Spanje

Bezienswaardigheden Valencia: 15 leukste dingen om te doen

De bezienswaardigheden van Valencia lopen uiteen van een klassiek paleis in rococostijl tot futuristische architectuur en van een enorme markthal tot een stadspark van 9 kilometer lang. Wat ons betreft is Valencia de ultieme stedentrip in Spanje, waar je je rustig dagenlang kan vermaken met de vele leuke dingen om te doen. Combineer strand met cultuur en geniet van de Valenciaanse keuken, afgewisseld kilometers wandelen door het gezellige centrum.

Ontdek wat te doen in Valencia met onze uitgebreide gids die je meeneemt langs de niet te missen attracties én verborgen juweeltjes van deze Spaanse stad. Lees verder om je perfecte reisplan voor je citytrip in Valencia samen te stellen.

Valencia

Waar ligt Valencia in Spanje?

Valencia ligt aan de oostkust van Spanje in de regio Valencia, die beroemd is om zijn prachtige stranden en leuke stedentrips. Deze levendige stad is perfect gepositioneerd tussen Barcelona en Alicante, waardoor het een ideale uitvalsbasis is om de Spaanse kust te verkennen.

Voor reizigers uit Nederland is Valencia gemakkelijk bereikbaar. Er zijn directe vluchten vanuit Amsterdam, Rotterdam/Den Haag, Eindhoven en ook Brussel.

Valencia

Waar Valencia om bekend staat

Valencia is een populaire citytripbestemming en staat bekend om zijn levendige sfeer. Valencia is wereldberoemd om zijn levendige cultuur met jaarlijkse Fallas-festival, innovatieve architectuur die je vaak terugziet in futuristische films en gastronomische hoogstandjes zoals de paella en de cocktail Agua de Valencia.

Valencia is de geboorteplaats van de beroemde Spaanse paella. Dit traditionele gerecht wordt bereid met rijst, saffraan, diverse groenten en verschillende soorten eiwitten, zoals kip, konijn of zeevruchten. Je kan het overal in de stad eten en het is een culinair hoogtepunt van de stad.

Het futuristische complex ‘La Ciudad de las Artes y las Ciencias’, ontworpen door architect Santiago Calatrava, is een van de grootste culturele en architectonische trekpleisters. Het complex huisvest verschillende musea, een operahuis en een indrukwekkend aquarium.

Tijdens het jaarlijkse Fallas-festival komt Valencia echt tot leven. Het festival is beroemd om zijn grote papier-maché sculpturen die op de laatste dag van het festival in vlammen opgaan. Wij hebben dit dagenlange spektakel mee mogen maken en genoten van de parades van dames in klederdracht, vuurwerkshows en prachtige sculpturen verspreid door de stad.

Valencia staat ook bekend om zijn sinaasappels, die dankzij de vruchtbare bodem en het gunstige klimaat in deze regio wereldwijd worden geëxporteerd. Foodies vast graag de typisch lokale ‘Agua de Valencia’ willen proberen. Deze cocktail wordt gemaakt met sinaasappelsap, Spaanse cava, gin of wodka en sinaasappellikeur.

Valencia Ciudad de las Artes y las Ciencias

Leukste wijken in Valencia: waar te verblijven?

Met een omvang als Valencia zijn er veel verschillende wijken om uit te kiezen voor accommodatie. Met een divers palet aan wijken is het kiezen van een plek om te overnachten tot een interessante puzzel.

Leestip: alles over de 5 leukste wijken van Valencia, inclusief hoteltips

Booking.com

Ciutat Vella is de historische kern van Valencia, waar de geschiedenis van de stad voelbaar is in de oude muren, smalle straatjes en monumentale gebouwen zoals de Kathedraal van Valencia en La Lonja de la Seda. Het gebied is perfect voor diegenen die op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden willen zijn en genieten van de authentieke sfeer van Valencia. Het is een ideale uitvalsbasis voor eerste bezoekers die het historische en culturele hart van de stad willen verkennen. Soms wordt El Carmen nog genoemd als een aparte wijk, maar dit is het sfeervolle, noordelijke deel van Ciutat Vella.

Ruzafa is de artistieke en hippe wijk van Valencia, waar een jong en creatief deel van de locals woont. Het zit vol met indie-boetieks, galerijen, en hippe restaurants. Ook heeft het een leuke uitgaanssfeer met veel terrassen. Ruzafa is de perfecte keuze voor reizigers die graag de meer hippe, jonge kant van de stad willen ervaren.

El Cabanyal is een voormalige visserswijk, gelegen aan het strand van Valencia. Het heeft nog altijd zijn traditionele charme met kleurrijk betegelde huizen en smalle straatjes. Het is een ideale plek voor reizigers die willen genieten van de nabijheid van het strand, terwijl ze met metro of fiets ook zo weer in het centrum zitten voor de bezienswaardigheden.

Camins Al Grau is vooral bekend door het spectaculaire Ciudad de las Artes y las Ciencias, een complex van futuristische gebouwen ontworpen door Santiago Calatrava. Camins Al Grau is niet een bijzonder interessante wijk verder, maar heeft wel een ideale ligging tussen de oude stad en het strand in.

Eixample staat bekend om zijn brede avenues en chique appartementen. Dit is de wijk om in high-end boetieks te winkelen en in stijlvolle restaurants te dineren. Deze wijk combineert de elegantie van de architectuur uit de negentiende eeuw met het comfort van moderne voorzieningen, en is ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar een luxe hotel in Valencia.

Gulliver Parque Valencia Ciudad de las Artes y las Ciencias

Toeristische kaart van Valencia

De 20 beste bezienswaardigheden in Valencia

#1 Ciudad de las Artes y las Ciencias

De bekendste bezienswaardigheid van Valencia is natuurlijk de Ciudad de las Artes y las Ciencias. De moderne architectuur van dit complex ken je misschien wel uit films en series, waar het vaak het decor is van een futuristische werelden.

Met als doel om het Bilbao-effect na te doen – het op de kaart zetten van een stad met schitterende architectuur, zoals het Guggenheim Museum in Bilbao – werd een innovatief en vooruitstrevend complex ontwikkeld. Het werd ontworpen door de wereldberoemde Valenciaanse architect Santiago Calatrava en gebouwd in de late jaren ’90. Het laatste deel werd in 2009 afgerond.

Het complex bestaat uit verschillende onderdelen, waarvan het eerste gebouw in 1998 werd afgerond en het laatste in 2009. Onderdeel van de Stad van de Kunsten en Wetenschap zijn onder meer het Hemisfèric, een IMAX-cinema die ook dienstdoet als planetarium; het Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, een interactief wetenschapsmuseum; en l’Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa met soorten uit alle wereldzeeën.

Als je net als wij met kinderen naar Valencia reist, moet je ook echt Parque Gulliver bezoeken. Dit iconische speelterrein bestaat uit een gigantische reus, Gulliver dus, waar je op kan klimmen, klauteren en spelen om er vervolgens via een van de vele glijbanen vanaf te glijden.

De Ciudad de las Artes y las Ciencias kan je gratis bekijken. Bezoekers kunnen dus vrij rondlopen tussen de spectaculaire gebouwen en genieten van het unieke ontwerp. Je betaalt alleen om de gebouwen in te gaan. De Gulliver-speeltuin is overigens helemaal gratis.

Valencia Ciudad de las Artes y las Ciencias

#2 Jardín del Turia

Het grootste stadspark van Valencia is de Jardín del Turia. Dit lang gerekte park is ook niet te missen op een kaart van de stad, want het is gevormd uit een oude rivierbedding. Na de grote overstroming van 1957 werd besloten om de rivier de Turia om te leiden en de oude bedding te transformeren in een groene zone, die in de jaren 80 werd gerealiseerd.

Het park is een populaire plek voor ontspanning, sport en culturele evenementen. Er zijn wandel- en fietspaden, je vindt er veel speeltuinen en grasvelden om te picknicken en de futuristische Ciudad de las Artes y las Ciencias is ook in de oude rivierbedding gebouwd. Wij hebben er meerdere wandelingen gemaakt om steeds weer een nieuw deel van het park te ontdekken. Het slingert zich namelijk maar liefst 9 kilometer lang rond het centrum van de stad.

Jardín del Turia Valencia

#3 De Kathedraal van Valencia & El Miguelete-toren

De Kathedraal van Valencia, officieel de Catedral de Santa María de Valencia genoemd, is gebouwd tussen 1262 en 1356. Deze indrukwekkende kathedraal is gebouwd op de plaats van een voormalige moskee en toont een mix van Romaanse, gotische, barokke en neoklassieke stijlen. De kathedraal heeft drie fotogenieke hoofdingangen: La Puerta de la Almoina, Puerta de los Apóstoles en Puerta de los Hierros, elk met eigen unieke stijlelementen.

De kathedraal is beroemd vanwege de aanwezigheid van de Heilige Graal, een kerk geschonken door koning Alfons V van Aragón in 1436 en later gerestaureerd na een breuk in 1785. Binnen de kathedraal vind je kunstwerken van Francisco Goya en andere schatten zoals het reliek van de linkerarm van de heilige Vincentius.

De Micalet-toren – El Miguelete in het Spaans – is een gotische toren uit de veertiende eeuw, te vinden direct naast de hooofdingang. De top biedt een panoramisch uitzicht over Valencia vanaf de top. Deze toren is toegankelijk via een wenteltrap en is een populaire attractie voor bezoekers.

Valencia Cathedral
Valencia Cathedral

#4 Mercado Central

Ieder Spaanse stad heeft wel een overdekte markthal en in Valencia is de belangrijkste de Mercado Central. Deze markthal werd gebouwd tussen 1910 en 1928, waarmee het de oudste overdekte markt van Europa is die nog altijd in gebruik. Het gebouw is een van de grootste markthallen van Spanje en bovendien een architectonisch hoogtepunt in art-nouveaustijl.

De markt staat bekend om zijn indrukwekkende koepel van 30 meter hoog, gemaakt van ijzer, kristal en keramiek, en de ongepleisterde bakstenen zijvleugels versierd met steen en keramiek. Wij waren echt onder de indruk van de schaal en de architectuur van deze markthal. De Mercado Central biedt plaats aan meer dan 300 marktkramen en verkoopt alles van groente en fruit tot vlees en specialiteiten zoals schelpdieren en saffraan. Natuurlijk zijn er ook de nodige souvenirs te koop, maar je treft hier zowel toeristen als lokale shoppers aan.

Verborgen parels: een andere markthal in Valencia is de Mercado Ruzafa. Hoewel minder indrukwekkend qua uiterlijk en niet zo groot, biedt deze overdekte markt een authentieke marktervaring met weinig toeristen. En wil je nog een derde markthal bezoeken? De Mercado de Colón is ook een pareltje, gebouwd in 1916!

Mercado Central Valencia

#5 De hippe wijk Ruzafa

Naast het oude centrum moet je ook zeker een bezoek brengen aan Ruzafa, wat bekend staat als de hipste wijk van Valencia. Met een korte wandeling van vijf à tien minuten vanuit Ciutat Vella bevind je je in het hart van deze levendige buurt. Ruzafa is een kleurrijke wijk met veel terrasjes, boetieks, hippe koffiespots, conceptstores en vintage winkels.

Ruzafa is ook een culinaire hotspot met een groot aanbod van eetgelegenheden. Van trendy cafés tot innovatieve eetconcepten, de wijk is een erg leuke plek om een hapje te gaan eten. ’s Avonds komt Ruzafa tot leven. De wijk zit vol met terrasjes en plekken waar je kunt genieten van livemuziek en een gezellige sfeer. Het is de ideale plek om de lokale cocktail, Agua de Valencia, te proeven.

In het hart van Ruzafa vind je de Mercado Ruzafa. Deze lokale markt trekt minder toeristen en biedt een authentiekere ervaring dan de meer bekende Mercado Central. Je vindt er een diversiteit aan verse producten, van traditionele Spaanse lekkernijen tot dagverse vis en olijven.

#6 Het Fallas Festival en Fallas Museum

Wij bezochten Valencia – stomtoevallig, we hadden dit niet eens zo gepland – tijdens het wereldberoemde Fallas Festival in maart. Het is het grootste straatfestival van Spanje en een omvangrijk evenement waarbij de hele stad is gevuld met festiviteiten en grote papier-maché sculpturen, bekend als ‘Fallas’. Deze kunstwerken staan verspreid door de stad en worden aan het eind van het festival verbrand.

Het festival betovert bezoekers met kleurrijke optochten, indrukwekkende vuurwerkshows en dames in traditionele klederdracht. Gedurende vijf dagen was vrijwel heel het centrum van Valencia afgezet voor autoverkeer en veranderde het in een groot festivalterrein. Je wandelt door de stad langs de verschillende Fallas-beelden, gemaakt door de tientallen Fallas-verenigingen.

Bijzonder indrukwekkend zijn de traditionele klederdrachten die gedragen worden door de Fallas-dames, of ‘falleras’. Iedere Fallas-vereniging heeft twee hoofd-falleras (een meisje en een volwassen vrouw), die worden ondersteund door veel hofdames. Zij lopen deze dagen in klederdracht rond. Gedurende twee dagen zijn er bovendien optochten met honderden vrouwen en kleine meisjes in hun zijden jurken, waarbij zij in processie door de stad lopen om per vereniging bloemen te offeren aan de Maagd Maria.

Buiten het festival om kun je het hele jaar door het Fallas Museum bezoeken. Dit museum is gevestigd vlakbij de Ciudad de las Artes y las Ciencias en toont een selectie van de mooiste kleine Fallas-beelden die elk jaar ‘gered’ worden van het vuur. Hoewel de entree niet duur is en op zondagen zelfs gratis, is het museum relatief klein. Toch biedt het een interessant inzicht in deze unieke traditie die diep geworteld is in de lokale cultuur van Valencia.

Fallas Museum Valencia

#7 Palacio del Marqués de Dos Aguas

Een van de meest extravagante bouwwerken in Valencia is het historische Palacio del Marqués de Dos Aguas, nu de thuisbasis voor het keramiekmuseum Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias. Het paleis uit de achttiende eeuw is gebouwd in een uitbundige rococostijl en heeft een opvallende gevel en een spectaculaire albasten hoofdingang.

In het paleis is nu het keramiekmuseum gehuistvest met de indrukwekkendste collectie keramiek van Spanje. Wij vonden persoonlijk die collectie niet heel erg interessant. Het mooist is de eerste verdieping waar je de oude paleiszalen met hun prachtige interieur kan bewonderen. De entreeprijs is maar een paar euro en op zondagen is het museum gratis te bezoeken.

Valencia Palacio del Marqués de Dos Aguas

#8 Torres de Serranos

De Torres de Serranos is een opvallende toegangspoort uit 1392. Oorspronkelijk functioneerden deze torens als een belangrijke verdedigingspoort en een van de hoofdingangen van het oude Valencia. Na de sloop van de stadsmuren in 1865 stonden de torens vrij en kregen ze diverse functies door de jaren heen, waaronder die van gevangenis voor de adel van 1586 tot 1887.

Tegenwoordig zijn de Torres de Serranos opengesteld voor het publiek. De entreeprijs is € 2. De Torres dienen ze bovendien als locatie voor officiële ceremonies, zoals de openingsceremonie van het Fallas-festival.

#9 Jardins del Real

De Jardines del Real is een minder bekend, maar prachtig park in het noordoosten van het centrum van Valencia. Dit park dateert uit de zestiende eeuw en was oorspronkelijk verbonden aan het Palacio Real dat hier tot 1810 stond. Nadat het paleis werd verwoest tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog zijn alleen de fundamenten en enkele poorten overgebleven die vandaag de dag nog in het park te zien zijn.

De Jardines del Real dienden oorspronkelijk als koninklijke tuinen en later, rond 1900, als stedelijke boomkwekerij. Het park werd in 1912 opengesteld als openbaar stadspark. Nu herbergt het 167 verschillende soorten bomen en planten en vind je hier uitgestrekte promenades met palmbomen, een rozentuin, een vogelhuisje uit 1933, sculpturen, fonteinen, een speeltuin en een vijver met een waterval.

#10 Museo de Bellas Artes

Het Museo de Bellas Artes de Valencia is een van de meest prominente kunstmusea in Spanje en bovendien volledig gratis te bezoeken. Het is gevestigd in een monumentaal, historisch gebouw nabij de Jardín del Turia, waar meer dan 2000 werken zijn ondergebracht. Daaronder bevinden zich schilderijen van Spaanse meesters zoals Velázquez, El Greco en Francisco Goya, maar ook werken van Italiaanse, Nederlandse en Vlaamse kunstenaars zoals Jheronimus Bosch.

De architectuur van het museum is opmerkelijk. Gevestigd in een voormalig klooster is vooral de blauwe koepel indrukwekkend. De hoofdingang is bijzonder statig met een gerestaureerde barokke deur die leidt naar de gigantische centrale hal onder die koepel. Vanaf die hal kan je naar de verschillende zalen die zowel permanente collecties als tijdelijke tentoonstellingen huisvesten.

Wij vonden de museumcollectie niet bijzonder indrukwekkend, maar dit soort historische en kerkelijke kunst heeft dan ook niet helemaal onze interesse. Toegang is gratis, dus als je in de buurt bent, raden we je absoluut aan om er even een stop te maken. Op hete dagen is de airco sowieso een erg prettige afwisseling met de middaghitte.

Verborgen parels: nog meer gratis musea bezoeken in Valencia? Wij waren ook erg onder de indruk van het moderne kunstmuseum CCCC (Centre del Carme Cultura Contemporània). Zelfs als hedendaagse kunst niet je interesse heeft, is dit een aanrader vanwege het mooie, oude klooster waarin het is gevestigd. En nog een extra tip: direct tegenover het CCCC is het La Casa dels Gats, een bekende en veel gefotografeerde schildering van een huisje, inclusief balkonnetje en deur.

Museo de Bellas Artes Valencia

#11 La Lonja de la Seda

La Lonja de la Seda is een must-visit bezienswaardigheid in Valencia voor liefhebbers van historische architectuur. Deze voormalige Zijdebeurs van Valencia is een gotisch meesterwerk uit de vijftiende eeuw, gelegen aan de Plaza del Mercado. Met een status als UNESCO Werelderfgoed kan je rekenen op een prachtig stukje cultuur en architectuur.

Het gebouw werd gebouwd tussen 1482 en 1548 tijdens de Gouden Eeuw van de zijdehandel in Valencia. Het complex omvat de indrukwekkende Sala de Contratación, waar handelaren samenkwamen om zaken te doen, en het aangrenzende Consulado del Mar, waar het Zeetribunaal bijeenkwam. Bijzonder indrukwekkend is de handelshal met smalle, spiraalvormige pilaren onder een gewelfd plafond. Je kan voor € 2 de Lonja de la Seda van binnen bekijken.

La Lonja de la Seda Valencia

#12 De kerken van Valencia

Valencia is rijk aan historische kerken, elk met een unieke architectuur. We zagen er tientallen en de meest noemenswaardige delen we hier graag met je.

De Església de Santa Caterina Màrtir staat bekend om haar elegante, sobere interieur met indrukwekkende kruisbogen, die een rustige, bijna minimalistische sfeer bieden. De Sant Joan del Hospital is een van de oudste kerken van Valencia en is ook te herkennen aan haar sobere, klassieke interieur.

In contrast hiermee staat de Parroquia de San Nicolás de Bari, die bekend staat als de Sixtijnse Kapel van Valencia. Deze kerk is binnen rijkelijk versierd in barokstijl en heeft uitbundige fresco’s en gedetailleerde kunstwerken. Hoewel de meeste kerken in Valencia gratis te bezoeken zijn, moet je voor de San Nicolás entree betalen.

De Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats biedt een uitbundig interieur met een prachtig plafond en huisvest een beroemde afbeelding van Sebastiaan. Het interieur van de Iglesia de Sant Martí is opvallend met witte muren en barokgoud op het gewelfde plafond, waaronder een cassettenplafond boven het altaar dat een extra dimensie geeft aan de ruimte.

#13 Plaza de la Reina

Plaza de la Reina is een van de bekendste pleinen in Valencia, mede dankzij de aanwezigheid van de indrukwekkende Kathedraal van Valencia. De belangrijkste bezienswaardigheid op Plaza de la Reina is de Kathedraal van Valencia, een van de bekendste attracties van de stad.

Dit plein is genoemd naar koningin María de las Mercedes de Orleans, de eerste echtgenote van koning Alfonso XII. De oorsprong van het plein dateert uit 1878, het jaar van het huwelijk tussen Alfonso XII en María. Het is historisch gezien bedoeld als het belangrijkste plein van de stad, vergelijkbaar met een Plaza Mayor zoals je die in andere Spaanse steden kent.

Plaza de la Reina Valencia

#14 Plaça Redona

In contrast met het grootse Plaza de la Reina is het Plaça Redona een verborgen pareltje, ingeklemd tussen Plaza Ayuntamiento en Plaza de la Reina. Opmerkelijk is vooral de ronde vorm, zo gevormd door de omliggende huizen.

Kenmerkend voor Plaza Redonda zijn de unieke ronde vorm en de vier toegangswegen onder de omliggende huizen door. Deze huizen hebben op de begane grond voornamelijk souvenirwinkels en vormen een cirkel rond een centrale fontein uit 1850, versierd met bronzen gezichten waaruit water stroomt.

Tussen 2008 en 2010 onderging het plein een significante renovatie waarbij de oorspronkelijke kleuren van de huizen werden hersteld. Bij een tweede renovatie in de jaren daarna zijn de historische kramen vervangen voor moderne varianten en werd er een modern zonnedak werd geïnstalleerd, wat het plein een meer hedendaagse uitstraling gaf, maar volgens sommige locals ook wat charme ontnam.

Plaça Redona Valencia

#15 Plaza de Torros

Plaza de Toros de Valencia is een markante stierenvechtersarena gebouwd tussen 1850 en 1860 door de Valenciaanse architect Sebastián Monleón Estellés. Het ontwerp van de arena is geïnspireerd door Romeinse architectuur zoals het Colosseum. Het kenmerkt zich daardoor door een neoklassieke stijl en een bijna colosseumachtige aanblik met 384 bogen.

De arena heeft ruimte voor ongeveer 10.000 toegeschouwers. Oorspronkelijk bedoeld als locatie voor de stierenvechtkunst, wordt de arena nu ook gebruikt voor andere evenementen zoals concerten en festivals. Daarmee heeft de arena gelukkig ook een betere bestemming gekregen dan de dieronvriendelijke praktijken van vroeger. Maar er vinden daarnaast nog steeds stierengevechten plaats.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: