Spanje

Hiken in Los Picos de Europa: dagwandeling vanaf de Fuente Dé-kabelbaan

Op zoek naar een mooie dagwandeling in Los Picos de Europa? Ga voor de hike vanaf de kabelbaan in Fuente Dé! Het Nationaal Park Los Picos de Europa heeft misschien niet de hoogste bergen van Europa, maar is zonder twijfel een van de mooiste berggebieden van ons continent. Het ligt in het noordwesten van Spanje op maar 20 kilometer vanaf de Spaanse noordkust en in de regio’s Asturië, Cantabrië en León. De makkelijkste manier om naar de hoogste bergtoppen te gaan, is met de kabelbaan bij Fuente Dé. En koop dan geen retourticket, maar een enkeltje om vervolgens de mooiste daghike in Los Picos te maken!

Hike Fuente De Los Picos de Europa
Hike Fuente De Los Picos de Europa

Waarom is deze hike in Los Picos een aanrader?

Als je graag een lange hike wilt maken die wel in één dag te doen is, je de hoogste bergtoppen wilt zien én je niet te veel hoogtemeters omhoog wil klimmen, is de wandeling vanaf Fuente Dé de beste optie. Je start met de kabelbaan omhoog, waardoor je direct tussen de mooiste bergtoppen met spectaculaire uitzichten zit. Ook de wandeling zelf brengt je door een prachtig landschap. Je combineert in een dagwandeling al het mooist van Los Picos de Europa: de hoogste bergtoppen, het prachtige dal en alles daartussen.

Hike Fuente De Los Picos de Europa
Hike Fuente De Los Picos de Europa

Bergafwaarts hiken vanaf de kabelbaan bij Fuente Dé

Een van de hoogtepunten van Los Picos de Europa is de kabelbaan bij Fuente Dé. In nog geen vier minuten brengt de gondel voor ongeveer 20 personen je ruim 750 meter hoger. De rit eindigt op ruim 1.800 meter hoogte, dus we hoeven je eigenlijk niet te vertellen dat je boven spectaculaire uitzichten staan te wachten.

Wij namen de kabelbaan in november, waardoor we niet hebben gemerkt hoe populair deze kabelbaan en hike is. Ook hadden we daardoor prachtige besneeuwde bergtoppen om ons heen tijdens de hike én liepen we vaak tot onze enkels in de sneeuw. Een bijzondere plek voor de eerste sneeuwervaring van onze baby, al sliep Linde er voornamelijk doorheen in de draagzak op papa’s buik!

Vanaf daar hike je voornamelijk bergafwaarts, terug naar het startpunt Fuente Dé. Dat neemt niet weg dat je deze hike als pittig kan omschrijven. Je klimt vrijwel niet, maar legt wel een lange afstand van ongeveer 16 kilometer af. Wij hadden deze wandeling op basis van deze omschrijving verwacht als een makkelijke hike van nog geen uur. Prima te doen dus met een baby van zeven maanden in de draagzak, dachten we. Een klein flesje water meenemen leek ons ook voldoende, dachten we. Het duurde 2,5 uur voordat we begrepen dat het toch echt flink langer ging duren dan dat uurtje en dat dit geen makkelijke, korte hike zou zijn.

Hike Fuente De Los Picos de Europa

De weg naar beneden brengt je langs verschillende hoogtes en dus ook verschillende soorten natuur. Van uitgestrekte groene velden tot besneeuwde toppen en van hellingen met koeien met luidruchtige bellen tot beboste heuvels.

De weg wordt al vrij snel wat breder. De eerste bebouwing die je tegenkomt is Chalet Real en vlak daarna ligt Refugio de Áliva. Voor auto’s met 4WD is het mogelijk om helemaal naar boven tot aan de Refugio te rijden, voor bevoorrading en om hotelgasten te brengen. In de zomer schijn je hier ook als wandelaar een drankje te kunnen doen. Tijdens ons bezoek aan Los Picos de Europa in de herfst was de Refugio gesloten.

Hike Fuente De Los Picos de Europa
Hike Fuente De Los Picos de Europa

Praktische informatie

#1 De route

Verdwalen kan je niet echt. Vanaf de kabelbaan en het uitzichtpunt loopt een duidelijke weg de bergen in. Er is dan een splitsing en ook later zijn er wat aftakkingen, maar er staat steeds duidelijk aangegeven welke kant je op moet voor Fuente Dé (of naburig Espinama). Let er wel op dat je op het moment dat je de poort van het nationaal park doorloopt een splitsing krijgt tussen het pad naar Fuente Dé en naar Espinama. Tot dat moment staan beide plaatsen steeds op hetzelfde bordje aangegeven, maar let erop dat je vanaf hier niet meer Espinama kan volgen.

#2 De gpx-gegevens van de hike

Telefoonbereik heb je bovenin de bergen niet, dus je doet er goed aan om vooraf de route op je telefoon te zetten, als je die wilt kunnen bekijken tijdens de hike. De exacte gpx-route vind je op onze kaart hieronder.

#3 Tickets voor de kabelbaan

Het kan er in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn, maar dat was niet het geval toen wij in het najaar in de regio waren. Er zijn gratis parkeerplaatsen aan de voet van de kabelbaan en iets verderop. Een ticket € 11 voor een enkele reis en € 17 voor een retourtje. De wachttijden kunnen in de zomer hoog oplopen. Je hoeft meestal zo lang niet daadwerkelijk in de rij te staan. Je krijgt een nummer en kan even wat anders gaan doen om de tijd te doden.

#4 Overnachten in Fuente Dé

Wil je ’s ochtends als allereerste met de kabelbaan omhoog? Of na een hike juist neer kunnen ploffen op een fijn bed? Er zijn opties om te overnachten in Fuente Dé. Er is een camping en ook een hotel, Parador de Fuente Dé, aan de voet van de kabelbaan.

#5 Het beste moment om de hike te doen

Er is voor ieder seizoen wel wat te zeggen om deze hike te doen. In de zomer heb je de meest aangename temperaturen om de hike te doen, maar in het hoogseizoen kan het ook erg druk zijn. Wij kennen verhalen van mensen die drie uur hebben moeten wachten tot ze aan de beurt waren voor de gondel naar boven. En daar vervolgens weer twee uur om beneden te komen. Daar hadden wij geen last van. Waar we in november wel last van hadden? Sneeuw en ijs op de paden. Soms liepen we tot onze enkels in de sneeuw en was het glad vanwege ijs op het pad. Trek in deze tijd van het jaar dus zeker stevige wandelschoenen aan en kleed je warm, al zal je het door de wandeling al snel warm genoeg krijgen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: