Spanje

De Mezquita van Córdoba: bezoek de beroemde moskee-kathedraal

Het meest iconische hoogtepunt van Córdoba is zonder meer de Mezquita. Niet alleen omdat dit indrukwekkende monument al 1300 jaar dienstdoet als moskee en later kathedraal, maar ook vanwege de fenomenale architectuur. Ongetwijfeld zag je wel eens foto’s van het woud aan zuilen dat je in deze moskee-kathedraal aantreft. Het monument staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kan niet deze stad bezoeken zonder de Mezquita van Córdoba te bezoeken!

Leestip: hier vind je al onze tips voor een stedentrip naar Córdoba.

Kathedraal van Cordoba Mezquita

De geschiedenis van de moskee-kathedraal

Op exact deze plek begon het ooit met een christelijke kerk die door de Visgoten was gebouwd. Toen de Islamitische Moren vanuit Noord-Afrika in 711 de stad veroverden, namen zij de helft van de kerk over en transformeerden zij die tot moskee. Dat bleek al snel niet genoeg te zijn voor de steeds grotere moslimgemeenschap, dus moest uiteindelijk ook de andere helft van de kerk eraan geloven. De kerk werd gesloopt en vervangen voor een moskee.

Voor de bouw van de moskee werden honderden marmeren zuilen uit oude Romeinse villa’s in de omgeving gehaald. Die bleken wat kort te zijn voor zo’n groot bouwwerk als hier werd neergezet. Dus werden die Romeinse zuilen uitgebreid met rood-witte bogen. Door de eeuwen daarop werd de moskee steeds weer uitgebreid. Het was uiteindelijk de grootste moskee van Europa en na die van Mekka zelfs de grootste ter wereld. Er konden maar liefst 20.000 moslims tegelijkertijd bidden.

Tip: op de website van de Mezquita van Córdoba is een weergave te vinden, waar je precies kan zien hoe het gebouw bij iedere nieuwe uitbouw veranderde.

Toen de christenen het zuiden van Spanje veroverden en ook Córdoba in 1236 christelijk werd, werd de moskee omgedoopt tot kerk. Om de prachtige architectuur te bewaren maar toch ook een kathedraal te creëren, werd een kerk in het hart van de moskee gebouwd. Het resultaat kon niet iedereen charmeren en de keizer zou hebben geklaagd dat hij van dat soort mooie kerken wel meer in zijn keizerrijk had, maar dat hiermee iets echt unieks was verwoest.

Tegenwoordig is het gebouw dus een kathedraal. Toch wordt het vaak aangeduid als Mezquita, wat Spaans is voor moskee. De officiële naam is dan ook eigenlijk Mezquita-Catedral de Córdoba. Overigens zou vanuit moslimkringen het verzoek zijn gedaan om in het gebouw ook ruimte te maken voor moslimgebeden, maar dat werd afgewezen.

Mezquita

De architectuur van de Mezquita de Córdoba

De poorten van de Mezquita

De toren van de Mezquita torent hoog boven de skyline van de stad uit en maakt deze highlight niet te missen. Bij je bezoek zal je ongetwijfeld eerst rondom het bouwwerk lopen. Je verwondert je direct over de enorme omvang ervan. En over die prachtig gedecoreerde poorten met gouden deuren! De hoefijzervorm en decoraties maken de Moorse invloeden direct duidelijk.

Let vooral ook op de gouden deur tegenover het bisschoppelijk paleis. Het lijkt meer een raam en is het minst opvallend van allemaal. Ons is verteld dat dit ooit juist de meest voorname toegang tot het gebouw was, eerst voor de vorst vanuit de Alcázar en later voor de bisschop vanuit zijn paleis. Op de straat zie je hier in goudkleurige lijnen vormen, waarmee de pilaren worden aangegeven die hier ooit stonden. Daar liep een tunnel overheen die de kathedraal verbond met eerst de Alcázar en later met het bisschoppelijk paleis.

Mezquita gate

De Patio de los Naranjos

Je komt vervolgens eerst op de Patio de los Naranjos, een binnenplaats met fonteinen, palmbomen en sinaasappelbomen. Rondom is een zuilengalerij, waar de oude, rijk gedecoreerde onderdelen van diezelfde galerij nu worden tentoongesteld aan de muur. Dit is ook waar je de ticketmachines vindt om je ticket te kopen, al kan je die makkelijker vooraf online kopen zodat je hiervoor niet in de rij hoeft te staan.

Een woud van zuilen

Als je vervolgens de Mezquita zelf inloopt, staat je een prachtig spektakel te wachten. Die beroemde zuilen met hun rood-witte bogen zie je zo ver als je kan kijken! Het waren er ooit 1200, maar door de bouw van de kathedraal zijn er nu nog ruim 800 over. Aan de zijranden vind je christelijke kapelletjes. Als je denkt daarmee de christelijke invloeden te hebben gehad, zal je versteld staan wanneer je in het hart van dit zuilenwoud opeens een kathedraal aantreft. Juist die bijzondere combinatie van kathedraal en moskee is wat de Mezquita nu zo’n populaire attractie maakt.

Dwaal tijdens je bezoek door het zuilenwoud en bewonder de vele kapelletjes. Zoek ook naar de glazen plaat in de vloer. Daaronder vang je een glimp op van de mozaïeken die horen bij het oudste deel van het gebouw, de Visigotische kerk waar het ooit mee begon. Van het christelijke deel moet je vooral de Capilla del Sagrario niet missen. Deze bevindt zich in de verste hoek van het complex. Hoewel je er niet in kan, kan je wel naar binnen gluren om de kleurrijke fresco’s te bewonderen.

Mezquita Cordoba

Capilla de Villaviciosa en Mirhab

Zorg dat je in ieder geval de Moorse Capilla de Villaviciosa en Mirhab bezoekt voor de mooiste delen van de oude moskee. De Villaviciosa-kapel werd in 848 aan de moskee toegevoegd en was op dat moment het hart van het gebouw. Door de vele uitbreidingen daarna is dat nu niet meer het geval. Bij een van die uitbreidingen werd de Mirhab gebouwd. Dit is een van de mooist gedecoreerde delen van de Mezquita. Opvallend is hoe die niet op Mekka is gericht, zoals gebruikelijk is.

Merhab Mezquita Cordoba

De klokkentoren

Beklim na afloop ook zeker de klokkentoren. Deze klokkentoren was ooit de minaret van de moskee en die vorm zie je er duidelijk nog in terug. De toren is met 54 meter het hoogste gebouw in de oude stad, dus je hebt vanaf hier gegarandeerd een prachtig uitzicht over de stad. Ook kan je de Mezquita hier van boven bekijken, waardoor je van een heel ander perspectief ziet hoe ongebruikelijk die kathedraal middenin de moskee staat.

Een ticket hiervoor kost maar € 3. Kinderen tot zeven jaar zijn overigens niet welkom in de toren, dus helaas konden wij ook niet met onze baby de toren op. Omdat de ruimte in de toren beperkt is, gaat een bezoek in tours. Je gaat dus met een groep naar boven. Bij jouw ticket boek je dus ook voor een specifiek tijdslot. Ieder half uur gaat een nieuwe groep naar boven.

Klokkentoren Mezquita Cordoba

Tickets voor de Mezquita (en gratis optie)

Tickets voor de moskee-kathedraal kosten € 11 voor volwassenen. Voor de klokkentoren betaal je € 3. Op sommige avonden zijn er ook bijzondere lichtshows die je bij kan wonen. Kaartjes voor zo’n night visit kosten € 18. Check van tevoren wanneer night visits mogelijk zijn. In de zomer is dat vaker dan in de winter. Onze budgettip voor Córdoba? Je kan ook een gratis naar binnen van maandag tot en met zaterdag tussen 8.30 en 9.30 uur.

Je kan je tickets kopen bij een ticketmachine in de galerij van de Patio de los Naranjos. Daar staat vaak een rij en die kan je makkelijk overslaan door je kaartje van tevoren alvast online te kopen. Let erop dat er dagelijks maar een beperkt aantal mensen de klokkentoren op kan. Je doet er dus goed aan je tijdslot hiervoor op tijd te boeken.