Spanje

De 4 beste Los Picos de Europa-wandelingen

Als je op zoek bent naar de ultieme Los Picos de Europa-wandelingen, heb je de keuze uit talloze routes. Niet voor niets staat dit prachtige berggebied in Noord-Spanje bekend om zijn indrukwekkende hikes! Van al die wandelingen zijn een paar het meest populair en dat heeft natuurlijk een goede reden. De 4 Los Picos-hikes die we in deze blog als tip geven, brengen je naar de allermooiste landschappen en uitzichten. Ze zijn ook nog eens goed te doen, waarbij drie ervan nog eens (bijna) zonder zware klimmen zijn. Lees snel meer over de mooiste wandelingen in nationaal park Los Picos de Europa.

Los Picos als wandelparadijs

Los Picos de Europa staat bekend als een paradijs voor natuurliefhebbers, hikers, sportievelingen, outdoorfans, wielrenners en landschapsfotograven.

Leestip: 15x wat te doen in Los Picos de Europa

De Los Picos de Europa zijn de hoogste bergtoppen van het Cantabrisch Gebergte. De pieken bestaan uit drie delen: het oostelijke massief (Andara), het centrale massief (Urrieles) en het westelijke massief (Cornión). In alle drie de delen zijn bergtoppen van meer dan 2400 meter hoog. De hoogste top is de Torre de Cerredo van 2648 meter hoog, gelegen in het centrale massief.

Voor de avontuurlijke en sportieve reiziger biedt Los Picos de Europa eindeloos veel wandelroutes die je door de meest fotogenieke landschappen van Spanje leiden. Van glooiende heuvels en weelderige groene valleien tot rotsachtige bergtoppen en diepblauwe gletsjermeren, al hikend bereik je de mooiste plekken van het nationaal park.

Ook leuk: als je niet sportief bent aangelegd, kan je deze Spaanse bergketen gelukkig net zo goed optimaal ervaren. Een letterlijk hoogtepunt van het nationaal park is de kabelbaan bij Fuente Dé. Zonder heftige hike of zware fysieke inspanning kan je daar de hoogste bergtoppen bereiken en Los Picos op zijn best ervaren.

Ruta Puertos de Áliva, hike Fuente Dé

De 4 mooiste wandelingen in Los Picos de Europa

#1 Ruta del Cares

De Ruta del Cares is de meest bekende en populaire hike in Los Picos de Europa en eigenlijk heel Noord-Spanje. De route volgt de Cares-kloof tussen Poncebos (waar ook de Funicular de Bulnes vertrekt) en Cain. Met een reputatie als bucketlisthike kan je wel verwachten dat er onderweg prachtige uitzichten, spectaculaire berghellingen, gezellige berggeiten, idyllische doorkijkjes en paden door tunnels en grotten en over bruggen op je wachten.

Je kan de wandeling starten in Poncebos of in Cain. Het deel van de wandeling rondom Cain is het mooiste. Daar heb je de spectaculaire tunnels, grotten en bruggen. Als je start in Poncebos, dan wacht je eerst een erg taaie klim en is het eerste deel wat minder mooi. Het is even doorzetten, voordat het mooie deel van de hike begint.

Omdat het een lineaire wandeling is, moet je uiteindelijk omdraaien en teruglopen. Dat maakt de hike nog best pittig, want deze is ongeveer 11 kilometer maar wordt daarmee 22 kilometer. Hoewel de wandeling – behalve het deel bij Poncebos – als vrij goed te doen wordt omschreven, maakt die optelsom het toch wel een uitdaging. Een optie is om halverwege al om te keren, waarbij je dan dus Cain het beste als startpunt kan kiezen. Je kan ook tevoren vervoer terug regelen of een nachtje blijven slapen in La Casona de Palmira in Cain of Hostal Poncebos. In dat geval kan je de wandeling over twee dagen spreiden.

