Nederland

Kleurrijke roadtrip door Zuid-Holland: tulpenroute op Goeree Overflakkee

Op het zuidelijkste stukje van Zuid-Holland wacht een heerlijke roadtrip op jou! Goeree Overflakkee is de perfecte bestemming voor een fijne dag touren door het Hollandse landschap. Dit eiland tegen de Zeeuwse eilanden aan is de thuisbasis voor talloze tulpenboeren, dus vooral in het tulpenseizoen is deze autoroute een aanrader. Wij reden de route zelf vlak daarvoor – en bezochten de tulpen van Goeree Overflakkee al eens eerder – en ook dan is het heerlijk roadtrippen langs pittoreske dorpjes en bijzondere highlights. Tijd voor een roadtrip door Zuid-Holland!

Dowload tulpenroute Goeree Overflakkee (en nog twee andere tulpenroutes in Nederland)

Leestips: hier vind je nog meer bijzondere autoroutes in Nederland, waaronder de Lek- en Lingeroute in Zuid-Holland en meer autoroutes langs tulpenvelden.

Autoroute Zuid-Holland | Tulpenroute Goeree Overflakkee

Praktische informatie over de roadtrip op Goeree Overflakkee

Startpunt en lengte

De route heeft Stellendam als startpunt, waar de brug van het vasteland naar Goeree ligt. Maar het is een rondrit, dus je kan de route eigenlijk op iedere plek beginnen als jou dat beter uitkomt. De route gaat het volledige eiland rond, dus je kan overal op Goeree wel instappen.

De autoroute op Goeree beslaat ongeveer 105 kilometer. Omdat je ook door dorpsstraten en op smalle dijkweggetjes rijdt, zal je niet altijd hard kunnen rijden en doe je er dus goed aan minstens een halve dag voor de route uit te trekken. Als je nog wat stops wilt aandoen, foto’s wilt maken en ergens wil lunchen of picknicken, reken dan zeker op een volle dag. Of maak er zelfs een weekendje weg van!

Tulpenroute Nederland | Autoroute Goeree Overflakkee

Overnachten op Goeree Overflakkee

Het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee zit vol met fijne slaapplekken, waarvan je de meeste rondom het plaatsje Ouddorp. Ouddorp is een pittoresk dorp in het westen van Goeree, niet ver van het strand. Dit zijn aanraders om te overnachten op Goeree Overflakkee, zodat je van deze roadtrip echt een weekendje weg kan maken:

Tulpenroute Nederland | Autoroute Goeree Overflakkee

De tulpen van Goeree Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland zijn talloze tulpenboeren gevestigd. Wij hebben ons laten vertellen dat 10% van de Nederlandse tulpen van dit velden komt! Eindeloze velden met tulpen in alle kleuren strekken zich hier in het voorjaar voor je uit in het Hollandse landschap.

Het eiland Goeree-Overflakkee ligt in het zuiden van de provincie Zuid-Holland, iets boven de eilanden van Zeeland. Het is iets meer dan een half uur rijden vanaf Rotterdam. Je vindt de velden met name in het gebied rondom de plaatsjes Middelharnis, Oude- en Nieuwe-Tonge en Dirksland. Je kunt in bijvoorbeeld Middelharnis een (elektrische) fiets huren en de polder door fietsen, zoals wij twee jaar terug deden. Je komt dan vanzelf de vele tulpenvelden tegen. Maar wat dacht je van een pittoreske autoroute voor een roadtrip langs de bollenvelden? Vanaf Stellendam kan je deze bollenroute van 105 kilometer over Goeree Overflakkee rijden.

Tulpenroute Flevoland | Bollenroute | Tulpen Lisse
Tulpenroute Nederland | Autoroute Goeree Overflakkee

De leukste plekken langs de autoroute op Goeree Overflakkee

#1 Vogelobservatorium Tij

Een van de meest bijzondere plekken op Goeree Overflakkee is het vogelobservatorium in Stellendam. Dit is dan ook de perfecte plek om de autoroute mee te starten of af te sluiten. Het vogelobservatorium ligt aan de Haringvliet en is natuurlijk bedoeld om vogels te bekijken. Maar dan wel op een heel bijzondere plek: het observatorium heeft een unieke en prachtige architectuur. Van buiten heeft het de vorm van een ei van 8 meter hoog en 11 meter lang. Maar het bouwwerk is misschien nog wel mooier van binnen, waar je een mooie balkenstructuur over het plafond ziet.

#2 De pittoreske dorpen op Goeree Overflakkee

De gemeente Goeree Overflakkee beslaat het hele eiland en bestaat uit meerdere dorpjes. Vrijwel alle dorpjes zijn even pittoresk met een historische kerk, oude huizen en smalle straatjes. De route leidt je een aantal keer dwars door de dorpen, zodat je vanuit je auto de pittoreske plaatsjes kan bekijken.

#3 Bunkerroute De Punt

In het uiterste westen van het eiland vind je Bunkerroute De Punt. Deze wandelroute is maar 1,5 kilometer lang, dus kan je mooi combineren met de roadtrip. De bunkers komen uit de Tweede Wereldoorlog, toen ze hier werden aangelegd door de Duitse bezetters om Nederland te verdedigen tegen een Engelse invasie. Bij alle bunkers staan borden met de functie van die specifieke bunker en er staan informatiebordjes over de flora en fauna.

#4 De tulpenvelden van Goeree

Dé highlight van deze autoroute op Goeree Overflakkee is natuurlijk in het voorjaar de kleurrijke tulpenvelden. Het eiland staat erom bekend vol te liggen met tulpenboerderijen, wat in het voorjaar een prachtig gezicht oplevert. Je vindt de velden met name in het gebied rondom de plaatsjes Middelharnis, Oude- en Nieuwe-Tonge en Dirksland, dus op het oosten van het eiland. Je hoeft er de route niet voor te verlaten, want je zal er vanzelf langsrijden. Maak een fotostop om deze kleurenpracht vast te leggen, maar let er wel op dat je de tulpen en weilanden van de tulpenboeren niet beschadigt.

Tulpenroute Flevoland | Bollenroute | Tulpen Lisse

Praktisch: routebeschrijving

Download route | De route start en eindigt in Stellendam. Het is een rondrit over het hele Zuid-Hollandse eiland. De autoroute is niet bewegwijzerd, maar je kan de route volgen via onze navigatie daarvoor.

Autoroute Zuid-Holland | Tulpenroute Goeree Overflakkee

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: