Colombia

Bezoek Barichara in Colombia, het mooiste koloniale dorp

Colombia heeft tal van snoeperige dorpjes met kleurrijke of juist witte huisjes, straten van keien en centrale pleinen met kerken. Maar Barichara in Colombia is toch wel onze favoriet! Dit heuvelachtige dorp ligt in een prachtige omgeving, wordt niet overspoeld met toeristen en barst van de authentieke charme. We vertellen je in deze blog alles over deze meer off the beaten track parel in Colombia.

Kijktip: wil je bewegende beelden zien van de straten van Barichara? In deze aflevering van Wie is de Mol? moesten de kandidaten door de nauwe straatjes crossen met tuktuks!

Barichara in Colombia
Barichara in Colombia

Waar ligt Barichara in Colombia en hoe kom je er?

Barichara ligt in de Santander-regio, dus het gebied ten noorden van hoofdstad Bogotá. Het dichtstbijzijnde vliegveld vind je in Bucaramanga. Er gaan regelmatig nationale vluchten vanaf Bogotá naar Bucaramanga. Er gaan alleen bussen vanuit het grotere San Gil naar Barichara.

Adventure capital San Gil is een van de grotere plekken in de omgeving, maar best een grauwe en grijze stad. Het pittoreske Barichara is juist extreem fotogeniek en wordt ook zeker door toeristen bezocht. Soms als dagtrip vanuit San Gil, maar daarmee doe je dit leuke plaatsje onvoldoende recht. De bus vanuit San Gil doet er ongeveer 45 minuten over.

Wij sliepen in San Gil en brachten onze tijd door met bijzondere activiteiten als parasailen en raften, waarna we een lokale bus pakten naar Barichara. Daar bleven wij één nacht, maar het dorpje is zo pittoresk en ontspannen dat we hier eigenlijk langer hadden willen blijven.

Vanuit Barichara bezoek je ook makkelijk het idyllische Gauné. Je kan hier makkelijk heen wandelen – later in deze blog vertellen we je meer over deze hike van 2 uur – of pak de lokale bus. Ook Villanueva ligt niet ver weg en er gaat een rechtstreekse bus heen vanuit Barichara.

Andere koloniale dorpen in Colombia bezoeken? Wat dacht je van Villa de Leyva ten noorden van Bogotá of van Jardin vlakbij Medellin.

Camino Real Colombia Barichara Gauné
Barichara in Colombia

Overnachten in Barichara

Het kleine Barichara trekt genoeg toeristen om veel slaapplekken te bieden. Het zijn eigenlijk allemaal kleinschalige hotels en hostels in de wit gepleisterde panden die zo typerend zijn voor Barichara.

Wij sliepen in een privékamer in het budgetvriendelijke, maar prachtige Tinto Hostel, gevestigd in een van de koloniale panden en met tuin, terras en zwembad. Onze enorme kamer had een prachtig balkenplafond én een buitenbadkamer om verliefd op te worden.

Vijf kilometer buiten het dorp ligt het populaire Finca San Vicente. Dit idyllische plekje ligt middenin de natuur, dus hier kom je echt goed tot rust. Je kan er mooi wandelen.

Barichara in Colombia
Camino Real Colombia Barichara Gauné

De hoogtepunten van Barichara

#1 Ronddwalen door de fotogenieke straatjes

Eigenlijk is dwalen door de mooie straten van Barichara de beste manier om de charme van de stad te ontdekken. Iedere straat is even fotogeniek met al die wit gepleisterde huizen oranje dakpandaken van één verdieping hoog. Wandelen door Barichara is nog best een sportieve bezigheid, want vrijwel alle straten lopen steil omhoog of omlaag. Het is niet moeilijk om je weg te vinden in het dorp, want het is niet groot en de straten liggen in een grid. In het midden van dat grid vind je het centrale plein met historische kerk én inderdaad veel tuktuks zoals je bij Wie is de Mol? in Barichara zag langskomen.

Barichara in Colombia

#2 Geniet van het uitzicht

Barichara ligt in een mooie, heuvelachtige omgeving. Dat betekent niet alleen steile straatjes in het stadje, maar ook mooie vergezichten. Vanaf de rand van het dorp kijk je uit over de prachtige natuur. Er zijn meerdere uitkijkpunten te vinden. Als je op een online kaart zoekt naar ‘Mirador de Barichara’ zal je ze makkelijk vinden, zoals de plekken aan het eind van Calle 1.

#3 Hike de Camino Real

Een van de leukste activiteiten in Barichara is de korte hike van Barichara naar Gauné: de Camino Real. Deze wandeling van ongeveer twee uur brengt je van het ene pittoreske dorpje in koloniale stijl naar het tweede, terwijl je langs een prachtige natuur wandelt. De Camino Real in Colombia is een off the beaten track-ervaring die zeker op je Colombia-wensenlijst thuishoort. De start vind je aan het einde van Calle 4, vlakbij een van de uitzichtpunten.

Lees meer: wij schreven een uitgebreide blog over de Camino Real, inclusief route en startpunt.

reisroute in Colombia | Guatapé | The Orange Backpack

#4 Bekijk de vele kerken en de begraafplaats

Zoals in iedere Colombiaanse stad staat aan het centrale plein van Barichara de belangrijkste kerk van de stad. Het is zelfs een kathedraal – de Catedral de la Inmaculada Concepción – en dat zou je misschien niet verwachten in dit provinciale plaatsje. Maar Barichara heeft er nog veel meer en het is de moeite waard ze te bezoeken. Mooie kerken zijn bijvoorbeeld de Capilla de Santa Barbara en de Capilla de Jesús. Bij de Capilla de Jesús vind je ook nog een mooie en typisch Colombiaanse begraafplaats die een bezoekje waard is.

#5 Bezoek de Chicamocha Canyon

In het heuvelachtige gebied bij Barichara vind je ook de Chicamocha Canyon, uitgesleten door de Chicamocha-rivier. Deze plek is niet alleen wonderschoon, maar je kan hier ook paragliden. Tours kan je boeken vanuit Barichara of – iets dichterbij – San Gil. In de canyon heb je unieke warmtestromen die ervoor zorgen dat je op dezelfde plek kan opstijgen als weer dalen. Ondertussen kunnen de instructeurs jou wel tien tot vijftien minuten boven de bergen laten rondzweven.

Chicamocha Canyon Barichara

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: