Colombia

Camino Real in Colombia: hike van koloniaal Barichara naar Gauné

Een van de leukste activiteiten in de Santander-regio in Colombia is de korte hike van Barichara naar Gauné: de Camino Real. Deze wandeling van ongeveer twee uur brengt je van het ene pittoreske dorpje in koloniale stijl naar het tweede, terwijl je langs een prachtige natuur wandelt. De Camino Real in Colombia is een off the beaten track-ervaring die zeker op je Colombia-wensenlijst thuishoort.

Lees meer: in onze blog over Barichara vind je meer praktische tips én leuke dingen om te doen.

Barichara in Colombia
Camino Real Colombia Barichara Gauné

Waar ligt de Camino Real in Colombia?

Ik noemde al dat deze wandelroute in de Santander-regio ligt, dus het gebied ten noorden van hoofdstad Bogotá. Adventure capital San Gil is een van de grotere plekken in de omgeving, al wordt het pittoreske Barichara ook zeker door toeristen bezocht.

Wij sliepen in San Gil en brachten onze tijd door met bijzondere activiteiten als parasailen en raften, waarna we een lokale bus pakten naar Barichara. Daar bleven wij één nacht, maar het dorpje is zo pittoresk en ontspannen dat we hier eigenlijk langer hadden willen blijven.

Tip: in Barichara sliepen we in een privékamer in het budgetvriendelijke, maar prachtige Tinto Hostel, gevestigd in een van de koloniale panden en met tuin, terras en zwembad. Onze enorme kamer had een prachtig balkenplafond én een buitenbadkamer om verliefd op te worden.

Vanuit Barichara onderneem je de Camino Real. De route brengt je naar het piepkleine, idyllische Gauné. Vanaf daar kan je dezelfde route weer teruglopen, of je neemt de lokale bus terug naar Barichara.

Camino Real Colombia Barichara Gauné
Barichara en Gauné in Colombia | The Orange Backpack
Camino Real Colombia | The Orange Backpack

De historische hike van Barichara naar Gauné

De start van de Camino Real ligt dus in Barichara, een van de pittoreske koloniale steden van Colombia. Om precies te zijn: het aanvangspunt ligt aan het einde van Calle 4 en wordt daar duidelijk gemarkeerd met een steen ‘Camino Real’.

Vanaf daar kan het eigenlijk niet mis gaan, omdat de wandelroute slingerend door het landschap in één ruk naar Gauné loopt. Ooit was de Camino Real in gebruik bij inheemse stammen. Door de eeuwen heen is het pad vaak genoeg herbouwd, maar door de grove hobbelige stenen heeft het nog steeds een authentiek tintje.

Camino Real Colombia Barichara Gauné

De route is makkelijk te wandelen. Al is het pad zelf wel wat hobbelig met grote keien, het is grotendeels bergafwaarts. De totale hike is iets meer dan 6 kilometer en duurt ongeveer twee uur. Onderweg kom je langs weilanden met koeien, mooie vergezichten en lokale flora en fauna. Je waant je even helemaal alleen met het Colombiaanse landschap. Wij kwamen onderweg alleen een herder tegen, maar geen andere wandelaars.

De route eindigt dus in Gauné. Als je dacht dat Barichara klein was, dan zul je Gauné een speldenprik op de kaart vinden. Het dorpje bestaat uit niet veel meer dan een paar straten, gevuld met historische witte huisjes. Wandel naar het centrale plein waar je een lokaal museumpje met fossielen en meer kunt vinden. Er worden Spaanstalige rondleidingen gegeven.

Camino Real Colombia Barichara Gauné

In Gauné zal je ook weer de mogelijkheid hebben om wat te eten en drinken te kopen. Onderweg kom je daarvoor geen optie tegen, dus neem voldoende water mee. Vanaf Gauné kan je dezelfde route teruglopen – dan dus wel bergopwaarts. Of je neemt de lokale bus terug. De bus gaat ieder uur.

De volledige Camino Real loopt overigens nog een stuk verder, naar andere dorpjes in de Santander-regio zoals Villanueva. Voor de hele route moet je meerdere dagen uittellen. Deze blog vertelt over de hele route.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: