Spanje

Wat te doen in Los Picos de Europa

Nationaal Park Los Picos de Europa – letterlijk vertaald: “De Pieken van Europa” – is een van de meest schilderachtige bestemmingen in Europa. Deze Spaanse bergketen bestaat uit besneeuwde bergtoppen, door rivieren uitgesleten kloven, groene weiden, pittoreske bergdorpen en prachtige gletsjermeren. Het is een adembenemde bestemming die zeker op je bucketlist thuis hoort. In deze blog lees je waarom de bergketen een bezoek waard is en wat de 15 beste bezienswaardigheden in Los Picos de Europa zijn.

Hike Fuente De Los Picos de Europa

Wat is Los Picos de Europa precies?

De Los Picos de Europa zijn de hoogste bergtoppen van het Cantabrisch Gebergte. De pieken bestaan uit drie delen: het oostelijke massief (Andara), het centrale massief (Urrieles) en het westelijke massief (Cornión). In alle drie de delen zijn bergtoppen van meer dan 2400 meter hoog. De hoogste top is de Torre de Cerredo van 2648 meter hoog, gelegen in het centrale massief.

Het grootste deel van de Picos de Europa maakt deel uit van het Nationaal Park Picos de Europa. Het park heeft een oppervlakte van maar liefst 64.660 ha. Ooit begon het park als het Nationaal Park Covadonga en was het een stuk kleiner. Dit was toen het allereerste nationaal park van Spanje. In 1995 werd het uitgebreid tot het huidige park en dat beslaat dus bijna de hele Picos. Sinds 2003 staat Los Picos op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tegenwoordig is het nationaal park een belangrijke bezienswaardigheid in Spanje. Natuurliefhebbers, wandelaars en wielrenners hebben deze bestemming hoog op hun bucketlist staan. Veel van de bergdorpen in de bergketen leven inmiddels ook van toerisme en bieden hotels, restaurants en tours aan.

Ruta Puertos de Áliva, hike Fuente Dé

Waar ligt Los Picos de Europa in Spanje?

Los Picos de Europa is een bergketen in het noorden van Spanje op maar 20 kilometer vanaf de Spaanse noordkust. De pieken zijn het hoogste deel van het Cantabrisch Gebergte, waarvan ze dus deel uitmaken. De bergtoppen en groene valleien van het nationale park strekken zich uit over drie regio’s: Asturië, Cantabrië en Castilië en León.

Een reis naar nationaal park Picos de Europa begint vaak met een vlucht naar Bilbao. Deze stad is niet alleen beroemd om het iconische Guggenheim Museum, maar dient ook als het meest praktische startpunt voor jouw bezoek. Vanaf Bilbao rijd je in ongeveer drie uur naar Los Picos.

Ruta Puertos de Áliva, hike Fuente Dé

Waarom Los Picos een bezoek waard is

Los Picos de Europa staat bekend als een paradijs voor natuurliefhebbers, hikers, sportievelingen, outdoorfans, wielrenners en landschapsfotograven. Ook als je niet sportief bent aangelegd, kan je deze Spaanse bergketen optimaal ervaren. Een letterlijk hoogtepunt van het nationaal park is de kabelbaan bij Fuente Dé. Zonder heftige hike of zware fysieke inspanning kan je daar de hoogste bergtoppen bereiken en Los Picos op zijn best ervaren.

De avontuurlijke reiziger wordt natuurlijk aangetrokken door de vele wandelingen in Los Picos de Europa die je door de meest fotogenieke landschappen van Spanje leiden. Van glooiende heuvels en weelderige groene valleien tot rotsachtige bergtoppen en diepblauwe gletsjermeren, al hikend bereik je de mooiste plekken van het nationaal park.

Ook wielrenners zullen niet teleurgesteld worden. Los Picos de Europa is beroemd om zijn uitdagende bergpassen die regelmatig worden opgenomen in de Vuelta a España (Ronde van Spanje). Fiets door adembenemende landschappen, overwin steile beklimmingen en daal af langs kronkelende wegen waar professionele wielrenners hebben gestreden.

Je hoeft gelukkig geen ervaren wandelaar, wielrenner of sportieveling te zijn om de spectaculaire schoonheid van Los Picos de Europa te ervaren. Er zijn tal van uitkijkpunten en toegankelijke paden waar bezoekers kunnen genieten van panoramische uitzichten op de imposante bergtoppen, kristalheldere meren en diverse flora en fauna, zonder een zware fysieke inspanning te leveren. Ook noemden we al de beroemde kabelbaan, waarmee je ook tot de mooiste plekken van het park kan komen.

Kortom, Los Picos biedt de optimale natuurervaring met spectaculaire landschappen en vergezichten. Van sportieve uitdagingen tot familievriendelijke uitzichtpunten en attracties, Los Picos is voor iedere reiziger een geweldige bestemming om in Noord-Spanje te bezoeken.

Lagos de Covadonga

De ideale route 4 tot 6 dagen in Los Picos

Los Picos is al in één dag te bezoeken, waarbij je een mooie glimps van het park kan opvangen door een of twee bezienswaardigheden aan te doen. Als je dit prachtige nationaal park echt goed wilt ervaren, raden wij je aan om hier minstens vier en liever nog zes dagen door te brengen.

Dag 1: bergdorpen en Fuente Dé

Begin je eerste dag met een bezoek aan de bergdorpen in het oosten van Los Picos. Het belangrijkste bergdorpje van het nationaal park is Pontes. Dit middeleeuwse plaatsje is een fotogenieke plek die niet voor niets op de lijst met mooiste dorpen van Spanje staat. Ook het naburige Mogrovejo staat op deze lijst en is een pareltje om te zien. Bezoek ook bergdorpje Brez en het bedevaartsoort Santo Toribio de Liébana, die aan dezelfde weg liggen.

Vanuit Pontes bereik je makkelijk de kabelbaan van Fuente Dé, waar je in enkele minuten naar de toppen van Los Picos kan komen voor de mooiste uitzichten.

Extra dag: hike de Ruta Puertos de Áliva

Wil je graag een mooie, maar niet te intensieve dagwandeling maken? Kies er dan voor om op je tweede dag in het park de Ruta Puertos de Áliva te wandelen. De route start bovenaan de kabelbaan van Fuente Dé, waarna je afdaalt via de bergen en groene weides terug naar het begin van de kabelbaan.

Dag 2: roadtrip langs Riaño en het zuiden van Los Picos

Stap je (huur)auto in en breng de volgende dag door met spectaculaire routes en uitzichten. Rijd de N-621 naar de stuwmeren van Riaño in het zuiden en vervolgens de N-625 omhoog naar Canagas de Onis. Onderweg passeer je prachtige viewpoints, indrukwekkende bergpassen en routes slingerend langs de loop van de rivier door een kloof.

Dag 3: de meren van Covadonga

Trek vervolgens een volle dag uit om de Lagos de Covadonga te bezoeken. De twee gletsjermeren horen bij de bekendste trekpleisers van Los Picos. Het zijn dan ook twee erg fotogenieke meren, omringd door groene weiden tegen een wand van grijze bergtoppen. Maak hier ook zeker een wandeling. Er zijn heel korte en makkelijke routes, maar ook langere en meer uitdagende opties.

Dag 4: Funicular de Poncebos en Bulnes

In het noorden van het park kan je met de Funicular de Boncebos door een tunnel naar grote hoogtes klimmen. Daar vind je het pittoreske dorpje Bulnes, geroemd als een van de mooiste dorpen van Spanje. Het is een prachtige plek om rond te wandelen en je hebt de mogelijkheid om nog verder de bergen in te klimmen.

Extra dag: Ruta del Cares

In het dal waar je de Funicular de Poncebos vindt, start ook de meest populaire wandelroute van Los Picos de Europa. Deze Ruta del Cares volgt de Cares-kloof en is ongeveer 11 kilometer lang. Omdat het een lineaire wandeling is, moet je het stuk vervolgens ook weer terug of vervoer regelen aan de andere kant.

Covadonga

Wat te doen in Los Picos: 15 beste bezienswaardigheden

#1 De kabelbaan bij Fuente De

De makkelijkste manier om naar de hoogste bergtoppen te gaan, is met de kabelbaan bij Fuente Dé. Dat verklaart ook precies de aantrekkingskracht en populariteit van dit kabelbaanritje. Waar je op veel andere plekken in Los Picos zware klimmen en intensieve hikes moet maken om bij de hoogste bergen te komen, heb je hier alleen een ticket en een goede planning nodig. Dat maakt de kabelbaan bij Fuente Dé de belangrijkste bezienswaardigheid van Los Picos de Europa. Bereid je voor op een uitzicht dat je de adem beneemt, waar de bergtoppen de wolken raken en de valleien zich als een groen tapijt onder je uitstrekken.

In nog geen vier minuten brengt de gondel voor ongeveer 20 personen je ruim 750 meter hoger. De rit eindigt op ruim 1.800 meter hoogte, dus we hoeven je eigenlijk niet te vertellen dat je boven spectaculaire uitzichten staan te wachten.

Wij namen de kabelbaan in november, waardoor we niet hebben gemerkt hoe populair deze kabelbaan en hike is. Ook hadden we in november prachtige besneeuwde bergtoppen om ons heen én liepen we vaak tot onze enkels in de sneeuw. Een bijzondere plek voor de eerste sneeuwervaring van onze baby, al sliep Linde er voornamelijk doorheen in de draagzak op papa’s buik!

De kabelbaan ligt diep in het park van Los Picos. Je kan hier gewoon met je auto heen rijden. Vanaf het pittoreske bergdorpje Potes loopt een dood lopende weg via Espinama naar Fuente Dé.

Het kan er in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn, maar dat was niet het geval toen wij in het najaar in de regio waren. Er zijn gratis parkeerplaatsen aan de voet van de kabelbaan en iets verderop. Een ticket € 11 voor een enkele reis en € 17 voor een retourtje. De wachttijden kunnen in de zomer hoog oplopen. Je hoeft meestal zo lang niet daadwerkelijk in de rij te staan. Je krijgt een nummer en kan even wat anders gaan doen om de tijd te doden.

Wil je ’s ochtends als allereerste met de kabelbaan omhoog? Of na een hike juist neer kunnen ploffen op een fijn bed? Er zijn opties om te overnachten in Fuente Dé. Er is een camping en ook een hotel, Parador de Fuente Dé, aan de voet van de kabelbaan.

Hike Fuente De Los Picos de Europa
Hike Fuente De Los Picos de Europa

#2 Lagos de Covadonga

De Lagos de Covadonga horen zonder twijfel bij de hoogtepunten van Los Picos de Europa. Het is dan ook een prachtige plek om te bezoeken, waar je zonder zware hike tot diep in de bergen kan kopen. De twee gletsjermeren liggen op hoogtes van 1134 meter, omringd door groene weiden en grijze pieken met vaak besneeuwde toppen.

De Lagos de Covadonga, bestaande uit het Enolmeer en het Ercinameer, zijn twee prachtige gletsjermeren die direct naast elkaar liggen. Ertussen ligt een heuvel met een mooi uitzichtpunt om beide meren te bewonderen. Veel bezoekers rijden vanuit Covadonga omhoog en parkeren op een van de twee parkeerplaatsen om de meren te bezoeken en weer terug te gaan.

Toch zou het een vergissing zijn om enkel en alleen de meren te bewonderen. De omliggende bergen nodigen je uit om verder te verkennen en dit is een van de zeldzame plekken waar je diep in de Los Picos kan rondwandelen zonder eerst een pittige hike omhoog te maken. Wandelroutes variëren van de kindvriendelijke 3 km route en de meer uitdagende 6 km circulaire paden tot langere wandelingen en zelfs meerdaagse hikes.

De weg naar de meren is een ervaring op zich. Steil, soms smal, maar altijd belonend met panoramische uitzichten die je adem benemen. Koeien, met bellen die luid rinkelen, grazen vrij rond en trekken zich niets aan van het verkeer. Voor de avontuurlijken onder ons is het beklimmen van de route naar de meren per fiets een bijzondere uitdaging. Het is vaak een etappe van de beroemde Vuelta a España en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%, maar heeft ook een pittig deel met een stijging van 15%.

In de zomermaanden – nieuw na het tragische busongeluk in de zomer van 2023 – is de toegang 24/7 beperkt tot taxi’s en pendelbussen om de sereniteit en veiligheid van deze plaats te waarborgen. In het laagseizoen gelt deze beperking alleen in weekenden en op feestdagen. Op doordeweekse dagen kan je wel met eigen vervoer naar de meren, al gaat de slagboom ook dicht, wanneer het park te vol is.

Lagos de Covadonga

#3 Heiligdom van Covadonga

Een bezoek aan de meren begint in Covadonga zelf. Dit plaatsje is niet alleen de toegangspoort tot de meren, maar ook de thuisbasis van een prachtig heiligdom. Sterker nog: het bestaat uit weinig meer dan dit heiligdom en toeristische voorzieningen voor de meren. Het imposante kerkgebouw van het heiligdom steekt prachtig af tegen een achtergrond van imposante bergen. Bijzonder schilderachtig is bovendien de kapel tegen de rotswand met daaronder een waterval.

Interessant is ook de achtergrond van Covadonga, want het is een bedevaartsoord met een belangrijke plek in de Spaanse geschiedenis. In een tijd dat het Iberisch schiereiland werd bezet door de Moren, was Covadonga de plek waar de Moren voor het eerst werden verslagen. Pelayo, een lokale leiden, wist hier de bezetter te overwinnen, waarmee de Spaanse herovering startte. Volgens overlevering verscheen voor deze cruciale slag de Heilige Maagd Maria aan Pelayo in een grot bij Covadonga. Door deze goddelijke interventie groeide deze plek in de daaropvolgende jaren en eeuwen uit tot een geliefd bedevaartsoord, bekend als het “Santuario de nuestra Señora de Covadonga”.

Naarmate de jaren verstreken, en met de gestage stroom van pelgrims, ontstond er een houten kapel in de grot. In 1940 ruilde de houten kapel zijn plek in voor een stenen versie en die staat nog altijd op zijn fotogenieke plek tegen de rotswand. En, om de groeiende schare van bedevaartsgangers te verwelkomen, verrees aan het eind van de negentiende eeuw een prachtige kerk nabij de grot: de Basilica de Santa Maria la Real de Covadonga. Tussen de twee ligt een kerkplein en een in de rotsen uitgehouwen gang, waar pelgrims kaarsjes branden. Een bijzondere entree!

Covadonga

#4 Desfiladero de los Beyos

Waar de ruige rotsen van Los Picos en het water van de Rio Sella elkaar ontmoeten, is een van de mooiste autoroutes van Los Picos de Europa ontstaan. Door de eeuwen heen heeft het water de Los Beyos-kloof – of Desfiladero de los Beyos – uitgesleten en al sinds de zeventiende eeuw loopt daar ook een prachtige weg.

De kloof ligt in het westen van het nationaal park, waar een stuk minder bezoekers komen dan in bijvoorbeeld het oosten bij de pittoreske bergdorpen en de kabelbaan van Fuente Dé. Dat draagt natuurlijk bij aan het magische karakter van de Los Beyos-kloof, al heeft deze bezienswaardigheid dat niet eens nodig.

De prachtige autoroute is ongeveer 16 kilometer lang en volgt nauwgezet de rivier. Je hebt steeds de rivier aan de ene kant van je auto en steile rotswanden aan de andere kant. Tijdens de rit steek je een paar keer het water over en verruil je de ene rivieroever voor de andere. De kloof is vrij nauw, waardoor de autoweg strak langs de rotswanden loopt en soms door een korte tunnel gaat. Onderweg wordt je getrakteerd op schitterende uitzichten.

Desfiladero de los Beyos, Los Picos

#5 De stuwmeren van Riaño

Riaño ligt genesteld in het zuidwesten van het nationaal park en staat bekend om zijn enorme stuwmeer. Samen met een achtergrond van prachtige bergtoppen is de Embalse de Riaño als een soort ansichtkaart.

Het stuwmeer is gelegen op ruim 1100 meter boven zeeniveau en is aangelegd door de bouw van een stuwdam in de rivier de Esla. Het heeft een kustlijn van 103 kilometer en is daarmee een van de grotere stuwmeren van Spanje. Voor de aanleg van het stuwmeer hebben meerdere dorpen plaats moeten maken. Zij zijn verdwenen onder het water. In hun plaats verrees het nieuwe Riaño, dat niet bijzonder interessant is.

Tijdens ons bezoek half oktober is het stuwmeer voor een groot deel leeg. We vermoeden dat het water tijdens de hete zomermaanden verdampt en amper aangroeit, terwijl de winter het op dat moment nog niet heeft aangevuld met regen- en smeltwater. Toch is het meer en de omgeving ervan zelfs dan adembenemend.

Bezoek vooral de twee uitzichtpunten, elk voorzien van en genoemd naar een bankje. El Banco más Grande de León, gelegen buiten Riaño, is een prachtig viewpoint, gemarkeerd door een enorm grote bank waar je via een steen op kan klimmen. Aan de rand van het dorp zelf vinden we El Banco más Bonito de León en die naam snap je wel, als je naar het uitzicht kijkt. Beide uitzichtpunten bieden een panoramisch zicht op het stuwmeer en de majestueuze bergen.

Riano
Riano

#6 Puerto de San Glorio

De Puerto de San Glorio is een prachtige bergpas, gelegen op de grens tussen de regio’s Léon en Cantabrië. De bergpas ligt 800 meter ten zuiden van de officiële grens van Los Picos. De weg erheen is adembenemend, vol haarspeldbochten en met deels een stijgingspercentage van 11%. Je kan je wel voorstellen waarom deze pas regelmatig figureert in de beroemde Vuelta a España-wielerwedstrijd.

De top ligt op 1610 meter hoogte en dat is precies waar de N-621 loopt. Langs de route passeer je al het uitzichtpunt Mirador del Corzo, gemarkeerd door een beeld en met een kleine parkeerplaats om even te stoppen. Maar ook op het hoogste punt is ruimte gemaakt voor een pauze. Hier vind je een grote parkeerplaats met een schitterend uitzicht. Telefoonbereik hadden we hier niet, dus zit er niets anders op dan het adembenemende landschap in je op te nemen. Wie weet spot je daarbij zelfs een beer, want deze plek is een belangrijke locatie voor de lokale berenpopulatie.

#7 Santo Toribio de Liébana

Je zou het misschien niet verwachten op deze locatie, maar in Los Picos bevindt zich een van de meest belangrijke plekken in het Christendom. We hebben het dan over Santo Toribio de Liébana, een klooster langs de weg tussen Pontes en Fuente Dé. Hier zou het grootste deel van het kruis waarin Jezus is gekruisigd zich bevinden, waarmee dit een van de meest belangrijke heilige plekken in Europa is.

De geschiedenis van Santo Toribio de Liébana is geworteld in de vroege dagen van het christendom, waarvan wordt aangenomen dat het zijn oorsprong vond in de zesde eeuw. Binnen de muren van het klooster wordt een van de meest belangrijke christelijke relikwieën ter wereld bewaard: het grootste bewaard gebleven deel van het Lignum Crucis, wat het kruis is waarop Jezus werd gekruisigd. Volgens de overlevering bracht Santo Toribio dit fragment van het Heilige Kruis in de vijfde eeuw mee uit het Heilige Land. Sindsdien heeft het een centrale plaats in het klooster gekregen en trekt het veel pelgrims naar deze berglocatie.

Het klooster heeft ook bekendheid gekregen door Beatus van Liébana, een monnik en theoloog die hier woonde. Hij schreef hier zijn Commentaar op de Apocalyps van Johannes (in het jaar 776), een werk dat erg belangrijk was in zijn tijd.

Los van die heilige betekenis is het klooster ook een mooie bezienswaardigheid in Los Picos. Met de majestueuze bergtoppen als achtergrond en een ligging op een heuvel is het Monasterio Santo Toribio de Liébana een erg mooi gezicht.

Santo Toribio de Liebana

#8 Potes

Pontes is een van de meest populaire dorpen in Los Picos vanwege de centrale ligging op de doodlopende weg naar Fuente Dé. Maar los van die praktische locatie is Pontes een mooie bezienswaardigheid om te bezoeken. Het dorpje staat niet voor niets op de lijst met mooiste dorpen van Spanje.

Het middeleeuwse karakter van Potes is prachtig bewaard gebleven. Het dorpje ligt ingeklemd tussen de rivieren Quiviesa en Deva en de weg CA-185. Het bestaat uit geplaveide straten, stenen bruggen uit de middeleeuwen en prachtige huizen. Veel inwoners trokken ooit naar Amerika en kwamen vervolgens terug met hun nieuwe rijkdommen. Daarmee bouwden ze de prachtige huizen die nog altijd Potes sieren.

Potes wordt gekenmerkt door haar vijftiende-eeuwse verdedigingstoren, de Torre del Infantado, en haar historische dorpskarakter. Het zal je opvallen hoe Potes voor zo’n klein dorp wel heel veel toeristische voorzieningen zoals restaurants en hotels kent. Het is dan ook een van de populairste uitvalsbasis om Los Picos te verkennen.

Potes Los Picos

#9 Mirador del Pozo de la Oración

In en om Los Picos zal je veel uitzichtpunten tegenkomen, maar de Mirador del Pozo de la Oración staat bekend als een van de mooiste daarvan. Vanaf deze mirador heb je perfect zicht op de Naranjo de Bulnes. Hoewel deze bergtop met een hoogte van 2.529 meter niet de hoogste piek is, is het wel een van de meest herkenbare en markante. De verticale wanden maken dit een iconische plek onder bergbeklimmers en door de geschiedenis heen zijn er meerdere (succesvolle) pogingen gedaan om naar de top te klimmen.

Het uitzichtpunt ligt direct langs de autoweg, waardoor je hier gemakkelijk kan komen. De Funicular de Poncebos en Bulnes is niet ver van het viewpoint en daarmee is dit een populaire stop voor touringbussen en bezoekers onderweg naar de kabelbaan. Er is een grote parkeerplaats, zodat er voldoende plek is om makkelijk even te stoppen. Een bord geeft uitleg over de verschillende pieken die je voor je ziet.

Mirador del Pozo de la Oracion

#10 Mogrovejo

Gelegen op 10 kilometer ten westen van Potes, is het dorp Mogrovejo een pittoreske stop op de route naar de beroemde Teleférico de Fuente Dé. Het dorp, ingeklemd in de groene vallei van Camaleño, is een pittoreske plek waar de tijd lijkt stil te staan. Mogrovejo wordt zelfs geroemd als een van de mooiste dorpen van Spanje.

Mogrovejo is geen dorp met opzichtige bezienswaardigheden. Je komt hier niet voor een specifiek hoogtepunt, maar voor het dorpje als geheel. Met de adembenemende Picos de Europa als achtergrond is dit authentieke dorp met traditionele alpiene huizen als een ansichtkaart.

Het dorp bestaat uit traditionele huizen en gebouwen met smeedijzeren balkons en muren van riet met modder, zoals je die veel ziet in deze regio. Ze dateren uit de zestiende tot achttiende eeuw en zijn prachtig bewaard gebleven. Misschien wel het mooist is het huis van Vicente de Celis, met het wapenschild van de Estrada-familie.

Groot is het dorpje overigens niet en – anders dan bijvoorbeeld Potes – is het ook niet gevuld met restaurants en ander amusement. Wat ons betreft is Mogrovejo daarmee vooral een leuke en korte tussenstop op de route van Potes naar Fuente Dé.

Mogrovejo

#11 Desfiladero de la Hermida

Voor een van de mooiste autoroutes door het nationaal park moet je bij de Desfiladero de la Hermida in het noordoosten van Los Picos zijn. De kloof, gelegen op de grens van de regio’s Asturië en Cantabrië, is 21 kilometer lang en daarmee de langste kloof van Spanje.

De kloof is uitgesleten door de Río Deva in een kalksteenplateau en genoemd naar het plaatsje Hermida halverwege de kloof. Met een contrast van ongeveer 600 meter tussen het diepste punt van de kloof en de toppen van de nabijgelegen bergen heb je hier nonstop prachtige panorama’s.

Langs de rivier kronkelt de N-621, een essentiële toegang tot Los Picos voor reizigers. Het is de enige route vanaf de kust naar Potes in de Liébana-regio en daarmee ongetwijfeld ook jouw toegang tot Los Picos.

Deze autoroute is daarmee vergelijkbaar met de Los Beyos-kloof die we ook al noemden. De Hermida-kloof is echter bekender vanwege haar lengte en trekt meer bezoekers vanwege de praktische ligging bij Potes en richting Fuente Dé.

Desfiladero de la Hermida

#12 Funicular Poncebos en Bulnes

Bulnes wordt geroemd als een van de mooiste dorpen van Spanje, maar eerlijk gezegd is het vooral de route erheen die een bezoek aan Bulnes een bijzondere ervaring maakt. Je bereikt dit dorpje namelijk via een prachtige, uitdagende berghike of een ritje via een ondergrondse kabelbaan.

Tot 2001 was Bulnes uitsluitend te bereiken via een twee uur durende hike vanuit Poncebos in het dal of via een bergpad vanuit Sotres. Het was daarmee erg afgesloten van de wereld, maar de bouw van de Funicular de Bulnes heeft hier verandering in gebracht. Dit ondergrondse kabelspoor verbindt het dal nu met Bulnes op 650 meter hoogte. Ieder half uur vertrekt een treintje omhoog door de bergen.

Bij aankomst in het kleine dorpje Bulnes word je verwelkomd in het lager gelegen deel van het dorp, Bulnes de Abajo, het centrale deel met restaurants en hotels. Een bord wijst de weg naar Mirador Lallende. Dat is de route naar Bulnes de Arriba, het hoger gelegen deel van het dorp. Een steile wandeling van ongeveer 10 minuten brengt je naar dit hoger gelegen deel van Bulnes.

Daar staan ruïnes van oude huizen staan, maar je komt vooral voor een majestueus uitzicht over de vallei. De Bar Mirador Lallende, gelegen aan het einde van het dorp, is de populairste plek om een drankje te doen. Je hebt vanaf het terras een spectaculair panorama van de omliggende bergen en de vallei.

#13 Ruta del Cares

De Ruta del Cares is de meest bekende en populaire hike in Los Picos de Europa en eigenlijk heel Noord-Spanje. De route volgt de Cares-kloof tussen Poncebos (waar ook de Funicular de Bulnes vertrekt) en Cain. Met een reputatie als bucketlisthike kan je wel verwachten dat er onderweg prachtige uitzichten, spectaculaire berghellingen, gezellige berggeiten, idyllische doorkijkjes en paden door tunnels en grotten en over bruggen op je wachten.

Je kan de wandeling starten in Poncebos of in Cain. Het deel van de wandeling rondom Cain is het mooiste. Daar heb je de spectaculaire tunnels, grotten en bruggen. Als je start in Poncebos, dan wacht je eerst een erg taaie klim en is het eerste deel wat minder mooi. Het is even doorzetten, voordat het mooie deel van de hike begint.

Omdat het een lineaire wandeling is, moet je uiteindelijk omdraaien en teruglopen. Dat maakt de hike nog best pittig, want deze is ongeveer 11 kilometer maar wordt daarmee 22 kilometer. Hoewel de wandeling – behalve het deel bij Poncebos – als vrij goed te doen wordt omschreven, maakt die optelsom het toch wel een uitdaging. Een optie is om halverwege al om te keren, waarbij je dan dus Cain het beste als startpunt kan kiezen. Je kan ook tevoren vervoer terug regelen of een nachtje blijven slapen in La Casona de Palmira in Cain of Hostal Poncebos. In dat geval kan je de wandeling over twee dagen spreiden.

Ruta del Cares

#14 Ruta Puertos de Áliva, hike van Fuente Dé

Als je graag een lange hike wilt maken die wel in één dag te doen is, je de hoogste bergtoppen wilt zien én je niet te veel hoogtemeters omhoog wil klimmen, is de wandeling vanaf de kabelbaan van Fuente Dé de beste optie. Je start met de kabelbaan omhoog, waardoor je direct tussen de mooiste bergtoppen met spectaculaire uitzichten zit.

Leestip: alles over de daghike van Fuente De naar Espinama, inclusief route en praktische info

Vanaf daar wandel je naar beneden richting het dorpje Espinama en terug naar Fuente Dé. Dat brengt je door een prachtig landschap. Je combineert in een dagwandeling al het mooist van Los Picos de Europa: de hoogste bergtoppen, het prachtige dal en alles daartussen. Je passeert namelijk verschillende hoogtes en dus ook verschillende soorten natuur. Van uitgestrekte groene velden tot besneeuwde toppen en van hellingen met koeien met luidruchtige bellen tot beboste heuvels.

Het pad van de Ruta Puertos de Áliva wordt al vrij snel na het eindpunt van de kabelbaan wat breder. De eerste bebouwing die je tegenkomt is Chalet Real en vlak daarna ligt Refugio de Áliva. Voor auto’s met 4WD is het mogelijk om helemaal naar boven tot aan de Refugio te rijden, voor bevoorrading en om hotelgasten te brengen. In de zomer schijn je hier ook als wandelaar een drankje te kunnen doen. Tijdens ons bezoek aan Los Picos de Europa in de herfst was de Refugio gesloten.

Een wandeling bergafwaarts klinkt overigens als een makkelijke hike, maar dat is het zeker niet. Je klimt vrijwel niet, maar legt wel een lange afstand van ongeveer 16 kilometer af. De uitzichten en het landschap zijn het allemaal waard en omdat je niet hoeft te klimmen, is de Ruta Puertos de Áliva nog altijd makkelijker dan veel andere opties.

Hike Fuente De Los Picos de Europa
Hike Funete De Espinama

#15 Cangas de Onis

Vlakbij de meren van Covadonga ligt Cangas de Onis, een van de grotere plaatsjes in de omgeving. We moeten toegeven dat wij Cangas de Onis eigenlijk wilden overslaan. Omdat we een regendag hadden, besloten we toch het plaatsje aan te doen en daar waren we achteraf erg blij mee.

Cangas de Onis heeft misschien niet de historische charme van veel bergdorpen, maar wel veel voorzieningen zoals restaurants en hotels. Het heeft een charmante kerk met markante gevel, een mooi stadhuis en bovenal een heel bijzondere brug. De Romaanse Brug – of Puente Romano in het Spaans – is een van de grootste, stenen boogbruggen die we zagen. Zelfs op een regenachtige dag is het een prachtig gezicht om die grote stenen brug het water van de rivier de Sella te zien overspannen. Op de achtergrond tekenen precies onder de brug de bergtoppen af. Je kan ook over de brug lopen en dat is zeker een aanrader.

Overnachten in Cangas de Onis? De fijnste hotels zijn Hotel Santa Cruz met de beste reviewcijfers van hotelgasten of Hotel Los Lagos Nature gelegen aan het centrale plein vol gezelligheid.

Cangas de Onis