Nederland

Parken in Rotterdam: de 10 mooiste stukjes natuur in de stad

In een stad die bekend staat om haar moderne architectuur, wolkenkrabbers en skyline is een park nou niet het eerste waar je aan denkt. Toch zit Rotterdam vol met de mooiste parken, bossen en tuinen, als je maar weet waar je moet zoeken. Als Rotterdamse locals weten wij precies de leukste plekjes in de stad te vinden en kunnen wij je dus ook vertellen waar je de mooiste natuur, tuinen, bossen en parken in Rotterdam bezoekt.

De Rotterdamse parken op de kaart

De 10 mooiste parken in Rotterdam

#1 Eiland van Brienenoord

Een van de mooiste onbekende parels van Rotterdam is het Eiland van Brienenoord. Middenin Rotterdam vind je op het Brienenoordeiland een uniek stukje groen! Bos, grasvlaktes, vergezichten over het water én Schotse hooglangers vind je verstopt op een eiland onder de bekende Brienenoordbrug. Het is uniek om vanaf het eiland omhoog te kijken naar de immens grote brug. Maar je hebt hier ook een prachtig uitzicht op de skyline van de stad! En noemde ik al de kans dat je hier harige, wilde koeien spot?

Lees meer: in deze blog wij tipten nog meer bijzondere verborgen parels in Rotterdam.

#2 Trompenburg Tuinen & Arboretum

De bomen- en plantentuin Trompenburg is een van de verborgen plekjes van Rotterdam, waar zelfs veel locals niet van weten. Deze groene oase in de wijk Kralingen hoorde ooit bij een van de monumentale panden van een rijke, Rotterdamse familie. De familie bracht de tuinen onder in een stichting, zodat ook de rest van Rotterdam kan genieten van deze bijzondere tuinen. Er staan veel zeldzame bomen, waarvan de zaden ooit door de familie vanuit alle hoeken van Rotterdam werden verzameld voor in deze stadstuin. Het is heerlijk ronddwalen tussen deze prachtige en fotogenieke oase, waar je bij het theehuis ook nog heerlijk kan neerstrijken voor een pauze. Dit is het enige wandelpark in dit overzicht waarvoor je entree moet betalen – of je museumkaart moet laten zien – maar dat is dit pareltje ook zeker waard.

unieke activiteiten in Rotterdam | unique must do's in Rotterdam | The Orange Backpack

#3 Het Kralingse Bos

Dé groene long van Rotterdam is de Kralingse Plas met het Kralingse Bos. Deze mooie plek vind je natuurlijk in de wijk Kralingen, wat zelf overigens ook een prachtige plek is met veel historische panden. Langs de Kralingse Plas kan je heerlijk wandelen langs de plas met uitzicht op de skyline of door het Kralingse Bos. Je kan hertjes kijken in het hertenkamp en een nog werkende specerijenmolen bezoeken. ’s Avonds kan je hier in de buurt heerlijk Italiaans eten bij Osteria Vicini. Maar als het lekker weer is, is het veel leuker om bij de Albert Heijn in Kralingen een barbecuet en wat te eten te halen om aan de Plas te barbecueën.

Tip: als je de windmolen bij de Kralingse Plas leuk vindt, overweeg dan om met de fiets in een uurtje vanuit Rotterdam naar de beroemde molens van Kinderdijk te rijden.

#4 Het Park

Met een naam als Het Park weet je wel dat dit het bekendste park van Rotterdam is. Het wordt in de volksmond ook wel het Euromastpark genoemd, want bij de Euromast is waar je deze plek vind. Als eerste park van Rotterdam dateert deze groene oase al uit 1863. Het ontstond door de samenvoeging van twee buitenplaatsen van rijke Rotterdammers. Een van de twee buitenplaatsen was aangelegd als stadstuin door de firma Zocher, ook verantwoordelijk voor het Amsterdamse Vondelpark. De grens tussen de twee zie je nu nog terug, want dat is waar de Rododendronallee ligt. Aan de noordkant van Het Park staat de oude Noorse kerk, absoluut ook een bezoekje waard. In de zomer zal je het aardig druk zijn in Het Park, want het is een van de parken waar het is toegestaan om te barbecueën en dat wordt hier dan volop gedaan. Maar ook de rest van het jaar kan je hier terecht voor een hapje en een drankje. Daar zijn Parqiet en Dudok in het Park de leukste plekjes voor.

#5 Historische Tuin Schoonoord

Het Park is voor mij onlosmakelijk verbonden met een andere verborgen parel van Rotterdam: de Historische Tuin Schoonoord, waarvan de ingang naast Het Park ligt. Ook deze tuin werd ooit door de Firma Zocher aangelegd. Het was toen een buitenplaats met een herenhuis, kassen, theetuin, koetshuis en meer. Langzaam verdween die bebouwing, of werd het van de tuinen afgesplitst. Uiteindelijk werd voor de tuinen van 1,2 hectare een stichting opgericht en werd Schoonoord publiek toegankelijk. Hoogtepunten zijn het achttiende-eeuwse toegangshek, de volière, de beuk van 200 jaar oud en de mooie vijver. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven én je kan online een gratis wandelroute met uitleg over de tuinen vinden.

Parken Rotterdam | Park Zestienhoven

#6 Park Zestienhoven

Ten noorden van het centrum ligt in Schiebroek het Park 16hoven, ingeklemd tussen groene volkstuincomplexen. Een groot deel van het park bestaat uit glooiende groene heuvels – met daar ook een hertenkamp – maar ons favoriete deel is het schaduwrijke bosdeel. Hier heb je water met pittoreske bruggen en de schaduw van de bomen. Iets verderop heb je een wilgenlaan met een ooievaarsnest, waar vrijwel ieder jaar ooievaars broeden. Extra leuk is ook de schaapskudde die je regelmatig door dit deel van Rotterdam ziet trekken om het gras te ‘maaien’. Schrik niet als je opeens een vliegtuig hoort opstijgen, want Rotterdam Airport ligt direct naast het park.

#7 Bergse Bos

Aan de noordrand van Rotterdam, nog boven de wijk Hillegersberg, vind je het Lage Bergse Bos en het Hoge Bergse Bos. Het Lage Bergse Bos is bij ons favoriet. Hier kom je oog in oog te staan met Schotse Hooglanders. De kudde is zo groot dat wij ze eigenlijk altijd wel hebben kunnen spotten. Het hoogtepunt van het Hoge Bergse Bos is de uitkijktoren van 22 meter hoog. Door de Bergse Bossen zijn meerdere wandelroutes te vinden, zoals het Boswachterspad van Staatsbosbeheer (10 kilometer) en deze kortere wandelroutes (3, 5 en 3,5 kilometer). Bijkomen doe je bij familierestaurant Bergse Plas en nog liever bij het hippe en populaire Lake House.

#8 Binnentuin van het Stadhuis

Een klein, maar wel erg bijzonder stukje groen vind je in het Stadhuis. Als een van de weinige monumenten in hartje Rotterdam heeft het Stadhuis het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog overleeft. Tussen alle wolkenkrabbers en moderne architectuur is het historische gebouw daarom een uniek plek. In het hart van het prachtige gebouw ligt een groene binnentuin met beelden, bloemen en bankjes. De tuin is vrij toegankelijk vanaf de toegangen aan beide zijkanten van het Stadhuis. Met een beetje geluk tref je er een bruidspaar dat net getrouwd is en hier trouwfoto’s maakt.

Lees meer: dit zijn naast het historische Stadhuis de meest fotogenieke plekken in Rotterdam.

Parken Rotterdam | Park Zestienhoven

#9 Het Vroesenpark

Een van de populairste parken in Rotterdam is het Vroesenpark in de wijk Blijdorp. Op warme zomerdagen loopt de hele wijk uit om hier van het weer te genieten en ‘s avonds gaan massaal alle barbecues aan. Er zijn prullenbakken voor je afval en metalen kliko’s voor de warme barbecues. In de zomer zijn er vaak (food) festivals te vinden. Maar ook de rest van het jaar is het Vroesenpark een fijn park een populaire plek. Er is een speeltuin voor kinderen en er staan toestellen voor bootcamps en sporters. Bovendien ligt middenin het park het Vroesenpaviljoen. In de zomer is het daar goed toeven op het uitgebreide terras, maar ook met slecht weer zit je hier fijn binnen. Doordeweeks gaan de deuren pas om 11.00 uur open, maar in het weekend ben je hier om 10.00 uur welkom voor een ontbijt. 

#10 Het Museumpark

Als je op stedentrip naar Rotterdam bent, zal je het Museumpark ongetwijfeld op je route hebben liggen. Hier liggen namelijk de bekendste Rotterdamse musea, zoals het Boijmans Van Beuningen, de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Tussen al die culturele highlights ligt een groene oase, wat ooit het Land van Hoboken was. Dit landgoed hoorde bij een villa van een rijke Rotterdamse villa. In die villa is nu het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gevestigd en het oude landgoed is nu een openbaar stadspark. Een beetje jammer is de grote asfaltvlakte die in het park werd aangelegd. Het is bedoeld voor evenementen, zoals de jaarlijkse Pleinbioscoop aan het eind van de zomer.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: