Nederland

De 3 mooiste bollenroutes: tulpenroutes in Flevoland en Zuid-Holland

Het is weer bijna tijd voor de bollenroutes in Nederland! Als de voorjaarskriebels weer opkomen, is het ook weer de tijd van het jaar dat de bloesem aan de bomen komt en de bollen hun bloemen laten groeien. Nederland staat natuurlijk bekend om haar tulpen en ook die vind je ieder jaar weer in grote kleurvlakken door het Hollandse landschap. Je kan het populaire Keukenhof bezoeken voor mooie tulpenvelden, maar eigenlijk vind je die overal waar tulpenboeren tulpen kweken zoals rondom Lisse, op Goeree Overflakkee en in Flevoland. Een van van de leukste uitstapjes in het voorjaar is een bezoek aan die bollenvelden, of laten we er meteen een roadtrip door Nederland van maken. Dit zijn de 3 mooiste autoroutes langs bollenvelden in Nederland: de Tulpenroute in Flevoland, de Bollenstreekroute bij Lisse en de autoroute op Goeree Overflakkee in Zuid-Holland.

Dowload hier gelijk de drie tulpenroutes

Leestip: hier vind je al onze tips voor tulpenvelden en tulpenroutes in Nederland.

Tulpenroute Flevoland | Bollenroute | Tulpen Lisse

De tulp in Nederland

Het is een hardnekkige mythe dat de tulp uit Nederland komt, maar Nederland is wel het land waar de tulp ooit een bijzondere status kreeg én waar de tulp verder is gekweekt tot de veelkleurige variant die het vandaag de dag is. Hoe die relatie tussen Nederland en de tulp begon?

De tulp komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Een Turkse ambassadeur bracht ze ooit als cadeau mee naar het westen van Europa en in Nederland sloeg dat goed aan. De plantkundige Carolus Clusius kweekte in de zestiende eeuw een grote tulpencollectie in de Hortus Botanicus van Leiden. Hij had een uitgebreid netwerk en wist de nieuwe kleurrijke bloem bij de elite van Nederland in de smaak te laten vallen.

Vervolgens kwam in de zeventiende eeuw de tulpenmanie, waar je vast wel eens over had gehoord. Nederland was rijker dan ooit en de elite bouwde de grachten van Amsterdam vol met grachtenpanden zo moi als paleizen. De tulp was het nieuwe statussymbool van de elite en in 1637 wist de prijs van een tulp het niveau van een grachtenpand te bereiken.

Het meest populair? Bloemen met een streeppatroon. Inmiddels weten we dat dit juist zieke tulpen zijn, maar dan wel een ziekte die niet altijd van de een op de andere bol wordt overgebracht. De zoektocht naar een manier om deze strepen aan nieuwe tulpenbollen door te geven was de start van de bollenteelt in Nederland. Nederlanders groeiden uit tot de beste tulpenexperts ter wereld. Tulpen en tulpenbollen horen nog altijd bij de belangrijkste exportproducten van ons landje. Het resultaat zijn die schitterende tulpenvelden in Nederland, waar jij ook dit voorjaar weer van kan genieten!

Tulpen | Tulips | Goeree-Overflakkee | Nederland | Netherlands | The Orange Backpack

Waar vind je de tulpenvelden in Nederland?

Wist je dat tulpen het juist goed doen in ons Hollandse klimaat? Je hebt een koude winter met koude nachten nodig om een bol uiteindelijk in het voorjaar een mooie bloem te laten produceren. In Nederland vonden de kwekers vooral achter de duinen van Zuid-Holland, tussen Leiden en Haarlem, een goede grond voor hun product. Dat is waar we nu nog altijd de bekende Bollenstreek vinden, waar je ook het bekende tulpenpark Keukenhof bij Lisse vindt.

In de twintigste eeuw hebben de tulpenvelden ook hun weg gevonden naar andere streken van Nederland. Je vindt daardoor nu tulpenvelden in Nederland in alle provincies. Vooral de kop van Noord-Holland en West-Friesland, maar ook de Noordoostpolder van Flevoland en het eiland Goeree-Overflakkee net boven Zeeland veranderen tegenwoordig in het voorjaar in een grote tulpenpracht.

Wist je dat: tulpenkwekers niet ieder jaar hetzelfde stuk land kunnen gebruiken voor hun tulpenteelt? Ze moeten de velden roteren, zodat de grond niet uitgeput raakt. Om die reden is het ook niet ieder jaar te zeggen op welke locatie precies de tulpenvelden in Nederland te vinden zijn. Omdat de kwekers zich wel tot hun eigen regio beperken, weten we wel waar je ongeveer moet zijn. En aangezien de meeste kwekers eenzelfde grondtype opzoeken en dus dichtbij elkaar zitten, is het ook nooit moeilijk om daar de tulpenvelden te vinden.

Dit zijn de beste streken voor tulpenvelden in Nederland:

  • De Bollenstreek rondom Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom, waar je ook Keukenhof vindt.
  • Het tulpenvelden op Goeree Overflakkee in Zuid-Holland – net boven Zeeland – rondom Middelharnis, Oude- en Nieuwe-Tonge en Dirksland
  • Tulpenvelden in Drenthe rondom Dwingelo, Beilen en Hijken
  • De Noordoostpolder van Flevoland rondom Dronten, Lelystad en Zeewolde
  • Tulpenvelden in Noord-Holland in de Kop van Holland, in de Beemster en in West-Friesland
  • In Zeeland in de buurt van Klein Mariekerke en Zonnemaire, en in Zeeuws-Vlaanderen bij Clinge en Graauw
Bollenroute Zuid-Holland Autoroute tulpenvelden Lisse

Het tulpenseizoen: wanneer staan de tulpen in bloei?

Kleurrijke bloemenvelden en uitgestrekte tulpenvelden is iets wat wij associeren met het voorjaar. Maar de volledige tijdlijn van die tulpenvelden start al veel eerder.

Eigenlijk kan je altijd wel tulpen kopen, maar die groeien het hele jaar in kassen. De tulpenvelden die we in het Hollandse landschap zo graag zien, hebben een heel ander doel dan een mooi bosje tulpen voor in huis. De tulpenboeren geven namelijk helemaal niet zo veel om die mooie bloemen, want die zijn maar een bijproduct. Het gaat ze vooral om de bollen. Die tulpenbollen zijn het product en niet de tulpen zelf. Omdat deze tulpen ook nog eens buiten groeien, zijn ze seizoensgebonden. Het verloop van deze tulpenvelden is daarom heel anders dan wat er in de kas gebeurd.

In oktober gaan de tulpenbollen de grond in. Ze worden meestal op een soort netten geplant, zodat ze uiteindelijk ook weer makkelijk uit de grond kunnen worden gehaald. Uit een bol groeien uiteindelijke meerdere tulpenbollen. Gedurende de winter wordt er vervolgens weinig met de bollenvelden gedaan. Er wordt nog wel naar onkruid gekeken en vaak wordt er nog extra voeding toegevoegd, maar verder is het eigenlijk vooral de natuur die zijn werk doet.

Wist je dat: in januari de Nationale Tulpendag is? Het tulpenseizoen – dat dus eigenlijk veel later in het jaar is – wordt dan afgetrapt met een zee aan (in kassen gekweekte) tulpen op de Dam van Amsterdam.

Vanaf maart is het eerste resultaat te zien. De tulpen beginnen dan op te komen. Er zijn dan nog geen bloemen te zien, want het begint natuurlijk eerst met de groene bladeren. Vanaf eind maart kun je de eerste tulpen zien, maar de velden staan dan nog zeker niet volop in bloei. Overigens zijn er in de buurt van tulpenvelden vaak ook veel andere bollenvelden en die staan net wat eerder in bloei. Zo tippen we je later in deze blog een schitterende bollenroute rondom Keukenhof in Lisse. Daar vind je ook narcissen (eind maart t/m half april), hyacinten (eind maart t/m eind april) en dahlia’s (half augustus t/m half oktober). Toen wij deze bollenroute bij Lisse reden eind maart, konden we al een aantal tulpenvelden bewonderen én genoten we van de schitterende vlaktes vol gele narcissen en kleurrige hyacinten. Omdat de meeste mensen hier komen voor de tulpen en die pas later vol in bloei staan, is het in deze periode ook iets je rustiger.

De echte kleurenpracht van de tulpen komt in het vroege voorjaar! Het is natuurlijk afhankelijk van het weer wanneer dat precies is: hoe zonniger en warmer het voorjaar, hoe eerder de tulpen opkomen. Iedere tulp staat uiteindelijk maximaal twee weken vol in bloei, dus het tulpenseizoen waarbij je die prachtige tulpenvelden kan bewonderen, is niet heel lang. Vanaf eind maart kun je dus al de eerste tulpen zien, maar de meeste velden zijn op hun mooist vanaf half april tot half mei. Dat is dus het allerbeste moment om de auto te pakken voor een kleine roadtrip door Nederland en een van onze kleurrijke tulpenroutes te rijden.

Halverwege mei start het ‘koppen’ van de tulpen. De bloemen worden dan van de bollen gehaald, zodat alle energie gaat naar de groei van de bol en niet naar de tulpen. Pas in juni worden die bollen uit de grond gehaald. Een deel wordt dan verkocht als product en een ander deel wordt ingezet om in oktober weer in de grond te gaan voor een nieuwe ronde. In de tussentijd liggen die bollen in een soort broeierij.

Tulpenroute Flevoland

De mooiste tulpenroutes in Nederland

Wij geven je onze drie favoriete bollenroutes langs de tulpenvelden van Nederland. Ze zijn alledrie net wat anders. In de eerste plaats vind je ze natuurlijk op een andere locatie en kan dat voor jou een reden zijn om een route boven de andere te verkiezen: een in de Noordoostpolder van Flevoland, een in de Bollenstreek rondom Lisse en Keukenhof, en een derde op het eiland Goeree Overflakkee in Zuid-Holland.

Maar los van de locatie zijn de routes ook net wat anders van aard. De een is georganiseerd door een tulpenorganisatie, de ander brengt je naar de meest populaire velden en de derde bollenroute gaat juist buiten de gebaande paden.

De tulpenroute in Flevoland is bijvoorbeeld een georganiseerde route, waarbij ieder jaar allerlei activiteiten langs de route te vinden zijn. In 2021 waren er zelfs meerdere routes uitgezet door de Noordoostpolder en de rest van Flevoland. Je kan ervoor kiezen om daar een kaartje voor te kopen, maar je kan ook hier deze tulpenroute in de Noordoostpolder vinden buiten de georganiseerde routes om.

De andere twee routes zijn niet georganiseerd en brengen je naar schitterende tulpenvelden, maar ook pittoreske dorpen. De route in de beroemde Bollenstreek is het populairst en kan dus ook wat drukker zijn. Maar daar vind je ook meer dan alleen de tulpenvelden, want als je vroeg genoeg gaat, tref je hier ook zeeën aan narcissen en hyacinten aan.

Het eiland Goeree Overflakkee is veel minder bekend als tulpenparadijs en deze toeristische autoroute wordt ook bijna niet gereden. Een verborgen pareltje dus, waarbij je de grote drukte kan vermijden.

Dowload hier gelijk de drie tulpenroutes

#1 De Tulpenroute in Flevoland

Dowload route | Lengte: 88 kilometer | De Noordoostpolder van Flevoland is de thuisbasis van veel tulpenboeren. In dit gebied zou je zelfs de meeste tulpenvelden en de meeste tulpenkwekers kunnen vinden. Meer zelfs dan in de Bollenstreek! Het resultaat? Eindeloze vlaktes vol prachtige tulpen.

In Flevoland wordt er ieder jaar een (net iets andere) Tulpenroute georganiseerd langs de mooiste tulpenvelden van Flevoland. In 2021 waren dat drie verschillende autoroutes, een wandelroute en meerdere fietsroutes! Wij raden je aan om voor de autoroute te gaan. Hoe veel tulpenvelden er in deze regio ook te vinden zijn, ze liggen wel een stukje van elkaar af. Als je die afstand steeds lopend of fietsend moet overbruggen, zal je mogelijk teleurgesteld zijn hoeveel je er tijdens de route daadwerkelijk tegen zal komen.

Bij veel kwekerijen langs de route is ook wat te doen of zijn tulpen te koop. Dat zie je aan de vlag die daar dan wappert. Het is niet overal toegestaan om ook op de velden te lopen. De tulpenroute in 2022 is te open van 16 april t/m 7 mei. Ook daarbuiten kan je de route wel rijden, maar is de tulpenpracht weg en zijn er geen kwekerijen meer geopend langs de route. Op de website van Tulpenroute Flevoland kan je de actuele informatie terugvinden. In 2022 zal anders dan eerdere jaren een ticket moeten worden gekocht voor de route, waarna je audiotour zal ontvangen.

Als je daarop niet wilt wachten en niet per se langs de kwekerijen met activiteiten wilt rijden, dan kan je hier ook een routekaart en gpx-gegevens vinden voor een tulpenroute in Flevoland buiten de georganiseerde routes om.

