Spanje

Bezoek Júzcar in Andalusië, het blauwe smurfendorp van Spanje

In het blauwe dorp Júzcar in Andalusië is werkelijk alles blauw. De huizen, de straatjes, de winkeltjes en zelfs de bomen. Het dorp werd in 2011 omgebouwd – of eigenlijk vooral geverfd – tot smurfendorp naar aanleiding van de opnames van een smurfenfilm in het dorp. Sindsdien is Júzcar één van de meest bezochte toeristische attracties van Spanje. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Smurfendorp Júzcar? Wij vertellen je in deze blog meer over het beroemde smurfendorp van Andalusië.

Juzcar

Waar vind je Júzcar in Andalusië?

Júzcar ligt in de provincie Málaga, in het zuidwesten van Spanje. Het dorp ligt ongeveer 80 kilometer ten westen van de stad Málaga en 50 kilometer ten noordoosten van Granada. Bezienswaardigheden in de buurt van Júzcar zijn de dorpen Ronda, Setenil de Bodegas en Montejaque.

In Júzcar kom je helaas niet makkelijk met het openbaar vervoer. Je kan hier dus het beste met een eigen (huur)auto komen. Aan de rand van het dorp kan je prima parkeren.

Juzcar

Wat te doen in smurfendorp Júzcar?

Het dorp Júzcar was een van de typische pueblos blancos van Andalusië. Ofwel: het was ooit een wit stadje. In 2011 kreeg het tot dan toe onbeduidende dorp een complete makeover, toen het werd gebruikt voor de opnames van een smurfenfilm. Alles in Júzcar werd toen blauw geverfd: de muren van de huizen, het straatwerk en zelfs de bloempotten.

Juzcar

Na de filmopnames werd het dorp niet weer wit geverfd. Kennelijk beviel de blauwe kleur de inwoners wel – of wellicht waren ze vooral blij met de vele toeristen die hierdoor naar het dorp werden getrokken. Het werd daardoor al snel omgedoopt tot ‘het blauwe dorp van Andalusië’ en kreeg steeds meer bekendheid als ‘smurfendorp van Spanje’. Het blauwe smurfendorp Júzcar is een toeristische trekpleister geworden.

Juzcar

Eerder stonden er ook veel smurfenbeelden verspreid door het dorp, maar daarvan zijn er maar een handjevol over. We hebben ons laten vertellen dat dit te maken had met de beeldrechten op de smurfenbeelden, waardoor de inwoners een deel van hun inkomsten uit toerisme zouden moeten afstaan aan de rechthebbenden. De beelden zijn daarom vrijwel allemaal verwijderd, maar de blauwe kleur is gebleven en daarmee staat Júzcar nog altijd bekend als het blauwe smurfendorp.

Juzcar

In Júzcar is niet bijzonder veel meer te doen dan dwalen door de blauwe straten. Een bezoek aan het smurfendorp draait vooral om die bijzondere, blauwe setting. Wij verwachtten dat een aantal straten of een deel van het dorp blauw zou zijn. Maar tot onze verbazing was werkelijk ieder gebouw in een tint blauw geverfd. Door het dorp zijn wandelroutes uitgezet, zodat je begint en ook weer eindigt bij de parkeerplaats. Onderweg kom je langs veel muurschilderingen die aan het dorp zijn toegevoegd om de bezoekers een nog mooier plaatje voor te schotelen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: