Nederland

Street art in Rotterdam: kunstroute langs de mooiste graffiti in Rotterdam

Onze thuisstad Rotterdam staat wereldwijd bekend om zijn moderne architectuur, maar niet veel mensen weten van de bijzondere street art scene. Je kunt de murals en graffitischilderingen overal in de stad vinden, maar de meeste kom je tegen in het stadscentrum. Zoek tijdens je stedentrip in Rotterdam dus niet alleen de Markthal, Euromast en musea op, maar ga ook op jacht naar de mooiste street art van Rotterdam. Wij helpen je in deze blog de mooiste kunstwerken te vinden.

Leestip: wij maakten met internationale reisbloggers de ultieme bucketlist met de mooiste street art-steden ter wereld.

Street art Rotterdam

De mooiste graffiti in Rotterdam

Street art op en rondom de Witte de Withstraat

De plek met de hoogste concentratie muurschilderingen in Rotterdam is de Witte de Withstraat. Het is een populaire straat voor drankjes, uitgaansgelegenheden, restaurants en bars. De Witte Aap is beroemd omdat het door de Lonely Planet werd aanbevolen als een van de beste bars ter wereld. Geweldige plekken om te slapen in deze levendige straat zijn King Kong Hostel en het Capsule Hotel City Hub. Grote kans dus dat je tijdens jouw stedentrip aan Rotterdam in dit deel van de stad zal komen. Gebruik die kans dan gelijk om alle prachtige straatkunst te ontdekken!

Niet te missen aan het eind van de straat, op de hoek met de Schiedamse Vest en tegenover de leuke kroeg Reijngoud, is een kunstwerk van Daan Botlek met de titel Mankind is the measure of all things. Zijn werk wordt getypeerd door witte mannetjes in allerlei houdingen en dat is dan ook wat je hier zult zien: witte mannetjes die tegen een groene achtergrond een gebouw opklimmen. Helemaal onderaan kan jij onderdeel worden van het witte mannetjesteam, want je kan het kunstwerk inklimmen via metalen treden.

Onze favoriet vind je ook in de buurt: art nouveau-schildering Love Spreads van Ramon Martins is onze favoriet. Dit kleurrijke werk vind je in de Kromme Elleboog, een zijstraat op de Witte de With. In 2009 werden in het kader van een tentoonstelling van Braziliaanse kunst, een aantal Braziliaanse graffiti-artiesten uitgenodigd en gevraagd om Rotterdam te voorzien van een nieuw werk. De muurschildering in de Kromme Elleboog is er daar een van.

Om de hoek in de Zwarte Paardenstraat vind je ook El Trotamundos – vertaald: wereldreiziger – van de Chileense kunstenaar Jorge Kata Nuñez. Het is een kleurrijke geheel met een enorm paard dat in 2007 werd geschilderd. Als je goed kijkt, zie je op het paard in het rood een wereldkaart geschilderd. Het kunstwerk heeft inmiddels zelfs een eigen Wikipedia-pagina.

Aan de Schiekade, een zijstraat van de Witte de With, vind je ook het mozaïek van de Schotse Kerk. De tuinmuur rondom de kerk is versierd met een enorme mozaïek van bijna dertig m². Het werd in 2014 gemaakt door ongeveer honderd buurtbewoners en bezoekers van de kerk die hier een jaar over hebben gedaan.

Meer werken rondom de Witte de With? De muurschildering van Lastplak met allemaal iconische gebouwen uit Rotterdam. Je herkent bijvoorbeeld de Euromast, Kubuswoningen, Markthal en de Erasmusbrug. Of Black and White Street Art door Mr Serious and London Police. Of Love Birds van de artiest Tymon die hiermee zijn vriendin ten huwelijk vroeg, en verderop Mister Merida van dezelfde artiest. En nog zo veel meer.

Rotterdamse street art bij het Schieblok

Een andere coole plek om street art te zien is het Schieblok, vlakbij het centraal station. In de zomer is dit de beste plek voor een drankje in de middag in de openlucht Biergarten. Of voor ontbijt of lunch bij rooftop restaurant Op het Dak!

Een erg instagrammable kunstwerk hier is de gele Luchtbrug en de gele steeg tussen het Schieblok en centraal station. Deze 380 meter lange brug is een Rotterdams initiatief om een rauw en wat verlaten stukje Rotterdam nieuw leven inte blazen. Op de planken van de luchtbrug zal je verschillende namen en organisaties langs zien komen. Dat is van sponsoren die een plank of zelfs een brugdeel hebben ‘gekocht’ om zo dit initiatief te ondersteunen.

Aan het eind van de Gele Loopbrug bij de Hofbogen had je ooit de Pink Wall, maar die is nu vervangen voor een minder roze, maar wel kleurrijke muurschildering van Opperclaes XL.

Pink wall Hofbogen | street art Rotterdam Netherlands by The Orang Backpack

Kunstroute langs de mooiste street art in Rotterdam

Als je door Rotterdam loopt – en zeker rondom de Witte de Withstraat en het Schieblok – kun je de street art niet missen. Maar als je de mooiste kunstwerken makkelijk wilt opzoeken, dan is de kunstroute langs de mooiste Rotterdamse muurschilderingen een aanrader.

Je kan een guided tour boeken, waarbij een gids je mee op pad neemt. Makkelijker kan haast niet! Maar er is ook een (betaalde, maar goedkope) street art-app van Rewriters Rotterdam te downloaden voor maar liefst zes verschillende routes in heel verschillende wijken van Rotterdam, dus ook buiten het bekende centrum. En wil je gratis en zelf op pad? Voor een self-guided tour kan je deze gratis street art kaart gebruiken. Houd er wel rekening mee dat street art komt en gaat, dus het kan zo zijn dat er alweer nieuwe kunst te zien is op het moment dat jij jouw kunstroute door Rotterdam loopt.

Street art op de kaart

Op deze street art-kaart vind je de kunstwerken die wij in deze blog hebben genoemd:

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: