Nederland

De 3 mooiste bollenroutes: tulpenroutes in Flevoland en Zuid-Holland

Het is weer bijna tijd voor de bollenroutes in Nederland! Als de voorjaarskriebels weer opkomen, is het ook weer de tijd van het jaar dat de bloesem aan de bomen komt en de bollen hun bloemen laten groeien. Nederland staat natuurlijk bekend om haar tulpen en ook die vind je ieder jaar weer in grote kleurvlakken door het Hollandse landschap. Je kan het populaire Keukenhof bezoeken voor mooie tulpenvelden, maar eigenlijk vind je die overal waar tulpenboeren tulpen kweken zoals rondom Lisse, op Goeree Overflakkee en in Flevoland. Een van van de leukste uitstapjes in het voorjaar is een bezoek aan die bollenvelden, of laten we er meteen een roadtrip door Nederland van maken. Dit zijn de 3 mooiste autoroutes langs bollenvelden in Nederland: de Tulpenroute in Flevoland, de Bollenstreekroute bij Lisse en de autoroute op Goeree Overflakkee in Zuid-Holland.

Tulpenroute Flevoland | Bollenroute | Tulpen Lisse

Wanneer staan de tulpen in bloei?

De tulpen gaan rond oktober de grond in om in het vroege voorjaar hun kleurenpracht te laten zien. Vanaf eind maart kun je de eerste tulpen zien, maar ze zijn op zijn mooist vanaf half april tot half mei. Dat is dus het moment om de auto te pakken voor een kleine roadtrip door Nederland en deze kleurrijke tulpenroutes te rijden.

Tulpenroute Flevoland

De mooiste tulpenroutes in Nederland

#1 De Tulpenroute in Flevoland

Dowload route | Lengte: 88 kilometer | De Noordoostpolder van Flevoland is de thuisbasis van veel tulpenboeren. Het resultaat? Eindeloze vlaktes vol prachtige tulpen. In Flevoland wordt er ieder jaar een (andere) Tulpenroute georganiseerd langs de boerenerven. Bij veel erven is ook wat te doen of zijn tulpen te koop. Dat zie je aan de vlag die daar dan wappert. Het is niet overal toegestaan om ook op de velden te lopen. De tulpenroute in 2021 is te open van 10 april t/m 2 mei. Ook daarbuiten kan je de route wel rijden, maar is de tulpenpracht weg en zijn er geen boerenerven meer geopend langs de route.

Op de website van de Tulpenroute kan je de actuele informatie terugvinden. In 2021 zal anders dan andere jaren een ticket moeten worden gekocht voor de route, waarna je een de route op de geboekte dag zal ontvangen. Als je daarop niet wilt wachten en niet per se langs de boerenerven met activiteiten wilt rijden, dan kan je hier ook een routekaart vinden voor een Tulpenroute in Flevoland.

Read more:  De 10 leukste musea in Amsterdam

#2 Pittoreske autoroute op Goeree-Overflakkee

Dowload route | Lengte: 111 kilometer | Op Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland zijn talloze tulpenboeren gevestigd. Ik heb me laten vertellen dat 10% van de Nederlandse tulpen van dit velden komt! Eindeloze velden met tulpen in alle kleuren strekken zich hier in het voorjaar voor je uit in het Hollandse landschap.

Het eiland Goeree-Overflakkee ligt in het zuiden van de provincie Zuid-Holland, iets boven de eilanden van Zeeland. Het is iets meer dan een half uur rijden vanaf Rotterdam. Je vindt de velden met name in het gebied rondom de plaatsjes Middelharnis, Oude- en Nieuwe-Tonge en Dirksland. Je kunt in bijvoorbeeld Middelharnis een (elektrische) fiets huren en de polder door fietsen, zoals wij twee jaar terug deden. Je komt dan vanzelf de vele tulpenvelden tegen. Maar wat dacht je van een pittoreske autoroute voor een roadtrip langs de bollenvelden? Vanaf Stellendam kan je deze bollenroute van 105 kilometer over Goeree Overflakkee rijden.

Lees meer: hier vind je een uitgebreide omschrijving van deze roadtrip op Goeree-Overflakkee.

#3 De Bollenroute bij Lisse in Zuid-Holland

Dowload route | Lengte: 62 kilometer | Keukenhof bij Lisse is natuurlijk dé bekende highlight in Nederland als het gaat om tulpen kijken. Maar je hoeft niet eens een duur ticket te kopen en toeristische mensenmassa te trotseren om de mooiste tulpen in Zuid-Holland te zien. De regio rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout ligt namelijk vol met kleurrijke bollenvelden en daar kan je gewoon langsrijden!

In deze Bollenroute door Zuid-Holland rijd je vanaf startpunt Oegstgeest 62 kilometer, dus afhankelijk van het aantal fotostops doe je hier ongeveer 3 uur over. Naast de kleurrijke tulpenvelden zal je ook pittoreske dorpjes en kustplaatjes zoals Katwijk en Noordwijk aandoen.

Lees meer: hier vind je een uitgebreide omschrijving van de Bollenstreekroute bij Lisse.

Tip: op deze actuele bloemenkaart wordt jaarlijks vanaf eind maart door de Bollenstreek zelf bijgehouden waar een aantal bollenvelden in bloei staan, inclusief wekelijkse foto-updates. Overigens heb je de kaart niet echt nodig en is het haast onmogelijk om de bloemenvelden langs de route te missen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: