Nederland

De molens van Kinderdijk bezoeken (gratis!)

Staat het bezoeken van de historische molens van Kinderdijk nog niet op jouw bucketlist? Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Er is geen Hollandser plaatje dan dat van windmolens in een polderlandschap. Nu is dat niet hoe het grootste deel van Nederland er tegenwoordig nog uitziet, maar wel een heerlijk historisch gezicht De hoogste concentratie molens vind je in Kinderdijk, waar er maar liefst negentien staan. Een unieke plek dus, die niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De Hollandse molens van Kinderdijk trekken jaarlijks miljoenen bezoekers uit het buitenland, maar ook als Nederlander is dit een prachtige plek om eens te bezoeken. En extra leuk: een bezoekje aan Kinderdijk is ook nog eens vrijwel gratis.

Lees meer: ook deze Hollandse hoogtepunten horen op jouw bucketlist in eigen land.

Molens Kinderdijk bezoeken

Hoe kom je in Kinderdijk?

Kinderdijk is een dorpje in de Alblasserwaard in Zuid-Holland, niet ver van Rotterdam. Veel is er in het dorpje niet te zien en beleven. De miljoenen bezoekers komen eigenlijk allemaal voor die ene grote attractie: de historische molens van Kinderdijk.

Met de auto en gratis parkeren bij Kinderdijk

Kinderdijk bereik je gemakkelijk met de auto, maar parkeren is een stuk lastiger. Het kleine dorpje kan al die stromen bezoekers per auto natuurlijk niet aan, dus kan je in het dorp (in het hoogseizoen) alleen met een vergunning parkeren. Je wordt daarom doorverwezen naar de parkeerplaats aan de Marineweg in Alblasserdam en vanaf daar kan je een shuttlebus naar de Kinderdijkse molens nemen. Je betaalt € 7,50 voor je parkeerplek en de shuttlebus. Gratis parkeren bij Kinderdijk kan in de weekenden bij scheepsbouwer Royal IHC op ongeveer 10 minuten lopen van de molens, maar deze parkeerplekken zijn snel gevuld.

Tip: er zijn overigens wel parkeerplaatsen bij het bezoekerscentrum van Kinderdijk. Dit handjevol parkeerplaatsen zal echter vrij snel vol zijn en je betaalt hier ook € 7,50. Maar bezoek je Kinderdijk buiten de openingstijden van de musea, zoals op een zomeravond wat wij twee keer deden? Dan is onze ervaring dat je hier gewoon gratis kan parkeren en er bijna geen bezoekers zijn.

Met de Waterbus naar Kinderdijk (aanrader!)

Het is daarom makkelijker om met het openbaar vervoer te komen. En leuker ook! Je kan prima met de bus vanuit Rotterdam en Dordrecht naar de molens reizen, maar wat dacht je van de Waterbus? Ook dit bijzonder stukje openbaar vervoer gebruik je gewoon met jouw normale ov-chipkaart. Lijn 20 – of in de zomer lijn 202 – brengt je vanaf Rotterdam of Dordrecht naar de molens. Een handig opstappunt in hartje Rotterdam is bijvoorbeeld bij de Erasmusbrug. Fietsen mag je gratis op de waterbus meenemen.

Fietsen van Rotterdam naar Kinderdijk

Of wat dacht je ervan om naar Kinderdijk te fietsen? Vanaf Rotterdam centrum ben je al in een uurtje in Kinderdijk. Wij fietsen dit stuk zelf ook en alleen al de tocht zelf is een leuk uitje door mooie landschappen. Aan het eind zal je ook een veerpont nemen om bij de molens te komen en dat maakt het fietsavontuur helemaal af.

Kinderdijk

De geschiedenis van Kinderdijk

Toen ooit het gebied ten zuiden van Rotterdam werd ingepolderd en er dijken werden aangelegd om het rivierwater buiten te houden, ontstond de noodzaak om regenwater en grondwater buiten de nieuwe polders te houden. Er kwam een stelsel van sloten en rivieren om al dit water naar één laagste punt af te voeren: Kinderdijk. Daar werden vervolgens een toen hypdermodern systeem van molens en vanaf 1868 gemalen aangelegd. Door de eeuwen heen werd dit systeem steeds verder geperfectioneerd en het resultaat daarvan is tegenwoordig een van Nederlands bekendste toeristentrekpleisters.

De molens zelf dateren uit 1738 en 1740, en zijn verantwoordelijk voor dat beroemde Hollandse plaatje. Maar bij deze molens hoort het historische Wisboomgemaal. In 1868 werd bij de molens een gemaal aangelegd om het werk van de molens deels over te nemen. In 1924 werd dit stoomgemaal elektrisch. Dit geheel van molens en gemalen is uniek in de wereld en laat de Nederlandse strijd tegen het water zien. In 1997 kregen het hele gebied daarom een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Leestip: als je ook overweegt die andere beroemde windmolens te bezoeken, dan helpen we je in deze blog te kiezen tussen een bezoek aan Kinderdijk of de Zaanse Schans.

Molens Kinderdijk Bezoeken

Kinderdijk bezoeken

Een bezoek aan Kinderdijk draait om het Wisboomgemaal en de negentien molens. Je bezoek zal waarschijnlijk starten bij het gemaal, waar ook het bezoekerscentrum en het Wisboomgemaal staan. Je kunt hier een uitleg krijgen over het oude en bestaande watersysteem in deze regio en een film bekijken over de molens.

Kaart van Kinderdijk

De molens van Kinderdijk

Vanaf het bezoekerscentrum loopt een fiets- en voetpad recht vooruit naar de molens. Het is overigens een openbaar pad, dus een entreekaartje heb je hier (nog) niet nodig. Vervolgens kom je meteen bij het mooiste stukje van Kinderdijk met rechts de acht molens van de Nederwaard en links de acht van de Overwaard. De molens in de Nederwaard zijn rond en van steen gemaakt en hebben een rieten dak; die van de Overwaard zijn achthoekig. Drie van de molens zijn ingericht als museum, waarvan ook hier een. Om deze museummolens te bezoeken moet je een ticket kopen.

Tussen de Nederwaard en Overwaard ligt uiteindelijk de Blokweer. Deze molen springt duidelijk in het oog, omdat hij afwijkt van alle anderen. Het is een zogeheten ‘wipmolen’ met een ingemetselde voet. Anders dan alle andere molens heeft deze een naam – Blokweer – terwijl de andere achttien alleen een nummer hebben. Ook deze molen is te bezoeken als museum.

Een stuk verderop staan nog twee molens, ooit drie, die ook wel de Lekkerland-molens worden genoemd. Je zal langs ook deze twee molens lopen, wanneer je een lange wandeling maakt langs alle molens van de Nederwaard en Overwaard, en vervolgens door de polders terug naar het bezoekerscentrum.

De molenaars van Kinderdijk

Wat je meteen zal opvallen, is dat de molens nog altijd bewoond zijn. Er hangen gordijnen achter de ramen en aan de waslijn hangt de schone was te drogen. Veel van de molenaars zijn al generaties lang aan de molens van Kinderdijk verbonden. Ooit waren de molenaarsfamilie verantwoordelijk voor de molens. Inmiddels zijn hun afstammelingen geen traditionele molenaars meer, maar hebben ze normale banen en wonen ze in een toeristische attractie.

Kinderdijk

Is Kinderdijk gratis te bezoeken?

Ja, de molens van Kinderdijk kan je gratis bezoeken. De molens staan langs een openbaar fietspad opgesteld, dus je kan dit beroemde plaatje daarom gewoon zelfstandig en gratis bezoeken.

Tickets voor de museummolens en rondvaart

De opengestelde museummolens en andere musea zijn niet gratis bezoeken; hiervoor moet je een ticket kopen. Toeristen gaan ook graag het water op en zo’n boottochtje langs de molens is natuurlijk ook tegen betaling. De tickets zijn geldig voor de drie museummolens, maar ook een rondvaart, introductiefilm en audiotour zijn inbegrepen. Doordeweeks zijn (online bestelde) tickets € 16 en in het weekend € 18,50.

Gratis wandelen in Kinderdijk

Loop of fiets dan het pad tussen de molens af. Hoe verder je komt vanaf het Wisboomgemaal en het bezoekerscentrum, hoe minder toeristen je om je heen hebt. Het rondje Kinderdijk is iets minder dan 8 kilometer eindigt weer waar je eerder begon. Hier lees je meer over de exacte wandelroute, inclusief kaart en gps-coördinaten. Omdat er geen openingstijden zijn van dit openbare pad, kan je Kinderdijk ieder moment van de dag bezoeken. Wij gingen bijvoorbeeld een keer op een zomeravond, als de toeristenbussen alweer zijn verdwenen en je ook nog eens kan profiteren van het golden hour voor de zonsondergang.

Kinderdijk

Overnachten in Kinderdijk

Wij zouden het niet aanraden om in Kinderdijk zelf op zoek te gaan naar een slaapplek. Het is een piepklein dorpje en erg populair bij toeristen. In een dorp 6 kilometer verderop – Lekkerkerk – vind je wel een leuke slaapplek in een wellnesshuisje met infraroodsauna, Turkse stoomdouche en een bubbelbad aan het water.

Omdat Kinderdijk zo makkelijk te bezoeken is vanaf Rotterdam en je aan een halve dag ruim genoeg hebt, is het makkelijk om een bezoekje te combineren met een stedentrip naar Rotterdam. Wij schreven eerder een blog met de leukste en meest bijzondere overnachtingen in Rotterdam.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: