Museums Londen: 5 gratis musea die je niet mag missen

Een wereldstad als Londen barst van de indrukwekkende musea. En wat vooral leuk is: vrijwel alle museums in Londen zijn gratis! Mummies kijken in het British Museum, je vergapen aan de oude meesters in het Wallace of juwelen en tiara’s bewonderen in het Victoria & Albert Museum? Londen biedt het allemaal. Dit zijn de 5 must-visit gratis museums in Londen die je in ieder geval niet mag missen.

Tip: wat je nog meer gratis kan doen in Londen? Wij schreven er deze blog over!

Musea in Londen | London | Natural History Museum | The Orange Backpack
Musea in Londen | London | The Wallace Collection | The Orange Backpack

5 must-visit gratis museums in Londen

#1 The Wallace Collection

Website | De collectie van The Wallace is indrukwekkend en doet niet onder voor de grote musea. De muren zijn vrijwel volledig bedekt met grote namen en oude meesters. Verwacht geen steriele ruimtes met witte muren, want The Wallace is gevestigd in een prachtig historisch gebouw. Van onze favoriete musea in Londen is dit misschien wel de minst bekende en het kleinst. Toch kan je ook in dit museum rustig een dagdeel doorbrengen en zul je hier nog veel toeristen zien.

#2 Natural History Museum

Website | Alleen al het gebouw van het Natural History Museum is indrukwekkend. Het prachtige pand is volledig in de gotische stijl gebouwd die je misschien vooral kent van kerken. Het lijkt daarom haast een kathedraal! Highlights in het museum zijn de beroemde dino in het pand en de rest van de dinosaurussencollectie. Dit is dus ook echt een van de leukste dingen om te doen in Londen met kinderen.

Tip: kom zo vroeg mogelijk. Dit museum is zo populair – zeker onder gezinnen – dat er vaak een rij staat. Probeer daarom zo vroeg mogelijk te komen om de massa voor te zijn.

#3 Tate Modern

Website | Dit is het grootste moderne museum in Londen. Met veel wisselende tentoonstellingen en grote namen als Monet, Picasso en Dali biedt dit grote museum voor iedereen wat wils. Niet zo’n fan van contemporary art als Sebastiaan? Ga dan alleen naar dit museum voor het uitzicht vanaf de bovenste verdieping over heel de stad!

#4 British Museum

Website | Het bekendste museum van de UK is natuurlijk het British Museum. Populair zijn vooral de Egyptische collectie, beelden van het Griekse Parthenon en de spierwitte centrale hal zelf. Onderdeel van de Egyptische collecties zijn mummies, beelden en de beroemde Rosetta-steen. Aan de hand van deze steen konden historici het oud-Egyptische schrift ontcijferen!

Tip: kom ook hier vroeg of bereid je voor op lange rijen. Ook aan het eind van de middag is het museum een stuk rustiger.

#5 Victoria & Albert Museum

Website | Dit museum vind je in Kensington, direct naast het Natural History Museum. Je bezoekt dit museum voor de enorme collectie aan decoratieve kunst en design. Bereid je voor op historische serviezen, kleding en kunst, maar ook schilderijen en sculpturen. Onze favorieten zijn de juwelencollectie en de Cast Courts.

Leuk weetje over de Cast Courts: er staan geen originelen, maar alleen kopieën! Dat zijn natuurlijk wel weer historische kopieen met een eigen geschiedenis. Zo vertelt het bordje bij de kopie van de David van Michelangelo dat dit een geschenk was van Florence, nadat de Engelse vorst een ander kunstwerk niet had mogen overkopen. Ook de enorme kopie van de Zuil van Trajanus uit Rome heeft een bijzonder verhaal. Lees daarvoor het informatieboek ín de zuil zelf!

Tip: het metrostation South Kensington heeft een directe, overdekte verbinding met het museum.