Colombia

De perfecte reisroute voor backpacken in Colombia

Colombia is de meest diverse bestemming die we ooit hebben aangedaan. Het heeft alles in één land: tropische stranden, hoge bergen, koffieplantages, koloniale dorpjes, kleurrijke streden en prachtige jungle! De ideale reisroute voor backpacken in Colombia laat je met al deze kanten van het land kennismaken en laat je alle uithoeken van dit uitgestrekte land zien. Wij geven tips om zelf de perfecte backpackroute samen te stellen!

De perfecte reisroute voor Colombia | The perfect itinerary for Colombia | The Orange Backpack

Hoeveel reistijd in Colombia heb je nodig?

Colombia is bizar groot. Het land beslaat 1.142.000 km². Ter vergelijking: dat is bijna 30 keer Nederland. Je zult daarom veel onderweg zijn en je moet vaak volle reisdagen tussen je bestemmingen uittrekken. Om te voorkomen dat je de helft van je reis in een bus doorbrengt, raden wij je aan om minstens 3 weken voor het land uit te trekken. Daarmee zul je natuurlijk nog steeds niet alle mooie plekken van dit prachtige land aan kunnen doen. Maar wij helpen je in deze blog graag om jouw ideale reisroute samen te stellen.

Rondreizen in Colombia

Colombia is niet moeilijk te bereizen. Je kan een auto huren, als je het fijn vindt om op eigen houtje het land te verkennen. Maar gezien de grote afstanden en het goede openbaar vervoer raden we dat niet aan. Neem in plaats daarvan de lokale bus. Voor lange afstanden is die vaak voorzien van airco en comfortabele stoelen, dus is het zeker geen straf om daarin je tijd door te moeten brengen.

Nog beter? Neem binnenlandse vluchten! Die zijn helemaal niet duur en perfect om grote afstanden te overbruggen. Of kortere afstand veel sneller af te leggen. Wij namen drie keer een binnenlandse vlucht tijdens onze drie weken in Colombia. Het was voor ons zelfs goedkoper om tussen Bogotá naar Salento een vlucht dan een bus te pakken.

De ideale reistijd voor Colombia

Colombia ligt zo dichtbij de evenaar dat het land geen seizoenen kent. Winter of zomer, lente of herfst, het is er altijd dezelfde temperatuur en de dagen zijn even lang. Dat betekent niet dat het hele land vergelijkbare temperaturen heeft. We noemden Colombia al het meest diverse land dat we ooit hebben bezocht en dat geldt ook zeker voor het klimaat. Hoofdstad Bogotá ligt hoog in de bergen en is dus relatief koel, in Medellin wordt ook wel gesproken van ‘eternal spring’ en het tropische noorden heeft bijpassende tropische temperaturen. Het land is dus het hele jaar door goed te bezoeken, al zal het in de maanden april-juni en oktober-november wel wat vaker regenen. De regenseizoenen verschillen per deel van het land.

De droogste periode – en dus het hoogseizoen – is in december, januari en februari. December tot half januari is bovendien de tijd dat de Colombianen zelf op vakantie gaan, dus is het dan drukker en duurder. Wij reisden zelf in februari door Colombia.

Belangrijk is bovendien wat je wil doen. Wil je Tayrona National Park bezoeken? Check dan wanneer het park gesloten is. Om de lokale stammen zonder toeristen hun ceremonies uit te laten voeren en het ecosysteem van het park te laten herstellen, is het een maand per jaar gesloten. Datzelfde geldt voor de bekende Ciudad Perdida-hike. Als de eeuwenoude stad door de lokale indianen wordt gebruikt voor hun jaarlijkse rituelen, zijn er tijdelijk geen hikes mogelijk.

De ultieme reisroute voor Colombia in drie weken

Voor deze reisroute door Colombia heb je 3 weken nodig. Wij hebben de beroemde Ciudad Perdida-trail niet in deze route meegenomen, omdat niet iedereen de tijd en moeite over heeft voor deze vierdaagse hike. Ook bestemmingen als Cali, San Agustín, de Las Lajas-basiliek in Ipiales en de oostkust zijn niet in deze route opgenomen, omdat ze behoorlijk uit de route liggen en naar onze inschatting niet de extra reistijd waard zijn. Heb je meer dan drie weken de tijd? Dan zijn dit dus precies de bestemmingen die je aan jouw backpackroute kan toevoegen!

De perfecte reisroute voor Colombia | The perfect itinerary for Colombia | The Orange Backpack

Dag 1: Bogotá. Jouw reis begint ongetwijfeld in de hooggelegen bergstad Bogotá. Maak kennis met de Colombiaanse keuken, bezoek musea en bewonder de graffiti.

Dag 2, 3 en 4: Salento en Valle de Cocora. Reis op dag 2 met de bus of een binnenlandse vlucht naar Salento, in het hart van de koffieregio. Bezoek een koffieplantage, maak een paardrijtocht door dit prachtige bezoek en maak de beroemde hike naar de metershoge palmbomen van Valle de Cocora.

reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack
reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack
Medellin | reisroute in Colombia | The Orange Backpack

Dag 5 en 6: Medellin. Pak een vlucht of binnenlandse vlucht naar Medellin, de stad van de eternal spring. Tip: heb je meer tijd? Dan ligt tussen Salento en Medellin het mooie koloniale dorpje Jardin dat ook echt en bezoek waard is. Neem in Medellin de kabelbaan voor een view from the top en een uitzicht over de sloppenwijk, doe de free tour en bezoek het oude centrum.

Dag 7: Gautapé en de El Peñón. Een prachtige dagtrip van Medellin is een bustripje naar het kleurrijke dorpje Gautapé en de enorme El Peñón. Beklim de grote rots voor een prachtig uitzicht over het merengebied. Heb je de tijd? Slaap dan ook een nacht in Guatapé, voordat je terugkeert naar Medellin.

Dag 8, 9 en 10: Cartagena. Waar je eerder nog de keuze had tussen bus of binnenlandse vlucht, is dit een afstand die je het liefst met een vlucht aflegt. Niet binnen je budget? Neem dan een nachtbus om zo min mogelijk van de lange reis wakker mee te hoeven maken. In deze route trek je twee dagen uit voor Cartagena. In deze kleurrijke, koloniale stad is misschien niet bijzonder veel te doen, maar het is heerlijk om er simpelweg te zijn. Wandel door de straatjes, geniet van de temperaturen en doe je tegoed aan het Colombiaanse eten.

reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack
reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack
Palomino | reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack

Tip: Ciudad Perdida-hike. Wil je de meerdaagse Ciudad Perdida-hike doen? Dan is dit het moment om die in je route in te passen! Gebruik de dagen erna in Palomino/Tayrona en Minca om bij te komen. Mocht je drie weken de tijd hebben voor jouw reis, dan komt je misschien in tijdsnood. We raden je dan aan om San Gil, Barichara en Villa de Leyva over te slaan. Om toch een koloniaal dorpje te kunnen bezoeken, kan je in plaats daarvan Jardin tussen Salento en Medellin aan je route toevoegen!

Dag 11 en 12: Palomino of Tayrona Nationaal Park. Hier geven we je een keuze: bezoek het prachtige Tayrona Nationaal Park of – als dat gesloten is – het hippie strandplaatsje Palomino. Het is niet ver met de bus van Cartagena, dus zal je ook nog een deel van dag 11 hebben om direct het park of plaatsje te bezoeken.

Dag 13, 14 en 15: Minca. Pak de bus naar Minca, een bergplaatsje niet ver van je vorige bestemming. Trek de bergen in, bezoek een koffieplantage, douche onder een waterval en zwem in meertjes. Slaap bij het bekende Casa Loma voor de mooiste zonsondergangen én overnachtingen in cute houten hutjes!

reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack
Minca | reisroute in Colombia | The Orange Backpack
reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack

Dag 16 en 17: San Gil. Pak een bus naar Santa Marta en neem vanaf daar een binnenlandse vlucht – eventueel met een transfer in Bogotá – naar San Gil. Je bent nu op dé plek voor adventure activities in Colombia. Ga jij paragliden, abseilen, mountain biken, raften of bungee jumpen? Een must is in ieder geval een potje Colombiaans tejo. Dit kan bij de Comité Municipal de Tejo, maar een aanrader is Macondo Guesthouse dat hier iedere donderdag een tejo-avond wordt georganiseerd.

Dag 18 en 19: Barichara en Gauné. Een korte busrit van San Gil ligt het koloniale plaatsje Barichara. De wit gepleisterde huisjes zijn bijzonder fotogeniek! Een aanrader is de wandeling over de Camino Real van Barichara naar het nog schattigere dorpje Gauné. Slaap een avond in Barichara – we kunnen je Tinto Hostel aanraden – en neem de volgende avond de bus terug naar San Gil om daar nog een nacht door te brengen.

Dag 19 en 20: Villa de Leyva. Reis op dag 19 naar dit andere koloniale dorpje met haar enorme plein en witte huisjes. Breng hier nog een volle dag door en neem vervolgens de bus naar Bogotá.

Dag 21 en 22: Bogotá. Het einde van je trip is aangebroken. Breng nog een laatste dag door in Bogotá en neem nog een laatste empanada en bord bandeja paisa.