Spanje

Mondoñedo, kathedraalstad in Galicië

Mondoñedo is een miniscuul stadje in Noord-Spanje dat haar historische grandeur en zelfs haar status als stad dankt aan haar kathedraal. In het middelpunt staat de majestueuze kathedraal, een monumentaal bouwwerk dat haast misplaatst voelt in dit kleine plaatsje. Wij bezochten Mondoñedo op onze rondreis door Noord-Spanje, nadat we het signaleerden op de lijst met mooiste dorpen van Spanje. Lees in deze blog meer over de kathedraalstad en haar bezienswaardigheden en ontdek of wij deze prestigieuze kwalificatie terecht vinden.

Mondonedo Praza da Catedral

Waar ligt Mondoñedo in Spanje?

Mondoñedo ligt genesteld in de weelderige, groene heuvels van de provincie Lugo, in de autonome gemeenschap Galicië. Je vindt dit plaatsje dus in het noordwesten van Spanje.

Het plaatsje mag misschien klein zijn en eerder voelen als een dorp, maar het is toch echt een stad. Als belangrijke kathedraalstad kreeg het namelijk ooit stadsrechten.

Dichtbij Mondoñedo, slechts een korte rit naar het noorden, ligt de adembenemende Playa de las Catedrales. Dit strand wordt ook wel het mooiste stranden van Spanje genoemd. Het is bekend om zijn natuurlijke boogvormingen die op kathedralen lijken, wat je alleen bij eb kan bekijken en bij vloed onder water verdwijnt. Ongeveer 60 kilometer en een uur rijden naar het zuiden ligt de historische stad Lugo. De plaats is bekend om zijn indrukwekkende Romeinse muur die als UNESCO-werelderfgoed is bestempeld.

Mondonedo Praza da Catedral

Wat te doen in Mondoñedo

#1 Bezoek de kathedraal

Mondoñedo zou misschien niet eens heel veel voorstellen, als het stadje niet die gigantische kathedraal had gehad. De kathedraal is niet alleen het icoon van de stad, maar ook de belangrijkste reden om Mondoñedo te bezoeken.

De Kathedraal van Mondoñedo, voluit de Catedral Basílica de la Virgen de la Asunción, stamt uit de twaalfde eeuw en heeft verschillende bouwstijlen. De Romaanse fundamenten uit de twaalfde eeuw worden gecombineerd met barokke torentjes en een groot roosvenster. Het is het oudste monument van de stad. Sinds 1902 is het een Nationaal Monument en het is zelfs opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De entree tot de kathedraal is betaald. Je ticket geeft ook toegang tot de zeventiende-eeuwse kloostergang tussen de kathedraal en het Bisschoppelijk Paleis. Ook bezoek je het Diocesane Museum, een van de voornaamste musea voor religieuze kunst in Galicië. Het heeft schilderijen van Zurbarán en El Greco en houten beelden en andere kunstschatten.

Wij vonden de kerk het meest indrukwekkend van buiten, zo groots middenin dat kleine plaatsje. In het interieur vallen vooral de grote orgels en de oude fresco’s op. De fresco’s dateren uit de veertiende eeuw en zijn heel mooi bewaard gebleven. Wij zagen zowel op het plafond boven het altaar als op de muren bij de orgels mooie schilderingen.

#2 Proef de Tarta de Mondoñedo

Onder Spanjaarden staat Mondoñedo vooral bekend om haar eigen amandeltaart met gekonfijt fruit. Het taartje is opgebouwd uit bladerdeeg, biscuit, engelenhaar, amandelen en gekonfijt fruit. Je ziet het in de etalage bij iedere bakker of taartwinkeltjes en bij het bekende O Rei das Tartas in het bijzonder.

Het recept is 800 jaar oud en komt uit de keukens van de nonnen in het stadje uit de twaalfde eeuw. Maar het was de lokale banketbakker Carlos Folgueiro, van de O Rei das Tartas bakkerij, die deze taart op de culinaire kaart zette. In samenwerking met voedselschrijver Álvaro Cunqueiro, die het traditionele recept in zijn boek over de Galicische keuken vermeldde, verwierf de taart faam ver buiten de stadsgrenzen.

Mondonedo Tarta

#3 Loop door het historisch centrum

Het historisch centrum van Mondoñedo concentreert zich rondom het indrukwekkende kathedraalplein. Het bestaat uit smalle, authentieke straten die hun historische karakter hebben weten te behouden. Mondoñedo staat zelfs op de lijst met de mooiste dorpen van Spanje.

Een wandeling door het centrum brengt je langs monumenten zoals de barokke kerk Nuestra Señora de los Remedios, het oude stadhuis uit de zestiende eeuw en het bisschoppelijk paleis. Ook niet te missen is de Fonte Vella, een fontein uit 1548 gebouwd door de toenmalige bisschop. Je route zal je ongetwijfeld ook langs het Real Seminario Conciliar de Santa Catalina brengen. Dit monumentale gebouw is gevestigd aan het Praza do Seminario en dateert uit de achttiende eeuw.

Mondoñedo kwam op ons vizier, toen wij de lijst met mooiste dorpen van Spanje bestudeerden. Deze lijst is een soort kwaliteitskeurmerk met de beste dorpen op het gebied van toerisme en erfgoedbehoud. Het is geen kleine prestatie om op deze lijst te staan. Dorpen moeten aan strikte criteria voldoen, waaronder een bevolking van minder dan 15.000, erkend architecturaal of natuurlijk erfgoed, en een grote inzet voor behoud hiervan.

Sinds 2017 staat Mondoñedo ook op deze lijst en dat wekte verwachtingen die het wat ons betreft niet helemaal kan waarmaken. Het centrum is zeker pittoresk te noemen en heeft zijn fotogenieke kanten. Maar bijzonder veel gebouwen zijn in groot verval en zelfs ruïnes te noemen. Dat past wat ons betreft niet bij de status van deze lijst. Overigens is het stadje ook niet groot en kan je hier in een uur al doorheen lopen, los van een bezoek aan de kathedraal.

#4 Bekijk de wijk Os Muiños

Os Muiños is een wijk buiten het oude centrum, waar vanuit het historisch centrum met bordjes naar wordt verwezen. Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig, maar je zal mogelijk teleurgesteld worden als je denkt een heel pittoresk wijkje te gaan ontdekken.

De naam ‘Os Muiños’, wat ‘de molens’ betekent, verwijst naar een tijdperk waarin deze wijk bekend stond om zijn watermolens. Hier woonden de ambachtslieden van de stad, zoals pottenbakkers en smeden. Door de wijk stromen waterkanalen en er is een tweetal oude bruggen. Dat klinkt heel pittoresk, maar wij vonden het niet een bijzonder fotogenieke aanblik. Dat kwam ook grotendeels doordat veel gebouwen in verval zijn.

#5 Wandel de Camino de Santiago

Onder de wandelliefhebbers is Mondoñedo een geliefde stop op de Camino del Norte, een van de vele pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Deze route loopt ook door Noord-Spanje, maar is minder bekend dan de beroemde Camino Francés. De Camino del Norte slingert langs de groene, ruige kustlijn van Noord-Spanje en biedt een mooie combinatie van prachtige natuur en pittoreske dorpen. Mondoñedo ligt prominent op deze route en is een mooi start- of eindpunt om een deel daarvan te wandelen.