Ruta del Cares

#2 Ruta Puertos de Áliva, hike van Fuente Dé

Als je graag een lange hike wilt maken die wel in één dag te doen is, je de hoogste bergtoppen wilt zien én je niet te veel hoogtemeters omhoog wil klimmen, is de wandeling vanaf de kabelbaan van Fuente Dé de beste optie. Je start met de kabelbaan omhoog, waardoor je direct tussen de mooiste bergtoppen met spectaculaire uitzichten zit.

Leestip: alles over de daghike van Fuente De naar Espinama, inclusief route en praktische info

Vanaf daar wandel je naar beneden richting het dorpje Espinama en terug naar Fuente Dé. Dat brengt je door een prachtig landschap. Je combineert in een dagwandeling al het mooist van Los Picos de Europa: de hoogste bergtoppen, het prachtige dal en alles daartussen. Je passeert namelijk verschillende hoogtes en dus ook verschillende soorten natuur. Van uitgestrekte groene velden tot besneeuwde toppen en van hellingen met koeien met luidruchtige bellen tot beboste heuvels.

Het pad van de Ruta Puertos de Áliva wordt al vrij snel na het eindpunt van de kabelbaan wat breder. De eerste bebouwing die je tegenkomt is Chalet Real en vlak daarna ligt Refugio de Áliva. Voor auto’s met 4WD is het mogelijk om helemaal naar boven tot aan de Refugio te rijden, voor bevoorrading en om hotelgasten te brengen. In de zomer schijn je hier ook als wandelaar een drankje te kunnen doen. Tijdens ons bezoek aan Los Picos de Europa in de herfst was de Refugio gesloten.

Een wandeling bergafwaarts klinkt overigens als een makkelijke hike, maar dat is het zeker niet. Je klimt vrijwel niet, maar legt wel een lange afstand van ongeveer 16 kilometer af. De uitzichten en het landschap zijn het allemaal waard en omdat je niet hoeft te klimmen, is de Ruta Puertos de Áliva nog altijd makkelijker dan veel andere opties.

Hike Fuente De Los Picos de Europa
Hike Funete De Espinama

#3 Lagos de Covadonga

De Lagos de Covadonga horen zonder twijfel bij de hoogtepunten van Los Picos de Europa. Het is dan ook een prachtige plek om te bezoeken. De twee gletsjermeren, het Enolmeer en Ercinameer, liggen op hoogtes van 1134 meter, omringd door groene weiden en grijze pieken met vaak besneeuwde toppen.

Rondom de meren kan je prachtige wandelingen maken. De omliggende bergen nodigen je uit om verder te verkennen en dit is een van de zeldzame plekken waar je diep in de Los Picos kan rondwandelen zonder eerst een pittige hike omhoog te maken. Wandelroutes variëren van de kindvriendelijke 3 km route en de meer uitdagende 6 km circulaire paden tot langere wandelingen en zelfs meerdaagse hikes.

Lagos de Covadonga

#4 Het ezelpad Poncebos en Bulnes

Bulnes wordt geroemd als een van de mooiste dorpen van Spanje, maar eerlijk gezegd is het vooral de route erheen die een bezoek aan Bulnes een bijzondere ervaring maakt. Je bereikt dit dorpje namelijk via een prachtige, uitdagende berghike – of sinds 2001 een ritje via een ondergrondse kabelbaan.

Tot 2001 was Bulnes uitsluitend te bereiken via een twee uur durende hike vanuit Poncebos in het dal of via een bergpad vanuit Sotres. Het was daarmee erg afgesloten van de wereld, maar de bouw van de Funicular de Bulnes heeft hier verandering in gebracht. Dit ondergrondse kabelspoor verbindt het dal nu met Bulnes op 650 meter hoogte. Meer avontuurlijk is natuurlijk de oude wandeling omhoog. Volg het oude ezelpad door de bergen met Bulnes als beloning! Ook een slim idee: neem de kabelbaan omhoog en wandel weer naar beneden.