Spanje

Kasteelstadje Olite in Navarra

Bezoek je de regio Navarra in Spanje? Zet dan zeker ook het kasteelstadje Olite in je reisplannen. Olite is een bijzonder charmant plaatsje in het noorden van Spanje, bekend om zijn prachtige middeleeuwse architectuur en schilderachtige straatjes. Niet alleen torent het oude koninklijk paleis van de vorsten van Navarra boven de stad uit. Ook het straatbeeld met keien, vakwerkhuizen, doorkijkjes, bogen, poorten en kerken lijken te zijn bevroren in de tijd. Tel daar nog bij op dat Olite in de zomer in het teken staat van een Middeleeuws festival en je snapt waarom dit Spaanse plaatsje een bezoek waard is. In deze blog lees je meer over de achtergrond van deze kasteelstad in Navarra en over de bezienswaardigheden van Olite.

Olite Navarra

Waar ligt Olite in Spanje?

Olite ligt genesteld in het hart van de autonome gemeenschap Navarra in het noorden van Spanje. Navarra was ooit een welvarend koninkrijk en Olite was de plek waar de vorsten zich hadden gevestigd in hun koninklijk paleis.

Omringd door wijnvelden en oude olijfbomen, ligt het op slechts 42 kilometer ten zuiden van Pamplona, de hoofdstad van de regio. Olite is gemakkelijk bereikbaar via de snelweg, waardoor het een ideale tussenstop is voor diegenen die de Baskische kust of de Pyreneeën verkennen.

Olite Castle

Waar staat Olite om bekend?

Olite staat bekend om haar kasteel, wijn en festival.

Een bezoek aan Olite is niet compleet zonder het iconische Castillo de Olite, ofwel het Koninklijk Paleis, aan te doen. Zo klein als het plaatsje is, zo groot is dit bekende kasteel. Dit middeleeuwse pareltje was ooit de residentie van de koningen van Navarra. Het is een indrukwekkend voorbeeld van middeleeuwse bouwkunst met gotische zuilen, oneindig veel torens en fotogenieke doorkijkjes.

Olite staat daarnaast bekend als de wijnhoofdstad van Navarra. De vruchtbare gronden en het Middellandse Zeeklimaat van Olite hebben het tot een epicentrum van wijnproductie gemaakt. Omringd door wijngaarden, staat de stad bekend als de wijnhoofdstad van Navarra. Bezoekers worden getrakteerd op een groot aanbod aan wijnproeverijen en tours door de lokale wijnhuizen.

Olite komt echt tot leven tijdens het jaarlijkse middeleeuwse festival in de zomer. De stad transformeert zich terug in de tijd, waar ambachtslieden, troubadours, ridders en artiesten de straten vullen. Je wordt even meegevoerd naar de gloriedagen van Olite in de middeleeuwen en dat maar liefst ieder weekend van augustus.

Olite Castle

Waarom is Olite een bezoek waard?

Olite is dé bestemming in Noord-Spanje voor liefhebbers van fotogenieke locaties en geschiedenisfans. Boven alles is het plaatsje namelijk als een tijdmachine die je meeneemt naar de middeleeuwen. Olite lijkt wel rechtstreeks uit een filmset geplukt, met zijn middeleeuwse straten en pleinen, en majestueuze adellijke huizen in zachtgele zandsteen. Centraal in deze betoverende setting staat het Palacio Real met eindeloos veel torentjes die boven alles uitprijken.

Olite

Overnachten in Olite

Als je zoekt naar een overnachting in Olite, raden we je aan om in het historisch centrum te zitten. Er zijn daar veel leuke hotels, maar ook de restaurants en bezienswaardigheden vind je in het hart van het stadje.

De leukste hotels van Olite:

#1 Parador de Olite is een historisch hotel, gevestigd in het oude kasteel van Olite. Gasten overnachten in middeleeuwse sferen. Denk aan balkenplafonds, robuuste muren en glas-in-lood. Een unieke ervaring!

#2 Hotel Merindad de Olite is de ideale keuze voor wijnliefhebbers. Niet alleen overnacht je in een prachtig, historisch gebouw, er worden ook wijnproeverijen georganiseerd.

#3 B&B La Atalaya is een van de meest populaire accommodaties in Olite met lovende reviews en hoge reviewcijfers. Het dakterras, maar ook de balkons met uitzicht op de stad en het kasteel horen bij de grootste pluspunten van de B&B.

Reis je met een camper? Direct naast de oude stadskern bij de kerk San Pedro is een gratis camperplaats. Ideaal om de stad te bezoeken, maar het is ook toegestaan om hier in je camper te overnachten.

Olite Navarra

Wat te doen in Olite: bezienswaardigheden en tips

#1 De middeleeuwse stad

Het oude stadshart van Olite is als een openluchtmuseum, waar de middeleeuwen centraal staan. Met majestueuze stadsmuren, smalle straten, gezellige pleinen en monumentale stadspaleizen is Olite een sprookjesachtige plaatsje.

Verweven door de stad ontdekken bezoekers de middeleeuwse smalle straatjes, omzoomd door gotische en renaissance herenhuizen. De wapenschilden op de façades vertellen stille verhalen van adellijke families en illustere voorouders. Vooral Rúa Mayor, de hoofdstraat van de stad, is een expositie van renaissance- en barokpaleizen. Elk gebouw, elk stenen pad, ademt een rijke historie uit.

Het hart van de oude stad is het Plaza Carlos III met het statige stadhuis, toegang tot het paleis en gezellige sfeer. Bezoek ook Plaza de Los Teobaldos, een schilderachtig plein met groene bomen. Hier vind je het Wijnmuseum, een deel van het paleis van Olite dat nu een paradorhotel is en de Iglesia de Santa María la Real. Je komt uiteindelijk vanzelf uit bij de kerk San Pedro uit de twaalfde eeuw. Dit is misschien niet de meest imposante, maar wel de oudste kerk van het stadje.

Olite Castle

#2 Palacio Royal, het kasteel van Olite

Het Koninklijk Paleis van Olite is hét icoon van Olite. Het is niet voor niets uitgeroepen tot een Nationaal Monument in 1925. Het paleis is een meesterwerk van middeleeuwse architectuur.

Al in de tijd van de Romeinen stond hier een fort, maar het huidige kasteel dateert uit de middeleeuwen. Het paleis is opgedeeld in het oude en het nieuwe paleis. Het oude gedeelte is omgetoverd tot een parador, een unieke gelegenheid voor bezoekers om te overnachten in een historisch hotel. Het nieuwe paleis is gerestaureerd en opengesteld voor publiek als museum.

In tegenstelling tot de traditionele kasteelervaring, biedt het Koninklijk Paleis van Olite een ontdekkingsreis zonder duidelijke looproute. Bezoekers kunnen zichzelf verliezen in het beklimmen van de majestueuze torens, dwalen over de kasteelmuren en ontdekken van weer een wenteltrap. Trek gerust twee uur – of meer – uit om alle hoeken van het kasteel te bezoeken. Elke toren biedt een adembenemend uitzicht over Olite en zijn omringende landschappen.

Bijzonder zijn ook de weelderige tuinen, waar groene klimplanten langs gotische bogen hangen. Het is een ontzettend fotogeniek gezicht, wat je niet wilt missen.

#3 Wijnproeverijen en bodega’s

Olite pronkt niet alleen met een rijke geschiedenis en adembenemende architectuur, maar is ook bekend als de trotse wijnhoofdstad van Navarra, genesteld in het wijngebied Baja de Montaña.

Een wandeling door de charmante straten van Olite brengt de bezoekers onvermijdelijk naar het Plaza de los Teobaldos, waar een zeventiende-eeuws paleis de thuisbasis is van het Wijnmuseum. Hier kunnen bezoekers zich onderdompelen in de rijke wijngeschiedenis van de regio. Die gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd toen de eerste, ondergrondse wijnkelders werden gehouwd.

Olite en omgeving zitten daarnaast vol met wijnhuizen en coöperaties die bezoekers het hele jaar door welkom heten. Er zijn rondleidingen te volgen en proeverijen te doen. September is op het gebied van wijn de beste tijd om Olite te bezoeken. Dat is namelijk hét moment om het wijnoogstfeest met de inwoners mee te vieren.

Olite

#4 Het Middeleeuws festival

Als je Olite wilt bezoeken, is augustus daarvoor het meest perfecte moment. In deze zomermaand vindt ieder weekend het Middeleeuws festival plaats. De straten van Olite worden gevuld met handwerkslieden, boogschutters, valkeniers en ridders.

Poppenspelers, jongleurs en troubadours zorgen voor vermaak, terwijl andere dorpsbewoners in middeleeuwse kostuums rondlopen. Het is een kleurrijk en levendig schouwspel waarin de rijke historie van Olite tot leven komt. De combinatie van het oude kasteel op de achtergrond en de middeleeuwse drukte op de voorgrond, maakt het festival het perfecte moment om Olite te bezoeken.

#5 Iglesia de Santa María la Real

Olite mag dan misschien beroemd zijn om haar kasteel, er zijn ook andere bezienswaardigheden die de aandacht vragen. Bezoek naast het kasteel zeker de Iglesia de Santa María la Real, een gotisch meesterwerk in het hart van het stadje.

De gotische kerk, waar ooit de meest plechtige ceremonies van het hof plaatsvonden, verbindt zich zowel historisch als esthetisch met het nabijgelegen kasteel. Bijzonder is vooral de prachtig gedetailleerde façade, een kunstwerk op zich, die ligt verscholen achter een atrium van elegante, gotische bogen. Bewonder de verfijnde beeldhouwwerken die de toegangspoort omringen. Je ziet Bijbelse tafelen in veel detail. Vage sporen van de oude kleuren bieden een glimp van de oorspronkelijke pracht. Dat deze oorspronkelijke kleuren nog altijd te zien zijn, is het resultaat van recente restauraties.

Wat te doen vlakbij Olite

#6 Parque Natural de las Bardenas Reales

Olite is ook de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan een van de meest unieke landschappen van Spanje: de woestijn Bardenas Reales. Deze woestijn, gelegen op een 45 minuten rijden van Olite, onthult een andere, wilde en ruige kant van de regio Navarra.

Bardenas Reales, erkend als een uniek biosfeerreservaat door UNESCO, strekt zich uit over 42.000 hectare. Het bekendste en meest bezochte deel van de woestijn bestaat uit maanachtige landschappen, doorsneden door diepe ravijnen en bekroond door unieke rotsformaties. Deze natuurlijke pracht is het resultaat van eeuwen van erosie, die het landschap heeft gevormd tot een spectaculair schouwspel van tinten en texturen.

Hoewel het een nationaal park is, mag je het met je eigen voertuig bezoeken, zo lang je maar op de aangegeven rondweg en parkeerplaatsen daarlangs blijft. Op een aantal plekken zijn wandelingen uitgezet, zodat je ook te voet kan worden ondergedompeld in dit prachtige landschap. Een van de bekendste rotsformaties is Castildetierra, welke je ook zeker niet wilt missen tijdens je bezoek.

Bardenas Reales

#7 Monasterio de Santa María la Real de la Oliva

Verscholen in de schaduw van een mythische olijfboom waar, volgens de legende, een Navarrese koning stierf tijdens het vechten tegen de Arabieren, staat een monumentaal klooster. Het werd in 1145 gesticht en hoort nu bij de mooiste bezienswaardigheden van Navarra. Het klooster huisvest tegenwoordig nog altijd 26 monniken.

Hoewel het klooster in de loop der jaren te maken heeft gehad met politieke onrust en verwaarlozing, is het herrezen uit zijn ruïnes en prachtig gerestaureerd. Het complex is gebouwd in een mooie mix van romaanse en gotische architectuur. Het hoogtepunt van een bezoek is de kerk van Santa María, waar je die combinatie van bouwstijlen goed terugziet. Sla ook zeker de binnenplaats, omringd door kloostergangen met gotische bogen, niet over.