Spanje

Overnachten in Cudillero

Ben je van plan om in Cudillero te overnachten? Dit charmante vissersdorp aan de noordwestkust van Spanje biedt een scala aan gezellige hotels die passen bij de unieke sfeer van de regio. Geniet van de lokale cultuur en ontspan na een dag van verkenning in dit pittoreske dorp, dat bekend staat om zijn amfitheaterachtige opbouw en adembenemende uitzichten over de Atlantische Oceaan. Overnachten in Cudillero is een ideale manier om de unieke charme van dit gebied te ervaren. Of je nu zoekt naar een intieme locatie bij de haven of een rustige kamer op de heuvels, wij hebben de leukste opties voor je verzameld.

Booking.com

Waar ligt Cudillero in Spanje?

Het fotogenieke vissersdorp Cudillero is te vinden in de noordwestelijke hoek van Spanje, in de autonome regio Asturië. Het dorp ligt genesteld aan de Cantabrische kust en is omgeven door groene heuvels die dit gebied de bijnaam Costa Verde geven. Het gebied staat bekend om zijn ruige kustlijn, kliffen, groene heuvels en mooie stranden met helderblauw water.

Cudillero ligt niet ver verwijderd van andere prominente toeristische bestemmingen. Op een relatief korte rijafstand vind je steden zoals Avilés en Gijón, die wij ook allebei hebben verkend.

Parkeren in Cudillero

Ben je van plan Cudillero met een (huur)auto te bezoeken? Dan is het goed om te bedenken dat je hier over het algemeen niet kan parkeren. Het dorp is namelijk vrijwel helemaal autovrij. De straatjes van Cudillero zijn namelijk heel erg smal en kronkelig, een uitdaging voor zelfs de meest ervaren chauffeurs. Soms is er wel de mogelijkheid om je bagage af te zetten, maar stem dit tevoren even goed af met je slaapplek om teleurstellingen en gesjouw te voorkomen.

Waar je dan wel moet parkeren? De makkelijkste en meest dichtbij gelegen parkeerplaats vind je in de haven. Het is een ruime parkeerplaats die bovendien gratis is. Zelfs onze grote camper konden wij hier met gemak kwijt.

Waar Cudillero om bekend staat

#1 De unieke amfitheater-layout

Cudillero valt direct op door zijn bijzondere layout. Het dorp is opgebouwd op de steile hellingen rondom een halvemaanvormige inham, wat het de aanblik van een amfitheater geeft. De huizen zijn in een soort lagen stijl tegen de heuvels opgebouwd, in cirkels rondom het centrale plein. Terwijl je door de smalle, kronkelende straatjes wandelt, krijg je op verschillende punten adembenemende uitzichten voorgeschoteld. Juist van boven heb je een perfect zicht op deze unieke layout, ideaal voor de fotografie-liefhebber.

#2 Een van de mooiste dorpen van Spanje

Het is geen verrassing dat Cudillero op de officiële lijst van ‘los pueblos más bonitos de España’ staat. Deze lijst is een soort kwaliteitskeurmerk met de beste dorpen op het gebied van toerisme en erfgoedbehoud. Het is geen kleine prestatie om op deze lijst te staan. Dorpen moeten aan strikte criteria voldoen, waaronder een bevolking van minder dan 15.000, erkend architecturaal of natuurlijk erfgoed, en een grote inzet voor behoud hiervan.

Deze erkenning is te danken aan de bijzondere opzet van het dorp, de historische straten en het unieke karakter. Eerder werd Cudillero al uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed en later kreeg het ook nog deze mooie kwalificatie.

#3 Pixueto, een unieke taal

Hoe klein Cudillero ook mag zijn, er is toch een duidelijk cultuurverschil tussen twee delen van de bevolking en de Pixuetos daarvan hebben zelfs hun eigen taal. Het is een taal die langzaam verloren gaat en nog door maar een handjevol locals wordt gesproken. Maar het laat wel heel goed zien hoe eigen en anders de cultuur, geschiedenis en tradities van Cudillero zijn.

Cudillero bestaat enerzijds uit ‘pixuetos’, de vissers en bewoners van het laagste deel van het dorp waar de huizen aan de rotsen lijken te hangen. Aan de andere kant zijn er de ‘caízos’, waarmee wordt geduid op de handelsmannen en winkeliers in de hoofdstraat dieper in het dorp. Het lokale dialect is vernoemd naar de pixuetos en is een heel eigen taal in Noord-Spanje. De taal en het dialect wijkt sterk af van wat er in Asturië wordt gesproken en is uniek te noemen.

Overnachten in Cudillero

Cudillero heeft een aantal heerlijke hotels en accommodaties verstopt in haar nauwe straatjes. Het is wel goed om te bedenken dat je hier over het algemeen niet kan parkeren. Soms is er wel de mogelijkheid om je bagage af te zetten, maar stem dit tevoren even goed af met je slaapplek om teleurstellingen en gesjouw te voorkomen.

De populairste en mooiste hotels in Cudillero:

#1 La Casona de Pío is gevestigd in een prachtig pand in de oude dorpskern. Hier was ooit de viszoutfabriek gevestigd. De originele stenen muren van de accommodatie zien er fantastisch uit tegen klassieke meubels, elegant houtwerk en een inrichting zoals die van een landelijk huis.

#2 Apartamentos La Casa del Pintor ligt op een van de hogere rijen met huizen in de amfitheatervorm van Cudillero. Daarmee heb je vanaf hier een mooi uitzicht over het dorpje. We raden je absoluut aan om te genieten van de lokale lekkernijen in de restaurants, maar deze appartementen hebben ook een eigen keukentje, als je daar een keer geen zin in hebt.

#3 Hotel Casa Prendes ligt centraal in de dorpskern vlakbij de tourist office. In lovende reviews prijzen de hotelgasten het ontbijt, de knusse sfeer en vriendelijke eigenaren.