Het is weer bijna tijd voor het tulpenseizoen en de bollenroutes in Nederland! De voorjaarskriebels beginnen weer op te komen, de bloesem verschijnt aan de bomen én de Hollandse bloembollen laten hun bloemen weer groeien. Nederland staat bekend om haar tulpen en in het voorjaar vind je die in grote kleurvlakken verspreid door het Hollandse landschap.
Keukenhof is een populaire attractie om deze tulpen- en bollenvelden te zien, maar je kan ze ook gewoon in het wild spotten. Overal waar tulpenboeren tulpen kweken kan je mooie tulpenvelden bewonderen. Bekende plekken hiervoor zijn rondom Lisse, op Goeree Overflakkee en in Flevoland. Een van de leukste voorjaarsuitjes is een bezoek aan die bollenvelden, of nog beter: een autoroute langs de mooiste tulpenvelden van Nederland.
In deze blog delen we de 3 mooiste autoroutes langs bollenvelden in Nederland: de Tulpenroute in Flevoland, de Bollenstreekroute bij Lisse en de autoroute op Goeree Overflakkee in Zuid-Holland.
Dowload hier de drie tulpenroutes
Leestip: hier vind je al onze tips voor tulpenvelden en tulpenroutes in Nederland.
De tulp in Nederland
Het is een hardnekkige mythe dat de tulp uit Nederland komt, maar Nederland is wel het land waar de tulp ooit een bijzondere status kreeg én waar de tulp verder is gekweekt tot de veelkleurige variant die het vandaag de dag is. Hoe die relatie tussen Nederland en de tulp begon?
De tulp komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Een Turkse ambassadeur bracht ze ooit als cadeau mee naar het westen van Europa en in Nederland sloeg dat goed aan. De plantkundige Carolus Clusius kweekte in de zestiende eeuw een grote tulpencollectie in de Hortus Botanicus van Leiden. Hij had een uitgebreid netwerk en wist de nieuwe kleurrijke bloem bij de elite van Nederland in de smaak te laten vallen.
Vervolgens kwam in de zeventiende eeuw de tulpenmanie, waar je vast wel eens over had gehoord. Nederland was rijker dan ooit en de elite bouwde de grachten van Amsterdam vol met grachtenpanden zo mooi als paleizen. De tulp was het nieuwe statussymbool van de elite en in 1637 wist de prijs van een tulp het niveau van een grachtenpand te bereiken.
Het meest populair? Dat waren de bloemen met een streeppatroon. Inmiddels weten we dat dit juist zieke tulpen zijn, maar dan wel een ziekte die niet altijd van de een op de andere bol wordt overgebracht. De zoektocht naar een manier om deze strepen aan nieuwe tulpenbollen door te geven, was de start van de bollenteelt in Nederland. Nederlanders groeiden uit tot de beste tulpenexperts ter wereld. Tulpen en tulpenbollen horen nog altijd bij de belangrijkste exportproducten van ons land. Het resultaat zijn die schitterende tulpenvelden in Nederland, waar jij ook dit voorjaar weer van kan genieten!
Waar vind je de tulpenvelden in Nederland?
Wist je dat tulpen het juist goed doen in ons Hollandse klimaat? Je hebt eerst een koude winter met koude nachten nodig om een bol uiteindelijk in het voorjaar een mooie bloem te laten produceren. In Nederland vonden de kwekers vooral achter de duinen van Zuid-Holland, tussen Leiden en Haarlem, een goede grond voor hun product. Dat is waar we nu nog altijd de bekende Bollenstreek vinden, waar je het bekende tulpenpark Keukenhof bij Lisse kan bezoeken.
In de twintigste eeuw hebben de tulpenvelden hun weg gevonden naar andere streken van Nederland. Je vindt daardoor nu tulpenvelden in Nederland in alle provincies. Vooral de kop van Noord-Holland en West-Friesland, maar bijvoorbeeld ook de Noordoostpolder van Flevoland en het eiland Goeree-Overflakkee net boven Zeeland veranderen in het voorjaar in een grote tulpenpracht.
Wist je dat: tulpenkwekers niet ieder jaar hetzelfde stuk land kunnen gebruiken voor hun tulpenteelt? Ze moeten de velden roteren, zodat de grond niet uitgeput raakt. Om die reden is het niet ieder jaar te zeggen op welke locatie precies de tulpenvelden in Nederland te vinden zijn. Omdat de kwekers zich natuurlijk wel tot hun eigen regio met hun eigen percelen beperken, weten we wel waar je ongeveer moet zijn. En aangezien de meeste kwekers eenzelfde grondtype opzoeken en dus dichtbij elkaar zitten, is het nooit moeilijk om op die locaties de tulpenvelden te vinden.
Dit zijn de beste streken voor tulpenvelden in Nederland:
- De Bollenstreek rondom Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom, waar je ook Keukenhof vindt
- Het tulpenvelden op Goeree Overflakkee in Zuid-Holland – net boven Zeeland – rondom Middelharnis, Oude- en Nieuwe-Tonge en Dirksland
- Tulpenvelden in Drenthe rondom Dwingelo, Beilen en Hijken
- De Noordoostpolder van Flevoland rondom Dronten, Lelystad en Zeewolde
- Tulpenvelden in Noord-Holland in de Kop van Holland, in de Beemster en in West-Friesland
- In Zeeland in de buurt van Klein Mariekerke en Zonnemaire, en in Zeeuws-Vlaanderen bij Clinge en Graauw
Het tulpenseizoen: wanneer staan de tulpen in bloei?
Kleurrijke bloemenvelden en uitgestrekte tulpenvelden is iets wat wij associeren met het voorjaar. Maar de volledige tijdlijn van de tulpenvelden start al veel eerder.
Eigenlijk kan je altijd wel tulpen kopen, want ze groeien het hele jaar in kassen. De tulpenbossen die je koopt, groeien zelden in de volle grond. De tulpenvelden die we in het Hollandse landschap zo graag zien, hebben namelijk een heel ander doel dan een mooi bosje tulpen voor in huis. De tulpenboeren geven helemaal niet zo veel om die mooie bloemen, want die zijn maar een bijproduct. Het gaat ze vooral om de bollen! Die tulpenbollen zijn het product waar ze al hun werk voor doen en daarvoor kunnen ze geen kassen gebruiken, maar moeten ze buiten in de volle grond werken. Het verloop van deze tulpenvelden is daarom seizoensgebonden en heel anders dan wat er in de kas gebeurt.
In oktober gaan de tulpenbollen de grond in. Ze worden meestal op een soort netten geplant, zodat ze uiteindelijk ook weer makkelijk uit de grond kunnen worden gehaald. Uit één bol groeien uiteindelijke meerdere tulpenbollen. Gedurende de winter wordt er vervolgens weinig met de bollenvelden gedaan. Er wordt nog wel naar onkruid gekeken en vaak wordt er nog extra voeding toegevoegd, maar verder is het eigenlijk vooral de natuur die zijn werk doet.
Wist je dat: in januari de Nationale Tulpendag is? Het tulpenseizoen – dat dus eigenlijk veel later in het jaar is – wordt dan afgetrapt met (in kassen gekweekte) tulpen op de Dam van Amsterdam.
Vanaf maart is het eerste resultaat te zien. De tulpen beginnen dan op te komen. Er zijn dan nog geen bloemen te zien, want de groei van een tulp begint eerst met de groene bladeren. Vanaf eind maart kun je de eerste tulpen zien, maar de velden staan dan nog zeker niet volop in bloei. Overigens zijn er in de buurt van tulpenvelden vaak ook veel andere bollenvelden en die staan net wat eerder in bloei. Zo tippen we je later in deze blog een schitterende bollenroute rondom Keukenhof in Lisse. Daar vind je ook narcissen (eind maart t/m half april), hyacinten (eind maart t/m eind april) en dahlia’s (half augustus t/m half oktober). Toen wij deze bollenroute bij Lisse reden eind maart, konden we al een aantal tulpenvelden bewonderen én genoten we van de schitterende vlaktes vol gele narcissen en kleurrige hyacinten. Omdat de meeste mensen hier komen voor de tulpen en die pas later vol in bloei staan, is het in deze vroege periode ook rustiger.
De echte kleurenpracht van de tulpen komt in het vroege voorjaar! Het is natuurlijk afhankelijk van het weer wanneer dat precies is: hoe zonniger en warmer het voorjaar, hoe eerder de tulpen opkomen. Zo was het vroege voorjaar van 2024 erg mild en komen de tulpen vervolgens ook eerder op. Iedere tulp staat uiteindelijk maximaal twee weken vol in bloei, dus het tulpenseizoen waarbij je die prachtige tulpenvelden kan bewonderen, is niet heel lang. Vanaf eind maart kun je al de eerste tulpen zien, maar de meeste velden zijn op hun mooist vanaf half april tot half mei. Dat is dus het allerbeste moment om de auto te pakken voor een kleine roadtrip door Nederland en een van onze kleurrijke tulpenroutes te rijden.
Halverwege mei start het ‘koppen’ van de tulpen. De bloemen worden dan van de bollen gehaald, zodat alle energie gaat naar de groei van de bol en niet naar de tulpen. Pas in juni worden de bollen uit de grond gehaald. Een deel wordt dan verkocht als product en een ander deel wordt ingezet om in oktober weer in de grond te gaan voor een nieuwe ronde. In de tussentijd liggen die bollen in een soort broeierij.
De mooiste tulpenroutes in Nederland
Wij geven je in deze blog onze drie favoriete bollenroutes langs de tulpenvelden van Nederland. Ze zijn alledrie net wat anders. Hoe kies je tussen de drie tulpenroutes?
In de eerste plaats vind je ze natuurlijk op een andere locatie en kan dat voor jou een reden zijn om een route boven de andere te verkiezen: een in de Noordoostpolder van Flevoland, een in de Bollenstreek rondom Lisse en Keukenhof, en een derde op het eiland Goeree Overflakkee in Zuid-Holland. Maar los van de locatie zijn de routes ook net wat anders van aard. De een is georganiseerd door een tulpenorganisatie, de ander brengt je naar de meest populaire velden en de derde bollenroute gaat juist buiten de gebaande paden.
De tulpenroute in Flevoland is bijvoorbeeld een georganiseerde route, waarbij ieder jaar allerlei activiteiten langs de route te vinden zijn. Vorig jaar waren er zelfs meerdere routes uitgezet door de Noordoostpolder en de rest van Flevoland. Je kan ervoor kiezen om daar een kaartje voor te kopen, maar je kan ook hier een tulpenroute in de Noordoostpolder vinden buiten de georganiseerde routes om.
De andere twee routes zijn niet georganiseerd en brengen je naar schitterende tulpenvelden, maar ook pittoreske dorpen voor een leuke afwisseling. De route in de beroemde Bollenstreek is het populairst en kan dus ook wat drukker zijn. Maar daar vind je ook meer dan alleen de tulpenvelden, want als je vroeg genoeg gaat, tref je hier ook zeeën aan narcissen en hyacinten aan.
Het eiland Goeree Overflakkee is veel minder bekend als tulpenparadijs en deze toeristische autoroute wordt ook veel minder gereden. Een verborgen pareltje dus, waarbij je de grote drukte kan vermijden.
Dowload hier gelijk de drie tulpenroutes
#1 De Tulpenroute in Flevoland
Download route | Lengte: 88 kilometer | De Flevopolder en de Noordoostpolder van Flevoland zijn de thuisbasis van veel tulpenboeren. In dit gebied zou je zelfs de meeste tulpenvelden en de meeste tulpenkwekers van Nederland kunnen vinden. Meer zelfs dan in de bekende Bollenstreek! Het resultaat? Eindeloze vlaktes vol prachtige tulpen.
Lees meer: alles over de tulpenroutes in Flevoland.
Je vindt de tulpen zowel in de Flevopolder als de Noordoostpolder. In de Flevopolder (zuiden en oosten van Flevoland) wordt er ieder jaar een (net iets andere) tulpenroute georganiseerd langs de mooiste tulpenvelden in de Flevopolder. Bij veel kwekerijen langs de route is ook wat te doen of zijn tulpen te koop. Dat zie je aan de vlag die daar dan wappert. Het is niet overal toegestaan om ook op de velden te lopen. De tulpenroute in 2024 is geopend van 13 april t/m 5 mei. Op de website van Tulpenroute Flevoland kan je de actuele informatie terugvinden. Vanaf maart 2024 kan je online je ticket kopen, waarna je toegang krijgt tot de Tulpenroute Flevoland App waarin de route en een audiotour staan. In de Flevopolder worden er bovendien fiets- en wandelroutes uitgezet. Die zijn wel gratis te volgen.
Als je daarop niet wilt wachten en niet per se langs de kwekerijen met activiteiten wilt rijden, dan kan je hier ook een routekaart en gpx-gegevens vinden voor een tulpenroute in Flevoland buiten de georganiseerde routes om. Deze route brengt je naar de bollenvelden in de Noordoostpolder in plaats van de Flevopolder. De Noordoostpolder staat van oudsher bij uitstek bekend als dé tulpenlocatie van Flevoland. Hier wacht maar liefst 2000 hectare aan tulpenpracht op je!
#2 Pittoreske autoroute op Goeree-Overflakkee
Download route | Lengte: 111 kilometer | Op Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland zijn talloze tulpenboeren gevestigd. Wij hebben me laten vertellen dat 10% van de Nederlandse tulpen van dit velden komt! Eindeloze velden met tulpen in alle kleuren strekken zich hier in het voorjaar voor je uit in het Hollandse landschap. Omdat deze tulpenstreek veel minder bekend is dan de beroemde Bollenstreek met Keukenhof, tref je hier veel minder andere bezoekers aan. Echt een verborgen parel dus!
Leestip: alles over de tulpenroute op Goeree-Overflakkee.
Het eiland Goeree-Overflakkee ligt in het zuiden van de provincie Zuid-Holland, iets boven de eilanden van Zeeland. Het is ruim een half uur rijden vanaf Rotterdam. Je vindt de velden met name in het gebied rondom de plaatsjes Middelharnis, Oude- en Nieuwe-Tonge en Dirksland. Je kunt in bijvoorbeeld Middelharnis een (elektrische) fiets huren en de polder door fietsen, zoals wij deden. Je komt dan vanzelf de vele tulpenvelden tegen.
Maar wat dacht je van een pittoreske autoroute voor een roadtrip langs de bollenvelden? Vanaf Stellendam kan je een bollenroute van 105 kilometer over het eiland Goeree Overflakkee rijden. Je komt dan langs die prachtige tulpenvelden, maar ook charmante dorpjes, leuke strandjes en bezienswaardigheden zoals duinbunkers. Met deze autoroute langs de tulpenvelden heb je echt een compleet dagje uit – of zelfs een weekendje weg.
Op meerdere plekken langs de bollenroute kan je bij de tulpenvelden stoppen. Omdat de velden op steeds meer bezoekers kunnen rekenen – maar nog altijd niets in vergelijking tot de Bollenstreek en Keukenhof – hebben veel boeren hun land opengesteld en kan je dichtbij de velden komen. Let er wel heel goed op dat je de bloemen niet beschadigd, want ze zijn natuurlijk gewoon het inkomen van de boeren. Plukken is natuurlijk echt geen optie; er zijn kwekers waar je een bosje kan kopen als je graag wat tulpen mee naar huis wilt nemen.
#3 De Bollenroute bij Lisse in Zuid-Holland
Download route | Lengte: 62 kilometer | In de Bollenstreek is Keukenhof bij Lisse natuurlijk de bekendste bezienswaardigheid van Nederland als het om tulpen gaat. Maar je hoeft dat dure ticket voor Keukenhof niet te kopen en de grote toeristenmassa te trotseren, want de mooiste tulpen in Zuid-Holland vind je ook gratis in de buurt. De regio rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout ligt namelijk vol met kleurrijke bollenvelden en daar kan je gewoon langsrijden.
In deze Bollenroute door Zuid-Holland rijd je vanaf het startpunt in Oegstgeest in totaal 62 kilometer, dus afhankelijk van het aantal fotostops doe je hier ongeveer 3 uur over. Naast de kleurrijke tulpenvelden zal je ook pittoreske dorpjes en kustplaatjes zoals Katwijk en Noordwijk aandoen. Op verschillende plekken kan je mooi wandelen en je zal natuurlijk ongetwijfeld de bloemenvelden van dichtbij willen bekijken. Reken daarom op een halve tot volledige dag om deze Bollenroute te rijden.
Lees meer: alles over de Bollenstreekroute bij Lisse.
Het leuke van deze tulpenroute is dat je die niet alleen tussen half april en half mei kunt rijden. Dat is weliswaar het moment dat de tulpenvelden op zijn mooist zijn, maar als je net wat eerder komt, zit je hier ook goed. Dan staan andere bloemenvelden juist in bloei en kan je rekenen op schitterende velden vol gele narcissen en kleurrijke hyacinten. Grote kans dat er overigens ook al wel een tulpenveld in bloei zal staan, maar niet zoveel als in het tulpenseizoen zelf.
Tip: op deze actuele bloemenkaart wordt jaarlijks vanaf eind maart door de Bollenstreek zelf bijgehouden waar een aantal bollenvelden in het noorden van de regio in bloei staan, inclusief wekelijkse foto-updates. Je hebt de kaart overigens niet nodig bij het rijden van deze autoroute. Op de kaart staan ook niet alle bloemenvelden in de regio en je zal genoeg velden passeren op je roadtrip die niet op de kaart staan.