenen. We waren net zelf in Colombia geweest, dus we herkenden veel van de prachtige locaties en konden weer even nagenieten van onze eigen reis. In deze blog vertellen we je precies waar de kandidaten precies in Colombia waren en hoe je deze reisroute zelf kunt maken (en uitbreiden).

Lees meer: dit waren alle Wie is de Mol-locaties sinds 2000.

 • Mol: Merel Westrik
 • Winnaar: Sarah Chronis
 • Verliezend finalist: Niels Littooij ‘Nielson’
 • Deelnemers: Evelien de Bruijn, Evi Hanssen, Jamie Trenité, Nikkie de Jager, Rick Paul van Mulligen, Robert van Beckhoven en Sinan Can
 • Prijzenpot: € 10.150

De locaties uit Wie is de Mol 2019 in Colombia

#1 Santa Fe de Antioquia

Het allereerste begin van het negentiende seizoen was in Santa Fe de Antioquia, een plaatsje niet ver van het grotere Medellín. De eerste opdracht was bij de Puente de Occidente-brug, iets buiten het dorp. Ook het centrale beeld komt goed in beeld en de kandidaten fietsen door de dorpsstraten. Je bezoekt Santa Fe de Antioquia makkelijk op een dagtrip vanuit Medellín. De kandidaten slapen in Hostería de la Plaza Menor.

#2 Medellín

Medellín is een van de grotere steden van Colombia en dit is waar de eerste afleveringen van Wie is de Mol 2019 zich afspeelden. De kandidaten waren te zien op een graffiti-muur, waarvan van tevoren al een foto bekend was gemaakt. Graffiti is namelijk iets waar Medellín om bekend staat. Een van de hoogtepunten als reiziger is daarom ook een graffiti-tour door de kleurrijke (sloppen)wijken van de stad. De leukste opdracht in Medellín was misschien wel ‘vlag uithangen’ in de derde aflevering. De kandidaten moesten kledingstukken verzamelen in de kleuren van de Colombiaanse vlag en hiermee een waslijn volhangen.

Tijdens ons bezoek aan Medellín vonden we de tocht met de kabelbaan over de sloppenwijken ook prachtig. Je gebruikt hiervoor je normale metrokaart, want de kabelbaan is onderdeel van het openbaar vervoer. Vanaf veilige hoogte kan je zo de bijzondere sloppenwijken van Medellín zien, schuin tegen de berghelling opgebouwd.

De kandidaten overnachten in The Charlee Hotel. Een bekende, budgetvriendelijke optie is Casa Kiwi Hostel met privékamers.

Medellin | reisroute in Colombia | The Orange Backpack

#3 Guatapé

Ook niet ver van Medellín ligt het fotogenieke Guatapé. Het wordt ook wel de kleurrijkste stad van Colombia genoemd en dat snap je snel genoeg als je even door Guatapé wandelt. Het pittoreske dorpje ligt in een prachtig merengebied vlakbij Medellín. Bij Guatapé ligt een enorme berg graniet met een trap zigzaggend naar de top, als een soort rits. Deze La Piedra del Peñol komt ook duidelijk in beeld, voordat de kandidaten aan hun opdracht beginnen. Het kleurrijke stadje laten ze daarvoor links liggen; ze gaan het water van het merengebied op.

Guatapé in Colombia bij Medellin
Guatape Colombia

#4 Barichara

Het koloniale plaatsje Barichara is een van de volgende bestemmingen voor de Wie is de Mol-kandidaten. Dit pittoreske dorp kan weliswaar toeristisch worden genoemd, maar ligt dusdanig off the beaten track dat de meeste reizigers Barichara overslaan. Wij bezochten Barichara wel en werden verliefd op de schilderachtige keienstraten met wit gepleisterde huizen met oranjerode dakpandakken. In Barichara was de leukste opdracht wel die waarbij de kandidaten in tuktuks door het dorp moesten crossen. Ze hadden allemaal een specifieke rijinstructie gekregen, zoals dat ze alleen links mogen afslaan.

Vanaf Barichara maakten de kandidaten voor een opdracht een uitstap naar de Cascada de Juan Curi-waterval. De opdracht was nogal pittig: de kandidaten moesten van de waterval abseilen, terwijl ze onderweg kokers moesten verzamelen.

Uit de afleveringen wordt niet duidelijk waar de kandidaten precies slapen. Wel voeren ze een opdracht uit bij de idyllische Finca Buenos Aires Barichara, een prachtige authentieke slaapplek in Barichara. Ze krijgen pakken aan met weetjes over Colombiaanse koffie en daarmee moeten ze zo veel mogelijk vragen op de tablets weten te beantwoorden.

Barichara in Colombia

#5 Caribisch Colombia

De kandidaten reizen vervolgens af naar het noorden van Colombia, waar idyllische palmboomstranden langs de Caribische kust het beeld domineren. Als reiziger zou je hiervoor waarschijnlijk een binnenlandse vlucht naar het plaatsje Santa Marta of de stad Cartagena nemen.

Vanaf daar kan je de bestemmingen in het noorden verkennen. Het kleurrijke historisch centrum van Cartagena is onderdeel van vrijwel iedere Colombia-reisroute en ook de Colombiaanse stranden mogen niet worden overgeslagen. Tayrona National Park is hiervoor een populaire bestemmingen, maar ook het hippiedorpje Palomino is in trek.

De verschillende plekken waar de opdrachten plaatsvinden:

 • het mangrovebos bij Playa de Mendihuaca
 • Quebrada Valencia, waar je mooi kunt hiken door de jungle naar watervallen
 • een bananenplantage in Dibulla
 • het strand El Mirador Palomino, niet ver van Palomino en de eindbestemming van een populaire jungle-tubetocht op de rivier
 • Punta Guamachito waar de kandidaten op geld jagen op een droge vlakte met tegenstanders op motoren

De kandidaten slapen hier in het Viajero Tayrona Hostel & Ecohabs, een idyllisch strandhotel tussen Tayrona National Park en Palomino in.

Palomino | reisroute in Colombia | The Orange Backpack

De perfecte Wie is de Mol-reisroute voor Colombia

De Wie is de Mol-reisroute komt grofweg neer op drie hoofdbestemmingen: Medellín, Barichara en de Caribische kust. Als je naar Colombia reist, raden we je zeker aan die route nog wat uit te breiden met andere hoogtepunten in Colombia.

We raden je aan om jouw reisroute te starten in Cartagena of hoofdstad Bogotá, omdat beide steden een internationaal vliegveld hebben. Bezoek in ieder geval beide plaatsen op jouw reisroute. Hoofdstad Bogotá heeft prachtige (gratis) musea, indrukwekkende graffitikunst en een levendig stadscentrum. Cartagena is een must-visit vanwege het historische centrum met kleurrijke gebouwen.

Andere bestemmingen die niet op je reisroute mogen ontbreken zijn wat ons betreft Salento, waar je koffieplantages bezoek en de indrukwekkende hike naar de Valle de Cocora met metershoge palmbomen maakt.

Barichara bezoek je het makkelijkst vanuit de iets grotere stad San Gil. Deze plaats staat bij toeristen bekend als dé adventure capital van Colombia. Je kan er raften met het Olympisch team, paragliden in de canyons en mountainbiketochten ondernemen.

Een laatste plek die je niet mag missen, is het bergstadje Minca vlakbij de Caribische kust. Je maakt hier prachtige hikes, overnacht in bijzondere ecolodges, zwemt onder een waterval en ziet de mooiste zonsondergangen.

Samengevat komt dat neer op deze reisroute:

 1. Hoofdstad Bogotá
 2. Salento en de Valle de Cocora
 3. Medellín met dagtrips naar Guatapé en Santa Fe de Antioquia
 4. Kleurrijk Cartagena
 5. Caribische kust: Tayrona National Park of Palomino
 6. Minca in de bergen
 7. Barichara en San Gil
De perfecte reisroute voor Colombia | The perfect itinerary for Colombia | The Orange Backpack