Spanje

Heiligdom van Arantzazu in Spaans Baskenland

Tot de mooiste bezienswaardigheden van Baskenland in Noord-Spanje hoort zonder twijfel het Heiligdom van Aranzazu (in het Spaans: Santuario de Aránzazu). De bijzondere architectuur van de kerk en de schilderachtige locatie in het Aizkorri-gebergte maken Arantzazu een indrukwekkende bezienswaardigheid. Toch heb je waarschijnlijk zelden van deze bestemming gehoord en staat de kerk nog niet op de toeristische radar. Zonde! Lees in deze blog daarom meer over deze verborgen parel, haar bijzondere architectuur en geschiedenis.

Arentzazu

Waarom Arantzazu een bezoek waard is

Arantzazu is een bijzondere combinatie van religieuze betekenis, een schitterende berglocatie met prachtige vergezichten en een unieke architectuur. Het gebouw is als een kunstwerk dat is verrezen middenin de bergen. Wij zijn zelf als een blok gevallen voor de bijzondere vormgeving van de basiliek, waarmee Arantzazu zo ontzettend anders is dan andere kerken en religieuze plekken.

Locals daarentegen bezoeken deze locatie niet voor het kerkgebouw, maar voor de schitterende omgeving. Hoewel het heiligdom vrijwel leeg was en er bijna geen bezoekers waren, was de parkeerplaats juist afgeladen. In de omgeving kan je dan ook heel mooi hiken en mountainbiken, wat veel Spanjaarden hierheen trekt, zeker in de weekenden.

De Maagd Maria tussen de doornen

Het huidige kerkgebouw dateert uit de jaren ’50, maar de wortels van Arantzazu gaan verder terug. In 1468 zou de Maagd van Arantzazu op deze locatie zijn verschenen aan de herder Rodrigo de Balanzategui. De herder zag de Maagd Maria in een doornstruik. Bij deze ontdekking riep hij uit: “Arantzan zu?!” wat in het Baskisch “Jij, tussen de doornen?!” betekent. Deze uitroep gaf uiteindelijk naam aan deze heilige plek.

Het heiligdom heeft een turbulente geschiedenis gekend, gekenmerkt door de bouw en wederopbouw na verschillende verwoestende branden. De originele bouwwerken werden drie keer door brand verwoest, wat elke keer leidde tot herstel en vernieuwing.

De controversiële architectuur

De grootste transformatie vond plaats in 1950, na de brand van 1834 die het oorspronkelijke gebouw verwoestte. Dit markeerde het begin van de constructie van de nieuwe basiliek, een project dat werd toevertrouwd aan de architecten Francisco Javier Sáenz de Oiza en Luis Laorga. Hun visionaire ontwerp incorporeerde moderne architecturale concepten en kunstwerken van andere prominente kunstenaars. In het oog springen Jorge Oteiza’s sculpturen van de apostelen en Nestor Basterretxea’s schilderijen in de crypte.

De klokkentoren, die een hoogte van 44 meter bereikt, is versierd met doornachtige structuren die verwijzen naar de oorspronkelijke verschijning van de Maagd Maria in een doornstruik. Dit maakt het een opvallend kenmerk van het heiligdom. De bijzondere glas-in-loodramen, ontworpen door Javier Alvarez de Eulate, zijn ook prachtig om te zien, vooral wanneer ze worden verlicht door het zonlicht.

Het moderne en avant-gardistische ontwerp van Arantzazu was in zijn tijd onderwerp van controversie. De architecturale keuzes, die afweken van traditionele religieuze bouwstijlen, vormden een unieke, progressieve benadering van religieuze architectuur.

Praktische informatie

Waar ligt Arantzazu in Spanje?

Het heiligdom ligt net buiten Oñati, een schilderachtig stadje in de provincie Gipuzkoa in de regio Baskenland. Oñati ligt op 75 km ten zuidwesten van San Sebastián en 65 km ten zuidoosten van Bilbao. Het plaatsje is genesteld in een prachtig dal en is beroemd om zijn indrukwekkende universiteit en het Plaza de Los Fueros met het barokke stadhuis en het klooster van Santa Ana.

De rit van Oñati naar het heiligdom van Arantzazu is op zich al een ervaring. Een schilderachtige rit brengt je via een prachtige bergweg door het adembenemende landschap van het Baskenland.

Wat kost een bezoek aan Arantzazu?

Een bezoek aan het kerkgebouw en de crypte is gratis. Voor de kosten hoef je het dus zeker niet te laten. Sla ook de crypte niet over. De entree vind je buiten voor de hoofdingang, waar een bordje je naar de crypte verwijst.

Waar kan je parkeren?

Vlak voor de basiliek is een grote parkeerplaats, maar ook iets eerder langs de weg is parkeergelegenheid. Parkeren is ook gratis.

Als je reist met een voertuig langer dan 5 meter, zoals wij met onze camper, staat een parkeerplaats aangegeven. Het is een paar minuten lopen vanaf daar naar de basiliek. Veel camperaars overnachten hier ook en dat snappen we goed met dit soort mooie uitzichten.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: