Colombia

De perfecte reisroute voor backpacken in Colombia

Colombia is de meest diverse bestemming die we ooit hebben aangedaan. Het heeft alles in één land: tropische stranden, hoge bergen, koffieplantages, koloniale dorpjes, kleurrijke streden en prachtige jungle! De ultieme reisroute voor backpacken in Colombia laat je met al deze kanten van het land kennismaken en laat je alle uithoeken van dit uitgestrekte land zien. Gebruik onze ultieme reisroute voor Colombia om in 3 weken tijd – of meer – de beste bezienswaardigheden te verkennen.

De perfecte reisroute voor Colombia | The perfect itinerary for Colombia | The Orange Backpack

Hoeveel reistijd in Colombia heb je nodig?

Colombia is een ontzettend groot land. Het land beslaat 1.142.000 km². Ter vergelijking: dat is bijna 30 keer Nederland. Je zult tijdens je rondreis door Colombia dus veel onderweg zijn en je moet doorgaans een volle reisdag uittrekken tussen twee bestemmingen.

Om te voorkomen dat je de helft van je reis in een bus doorbrengt, raden wij je aan om minstens 3 weken voor het land uit te trekken. Daarmee zul je natuurlijk nog steeds niet alle mooie plekken van dit prachtige land aan kunnen doen, maar je kan wel veel van de mooiste bezienswaardigheden van Colombia kunnen bezoeken. Heb je meer reistijd voor Colombia? Dat is alleen maar beter! In een maand tijd kan je deze prachtige bestemming in Zuid-Amerika nog beter ontdekken. Als je juist minder dan 3 weken tijd hebt, zouden we je eigenlijk aanraden om een andere, meer compacte reisbestemming te kiezen. Of beperk je Colombia-reis bijvoorbeeld tot alleen het Caribische noorden.

Hoe reis je rond in Colombia?

Colombia is niet moeilijk te bereizen. Je kan een auto huren, als je het fijn vindt om op eigen houtje het land te verkennen. Maar Colombia is een groot land en de afstanden zijn enorm. Gezien die grote afstanden en het goede openbaar vervoer raden we je daarom een huurauto niet aan. Neem in plaats daarvan de lokale bus. Voor lange afstanden is die vaak voorzien van airco en comfortabele stoelen, dus is het zeker geen straf om daarin je tijd door te moeten brengen.

Nog makkelijker? Neem binnenlandse vluchten! Die zijn helemaal niet duur en perfect om grote afstanden te overbruggen. Of kortere afstand veel sneller af te leggen. Wij namen drie keer een binnenlandse vlucht tijdens onze drie weken in Colombia. Het was voor ons zelfs goedkoper om tussen Bogotá naar Salento een vlucht dan een bus te pakken.

De ideale reistijd voor Colombia

Colombia ligt zo dichtbij de evenaar dat het land geen seizoenen kent. Winter of zomer, lente of herfst, het is er altijd dezelfde temperatuur en de dagen zijn even lang. Dat betekent overigens niet dat het hele land vergelijkbare temperaturen heeft. We noemen Colombia vaak het meest diverse land dat we ooit hebben bezocht en dat geldt ook zeker voor het klimaat.

Hoofdstad Bogotá ligt hoog in de bergen en is dus relatief koel, in Medellín wordt ook wel gesproken van ‘eternal spring’ en het tropische noorden heeft bijpassende tropische temperaturen. Het land is dus het hele jaar door goed te bezoeken, al zal het in de maanden april-juni en oktober-november wel wat vaker regenen. De regenseizoenen verschillen per deel van het land.

De droogste periode – en dus het hoogseizoen – is in december, januari en februari. December tot half januari is bovendien de tijd dat de Colombianen zelf op vakantie gaan, dus is het dan drukker en duurder. Wij reisden zelf wel in februari door Colombia en merkten ook toen dat we niet zomaar last minute onze slaapplekken nog konden boeken.

Belangrijk is bovendien wat je wil doen. Wil je Tayrona National Park bezoeken? Check dan wanneer het park gesloten is. Om de lokale stammen zonder toeristen hun ceremonies uit te laten voeren en het ecosysteem van het park te laten herstellen, is het een maand per jaar gesloten. Doorgaans is dat in februari. Datzelfde geldt voor de bekende Ciudad Perdida-hike. Als de eeuwenoude stad door de lokale indianen wordt gebruikt voor hun jaarlijkse rituelen, zijn er tijdelijk geen hikes mogelijk.

De ultieme reisroute voor Colombia in 3 weken

Voor onze reisroute door Colombia heb je minstens 3 weken nodig. Je combineert dan wereldsteden als Bogotá en Medellín met idyllische dorpen als Salento en Villa de Leyva, en de Caribische noordkust met bestemmingen in de bergen.

Heb je meer dan 3 weken de tijd? In deze reisroute geven we je ook meerdere opties voor bestemmingen om de route mee uit te breiden! Wat dacht je van Jardín, een schattig koffiestadje tussen de weelderig groene heuvels? Of de beroemde Ciudad Perdida-trail van meerdere dagen door de jungle?

De perfecte reisroute voor Colombia | The perfect itinerary for Colombia | The Orange Backpack

#1 Wereldstad Bogotá

Je rondreis door Colombia start ongetwijfeld in hoofdstad Bogotá, waar het belangrijkste internationale vliegveld te vinden is. De sfeervolle wijk La Candelaria is het historisch hart van Bogotá. Deze wijk wat ons betreft een van de leukste bezienswaardigheden van Colombia vanwege haar Zuid-Amerikaanse sfeer, heerlijke eten, karakteristieke oude stad, monumentale bezienswaardigheden en kleurrijke street art. We raden je aan om minstens twee volle dagen uit te trekken om Bogotá te verkennen en dan te kiezen voor een slaapplek in La Candelaria.

Leestip: wat te doen in Bogotá

Bogotá is een uitgestrekte stad, maar de meeste bezienswaardigheden concentreren zich in La Candelaria. Hoewel de Colombiaanse hoofdstad enorm is en veel moderne hoogbouw kent, lijkt La Candelaria haast een dorp met haar koloniale huizen, smalle straten met keien en voornamelijk laagbouw. De oorsprong van het historisch centrum van Bogotá gaat terug tot de zeventiende eeuw. De architectuur in La Candelaria laat daardoor veel verschillende bouwstijlen vanaf die tijd zien: van Spaanse koloniale invloeden tot uitbundige barokmonumenten. De kleurrijke huisjes en het gezellige straatleven maken de oudste wijk van Bogotá een attractie op zich.

Tot de leukste dingen om te doen in Bogotá horen het verkennen van de sfeervolle straten en pleinen van deze wijk. Het hart van La Candelaria is Plaza Bolívar, een enorm plein omringd door monumentale gebouwen. Tot de mooiste straten hoort de Calle del Embudo, die loopt vanaf het Plaza del Chorro de Quevedo en bekend staat om zijn street art. Ook de meeste musea van Bogotá en bekende monumenten en bezienswaardigheden vind je in La Candelaria, zoals het Gold Museum, Teatro Colón, het Botero Museum en de kathedraal. De historische en statige monumenten vormen een interessant contrast met de moderne street art van La Candelaria. Het is een grote aanrader om een street art tour te doen om meer te leren over deze mooie kunst.

Bogota Colombia

Extra: de Tatacoa-woestijn

Het surrealistische landschap van de Tatacoa-woestijn is een van de mooiste plekken in Colombia. Het wordt nog gezien als een meer off the beaten track bezienswaardigheid, al ontdekken steeds meer reizigers deze bovenaards mooie locatie! Helaas ligt de Tatacoa-woestijn niet goed in de buurt van andere bestemmingen en kost het dus best wat extra reistijd om de woestijn te bezoeken. Bogotá op ongeveer 6 uur afstand is nog het meest dichtbij en ook naar Salento moet je een route met busoverstappen nemen.

Desierto de la Tatacoa is een enorm gebied van 330 km² met bijzondere rotsformaties en grillige vormen. Door jarenlange erosie ontstond in het zuidwesten van Colombia dit unieke landschap. Het bekendste en meest fotogenieke deel is de rode woestijn, wat ook het meest centraal ligt en het makkelijkst te bereiken is. Langs de weg bieden meerdere viewpoints een prachtig uitzicht over de grillige, bijzondere rotsen met een oranjerode kleur. Nog leuker is een hike tussen die rotsen door voor een nog beter beeld van dit mooie landschap.

De net wat minder bezochte tegenhanger van de rode woestijn is de grijze woestijn. Deze ligt een paar kilometer van de rode woestijn verwijderd en heeft ook van die bijzondere rotsen, maar dan door mineralen in een grijze kleur. Ook hier kan je een mooie wandeling maken door die unieke maanlandschap. Nog meer leuke dingen om te doen in de Tatacoa-woestijn? Je kan in de omgeving meerdere mooie hikes maken, er is een zwembad middenin de grijze woestijn en dit zou de mooiste plek in Colombia zijn om sterren te kijken.

Tatacoa Colombia

#2 Koffiestad Salento

Salento is de populairste bestemming in de Colombiaanse koffieregio. Het kleurrijke plaatsje staat bekend om haar mooie architectuur met veel kleur en schattige balkonnetjes en ligging tussen de weelderige groene heuvels. Reis hierheen vanuit Bogotá met de bus (via Armenia) of binnenlandse vlucht (via het vliegveld in Pereira), of vanuit de Tatacoa-woestijn met de bus.

Leestip: wat te doen in Salento

Bezoekers komen in Salento natuurlijk kennismaken met de Colombiaanse koffiecultuur en koffieplantages, maar ook het dorp zelf is een bezoek waard. Salento is niet groot en je loopt in no time van het ene naar het andere eind. Neem daarom vooral de tijd om alle straten van het dorpje te verkennen en geniet van de kleurrijke huisjes en koloniale architectuur. Vrijwel alle huizen zijn gelijkvloers of hebben hoogstens één verdieping. Ze hebben witgepleisterde muren met kleurrijke kozijnen en een oranjerood pannendak. Opvallend zijn ook de felgekleurde balkonnetjes aan de authentieke huizen van Salento. Iedere straat is daarom even fotogeniek en de moeite waard om doorheen te wandelen.

Hoogtepunten in Salento zijn het centrale plein Plaza Bolívar met de kleurrijke Willy Jeeps, de toeristische straat Calle Real met haar vele winkels en restaurants, het uitzichtpunt El Mirador Salento, de authentieke lunch bij El Rincon del Lucy en een potje tejo spelen. Uiteraard kan een bezoek aan de bekende waxpalmen van Valle de Cocora ook niet ontbreken tijdens je tijd in Salento.

Salento Colombia

Extra: idyllisch Jardín

Jardín staat bekend als een van de meest idyllische bestemmingen in de koffieregio. Het stadje wordt gekenmerkt door sfeervolle straten met kleurrijke gebouwen in koloniale stijl, prachtige ligging tussen groene heuvels en interessante koffieplantages. Het stadje plakt niet aan elkaar van grootse bezienswaardigheden, maar heeft een heerlijke sfeer en is bijzonder fotogeniek.

Leestip: overnachten in Jardín

Jardín ligt tussen Salento en Medellín in, al is de route vanuit Salento niet heel gemakkelijk en kan je misschien beter heen en terug vanuit Medellín reizen. Omdat deze bestemming ook wel kan worden vergeleken met Salento, hebben we Jardín niet op de standaard reisroute maar als extra optie opgenomen.

Als een van de mooiste koloniale dorpen van Colombia, draait een bezoek aan Jardín vooral om de kleurrijke gebouwen en architectuur. Dwaal door de kleurrijke straten, bezoek het centrale plein, bewonder de mooie architectuur en geniet van de ontspannen sfeer. Daarnaast staat Jardín bekend om haar groene omgeving. De naam van het stadje vertaalt niet voor niets naar ’tuin’. Wandelen in de omgeving hoort daarom bij de leukste dingen om te doen in Jardín. Er zijn meerdere mooie wandelroutes, waarvan de bekendste twee wandelingen de trails La Garrucha naar een prachtige waterval (4 kilometer) en de route naar de Cascada La Escalera en Cafe Jardín (7,5 kilometer) zijn. Andere hoogtepunten zijn een rit met de authentieke kabelbaan die uit niet veel meer dan een houten kist aan staalkabels bestaat, hikes door de groene heuvels in de omgeving, mooie uitzichtpunten, tours over koffieplantages en koffie proeven bij de vele koffiespots.

Hotel Valdivia Plaza Jardín

#3 Medellín en Guatapé

Pak een bus of binnenlandse vlucht naar Medellin, een van de grootste steden van Colombia. Waar Medellín ooit bekend stond als een van de meest onveilige steden ter wereld vanwege de drugskartels en de connectie met de bekende drugsbaron Pablo Escobar, hoort het nu bij de bekendste bezienswaardigheden van Colombia. De levendige stad zit vol bezienswaardigheden, interessante cultuur, hippe restaurants en een bruisend nachtleven.

Leestip: wat te doen in Medellín 

Medellín wordt ook wel de ‘city of eternal spring’ genoemd vanwege de aangename temperaturen het hele jaar door. Waar een stad als Cartagena bloedheet is en het weer in Bogotá wisselvallig, kan je in Medellín iedere dag rekenen op heerlijk lenteweer. Dat zijn de perfecte temperaturen om op pad te gaan en dat is maar goed ook, want de stad zit vol interessante bezienswaardigheden en leuke activiteiten. Tot de leukste dingen om te doen in Medellín horen een bezoek aan de oude sloppenwijk Comuna13 met een gids, de metro en de kabelbaan voor sightseeing vanuit de lucht, een free walking tour met een lokale gids door het centrum, de bekende Botero-beelden in het hart van de stad en paragliden boven de stad.

Neem ook zeker de tijd voor een dagtrip naar het kleurrijke dorpje Guatapé dat niet ver van Medellín ligt. Guatapé is een van de bekendste plaatsen in Colombia vanwege haar kleurrijke straten, traditionele muurschilderingen en prachtige ligging in een merengebied. Vlakbij het dorp vind je ook de iconische La Piedra del Peñol. Deze rots aan de rand van Guatapé – ook wel El Peñón de Guatapé genoemd – heeft een prachtig uitzicht over het merengebied waarin Guatapé ligt. 

Leestip: wat te doen in Guatapé

Medellin | reisroute in Colombia | The Orange Backpack

#4 Cartagena

Cartagena is een van de meest populaire bezienswaardigheden van Colombia en wat ons betreft ook de mooiste stad van het land. De stad staat bekend om haar kleurrijke straten, interessante bezienswaardigheden, sfeervolle centrum, prachtige monumenten, heerlijke restaurants en prachtige kustligging. Waar je eerder nog de keuze had tussen bus of vliegtuig, is dit een afstand die je het liefst met een binnenlandse vlucht aflegt. Niet binnen je budget? Neem dan een nachtbus om zo min mogelijk van de lange reis wakker mee te hoeven maken.

Leestip: wat te doen in Cartagena.

De oude stad van Cartagena is de belangrijkste bezienswaardigheid. Hoewel Cartagena tegenwoordig ook vol wolkenkrabbers en hoogbouw staat, heeft de oude stad nog altijd die kleurrijke laagbouw die de stad zo fotogeniek maakt. Maak geen strak plan om de stad te verkennen, maar dwaal gewoon door het doolhof van de meest kleurrijke straatjes van het land. Plof neer op een terras en geniet van het fotogenieke straatbeeld. Verdwaal en laat je leiden door de geur van koffie en ijs.

Typerend voor Cartagena is de opbouw als militaire vesting, waarvan de oorsprong in de zestiende eeuw ligt en waarvan de forten, poorten en bouwwerken nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Veel van de bezienswaardigheden van Cartagena draaien dan ook om die oorsprong als eeuwenoude vestingstad. Tot de leukste dingen om te doen in Cartagena horen de schitterende zonsondergang vanaf de stadswallen, de het eeuwenoude fort Castillo de San Felipe van Cartagena, een wandeling over de stadsmuren en de oude gevangenis La Bóvedas waar je souvenirwinkels zijn te vinden. Maar trek ook tijd uit voor de street art van de wijk Getsemani, de prachtige kerken in het historisch centrum en de gratis musea.

reisroute in Colombia | Cartagena | The Orange Backpack

Extra: Ciudad Perdida-hike 

Diep in de jungle vind je een van de meest bijzondere plekken van Colombia: de Ciudad Perdida, of de verloren stad. Toch is deze mysterieuze bergstad in de jungle niet eens dé highlight van de Lost City Trek, want dat is de meerdaagse junglehike zelf. Mocht je drie weken de tijd hebben voor jouw reis, dan heb je eigenlijk wat weinig tijd om de Ciudad Perdida-hike te doen. We raden je dan aan om San Gil, Barichara en Villa de Leyva over te slaan.

Leestip: de Lost City Trek in Colombia

De Lost City – of Ciudad Perdida in het Spaans of verloren stad in het Nederlands – is een eeuwenoude bergstad in de Colombiaanse jungle. De Ciudad Perdida zou honderden jaren terug zijn opgericht door lokale stammen, de Tairona-indianen. Ons is verteld dat dit rond 650 na Christus was, dus honderden jaren eerder dan bijvoorbeeld Machu Picchu, die andere bekende ruïnestad in Zuid-Amerika. De Tairona-stad is volledig ingericht op de bergachtige omgeving en bestaat uit terrassen tegen de bergen aan. Maar er waren ook wegen, bruggen, trappen en religieuze plekken op de hoogste plekken. De stad zou nog groter dan Machu Picchu zijn geweest.

Hiken is de enige manier om bij de Lost City te komen – tenzij je het budget hebt om een helikopter te huren – en je bent verplicht dit met een gids te doen. De hike duurt ongeveer vier dagen – er worden ook tours van vijf dagen aangeboden – en je zal ongeveer 44 kilometer afleggen. Onderweg zie je – als het niet eindeloos regent in ieder geval – de mooiste uitzichten en jungle. Je zwemt in rivieren, komt langs plaatselijke stammen in hun dorpen en voelt je een soort Indiana Jones in een Jurassic Park-filmset.

Lost City Trek Colombia | Ciudad Perdida Hike

#5 Tayrona National Park

Tayrona National Natural Park – of Parque Nacional Natural Tayrona in het Spaans – hoort bij de mooiste bezienswaardigheden van Colombia. Voor natuurliefhebbers, wandelaars en avontuurlijke reizigers zal een bezoek aan Tayrona een van de hoogtepunten van hun rondreis door Colombia zijn. De combinatie van de weelderige jungle en Caribische kust maken dit een unieke plek om te bezoeken.

Leestip: onze praktische reisgids voor Tayrona Nationaal Park

Het park is enorm groot en beslaat maar liefst 150 km². Bezoekers verkennen het park te voet en wandelen in het park is naast zwemmen en relaxen op het strand de beste manier om van Tayrona te genieten. Kijk tijdens je hikes goed rond, want de kans is erg groot dat je hier wilde dieren zal spotten. Er zijn eindeloos veel hiking trails door de jungle en langs de kust, waarmee je je makkelijk meerdere dagen kan vermaken.

Vrijwel alle bezoekers lopen dezelfde route, namelijk die van hoofdingang El Zaino naar het Cabo San Juan-uitkijkpunt op het strand. Je combineert hiermee in ongeveer 2 uur (gerekend vanaf het afzetpunt van de shuttle, niet vanaf El Zaino) zowel wandelpaden door de weelderige jungle als prachtige zandstranden. Het is bovendien een redelijk makkelijke wandeling om te doen, waarna je lekker kan relaxen op wat ook wel het mooiste strand van Tayrona wordt genoemd. Druk is het wel en het kan zelfs voorkomen dat je in een soort file over de paden loopt.

We raden je daarom aan om ook nog verder te wandelen. Want ga je vanaf Cabo San Juan verder het park in? Dan kom je opeens veel minder andere bezoekers tegen. De wandelroutes zijn dan vaak ook wel wat pittiger, maar je wordt beloond met prachtige plekken die je bijna helemaal voor jezelf hebt. Een prachtige, meerdaagse route zou zijn om vanaf El Zaino de shuttle te nemen en via Cabo San Juan naar het Playa Brava en vervolgens de tweede ingang Calabazo te hiken. Je kan dit al in twee dagen doen, al is drie dagen met twee overnachtingen in het park nog mooier.

Tayrona National Park

Extra: Palomino

Caribisch strand, wuivende palmbomen, magische zonsondergangen, schitterende slaapplekken, roze bloemenstruiken en weelderige jungle? Zo kan je het tropische Palomino in het noorden van Colombia wel samenvatten. Deze heerlijke strandbestemming staat bekend als het ultieme backpackersdorp en hippieplaats van Colombia.

Leestip: wat te doen in Palomino

Het is geen bestemming voor mensen die hun dagen graag vol plannen met het bezienswaardigheden en activiteiten. Heel veel is er namelijk ook niet te doen. Je komt er vooral voor wat heerlijke dagen aan het strand of luieren aan het zwembad van je hotel. Daarmee is Palomino ook een erg populaire bestemming na de intensieve, meerdaagse Ciudad Perdida-hike of na hiken in het Tayrona National Park.

Voor wie toch wat wil ondernemen in Palomino, zijn er zeker ook leuke uitjes. Zo is een strandwandeling over het Caribische strand altijd een goed idee, vooral tijdens de prachtige zonsondergang. Tot de leukste dingen om te doen in Palomino hoort daarnaast ook het tuben vanaf een bergtop richting de zee. Vooral in de vroege ochtend is dit een aanrader, als de natuur net ontwaakt en je omringt wordt door apen en het geluid van tropische vogels. Hoewel Palomino nou niet een grote surfbestemming is, kan je er ook terecht voor surflessen en het huren van boards. Dreamer Hostel is een bekende plek om spullen te huren.

Palomino

#7 Minca

Het paradijselijke Minca vonden wij een van de meest verrassende bestemmingen in Colombia. Gelegen in de bergen van de Sierra Nevada en omringd door bossen en natuur is Minca een oase van rust.  De jungle is prachtig, de mountain views adembenemend en de sfeer ontspannen.

Leestip: wat te doen in Minca

In de omgeving van het dorpje Minca vind je prachtige riviertjes en watervallen om te zwemmen. De mooiste waterval zijn de Cascadas de Marinka, waar je onder een enorme waterval een douche kan nemen. Een andere aanrader is de Pozo Azúl, niet ver van Minca. Gescheiden door watervalletjes liggen drie poelen hier in de jungle. Het water is ijskoud, dus dit is niet voor watjes. Op nog geen vijftien minuten lopen vanaf de hoofdstraat van Minca vind je daarnaast ook nog de Las Piedras. Door de grote rotsen en stenen in de rivier heb je hier ook kleine watervalletjes, het zijn meer stroomversnellingen. Een heerlijke plek om op een warme dag een verkoelende duik tussen de rotsen te nemen!

Andere hoogtepunten van Minca zijn de prachtige hikes in de omgeving, de bijzondere overnachtingen, een bezoek aan een koffieplantage, leuke eettentjes, bird watching tours en prachtige zonsondergangen.

Minca | Colombia | The Orange Backpack

#8 San Gil & Barichara

San Gil en Barichara zal je niet tegenkomen op iedere reisroute voor Colombia. Toch zijn deze bestemmingen wat ons betreft een bezoek waard vanwege de interessante combinatie van de een als adventure capital van Colombia en de ander als mooiste, koloniale dorp van het land. Dus pak een bus naar Santa Marta en neem vanaf daar een binnenlandse vlucht – eventueel met een transfer in Bogotá – naar Bucaramanga om vanaf daar naar San Gil te reizen.

Leestip: wat te doen in Barichara

Hoewel San Gil zelf een grauwe en grijze stad zonder bezienswaardigheden of interessante architectuur is, komen bezoekers hier voor de vele adventure & outdooractiviteiten. Het is de ultieme bestemming voor paardrijtochten, raften met het nationaal Olympisch team of paragliden in de bergen. We raden je aan om hier minstens twee dagen door te brengen en te kiezen voor een of meer outdooractiviteiten. Zelf boekten wij in San Gil excursies voor avontuurlijk raften en paragliden, wat uiteindelijk hoogtepunten van onze reis door Colombia werden. Een must is in ook een typisch Colombiaans potje tejo. Dit kan bij de Comité Municipal de Tejo, maar een aanrader is de wekelijkse tejo-avond van Macondo Guesthouse op donderdag.

De drukke, nietszeggende stad van San Gil is een groot contrast met het nabijgelegen, pittoreske Barichara. Het charmante, koloniale stadje werd in 1978 tot cultureel erfgoed uitgeroepen. Eigenlijk is dwalen door de mooie straten van Barichara de beste manier om de charme van de stad te ontdekken. Iedere straat is even fotogeniek met al die wit gepleisterde huizen oranje dakpandaken van één verdieping hoog. Komt het dorp je bekend voor? Dat kan goed, want het was het decor voor de tuktukopdracht in deze aflevering van Wie is de Mol?. Vanuit Barichara bezoek je ook makkelijk het idyllische Gauné, waarbij je een prachtige wandeling van twee uur over de Camino Real maakt. 

Leestip: wat te doen in Barichara

Barichara in Colombia

#9 Villa de Leyva

In een plaatsje dat in 1954 werd uitgeroepen tot nationaal monument vanwege de bijzondere architectuur, kan je natuurlijk een prachtig straatbeeld verwachten. Het pittoreske Villa de Leyva is een van de mooiste plaatsjes van Colombia. Dat is goed te begrijpen als je door de geplaveide straten wandelt en de koloniale huizen in hun heuvelachtige landschap bewonderd.

Leestip: wat te doen in Villa de Leyva

Villa de Leyva wordt gekenmerkt door koloniale architectuur, wit gepleisterde huizen, oranjerode pannendaken, hobbelige straten en authentieke sfeer. De stad is een bijzonder schilderachtig plaatje, waardoor je het gevoel hebt terug in de tijd te gaan. Dat is ook niet vreemd, want Villa de Leyva schijnt er vrijwel precies zo uit te zien als toen het zo’n 400 jaar geleden werd gebouwd.

Rondstruinen door het dorp is eigenlijk dé highlight van Villa de Leyva. Zo zie je de karakteristieke straten en fotogenieke plekken allemaal. Je zal daarbij steeds weer terugkomen op dat ene centrale plein, want dat is echt niet te missen. Plaza Mayor in Villa de Leyva is namelijk het grootste plein in Colombia – of misschien zelfs heel Zuid-Amerika. Het immense plein zou afmetingen van 120 bij 120 meter hebben. Andere hoogtepunten van het dorp zijn het uitzichtpunt bij het Jezus-beeld, de pozos azules-meren, de prachtige hikes in de omgeving en kunstenaarshuis Casa Terracotta.

Villa de Leyva Colombia | backpacken Colombia

#10 Eindpunt: Bogotá

Eindig je reis weer in Bogotá, waar je het vliegtuig terug naar huis neemt. Breng nog een laatste dag door in Bogotá en neem nog een laatste empanada en bord bandeja paisa.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: