Nederland

Mooiste plekjes in Rotterdam: 13 meest fotogenieke spots

De mooiste plekjes in Rotterdam? Waar Rotterdam echt fotogeniek en instagrammable is? Wij weten als locals precies waar je moet zijn. Rotterdam wordt soms ten onrechte omschreven als rauw en lelijk. Maar de unieke combinatie tussen oud en nieuw maakt het juist een parel! In de stad aan de Maas vind je de mooiste, historische gebouwen zij aan zij met unieke, moderne architectuur. Tel daarbij een aantal groene parels op en je begrijpt dat Rotterdam vol zit met de meest fotogenieke plekken. Wij maakten een overzicht van de mooiste plekjes in Rotterdam, voor een fotografierondje, jouw nieuwe instagramprofielfoto of gewoon jouw weekendje Rotterdam.

Instagrammable Rotterdam: de 13 mooiste plekken in de Maasstad

#1 De Erasmusbrug

Het icoon van Rotterdam sinds jaar en dag is de Erasmusbrug. Het bijzondere en strakke ontwerp van de witte brug blijft tot de verbeelding spreken. Sinds 1996 verbindt de brug het noorden en zuiden van Rotterdam en is het de lieveling van fotograven. De bijzondere knik in de brug heeft het de bijnaam ‘de zwaan’ opgeleverd. Dit zie je het beste als je vanaf een van de Maasoevers uitkijkt op de brug. Een andere mooie fotospot is natuurlijk in het midden van de brug, maar let er wel op dat je daar niet zomaar kan lopen. De voetpaden en fietspaden lopen aan de buitenranden en in het midden ligt tussen de twee autowegdelen de trambaan. Fotograven komen voor die unieke fotohoek daarom rond zonsopkomst naar de brug, als de trams nog niet rijden en het verkeer minimaal is.

#2 De Markthal

De beroemdste highlight van Rotterdam is sinds enkele jaren de Markthal. Deze bijzondere boog van appartementen is een van de nieuwe iconen van de stad. In de hal vind je tientallen stands en restaurantjes met allerlei lekkers, zowel om ter plekke op te eten als om mee te nemen naar huis als souvenir. Maar wat de Markthal zo fotogeniek maakt? Het bijzondere plafond dat ook wel de moderne versie van de Sixtijnse Kapel wordt genoemd. Richt je blik dus niet alleen op alle stalletjes, maar vooral omhoog voor het indrukwekkende kunstwerk op het plafond. 

#3 De skyscrappers op de Wilheminapier

De combinatie van oud en nieuw die voor ons zo typisch Rotterdams is? Ga naar de Wilhelminapier! De pakhuizen en Hotel New York zijn historische iconen van de oude havenstad. Maar daartussen staan tegenwoordig de hoogste wolkenkrabbers van het land. De Rotterdam is inmiddels zelfs een icoon geworden van de stad én het ontwerp won talloze prijzen. Maak een rondje over de pier en schiet je fotorol vol. Voor fotograven is het Nederlands Fotomuseum op de Wilhelminapier ook absoluut een must.

#4 De Kubuswoningen

De knalgele Kubuswoningen zijn een unieke en fotogenieke plek in Rotterdam. Deze ontwerpen van Piet Boon vormen een soort modern bos – vandaar de bijnaam Blaakse Bos – met trappen in de stammen omhoog naar de kubussen als bladerdeel. Je kan rondlopen tussen de kubussen en de gebouwen van de buitenkant bewonderen. Maar wist je dat een van de huizen in Blaakse bos van Piet Blom open is voor bezoek? En dat in één van de grootste kubussen een hotel is gevestigd? Het is een unieke ervaring om eens in zo’n kubus rond te lopen en zelf te zien hoe dat nou is met die schuine wanden.

Oude Haven Rotterdam

#5 Delfshaven en Oude Haven

De mooiste historische plekken in Rotterdam zijn de oude havens, nu middenin de stad gelegen. De Oude Haven is makkelijk te vinden in hartje centrum vlakbij de Kubuswoningen en de Markthal. Iets meer naar het westen heb je Delfshaven, waar je minder toeristen en vooral locals vindt. De Oude Haven is een prachtige plek met veel terrasjes én het prachtige Witte Huis. Dit was ooit de eerste wolkenkrabber van Europa en daarmee een voorloper van die unieke skyline die we vandaag de dag kennen. Ook Delfshaven heeft zo’n bijzonder gebouw: een historische molen, middenin de stad. Het meest fotogenieke stuk van Delfshaven zijn de grachten Achterhaven en Aelbrechtskolk, waar je veel horeca, historische panden en pittoreske bruggen vindt.

#6 De gele Luchtsingel

Een erg instagrammable kunstwerk vlakbij het centraal station is de gele Luchtbrug en de gele steeg tussen het Schieblok en centraal station. Deze 380 meter lange brug is een Rotterdams initiatief om een rauw en wat verlaten stukje Rotterdam nieuw leven inte blazen. Op de planken van de luchtbrug zal je verschillende namen en organisaties langs zien komen. Dat is van sponsoren die een plank of zelfs een brugdeel hebben ‘gekocht’ om zo dit initiatief te ondersteunen. Aan het eind van de Gele Loopbrug bij de Hofbogen had je ooit de Pink Wall, maar die is nu vervangen voor een minder roze, maar wel kleurrijke muurschildering van Opperclaes XL.

#7 De street art in de Witte de With

Je kunt de murals en graffitischilderingen overal in de stad vinden, maar de meeste kom je tegen in het stadscentrum. De plek met de hoogste concentratie muurschilderingen in Rotterdam is de Witte de Withstraat. Het is een populaire straat voor drankjes, uitgaansgelegenheden, restaurants en bars. De Witte Aap is beroemd omdat het door de Lonely Planet werd aanbevolen als een van de beste bars ter wereld. Geweldige plekken om te slapen in deze levendige straat zijn King Kong Hostel en het Capsule Hotel City Hub. Grote kans dus dat je tijdens jouw stedentrip aan Rotterdam in dit deel van de stad zal komen. Gebruik die kans dan gelijk om alle prachtige straatkunst te ontdekken! Niet te missen aan het eind van de straat, op de hoek met de Schiedamse Vest en tegenover de leuke kroeg Reijngoud, is een kunstwerk van Daan Botlek met de titel Mankind is the measure of all things. Maar onze favoriet is art nouveau-schildering Love Spreads van Ramon Martins is onze favoriet. Dit kleurrijke werk vind je in de Kromme Elleboog, een zijstraat op de Witte de With. 

Leestip: we schreven een blog over de mooiste murals in Rotterdam, inclusief kaart en street art-route.

#8 Het Centraal Station

Het heeft jarenlang geduurd om het oude station van Rotterdam te vervangen voor een spectaculair modern gebouw. Het resultaat was behoorlijk controversieel en niet iedereen kon het futuristische ontwerp waarderen. Inmiddels zijn de meeste inwoners gewend aan het nieuwe station én is het een van de meest instagrammable plekken van Rotterdam. Bijzonder fotogeniek is de schuine punt aan de voorkant met het stalen dak, waar je vanaf het stationsplein mooie foto’s kan nemen. Maar het allermooist is het station van binnen op een zonnige dag, als het bijzondere dak een mooi schaduwpatroon over de perrons werpt. De felgele treinen steken hier mooi bij af. Je hebt hier het mooiste zicht op vanaf de loopbrug aan het einde van het perron.

Eurovision Song Contest | Songfestival in Rotterdam | Reizen met de trein | The Orange Backpack

#9 De skyline met de Maas

De skyline van een stad als Rotterdam met alle hoogbouw en prijs winnende wolkenkrabbers is natuurlijk een van de mooiste plekjes in de stad. Je hebt een prachtig zicht op de skyline vanaf de Boompjes, een stuk op de noordelijke oever van de Maas dat populair is bij locals om hard te lopen of op een bankje over het water te kijken. Je hebt hier perfect zicht op Erasmusbrug, de enorme Rotterdam-skyscraper en andere hoogbouw op de zuidelijke oever. Een andere plek voor een prachtig uitzicht over de skyline? Dat is natuurlijk de Euromast! Vanaf deze toren kijk je uit over heel Rotterdam en kan je zelfs naburige steden in de verte zien.

#10 Het binnenplein en depot van Boijmans

Het Boijmans Van Beuningen is hét museum van Rotterdam, gelegen aan het museumpark. Niet alleen de kunst is prachtig, ook het binnenplein is een van de mooiste plekjes van Rotterdam. Het bijzondere strepenpatroon op de grond combineert bijzonder mooi met het metalen kunstwerk in het midden. Alsof dat nog niet mooi genoeg was, heeft het Boijmans een unieke toevoeging aan het museum gebouwd: het depot! Zoals in veel musea, ligt een groot deel van de museumcollectie in het archief en heeft het museum niet genoeg ruimte om alles in de vaste collectie op te stellen. De oplossing? Een gloednieuw depot waar bezoekers ook alle archiefstukken kunnen bewonderen. Het gebouw is een van de mooiste van Rotterdam met een vorm van een soort glazen bloempot, waarin je de skyline van Rotterdam weerkaatst ziet.

Rotterdam | Museum Boijmans Van Beuningen
unieke activiteiten in Rotterdam | unique must do's in Rotterdam | The Orange Backpack

#11 Het historische Stadhuis

Als een van de weinige monumenten in hartje Rotterdam heeft het Stadhuis het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog overleeft. Tussen alle wolkenkrabbers en moderne architectuur is het historische gebouw daarom een uniek plek. Je kan zonder gids de prachtige gevel en de oude binnentuin bekijken, maar wat dacht je van een privérondleiding langs de monumentale zalen? De rondleiding door het Stadhuis is gratis, maar je moet wel van tevoren via de website een afspraak maken.

#12 De tuinen van Trompenburg

Bij een moderne stad als Rotterdam denk je misschien niet aan tuinen, parken en groen, maar niets is minder waar. De bomen- en plantentuin Trompenburg is een van de verborgen plekjes van Rotterdam, waar zelfs veel locals niet van weten. Deze groene oase in de wijk Kralingen hoorde ooit bij een van de monumentale panden van een rijke, Rotterdamse familie. De familie bracht de tuinen onder in een stichting, zodat ook de rest van Rotterdam kan genieten van deze bijzondere tuinen. Er staan veel zeldzame bomen, waarvan de zaden ooit door de familie vanuit alle hoeken van Rotterdam werden verzameld voor in deze stadstuin. Dwaal rond tussen deze prachtige en fotogenieke oase.

unieke activiteiten in Rotterdam | unique must do's in Rotterdam | The Orange Backpack

#13 De Kralingse Plas

Dé groene long van Rotterdam is de Kralingse Plas met het Kralingse Bos. Deze mooie plek vind je natuurlijk in de wijk Kralingen, wat zelf overigens ook een prachtige plek is met veel historische panden. Langs de Kralingse Plas kan je heerlijk wandelen langs de plas met uitzicht op de skyline of door het Kralingse Bos. Je kan hertjes kijken in het hertenkamp en een nog werkende specerijenmolen bezoeken. Maar wat dit nou echt tot zo’n fotogenieke plek maakt? Dat zijn de twee historische molens, pittoreske bruggetjes én vanaf de loopbruggen aan de noordkant een fenomenaal uitzicht op de plas met daarachter de skyline van Rotterdam.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: