Het beklimmen van de top van een vulkaan was het hoogtepunt van veel van onze reizen. Het uitzicht vanaf de top van deze natuurkrachten heeft iets magisch. De wereld heeft de meest unieke en beroemde vulkanen om te bezoeken en te wandelen op elk continent en biedt een geweldige ervaring voor buitenliefhebbers en avontuurlijke reizigers. Om de mooiste vulkaanervaringen te verzamelen, maakten we met een groep reisbloggers de ultieme bucketlist met de beste vulkanen die in Europa en over de hele wereld te bezoeken zijn.
Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:
De 27 mooiste vulkanen in Europa en daarbuiten volgens reisbloggers
#1 Kamperen op de Brukkaros-vulkaan in Namibië
door ons
Een van de meest bijzondere vulkanen om te verkennen én op te kamperen is de Brukkaros in Namibië. Er is nauwelijks informatie over het bezoeken van deze vulkaan te vinden, toen wij in Namibië waren. We hoorden over een off the beaten track en verlaten kampeerplek op een vulkaan, maar we konden geen goede informatie vinden online of in onze reisboeken. We besloten om het te proberen en reden er vroeg in de ochtend heen. De weg bergopwaarts was nogal een uitdaging, dus we waren maar wat blij met de 4×4-functie van onze huurauto.
Zodra we de kampeerplekken dicht bij de krater bereikten, wisten we dat dit een onvergetelijke ervaring zou worden. Kun je je voorstellen? Slapen op een vulkaan met niemand in de buurt. Op een plek waar ooit observatoria werden gebouwd, omdat de sterren hier zo helder zijn. Zonder stromend water of elektriciteit, alleen jij, de oude vulkaan en de sterren. Het was een nacht die we nooit zullen vergeten!
#2 De Vesuvius in Napels in Italië
door Melissa Douglas van High Heels and a Backpack
De Vesuvius is de enorme actieve vulkaan die boven de stad Napels in Zuid-Italië uittorent. Je kunt de beroemde vulkaan vanuit vrijwel alle hoeken van de hoofdstad Campania zien en terwijl je over de promenade van Spacca Napoli wandelt, zie je hem in de verte weg roken.
De Vesuvius is in zijn geschiedenis meer dan 50 keer uitgebarsten. De meest historische en tragische uitbarsting vond plaats in 79 n.Chr. Toen verwoestte een uitbarsting de nabijgelegen Romeinse steden Pompei en Herculaneum.
Hike naar de top van de Vesuvius is een populaire excursie voor bezoekers van Napels. Je kunt vanaf de top genieten van een spectaculair uitzicht over de baai van Napels en over de eilanden Capri en Procida. Het is mogelijk om de Vesuvius zelfstandig of met een gids te veroveren. Bovendien heb je de keuze om helemaal naar de top hiken of tot halverwege een jeep nemen.
Hiken op de Vesuvius is relatief eenvoudig, zelfs als je jezelf niet als een ongelooflijk sportief ziet. De route van de basis naar de bovenste kraters is 3,3 km en hoewel er een steile helling is, zijn de paden zeer goed aangelegd en goed gemarkeerd. Een deel van het landschap terwijl je omhoog klimt, is zo onwerkelijk mooi dat je het gevoel hebt alsof je door een andere planeet reist.
Op de top van de klim naar de Vesuvius is kamperen overigens niet toegestaan – dit is tenslotte een actieve vulkaan! Je kunt de voet van de Vesuvius gemakkelijk bereiken vanuit het centrum van Napels door de bus te nemen vanaf Piazza Piedigrotta en uit te stappen bij de halte Vesuvio.
#3 Thrihnukagigur in IJsland
door Jennifer & Tim van Luxe Adventure Traveler
Als je net zo geobsedeerd bent door vulkanen als wij, dan mag je een bezoek aan Thrihnukagigur in IJsland niet missen. Het is de enige vulkaan in zijn soort ter wereld en de enige slapende vulkaan waar je naar binnen kunt gaan. Met de toepasselijke naam Inside the Volcano is deze tour een ongelooflijke ervaring en een must-do als je IJsland bezoekt.
Wat de onuitspreekbare Thrihnukagigur zo bijzonder maakt, is dat de magmakamer na een uitbarsting meestal wordt afgesloten met verharde lava. Maar dat gebeurde vreemd genoeg niet met Thrihnukagigur, die meer dan 4000 jaar geleden uitbrak. De enorme holle magmakamer werd pas in 1974 ontdekt en is pas de laatste jaren voor het publiek geopend. Je kunt het alleen bezoeken tijdens een tour en om er te komen is een avontuur op zich.
Gelegen in de IJslandse Hooglanden in het natuurreservaat Bláfjöll, is dit gebied alleen toegankelijk van half mei tot half oktober. Het bereiken van de top van de vulkaan vereist een trektocht van 3 kilometer over een lavaveld, waar harde wind het vaak moeilijk maakt om te staan. Maar het is de moeite waard om tegen de wind te vechten, terwijl je uiteindelijk afdaalt in een andere wereld in de 120 meter diepe kamer. Kleine groepen van maximaal zes personen worden in de magmakamer in een mandlift neergelaten. Je hebt dan wat tijd om de prachtige omgeving te verkennen die achterbleef nadat de lava de kamer verliet. En in het basiskamp wacht je warme dranken en een kom IJslandse stoofpot voor een broodnodige warming-up.
Meer lezen: hier lees je al onze blogs over IJsland en haar bijzondere natuurfenomenen.
#4 De beroemde Bromo-vulkaan in Indonesië
door Bradley van Dream Big, Travel Far
Zonder twijfel is onze Mount Bromo-zonsopgangstour de beste vulkaanervaring die we ooit hebben gehad! Zonsopkomsten zijn altijd werkelijk wonderlijke momenten om te zien, maar het is moeilijk voor te stellen dat er een mooiere of pittoreskere locatie is dan de Bromo-vulkaan. Terwijl de zon langzaam opkomt en de mist uit de vallei opstijgt, lijkt het landschap voor je bijna onrealistisch. Als een schilderij.
Een fantastische reeks van rood, oranje en bruin smelten samen tot een adembenemend kleurenspel van de zonsopgang. Het is vrij eenvoudig om op de top te komen. Iedere dag rijden meerdere reisorganisaties vanuit de stad Malang naar boven. Ook vanuit veel andere steden en dorpen in Oost-Java, maar Malang is het meest populaire startpunt.
De rit naar boven duurt ongeveer 2 uur, afhankelijk van de hoeveelheid verkeer op de route. Tegen de tijd dat de zon opkomt, is de beroemde vulkaan gevuld met honderden medereizigers die dit spektakel willen zien. Het kan erg koud zijn en daar springen locals slim op in door jassen, dekens en hete thee verkopen!
Na de zonsopgang zelf brengt je gids je meestal terug naar een andere plek in de vallei waar je omhoog kunt klimmen naar de Ijen-krater. Vanaf hier kun je een actieve vulkaan zien, wat ook een geweldige ervaring was.
#5 Arthur’s Seat in Edinburgh
door Ronan van Everything Edinburgh
Aan de skyline van Edinburgh herken je direct de imposante en uitgestorven vulkaan Arthur’s Seat. Deze wandelplek is populair bij locals en bezoekers, toeristen en hondenuitlaters.
De klim naar de top is een van de mooiste hikes in Edinburgh. Er zijn een aantal verschillende routes naar de top van Arthur’s Seat. De minst uitdagende is vanaf Dunsapie Loch in het oosten. De meer uitdagende beklimmingen zijn vanaf St Margaret’s Loch of Holyrood Palace in het noorden en westen.
Alle routes zijn duidelijk aangegeven en bieden een prachtig uitzicht over de stad. Het is moeilijk te zeggen wat het beste deel van deze wandeling is: het bijzondere basaltterrein of het panoramische uitzicht over Edinburgh, de Forth en Fife. Eignelijk gewoon allebei!
Je moet ongeveer drie uur de tijd nemen om naar de top van Arthur’s Seat te klimmen. De klim kan op sommige plaatsen uitdagend zijn, maar is populair bij gezinnen, dus het is niet overdreven moeilijk.
Maak een dagje uit van jouw vulkaanbezoek door ook een van de fantastische eetgelegenheden in de omgeving aan te doen. Of bezoek Dynamic Earth – een museum gewijd aan het verhaal van de aarde. Het is perfect voor gezinnen met veel praktische tentoonstellingen. Dynamic Earth bevindt zich aan de voet van Arthur’s Seat in Holyrood Park.
Zorg ervoor dat je vanaf de top enkele foto’s van Edinburgh Castle maakt, die duidelijk te zien is in het westen. Het kasteel is gebouwd bovenop een vulkanische heuvel vanwege zijn strategische positie om vijanden te zien naderen.
Een laatste tip: het is ook zeker de moeite waard om naar de top te klimmen om de zonsopgang of -ondergang te zien. Dat staat op menig bucketlist van locals en de studenten in de stad.
#6 Ngorongoro-krater in Tanzania
door Joanna van The World in My Pocket
De Ngorongoro-krater is waarschijnlijk een van de beroemdste vulkanen die je in Afrika kunt bezoeken. De krater is miljoenen jaren geleden gevormd, toen een gigantische supervulkaan explodeerde en vervolgens implodeerde. Het is ’s werelds grootste inactieve, intacte en ongevulde vulkaan.
Ngorongoro is een gebied dat wordt beschermd door de regering van Tanzania. Het is een van de meest opwindende plekken om op budgetsafari te gaan in Tanzania vanwege de grote kans om alle big five te zien. Als je tijdens je reis naar Tanzania maar één keuze hebt uit een safaripark, dan zou dat de Ngorongoro Crater moeten zijn.
De tours naar de krater worden meestal ’s ochtends georganiseerd, als de dieren net wakker worden. De sfeer in de krater is koud en nat, en vaak mistig in de vroege ochtend, wat de afdaling in de krater nog spectaculairder maakt. De kraterbodem ligt op 1.800 meter boven de zeespiegel, wat klimatologisch heel anders is dan de rest van de safariparken.
In het midden van de krater ligt een seizoensgebonden zoutmeer, dat wordt bezocht door duizenden roze flamingo’s. De beste tijd om naar de Ngorongoro-krater te gaan, is tijdens het regenseizoen. Dan heb je namelijk de meeste kans om neushoorns te spotten. Tijdens mijn safarireis naar Ngorongoro zag ik er acht!
#7 De zwarte Cerro Negro in Nicaragua
door Julie van Why Not Ju
Nicaragua heeft veel vulkanen om te verkennen, beklimmen en kamperen. Maar de vulkaanervaring op Cerro Negro is als geen ander. Cerro Negro betekent zwarte heuvel en je hoeft maar één keer naar de vulkaan te kijken om te begrijpen hoe deze zijn naam kreeg. De vulkaan is grotendeels bedekt met zwart vulkanisch grind, een scherp contrast met het groene bos en de natuur eromheen.
Cerro Negro is de jongste vulkaan in Midden-Amerika en ontstond in 1850. Het ligt in een nationaal park, dicht bij de stad Malpaisillo, op slechts 45 minuten rijden van de grotere stad Leon. De vulkaan ligt op 728 meter boven zeeniveau en is nog steeds actief. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, is Cerro Negro ook de enige plek ter wereld waar je kunt vulkaanboarden.
Om vulkaanboarden te ervaren, kun je een tour boeken vanuit de stad Leon. De tourorganisatie haalt je ’s ochtends op en voorziet je van borden, een overall, een bril en handschoenen. Vervolgens rijd je de korte trip naar Cerro Negro. Je wandelt de vulkaan op met je spullen voordat je op je board stapt en langs de zijkant van de vulkaan weer naar beneden glijdt. De wandeling naar boven duurt niet meer dan 45 minuten tot een uur, maar zorg ervoor dat je onderweg geniet van het geweldige uitzicht. Als je geluk hebt, zal je zelfs aan de grond kunnen voelen dat je de krater nadert. De grond voelt warm aan en in de verte zie je de krater roken.
De ervaring om langs de zijkant van een vulkaan naar beneden te glijden is op zijn zachtst gezegd een avontuur. Sommige van de reisorganisaties meten ook je snelheid terwijl je naar beneden gaat. Een bezoek aan Cerro Negro is absoluut niet je normale vulkaanervaring, maar het is er absoluut een voor de boeken.
#8 Kamperen op de actieve Pacaya-vulkaan in Guatemala
door ons
Een van de beroemdste vulkanen om in Guatemala te beklimmen is de Pacaya. Kamperen onder een prachtige sterrenhemel, marshmallows roosteren boven lava en indrukwekkende uitbarstingen van rode lava. Kamperen op de Pacaya is een unieke ervaring die je nooit zult vergeten!
Guatemala heeft drie actieve vulkanen, maar de Pacaya is de enige waar je veilig in de buurt van de krater te komen. De avondwandeling in het donker – alleen mogelijk als je een tour boekt met een kampeerovernachting – is een van de meest spectaculaire dingen die we ooit hebben meegemaakt. De enorme lava stroomt van boven naar beneden, de lava spat uit de krater en de dikke rookwolken kleuren rood. Wauw! Toen het een beetje mistig werd, bedierf het de pret helemaal niet. De mist veroorzaakte een prachtige rode gloed rond de lava en vulkaan.
#9 Nyiragongo-vulkaanhike in Congo
door Kesi van Kesi To and Fro
De Nyiragongo-vulkaanhike in de Democratische Republiek Congo is een van de meest indrukwekkende trektochten met het grootste lavameer ter wereld als bestemming. Lava is al een bijzonder fenomeen, maar getuige zijn van een enorm lavameer is dat nog meer. Ik kon urenlang de lava zien kraken en knallen. De wandeling is niet extreem zwaar en het duurt ongeveer 6 uur om naar de top te klimmen. Je overnacht in hutten op de top, zodat je de hele nacht naar de vulkaan kunt kijken tot je wilt slapen.
De Nyiragongo-vulkaan bevindt zich in het Virunga National Park. De meeste mensen vliegen op Kigali in Rwanda binnen en reizen door naar Goma naar Congo. Dit moet je wel goed van tevoren plannen, want je moet je visum vooraf regelen. Ook om de vulkaan te beklimmen, moet je vooraf een vergunning regelen.
Er zijn goedkope guesthouse-opties om de nacht voor je trektocht in Goma te blijven, met kamers rond de $30. Het is ook mogelijk om te verblijven in Virunga, dat luxere en comfortabelere hotels heeft. Door de avond ervoor in Virunga te blijven, kun je de vulkaan al zien oplichten als voorproefje.
Hiken op de Nyiragongo-vulkaan is een van de beste dingen die ik ooit in mijn leven heb gedaan, en ik reis al 5 jaar de wereld rond!
#10 De Acatenango-vulkaan in Guatemala beklimmen
door Emma van Journey of a Nomadic Family
Er zijn zevenendertig vulkanen in Guatemala, waaronder vier rond Antigua. De Fuego is nog steeds actief, barst dagelijks uit in spetters en spuit wolken stofas uit. ’s Nachts stijgen de sintels hoog de lucht in en zijn ze gemakkelijk te zien vanuit Antigua. Dus, hoe zou je het vinden om op dezelfde hoogte als Fuego te kamperen en die vulkaan de hele nacht door te zien uitbarsten? Nou dat kan! De Acatenango is een vulkaan die aan Fuego vastzit en hoewel de hike naar boven een uitdaging is, is het zeker de moeite waard.
De Acatenango, verbonden aan Fuego, heeft twee toppen: de noordelijke top, Yepocapa, op 3.830 meter en de zuidelijke hogere top, Pico Mayer, op 3.976 meter. Als je ’s nachts op de vulkaan kampeert, wordt de totale hike naar het basiskamp in drie delen verdeeld. Het Oak Forest ligt aan de voet van de vulkaan, ongeveer halverwege passeer je het Cloud Forest en hoe hoger je komt, hoe meer je tussen dennen- en subalpiene bossen loopt.
Deze hike begint steil, in het midden iets vlakker en dan is de laatste klim naar de top voor zonsopgang een absolute moordenaar! Als je geen hike-ervaring hebt, zou ik voor Pacaya kiezen, maar de Acatenango is zeker te doen als je een ervaren wandelaar bent en zelfs met kinderen. Ik heb deze hike gemaakt met een 8- en 9-jarige die het geweldig vonden en nog steeds over hebben.
Wees bereid om op beide dagen vroeg te beginnen. Je moet denken aan een start van 7 uur ’s ochtends voor de eerste dag en als je de volgende ochtend de zonsopgang wilt beklimmen, sta je rond 4 uur op! Het is een hele klus om zo vroeg uit de warme slaapzak te komen, maar het is zeker de moeite waard om de zon te zien opkomen boven Antigua en met een uitbarstende vulkaan naast je.
Meer lezen: dit was onze ervaring met het beklimmen van de Acatenango.
#11 Haleakala-vulkaan op Maui Hawaii
door Zach en Julie van Ruhls of the Road
Haleakala is een epische vulkaan op het eiland Maui in Hawaï. Deze vulkaan is een ongelooflijke bestemming. Maui’s beroemde Hana Highway leidt recht langs Haleakala en brengt je naar vele prachtige stranden en watervallen aan de voet van de vulkaan. Ook is de top van de vulkaan de plek om de mooiste zonsopgang ter wereld te zien.
De Hana Highway eindigt bij de ingang van Haleakala National Park, waar je de kans krijgt om de Oheo Pools te bezoeken, ook wel bekend als de Seven Sacred Pools. Er is hier een hike uitgezet op de Pipiwai Trail die je door een dik bamboebos voert en je brengt naar de Waimoku Falls. Een prachtige hike-ervaring!
Ook de vulkaan zelf is de moeite waard. Je kan de top van Haleakala het best beklimmen in de vroege ochtend. Dan is de lucht het meest helder en zie je de mooiste zonsopkomst. Je hebt hiervoor wel een vergunning nodig, omdat de parkeerplaats op de top relatief klein is en met vergunningen wordt voorkomen dat er te veel bezoekers zijn. Zorg dus op tijd voor een vergunning en zet je wekker vroeg. Je doet er goed aan een paar uur voor zonsopgang wakker te worden en je dan warm aan te kleden. Je rijdt de vele haarspeldbochten naar de top, terwijl het steeds kouder wordt, zelfs in tropisch Hawaï. Geen vergunning weten te bemachtigen? Boek dan een guided zonsopgangstour!
De zonsopkomst op Haleakala is vooral episch omdat de piek zich boven de wolken uitstrekt. Je ziet dus een eindeloze zee van witte, gezwollen wolken. Terwijl de zon boven de wolken opkomt, schildert het ochtendlicht de lucht rood, roze, paars en blauw. Het uitzicht op de zonsopgang is hier het beste. Het wordt ook wel het mooist ter wereld genoemd.
Haleakala op Maui, Hawaii is een epische bestemming voor een vulkaan-tour. Wandel over de poelen en watervallen onderaan, geniet van de zonnige stranden en zie een zonsopgang boven de wolken, je zult het nooit vergeten.
#12 Sakurajima-vulkaan in Kagoshima in Japan
door Cass van Cassie The Hag
Een bezoek aan Kagoshima, het meest zuidelijke punt van het Kyushu-eiland in Japan, is zonder twijfel een unieke ervaring. De enorme vulkaan, die zijn naam dankt aan het Sukrajima-eiland net voor de kust, staat erom bekend dat hij de hele stad in as kan bedekken. Sakurajima zelf vertaalt zich naar ‘kersenbloesemvulkaan’ en werd meer dan 22000 jaar geleden gevormd. Je kunt het gebied in één of twee dagen ervaren terwijl je door Kyushu reist.
Terwijl de rook die uit de vulkaan stort, de skyline van de stad domineert, kun je ook het eiland zelf bezoeken. Een veerboot vanuit de stad duurt slechts een kwartier en dan kun je ervoor kiezen om te hiken, fietsen of bussen te nemen rond de lus van het eiland. Er zijn veel observatiepunten en interessante activiteiten, zoals unieke sculpturen, om te bezoeken, maar de ster van de show is de opdoemende actieve vulkaan.
Terug in Kagoshima kun je ook een van de beroemde hete stoomzandbaden nemen. Dit is hier al 300 jaar een traditie en betekent in wezen begraven worden op het strand in het zand. Het hete bronwater, verwarmd door de Japanse vulkaan, zou de bloedsomloop verbeteren, naast andere medische voordelen. Maar mensen nemen hier vooral een bad natuurlijk vanwege de unieke ervaring, hoewel het ook zeker populair is als schoonheidsbehandeling.
#13 Etna-vulkaan op Sicilië
door Veronika van Travel Geekery
De Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa (als je de Kaukasus niet meetelt), behoort tot een van de beste plaatsen op het eiland Sicilië om te bezoeken en zou een vast onderdeel moeten zijn van elke Siciliaanse reis.
De hoofdroute naar de Etna brengt je naar het Rifugio Sapienza-gebied op een hoogte van 1.900 meter. Vanaf daar kun je naar verschillende kraters hiken. Zelfs vlak bij de parkeerplaats zijn er op loopafstand verschillende kraters – die van de uitbarstingen van 1983, 1986 en 2001. Het gebied is allemaal open en je kunt er vrij rondlopen.
Op een heldere dag is het een aanrader om 30 EUR te betalen voor een rit met de kabelbaan. De rit van 15 minuten brengt je naar een hoogte van 2.400 meter. De hoogste krater die je kunt bereiken, ligt op 2.900 meter – lokale tour guides kunnen je daar brengen of je kunt zelf hiken, maar het is best een uitdaging. Je moet in ieder geval stevig schoeisel dragen.
Het weer op de Etna is vaak heel anders dan aan zee. De vulkaan blijft ook roken, dus de top is vaak gehuld in een dikke mist en het is meestal behoorlijk koud.
Tijdens ons bezoek regende het zelfs, maar we hadden nog steeds een geweldige tijd met het verkennen van de kraters bij Rifugio Sapienza. We konden niet meer zien dan alleen de onderkant van de kabelbaan en besloten daarom om die niet te pakken, maar het te houden bij de kraters beneden.
#14 De Volcán Chaitén in Chili beklimmen
door Steph van Worldly Adventurer
Chili is een land bezaaid met vulkanen: van tussen de 90 en 105 wordt aangenomen dat ze op dit moment actief zijn. Hoewel Volcán Villarrica in het merengebied alle aandacht krijgt, is er nog een vulkaan die zowel gemakkelijker te beklimmen is als veel spectaculairdere uitzichten heeft: Volcán Chaitén.
Volcán Chaitén in Pumalín National Park in het uiterste noorden van de Carretera Austral is een van de mooiste vulkanen van Patagonië, Chili. De Chaitén heeft ook een verontrustende geschiedenis. De vulkaan is pas ontdekt in 2008, toen het explodeerde met een askolom van 30.000 meter hoog, waardoor duizenden moesten worden geëvacueerd uit de regio. Hoewel de Chaitén actief blijft, is het nu een stuk veiliger en kan je naar de gapende, drie kilometer brede krater hiken waar je kunt zien hoe rookwolken loom uit de lavakoepel komen. Een spannende ervaring!
De hike is een uitdagende heen- en terugreis van 4,4 km die drie uur zou moeten kosten. Het pad klimt omhoog door wat ooit een dicht bos was, maar nu slechts een verzameling strookjes boomstammen die tijdens de explosie zijn verkoold. Vanaf de top zijn de uitzichten op het omliggende nationale park en de Patagonische fjorden daarbuiten dramatisch en adembenemend tegelijk.
Om hier te komen, moet je liften van Chaitén naar de start van de hike, zo’n 24 kilometer ten noorden van de stad. Chaitén is ook de beste plek om te verblijven om de vulkaan te verkennen, tenzij je je eigen kampeeruitrusting hebt (wat ik ten zeerste aanbeveel op iedere paklijst voor Patagonië), want er zijn een aantal goedkope campings in het nationale park.
#15 Beklim de Cova-krater op het eiland Santo Antao
door Mario van Rest And Recuperation
Vulkanen zijn misschien wel de meest fascinerende natuurverschijnselen. Als kind kunnen we niet begrijpen hoe “vuur” uit een berg kan komen. Maar ook als we ouder worden, worden we nog steeds ongelooflijk aangetrokken door dat lichtgevende vast-vloeibare en glanzende magma. Vulkanen bieden hikers en avontuurlijke reizigers prachtige wandelingen met een spectaculair uitzicht op de top. Een van mijn favoriete vulkanen is de inmiddels uitgestorven krater van Cova in Santo Antao, een van de eilanden van Kaapverdië.
De mooiste manier om de Cova-vulkaan te ontdekken is de twee uur durende steile klim naar de top met als startpunt Vale do Paul. Het uitzicht gedurende de klim is ongelooflijk: aan de ene kant de zee, met de naburige eilanden Sao Vicente en, als de lucht helder is, Santa Luiza. Aan de andere kant de Cova-krater, nu door lokale dorpelingen gebruikt als landbouwgrond.
Voordat je uiteindelijk weer terugkeert naar de andere kant van de Vale do Paul, moet je zeker stoppen voor een heerlijke maaltijd bij Biosfera Amor do Dia. Deze kleine zelfvoorzienende boerderij is gebouwd door een Italiaanse man die verliefd werd op Santo Antao. Het eten is geweldig, omdat ze hun eigen groenten verbouwen en hun eigen dieren hebben, allemaal gekookt met een Italiaans tintje. Als je geen vegetariër bent, is het langzaam gegaarde varkensvlees de perfecte beloning voor de zware klim!
#16 Stromboli-vulkaan in Silicië
door Claudia van My Adventures Across The World
Mount Stromboli dankt zijn naam aan het gelijknamige eiland, een van de kleinste van de Eolische archipel, die je ten noorden van Sicilië zult vinden. Je bereikt het eiland Strombolie met de boot uit Milazzo (op ongeveer een uur rijden van Catania) om vervolgens een van de tofste vulkaanervaringen ter wereld te hebben! De Stromboli is namelijk een van de meest actieve vulkanen ter wereld, die dagelijks rookt en uitbarst.
De hike naar de krater van de berg Stromboli is een ongelooflijk avontuur. Om voor de hand liggende veiligheidsredenen heb je daarvoor een gids nodig. Dagelijkse guided hikes vertrekken elke middag vanuit het dorp – de vertrektijd varieert op basis van de tijd van het jaar, omdat het de bedoeling is om op tijd bij de krater te komen voor zonsondergang en dan de lavastromen en explosies in het donker te bewonderen. Je daalt weer af als het donker wordt.
Zodra je de krater nadert, hoor je de explosies voordat je ze zelfs maar kunt zien – het geluid is vergelijkbaar met dat van vuurwerk. Eenmaal bovenaan kun je in het kratergebied zitten om foto’s te maken en gewoon onder de indruk te zijn van deze ongelooflijke show van de natuur. Het uitzicht op de rest van de Aelische archipel in de verte is gewoon adembenemend.
De hike kan inspannend zijn, want je loopt over zandig terrein en gaat bergopwaarts totdat je de krater bereikt. Op de terugweg zal het terrein nog zandiger en ietwat glad zijn, en je loopt in het donker dus je hebt een zeker een headlight nodig.
Passende uitrusting wordt ten zeerste aanbevolen: zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt en dat je een T-shirt en een goede sweater en windjack draagt, want het kan behoorlijk koud zijn in de krater. Breng voldoende snacks en water mee voor de duur van de hike.
#17 Hiken naar de Rinjani-vulkaan in Indonesië
door Katalin van Our Life Our Travel
Tijdens onze twee weken durende reis naar Indonesië was een van de meest highlights de hike naar Mt Rinjani op het eiland Lombok.
We maakten een nachtelijke hike naar de rand van de vulkaan en terug. Het was een georganiseerde tour door een van de lokale bedrijven. We boekten de tour pas lsat minute ter plaatse omdat we van tevoren niet zeker waren van onze exacte reisplanning. De wandeling naar de meer dan 3000 meter hoge vulkaan was vanwege de hoge luchtvochtigheid nogal zwaar. Gelukkig hiken we vaak, dus het was niet te vermoeiend voor ons. Alleen de constant hoge luchtvochtigheid maakte het zwaar, terwijl we door het regenwoud omhoog liepen. Onderweg zagen we miljoenen apen, vogels en insecten in het regenwoud.
Omdat het een guided tour was, hoefden we niet onze eigen tent of slaapzakken mee te nemen voor de overnachting. Hiervoor zorgden onze gidsen en ze waren al opgezet voor de nacht aan de rand van de vulkaan. De maaltijden worden ter plekke goed bereid, dus we droegen zelf alleen kleding, persoonlijke spullen en water mee naar boven.
Helaas was de lucht aan het eind van de middag bewolkt toen we de top bereikten, en er zat ook een wolk in de krater zelf, dus we kregen alleen een glimp van het kratermeer voor de zonsondergang. De volgende ochtend daalden we af op via dezelfde route.
#18 Vestmannaeyjar in IJsland, een uniek vulkanisch eiland
door ons
Vestmannaeyjar in IJsland – ook wel bekend als de Westmann-eilanden – is het perfecte toevluchtsoord vanaf de ringweg op jouw reis door IJsland. Deze off the beaten track archipel is perfect voor vogelaars, hikers en avontuurlijke vulkaanklimmers.
Wanneer je de Westmann-eilanden bezoekt, bezoek je er eigenlijk maar één: Heimaey, de grootste en de enige die bewoond is. Heimaey heeft één klein stadje en draait helemaal om dramatische kliffen, vulkanen en papegaaiduikers. Twee dagen zouden genoeg moeten zijn om heel Heimaey te verkennen, maar een dagtocht vanaf het vasteland zou je ook voldoende tijd geven om op zijn minst de belangrijkste hoogtepunten te zien.
De Vestmannaeyjar-eilanden zijn ooit ontstaan door vulkanische activiteit en tegenwoordig wordt Heimaey nog steeds gedomineerd door vulkanen. De Eldfell en Helgafell liggen beide dicht bij het kleine stadje op het eiland. De Eldfell is de grootste vulkaan en is recent nog in 1973 uitgebarsten. Het hele eiland moest worden ontruimd en de uitbarsting duurde maanden. Een deel van de stad was vervolgens bedekt met lava. Je kunt tegenwoordig de zwarte lavavelden bezoeken. Het is een bizar idee dat overblijfselen van de stad onder de lavavelden liggen als een IJslandse versie van Pompeii.
De klim naar de top van de Eldfell is een hoogtepunt van je bezoek. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Heimaey en de andere Westmann-eilanden. Je kunt van het dorp naar de voet van de vulkaan lopen – of je huurauto nemen en deze aan de voet parkeren – en in ongeveer een uur naar de top hiken over de zwarte lavarotsen.
#19 Mount Longonot in Kenia
door Nadine van The Expat Mummy
Kenia is een land vol vulkanen. De Great Rift Valley, een 8000 mijl lang litteken dat door Afrika loopt en ook door Kenia, is doorspekt met vulkanen en vulkanische activiteit. In de Rift-geisers zijn warmwaterbronnen in overvloed, net als slapende vulkanen.
De dichtstbijzijnde vulkaan bij de hoofdstad Nairobi is Mount Longonot. Met een makkelijke daghike kan je deze vulkaan al bezoeken. Een spannende rit van de hooglanden van Nairobi langs de kant van de Rift biedt je uitzicht op Longonot en de zustervulkaan Suswa. De krater van Longonot is van een afstand goed zichtbaar. Omdat de vulkaan al lang inactief is, is de krater gevuld met dicht bos en inheemse wilde dieren. Wandel met je gids naar de kraterrand en loop vervolgens over de 7 km rand voor een fantastisch uitzicht over de Rift en de krater in. De vulkaan ligt in een nationaal park en je zult waarschijnlijk veel van de Keniaanse fauna zien. Van buffels, elanden, leeuwen, luipaarden, bosbokken, zebra’s, giraffen tot gazellen.
Hoewel Longonot op slechts 90 minuten rijden van Nairobi ligt, kan je ervoor kiezen om hier te overnachten. Er is een eenvoudige maar veilige Kenya Wildlife Campsite in Mount Longonot National Park, of ga naar het nabijgelegen Naivasha, waar je kunt kiezen uit comfortabele lodges en kleine huisjes. Probeer Carnellys of The Ranch House voor eten. Vergeet niet om tijdens de wandeling water en zonnebrandcrème mee te nemen, want het kan in de Rift erg heet worden. En vergeet natuurlijk je camera niet.
#20 Timanfaya National Park op Lanzarote
door Darek van Darek And Gosia
Lanzarote en vulkanen zijn bijna synoniemen. Hoewel de hele archipel van de Canarische Eilanden is ontstaan door uitbarstingen onder water, is de impact van vulkanen op het landschap op geen enkel ander eiland zo zichtbaar als op Lanzarote. De effecten van hun aanwezigheid zijn bijna overal te zien, van het groene Charco de los Clicos-meer tot de ondergrondse Jameos de Aqua. Het Nationaal Park Timanfaya wordt van alle plekken nog wel het meest geassocieerd met vulkanen op Lanzarote.
Het nationaal park is waarschijnlijk de bekendste plek op Lanzarote. Het is dan ook een erg bijzondere plek. Zelfs 300 jaar geleden woonden hier al mensen en het gebied stond bekend om zijn vruchtbare gronden. Totdat plotseling in 1730 de grond zich opende vlakbij het dorp Timanfaya en een ondergrondse vulkaan uitbarstte.
Ondanks het verstrijken van drie eeuwen is het landschap op deze plek nauwelijks veranderd. Dankzij de inspanningen van Cesar Manrique werd het Parque Nacional de Timanfaya met een oppervlakte van meer dan 50 km² in de jaren ’70 opgericht. Het is ten strengste verboden om zelf het park te bezoeken, maar je kunt het park verkennen met een guided tour tijdens een korte rit op kamelen.
Tegenwoordig kookt het magma nog steeds op een diepte van 3-5 km onde rhet natoinaal park, wat ervoor zorgt dat enkele meters onder de grond de temperatuur 600 graden Celsius kan bereiken en net onder het oppervlak zelfs 100-200 graden. Rond het restaurant El Diablo zijn er verschillende shows die illustreren hoe warm deze plek is.
#21 De actieve vulkaan Santiaguito in Guatemala
door ons
De Santiaguito-vulkaan is de gevaarlijkste van de drie actieve vulkanen in Guatemala. Alle hikes naar de vulkaan zelf zijn sinds een paar jaar verboden, maar je kunt dit indrukwekkende natuurverschijnsel nog wel op veilige afstand bekijken vanaf een uitkijkpunt op de Santa Maria-vulkaan ernaast.
De Santiaguito maakt eigenlijk deel uit van de Santa Maria-vulkaan, vlakbij de stad Quetzaltenango. Er werd ons verteld dat de kraters van de Santiaguito zijn ontstaan door een enorme uitbarsting van de Santa Maria. Een deel van de Santa Maria-vulkaan stortte toen in en vormde de kraters die we nu de Santiaguito noemen. De Santa Maria is een stuk hoger dan de Santiaguito en is een populaire bestemming voor een zware daghike of zelfs een nachtelijke tocht met kamperen.
Het eerste deel van de wandeling naar het uitkijkpunt voor de Santiaguito is gelijk aan dat voor de Santa Maria. Op een gegeven moment ga je linksaf voor de Santa Maria-top en ga je rechtdoor richting Santiaguito. De wandeling naar het uitzichtpunt duurt ongeveer 2 uur.
Je komt vroeg in de ochtend aan bij het uitkijkpunt, wanneer de lucht nog helder is en je de Santiaguito kunt zien uitbarsten. We brachten anderhalf uur bij het uitkijkpunt door met onze gids en groep, koffie drinkend en kletsend. De uitzichten zijn geweldig en de Santiaguito stelde ons niet teleur. De krater begint eerst langzaam te roken, totdat er een enorme, dikke en witte rookwolk verschijnt. We krijgen drie uitbarstingen te zien, elk onvergetelijk en indrukwekkend.
#22 Diamond Head op het eiland Oahu op Hawaï
door Holly van Globe Blogging
Hoewel het geen actieve vulkaan was, werd Diamond Head ongeveer 300.000 jaar geleden gevormd door een uitbarsting toen as en deeltjes zich rond het midden van de uitbarsting nestelden en uiteindelijk uitharden tot rots. Tegenwoordig beslaat de krater een oppervlakte van meer dan 475 hectare op het eiland Oahu op Hawaï.
Diamond Head is een populaire toeristische attractie die elk jaar meer dan een miljoen bezoekers ontvangt. Hiken bij de Diamond Head is een must-do voor elke bezoeker van Oahu, niet alleen vanwege het spectaculaire panoramische uitzicht vanaf de top, maar ook om een glimp van de Amerikaanse militaire geschiedenis mee te krijgen. Het strategische voordeel van de positie van Diamond Head maakte het een logische keuze voor militaire versterkingen van het Amerikaanse leger en deze werden in beide wereldoorlogen op deze plaats dan ook gevestigd. Tegenwoordig kunnen toeristen door de oude uitkijkposten en commandoposten dwalen en door tunnels wandelen die door de rots zijn uitgehouwen.
De klim naar de 232 metet hoge piek zal je hartslag zeker verhogen, maar de hike is niet overdreven zwaar. Onderweg zijn er tal van plekken om te stoppen en te rusten. Voor de fanatiekelingen is het de vulkaan een spectaculaire locatie voor zowel zonsopgang als zonsondergang. Zorg ervoor dat je de openingstijden van de krater controleert voordat je vertrekt. Tourbedrijven bieden vaak ochtendrondleidingen aan, maar vertrekken dan wel pas na zonsopgang.
De hike is 2,6 kilometer van de parkeerplaats naar de top en terug. Hoewel de officiële site twee uur suggereert, zou de hike in minder kunnen worden gedaan. De Diamond Head-krater ligt op ongeveer 40 minuten lopen van Waikiki voor diegenen die hun hike willen verlengen. De openbare bus #23 stopt ook vlakbij de krater.
#23 Cotopaxi-vulkaan in Ecuador
door Sarah Carter door Lets Grow Cook
Ecuador heeft veel vulkanen, maar de op één na hoogste berg (en vulkaan) Cotopaxi is een van de gemakkelijkste om te beklimmen. Velen boeken een tour vanuit Quito als een trip van 2 dagen en 1 nacht. Dat helpt bij de acclimatisatie, wat absoluut noodzakelijk is om deze vulkaan te bezoeken.
Een van de beste manieren om Cotopaxi te bezoeken, is door te slapen in het Secret Garden Hostel, dat aan de voet van Cotopaxi ligt en vaak de hemel op aarde wordt genoemd. Er zijn slaapzalen, hobbit-hutten en unieke privécabana’s hier met open haarden en eigen badkamers.
De top van Cotopaxi ligt op 5897 meter, maar de hike begint meestal op de parkeerplaats, die op 4.500 meter ligt. Hoe ver je ook besluit te gaan hiken, de meeste mensen komen in ieder geval bij de refuge, op 4.800 meter hoogte. Er is hier accommodatie, toiletten en eten en drinken en het is ook binnen warm! Als je naar de top wil hiken, slaap je hier op je eerste nacht.
Je kunt er natuurlijk gewoon voor kiezen om naar de refuge te hiken, of nog een stuk verder naar de sneeuwgrens op 5.000 meter. De lucht is hier dunner en je moet extra water drinken, maar het uitzicht is schitterend en het is een ongelooflijke plek om te bezoeken.
#24 Khorgo-vulkaan in Mongolië
door Wendy Werneth van The Nomadic Vegan
Voordat ik Mongolië bezocht, had ik geen idee dat er vulkanen waren. Ik wist van het zand van de Gobi-woestijn en de grasvlakten die worden gebruikt voor het grazen van dieren, maar ik wist zeker niet dat je in Mongolië een vulkaan kon beklimmen. De plaats om dit te doen is het Khorgo-Terkh National Park, dat ongeveer 630 kilometer ten westen van de hoofdstad Ulaanbaatar in de provincie Arkhangai ligt. Zoals de meeste bezienswaardigheden in Mongolië, is er geen openbaar vervoer om hier te komen, dus je moet een rondleiding regelen met een lokale operator.
Het park is vernoemd naar de Khorgo-berg, de belangrijkste vulkaan in het gebied, hoewel er in totaal ongeveer een dozijn zijn. Ze zijn nu allemaal uitgestorven en wat echt opvalt aan het landschap is hoe het bos is gegroeid rond de donkere zwarte lavasteen en slapende kraters. Je zult zelfs pijnbomen zien groeien uit de donkerrode grond in de Khorgo-krater.
Wandelen naar de kraterrand duurt slechts ongeveer 15 tot 20 minuten en je wordt beloond met een spectaculair uitzicht op het omringende vulkanische landschap. Verderop in de verte zie je Terkhiin Tsagaan Nuur, een prachtig meer dat ook deel uitmaakt van het nationale park. Ik raad aan om te overnachten in een van de ger-kampen aan de oevers van het meer. ‘Ger’ is het Mongoolse woord voor de yurts waarin nomadische herders leven, en tegenwoordig vind je ger-kampen voor toeristen verspreid over Mongolië. Hoewel ze comfortabeler zijn dan de ger van een typische herder, moet je niet veel luxe verwachten. Een verblijf van één nacht hier is voor de meeste mensen voldoende, maar als je de omgeving verder wilt verkennen, is het ook een uitstekende uitvalsbasis voor een langer verblijf.
#25 Tongariro National Park in Nieuw-Zeeland
door Alex van Discover Aotearoa – Nieuw-Zeeland van N tot Z
Het noorden van Nieuw-Zeeland is een paradijs voor liefhebbers van vulkanen. Er zijn meerdere actieve en nog meer slapende en uitgedoofde vulkanen verspreid over het Noordereiland. De drie beroemdste vulkanen liggen pal in het hart van Nieuw-Zeeland, in het Tongariro National Park. Het zijn de Mounts Ruapehu, Ngaurauhoe en Tongariro.
Mt Ngaurauhoe figureerde als Mt Doom in Lord of the Rings, maar dat is niet de enige reden waarom mensen naar dit gebied komen. Tussen de lente en de herfst trekt de Tongariro Alpine Crossing duizenden bezoekers naar het Tongariro National Park. De 20 km lange tocht is de populairste guided daghike in Nieuw-Zeeland en een van de beroemdste ter wereld. Je wandelt tussen de Mt Tongariro en Mt Ngaurauhoe door een surrealistisch landschap dat je af en toe het gevoel geeft op de maan te lopen. Het is prachtig en fascinerend om de geothermische Emerald Lakes en Blue Lake te zien.
Tijdens de winter trekt de naburige vulkaan Ruapehu de meeste aandacht. Het grote bergmassief heeft de grootste skigebieden van heel Nieuw-Zeeland. Ja, je kunt skiën op een vulkaan! De twee commerciële skivelden zijn het Whakapapa-skigebied aan de noordwestelijke kant van de berg en Tūroa aan de zuidwestelijke kant.
Voor ervaren skiërs bieden beide skigebieden veel plezier en diversiteit, maar Whakapapa beter is voor beginnende skiërs en sightseeing. Sky Waka (waka is māori en betekent kano) is de gondel die ook niet-skiërs tot 2020m brengt.
Zelfs als je niet van plan bent om een van de drie vulkanen te beklimmen of te skiën, zijn er genoeg andere vulkanische attracties in het Tongariro National Park. Bezoek bijvoorbeeld de Silica Rapids of maak een van de andere hikes in de omgeving om je vulkanische nieuwsgierigheid te stillen.
#26 Mount Benbow en Marum in Vanuatu
door Josh van The Lost Passport
Vanuatu heeft twee bijzondere vulkaanervaringen voor reizigers: je kan naar de top rijden en op je gemak naar binnen kijken, of je kan omhoog klimmen door de dichte jungle tijdens een meedogenloze hike. De tweede optie is voor de echte avonturiers en duurt twee dagen, gevolgd door een afdaling in de krater, vastgebonden met een touw en een metalen piket.
Vanuatu’s buitenste eiland Ambrym heeft twee vulkanen, Mount Marum en Mount Benbow. Ze zijn beiden indrukwekkend en uniek én het is zeldzaam hoe allebei ook een lavameer hebben. Om de vulkanen te bereiken, maak je een intensieve wandeling van 3-4 uur door de jungle naar een eenvoudig basiskamp. Vanaf het basiskamp zijn er nog twee slopende hikes naar elke vulkaan. Het regenwater op de berg is zuur en niet drinkbaar, dus zorg ervoor dat je tijdens de hele reis voldoende drinkwater bij je heeft.
Terwijl sommigen ervoor kiezen om de een van de twee te bezoeken, is het echt de moeite waard om beide te zien. Om de twee vulkanen te bezoeken, kun je het beste in totaal drie dagen de tijd nemen. Een dag opstijgen naar het basiskamp, een dag om beide vulkanen te bezoeken en een dag om af te dalen. Dat gezegd hebbende, de hele ervaring kan ook in twee dagen worden gedaan als je de benen ervoor hebt.
#27 Volcan Masaya in Nicaragua
door Michele van Adventures Abound
Hoewel Nicaragua bekend staat als het land van meren en vulkanen, is het Masaya Volcano National Park dé meest bijzondere vulkaanervaring in het land. Het park heeft twee vulkanen in een oude supervulkaan met in totaal vijf kraters. Het park is ongelooflijk betaalbaar om te bezoeken met een toegangsprijs van slechts 100 córdobas, dus maar een paar euro.
Zodra je de toegangspoorten bereikt en door het park naar het bezoekerscentrum rijdt, zal je het verschil in flora opmerken in dit buitenaards droge bos aangepast aan de vulkanische omstandigheden. Naast het bezoekerscentrum is de actieve krater waar je rook en gas van beneden kunt zien opstijgen en voorzichtig naar binnen kunt kijken om actieve lava in de krater te zien.
Als er geen recente vulkanische activiteit is, kun je ook langs de rand wandelen tussen deze actieve krater en een slapende krater die nu bedekt is met weelderig plantenleven. Je bereikt dan een uitkijkpunt met uitzicht op het meer, een klein stadje in de verte en de rand van de oude supervulkaan rondom het landschap. ’s Nachts biedt het park ook een nachttour waarbij je de lava-activiteit van de actieve krater kunt zien als de zon ondergaat.
De gemakkelijkste manier om het park te bereiken is door in de dichtstbijzijnde stad Masaya te slapen en een taxi te nemen of naar de ingang van het park te rijden, maar het is ook slechts een half uur rijden van de populaire hoofdstad Managua. Hoe dan ook, als je er eenmaal bent, zal je begrijpen waarom Nicaragua zo’n onderschatte bestemming is.