Leestip: in deze blog vertellen we je meer over de tulpenroute door de Noordoostpolder, waaronder ook de wandel- en fietsroute langs de tulpenvelden.

Tulpenroute Flevoland

#2 Pittoreske autoroute op Goeree-Overflakkee

Dowload route | Lengte: 111 kilometer | Op Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland zijn talloze tulpenboeren gevestigd. Ik heb me laten vertellen dat 10% van de Nederlandse tulpen van dit velden komt! Eindeloze velden met tulpen in alle kleuren strekken zich hier in het voorjaar voor je uit in het Hollandse landschap. Omdat deze tulpenstreek veel minder bekend is dan de beroemde Bollenstreek met Keukenhof, tref je hier veel minder andere bezoekers aan. Echt een verborgen parel dus!

Het eiland Goeree-Overflakkee ligt in het zuiden van de provincie Zuid-Holland, iets boven de eilanden van Zeeland. Het is iets meer dan een half uur rijden vanaf Rotterdam. Je vindt de velden met name in het gebied rondom de plaatsjes Middelharnis, Oude- en Nieuwe-Tonge en Dirksland. Je kunt in bijvoorbeeld Middelharnis een (elektrische) fiets huren en de polder door fietsen, zoals wij twee jaar terug deden. Je komt dan vanzelf de vele tulpenvelden tegen.

Maar wat dacht je van een pittoreske autoroute voor een roadtrip langs de bollenvelden? Vanaf Stellendam kan je deze bollenroute van 105 kilometer over het eiland Goeree Overflakkee rijden. Je komt dan langs die prachtige tulpenvelden, maar ook charmante dorpjes, leuke strandjes en bezienswaardigheden zoals duinbunkers. Met deze autoroute langs de tulpenvelden heb je echt een compleet dagje uit – of zelfs een weekendje weg.

Op meerdere plekken langs de bollenroute kan je bij de tulpenvelden stoppen. Omdat de velden op steeds meer bezoekers kunnen rekenen – maar nog altijd niets in vergelijking tot de Bollenstreek en Keukenhof – hebben veel boeren hun land ook opengesteld en kan je dichtbij de velden komen. Let er dan wel heel goed op dat je de bloemen niet beschadigd, want ze zijn natuurlijk gewoon het inkomen van de boeren. Plukken is natuurlijk ook echt geen optie, maar er zijn ook kwekers waar je een bosje kan kopen als je dat zou willen.

Lees meer: hier vind je een uitgebreide omschrijving van deze roadtrip op Goeree-Overflakkee.

#3 De Bollenroute bij Lisse in Zuid-Holland

Download route | Lengte: 62 kilometer | Keukenhof bij Lisse is natuurlijk dé bekende highlight in Nederland als het gaat om tulpen kijken. Maar je hoeft niet eens een duur ticket te kopen en toeristische mensenmassa te trotseren om de mooiste tulpen in Zuid-Holland te zien. De regio rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout ligt namelijk vol met kleurrijke bollenvelden en daar kan je gewoon langsrijden!

In deze Bollenroute door Zuid-Holland rijd je vanaf startpunt Oegstgeest 62 kilometer, dus afhankelijk van het aantal fotostops doe je hier ongeveer 3 uur over. Naast de kleurrijke tulpenvelden zal je ook pittoreske dorpjes en kustplaatjes zoals Katwijk en Noordwijk aandoen. Op verschillende plekken kan je mooi wandelen en je zal natuurlijk ongetwijfeld de bloemenvelden van dichtbij willen bekijken. Reken daarom op een volledige dag om deze Bollenroute te rijden.

Lees meer: hier vind je een uitgebreide omschrijving van de Bollenstreekroute bij Lisse.

Het leuke van deze tulpenroute is dat je die niet alleen tussen half april en half mei kunt rijden. Dat is weliswaar het moment dat de tulpenvelden op zijn mooist zijn, maar als je net wat eerder komt, zit je hier ook goed. Dan staan andere bloemenvelden juist in bloei en kan je rekenen op gele narcissen en kleurrijke hyacinten. Grote kans dat er overigens ook al wel een tulpenveld in bloei zal staan, maar niet zoveel als in het tulpenseizoen zelf.

Tip: op deze actuele bloemenkaart wordt jaarlijks vanaf eind maart door de Bollenstreek zelf bijgehouden waar een aantal bollenvelden in bloei staan, inclusief wekelijkse foto-updates. Overigens heb je de kaart niet echt nodig en is het haast onmogelijk om de bloemenvelden langs de route te missen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: