Spanje

Overnachten in Granada: 3 leukste wijken om te verblijven

Overnachten in Granada doe je in de leukste hotels, bijzondere grotwoningen en mooiste luxury hotels. Maar het is wel even zoeken tussen dat overweldigend grote aanbod om die leuke plekjes te vinden. Met meerdere leuke wijken en een enorm oud centrum heeft Granada wel heel veel opties. Wij helpen je in deze blog om een keuze te maken. Wat zijn de leukste wijken om te overnachten in Granada? En welke hotels zijn daar aanraders?

Booking.com

Waarom Granada een bezoek waard is

Granada is een van de meest bezochte steden in Spanje en dat is niet voor niks. Deze stad heeft alles: een rijke historie, prachtige architectuur, unieke bezienswaardigheden én een mooie natuur. Daarnaast is Granada ook bijzonder sfeervol met charmante pleinen, tapasbarretjes en mooie straten.

Leestip: de 10 mooiste bezienswaardigheden van Granada.

De geschiedenis van Granada gaat eeuwen terug. De stad is dan ook een van de oudste in Spanje. De belangrijkste periode in de rijke historie van de stad is ten tijde van de islamitische moren die hier eeuwenlang woonden en regeerden. De moren hebben eeuwenlang hun stempel op de stad gedrukt en hun prachtige Moorse architectuur is nog altijd een van de belangrijkste redenen om Granada te bezoeken. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk het Alhambra.

Wereldberoemd is het paleizencomplex van het Alhambra, een van de meest bezochte historische monumenten ter wereld. Het Alhambra is vooral bekend vanwege zijn Moorse architectuur met prachtige bogen, kapellen en tuinen. Ook de muurschilderingen en mozaïeken in het paleiscomplex zijn indrukwekkend. Het Alhambra is daarmee een van de best bewaarde Moorse monumenten ter wereld.

Maar de oude stad zit ook bomvol andere bezienswaardigheden en erg interessante wijken. Een niet te missen bezienswaardigheid in Granada is de kathedraal. De kathedraal werd gebouwd op de plek waar in de Moorse tijd een moskee stond. Die werd afgebroken en vervangen voor een christelijke gebouw. Hoewel het resultaat van dit bouwproject een van de grootste kathedralen van Spanje is, is de bouw nooit helemaal afgerond. In het oorspronkelijke ontwerp zou de kathedraal twee indrukwekkende torens krijgen. Er staat nu maar een toren en ook nog eens een halve. Het enorme bouwwerk komt eigenlijk niet goed tot zijn recht in het bomvolle El Centro, helemaal omringd door bebouwing. Loop daarom zeker een rondje om de kathedraal om alle kanten goed te bewonderen.

Granada zit daarnaast vol met sfeervolle wijken. Albaicin is het oudste gedeelte van Granada en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een prachtige, schilderachtige wijk waar je heerlijk doorheen kan dwalen. Daarnaast ligt de hippiewijk Sacromonte, bekend om de flamingoshows en bijzondere grotwoningen. Tel daarbij unieke elementen als een hippiewijk met grotwoningen en eindeloos veel pleinen met tapasbarren op en je snapt waarom Granada een bezoek waard is.

Granada Alhambra Spanje

De leukste wijken van Granada

Als je zoekt naar een leuke accommodatie in Granada is het goed om de wijken van de stad eerst te leren kennen. Granada kent namelijk heel verschillende wijken met ieder hun eigen sfeer. Je kan grofweg kiezen uit drie smaken als je dichtbij de bezienswaardigheden van Granada wilt slapen:

 • de historische wijk Albacin
 • het oude centrum rondom de kathedraal
 • de hippiewijk Sacromonte
Granada Neigbhourhood ma

Het oude centrum is de meest ideale uitvalsbasis om Granada en het Alhambra te verkennen. Het charmante Albacin is wat ons betreft de meest sfeervolle wijk van Granada. Maar voor een bijzondere overnachting in een authentieke gypsywijk met grotwoningen moet je in Sacromonte zijn. De wijken liggen direct naast elkaar en daarmee zijn ze alledrie op loopafstand van de bezienswaardigheden van Granada. Tijdens je bezoek aan Granada zal je ongetwijfeld alle drie de wijken willen bezoeken vanwege hun bezienswaardigheden.

Toc Hostel Granada

De leukste hotels van Granada

Bijzonder overnachten in het Alhambra

Het Alhambra is de beroemdste attractie van Granada en voor velen ook de reden om deze stad in Andalusië te bezoeken. Als deze oude Moorse citadel op je bucketlist staat, dan zou overnachten in het Alhambra dat ook zeker moeten zijn. Binnen de muren van het paleizencomplex vind je een bijzonder hotel, het Parador de Alhambra.

Het Parador de Alhambra is gevestigd in een vijftiende-eeuws klooster in de oude citadel die we nu kennen als het Alhambra. Het Alhambra is namelijk meer dan alleen de bekende paleizen. Het Alhambra-complex heeft een oppervlakte van 140.000 m² en is een citadel, dus eigenlijk een stad binnen een stad. Als je in het Parador de Alhambra overnacht, kan je ook buiten de drukke bezoekerspiek de citadel verkennen. Een groot deel van het Alhambra-complex kan je ook gewoon gratis bezoeken. Het Alcazaba, het Generalife en het Paleis van de Koningen zijn de delen waarvoor je een ticket nodig hebt. De tuinen, de toegangspoorten, de oude kapel, de hamam en de musea in het Karel V-paleis zijn vrij toegankelijk.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van het Parador de Alhambra.

Direct buiten de muren van de oude citadel ligt nog zo’n pareltje. Het Alhambra Palace is een schitterend luxury hotel op een toplocatie, maar dan net wat minder prijzig dan het Parador de Alhambra. Dit luxury hotel is ingericht met Moorse details en heeft een fenomenaal uitzicht over Granada.

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van het Alhambra Palace.

De leukste hotels in El Centro

Het oude centrum rondom de kathedraal van Granada – El Centro – ligt op een laag deel van Granada tussen de heuvels in. EL Centro is dus een fijne uitvalsbasis voor wie niet steeds de heuvels op wil klimmen naar zijn hotel. Bekende bezienswaardigheden zoals de kathedraal, de Moorse zijdemarkt Alcaicería, de koninklijke kapel en de meeste tapasbarretjes zijn in het centrum te vinden. Ook de meeste accommodaties van Granada vind je in dit deel van de stad.

De leukste accommodaties in El Centro zijn:

 • Toc Hostel Granada voor een superhip en mooi vormgegeven hostel met privékamers en slaapzalen op een toplocatie
 • Hotel Anacapri voor een stijlvol boetiekhotel in een historisch pand
 • Khu Hotel op 100 meter van de kathedraal en in een straat vol tappasbarren
 • Casa de Reyes voor een schitterend hotel met klassiek ingerichte kamers die een bezienswaardigheid op zich zijn

De leukste hotels in Albacin

De historische wijk Albacin ligt op een heuvel en hier vind je prachtige uitzichten over de stad. In dit gedeelte van de stad wonen voornamelijk studenten en kunstenaars en je vindt hier dan ook veel kleine boetiekjes, hippe cafeetjes en leuke restaurants. De steile straatjes zijn geplaveid met rivierstenen, kleurrijke planten groeien langs de muren en op de pleinen vind je straatmuzikanten en spelende kinderen. Albacin is een fijne wijk om zowel overdag als ‘s avonds doorheen te wandelen en je voelt je er snel thuis. De overnachtingsmogelijkheden in Albacin zijn stuk voor stuk pareltjes.

De leukste accommodaties in Albacin zijn:

 • Hotel Casa Morisco in een pand uit de vijftiende eeuw met traditionele balkenplafonds en uitzicht op het Alhambra
 • Shine Albayzin voor moderne luxe in een zestiende eeuws paleis met binnenplaats
 • Hotel Santa Isabel La Real in een knus en authentiek historisch pand, inclusief een uitgebreid vers ontbijt
 • Hotel Casa 1800 Granada voor een historische accommodatie met monumentale meubels en een knusse binnenplaats

De leukste accommodaties in Sacromonte

De hippiewijk Sacromonte vind je net als Albacin op een heuvel, helemaal aan de rand van de stad. Deze wijk is voornamelijk bekend om de gipsy’s, immigranten en hippies die hier in grotten zonder elektra of andere voorzieningen wonen. De flamenco is een belangrijk onderdeel van de Sacromonte-cultuur en het barst hier dan ook van bars met flamencoshows. De wijk ligt op ongeveer 20 minuten lopen van het historisch centrum van Granada en het is een ideale plek om te overnachten als je graag wat buiten het drukke stadsleven wilt verblijven en een unieke cultuur wilt meepakken.

Hotels vind je hier niet. Als je in Sacromonte overnacht, is dat een beleving op zich en slaap je in een grootwoning. Die vind je vooral op Airbnb, zoals deze modern ingerichte grot of dit grothuis waar je van binnen niet eens aan afziet dat het een grot is.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: