Nederland

Tulpenvelden in Zeeland

Wist je dat je tulpenvelden in Zeeland kan bewonderen? Deze zuidelijke kustprovincie staat misschien niet bekend om haar bollenteelt en bloemenvelden. Maar je bent hier zeker op de goede plek om in het voorjaar van het tulpenspektakel te kunnen genieten. Waar Keukenhof en de Bollenregio in Zuid-Holland miljoenen bezoekers trekken, kan je in alle rust van de veel minder bekende bloemenvelden in Zeeland genieten. In deze blog lees je precies waar je moet zijn om de Zeeuwse tulpen te bewonderen!

Leestip: alle tulpenvelden en tulpenroutes in Nederland.

Tulpenroute Nederland

Wanneer staan de bollenvelden in Zeeland in bloei?

Kleurrijke bloemenvelden en uitgestrekte tulpenvelden is iets wat wij associëren met het voorjaar, maar wanneer precies staan die tulpen dan in bloei? Dat is in het vroege voorjaar, maar de voorbereidingen starten al veel eerder.

Wist je dat de tulpenvelden eigenlijk niet om tulpen, maar om de tulpenbollen draaien? Bloemenkwekers gebruiken vooral kassen, waar ze het hele jaar door mooie tulpen kunnen leveren. De bollenkwekers groeien hun bollen in de volle grond en die mooie tulpenvelden zijn daar eigenlijk het restproduct van. In oktober gaan de tulpenbollen al de grond in. Ze worden meestal op een soort netten geplant, zodat ze uiteindelijk ook weer makkelijk uit de grond kunnen worden gehaald.

Vanaf maart is het eerste resultaat te zien en kleuren de velden langzaam groen. De tulpen beginnen dan op te komen, maar dat begint eerst met de groene bladeren. Vanaf eind maart kun je de eerste tulpen zien, maar de velden staan dan nog zeker niet volop in bloei.

De echte kleurenpracht van de tulpen komt in het vroege voorjaar! Het is natuurlijk afhankelijk van het weer wanneer dat precies is: hoe zonniger en warmer het voorjaar, hoe eerder de tulpen opkomen. Iedere tulp staat uiteindelijk maximaal twee weken vol in bloei, dus het tulpenseizoen waarbij je die prachtige tulpenvelden kan bewonderen, is niet heel lang. Vanaf eind maart kun je dus al de eerste tulpen zien, maar de meeste velden zijn op hun mooist vanaf half april tot half mei.

Halverwege mei start het ‘koppen’ van de tulpen. De bloemen worden dan van de bollen gehaald, zodat alle energie gaat naar de groei van de bol en niet naar de tulpen. Het gaat de kwekers immers om die bollen en niet om de bloemen. Pas in juni worden de bollen uit de grond gehaald. Een deel wordt dan verkocht als product en een ander deel wordt ingezet om in oktober weer in de grond te gaan voor een nieuwe ronde. In de tussentijd liggen die bollen in een soort broeierij.

Tulpenroute Nederland

Waar vind je de tulpenvelden in Zeeland?

De tulpenvelden in Zeeuws-Vlaanderen

De bekendste regio van Zeeland voor tulpenvelden is Zeeuws-Vlaanderen. Dit zuidelijke deel van Zeeland is de thuisbasis van heel wat tulpenbollenkwekers en daarom kleurt in het voorjaar het landschap hier in allerlei prachtige kleuren.

Je vindt tulpen in het oostelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen rondom Terneuzen en Hulst. Vooral rondom de dorpen Nieuw-Namen, Clinge, Koewacht, Graauw (bij de Liniedijk), Lamswaarde en Absdale heb je grote kans om tulpenvelden te zien. Meer in het westen van Zeeuws-Vlaanderen heb je vooral geluk rondom Aardenburg.

De tulpenvelden op Goeree Overflakkee

Goeree Overflakkee hoort eigenlijk niet bij de provincie Zeeland, maar Zuid-Holland. Toch denken veel mensen dat dit eiland bij Zeeland hoort, omdat het precies boven het rijtje Zeeuwse eilanden ligt alsof het erbij hoort. Vanuit Zeeland ben je hier natuurlijk ook wel erg snel, dus wilden we deze tulpenbestemming niet onbenoemd laten.

Het eiland is namelijk een van de mooiste tulpenbestemmingen van Nederland. Op Goeree-Overflakkee zijn talloze tulpenboeren gevestigd. Ik heb me laten vertellen dat 10% van de Nederlandse tulpen van dit velden komt! Eindeloze velden met tulpen in alle kleuren strekken zich hier in het voorjaar voor je uit in het Hollandse landschap. Omdat deze tulpenstreek veel minder bekend is dan de beroemde Bollenstreek met Keukenhof, tref je hier veel minder andere bezoekers aan. Echt een verborgen parel dus!

Je vindt de velden met name in het gebied rondom de plaatsjes Middelharnis, Oude- en Nieuwe-Tonge en Dirksland. Je kunt in bijvoorbeeld Middelharnis een (elektrische) fiets huren en de polder door fietsen, zoals wij twee jaar terug deden. Je komt dan vanzelf de vele tulpenvelden tegen.

Andere bollenvelden in Zeeland

Ook op andere locaties in Zeeland kan je in het voorjaar prachtige velden met tulpen bewonderen, al liggen daar wel wat minder velden bij elkaar. Ben je in de buurt van Heinkenszand? Dan is het de moeite waard om tulpenvelden te spotten. Vooral in het gebied rondom de Oudelandseweg zitten veel bollenkwekers.

Andere mooie velden kan je vinden bij de Zeeuwse plaatsen Kerkwerve, Zonnemaire en Mariekerke. Het zijn niet heel erg veel tulpenvelden, dus wij zouden je niet aanraden hier speciaal heen te gaan om tulpen te zien. Daarvoor kan je beter zijn in Zeeuws-Vlaanderen of Goeree Overflakkee.

Tip: deze Zeeuwse tulpenkaart uit 2018 geeft je een idee waar de bollenkwekers in Zeeland vooral te vinden zijn.

Goed om te weten: de exacte locatie van de tulpenvelden wisselt jaarlijks

Wist je dat tulpenkwekers niet ieder jaar hetzelfde stuk land kunnen gebruiken voor hun tulpenteelt? Ze moeten de velden roteren, zodat de grond niet uitgeput raakt. Om die reden is het ook niet ieder jaar te zeggen op welke locatie precies de tulpenvelden in Nederland te vinden zijn.

Omdat de kwekers zich wel tot hun eigen regio en eigen land beperken, weten we wel waar je ongeveer moet zijn. En aangezien de meeste kwekers eenzelfde grondtype opzoeken en dus dichtbij elkaar zitten, is het ook nooit moeilijk om daar de tulpenvelden te vinden.

Tulpenroute

Tulpenpluktuinen in Zeeland

De tulpenvelden in Zeeland horen bij de bedrijven van bloemenkwekers uit de regio. Hoewel de bollenvelden in Zeeland niet zo populair zijn als de bekende Bollenstreek rondom Keukenhof in Zuid-Holland hoeft te rekenen, is het niet de bedoeling dat de bezoekers de Zeeuwse velden betreden. De gewassen kunnen daarbij beschadigen, waardoor het inkomen van de bollenkwekers wordt aangetast. Het is dus niet de bedoeling om tussen de tulpenbedden te lopen, tenzij dit uitdrukkelijk staat aangegeven. En natuurlijk is het al helemaal niet de bedoeling om van deze bollenvelden bloemen te plukken. Waar dat wel kan? Bij de tulpenpluktuinen!

In Zeeland moet je daarvoor zijn bij Pluktuin La Fleur. Deze pluktuinenketen heeft maar liefst acht pluktuinen, verspreid over Zeeland, West-Brabant en Oost-Vlaanderen. In de periode eind maart – september kun je hier terecht om zelf een bosje bloemen te plukken, waaronder dus tulpen in het tulpenseizoen. Op deze webpagina met beschikbare bloemen zie je precies wanneer welke bloemen te plukken zijn. De pluktuinen in Zeeland vind je op deze locaties:

  • Pluktuin Noordgouwe (Brouwerijstraat 18)
  • Pluktuin Serooskerke (Vrouwenpolderseweg)
  • Pluktuin ‘s-Heer Hendrikskinderen vlakbij Goes (Nieuwe Rijksweg)
  • Pluktuin Kruiningen (Nisseweg 15)

Bij Kruiningen vind je ook nog een tweede pluktuin. Bij Pluktuin Bloemenzee kan je daar terecht voor een zelf geplukt bosje tulpen. Alle bloemen kosten € 0,30 per steel.

Tulpenroute Noordoostpolder Flevoland

Tulpenroutes in Zeeland

De Zeeuwse Bloembollenroute

Op 19 en 20 april 2024 wordt de Zeeuwse Bloembollenroute georganiseerd. Die dagen zijn meerdere mooie voorjaarstuinen geopend. De tuinen zijn zeer verschillend, maar hebben met elkaar gemeen dat er veel mooie bloembollenvelden te bewonderen zijn. Vooral tulpen zijn goed vertegenwoordigd en maken de route een leuk voorjaarsuitje. De deelnemende tuinen voor 2024 zijn De Pionier-Ster in Grijpskerke, de Romantische Rozentuin in Oostkapelle, de Creatuin in Oostkapelle en Tuin ’t Hofje in Biggekerke. Voor de tuinen worden verschillende entreeprijzen gevraagd.

Tulpenroute op Goeree Overflakkee

We noemden al de schitterende tulpenvelden op Goeree Overflakkee, het eiland dat net boven Zeeland in Zuid-Holland ligt. Wat dacht je van een pittoreske autoroute voor een roadtrip langs de bollenvelden? Vanaf Stellendam kan je deze bollenroute van 105 kilometer over het eiland Goeree Overflakkee rijden. Je komt dan langs die prachtige tulpenvelden, maar ook charmante dorpjes, leuke strandjes en bezienswaardigheden zoals duinbunkers. Met deze autoroute langs de tulpenvelden heb je echt een compleet dagje uit – of zelfs een weekendje weg.

Lees meer: tulpenroute op Goeree-Overflakkee.

Op meerdere plekken langs de bollenroute kan je bij de tulpenvelden stoppen. Omdat de velden op steeds meer bezoekers kunnen rekenen – maar nog altijd niets in vergelijking tot de Bollenstreek en Keukenhof – hebben veel boeren hun land ook opengesteld en kan je dichtbij de velden komen. Let er dan wel heel goed op dat je de bloemen niet beschadigd, want ze zijn natuurlijk gewoon het inkomen van de boeren. Plukken is natuurlijk ook echt geen optie, maar er zijn kwekers waar je een bosje kan kopen als je dat zou willen.