Spanje

Setenil de las Bodegas: wit rotsdorp in Andalusië

Setenil de las Bodegas wordt geroemd als een van de mooiste dorpen van Andalusië of zelfs heel Spanje. Het dorp is een van de vele ‘pueblos blancos’ van Zuid-Spanje. Maar waar dat soort fotogenieke, witte dorpen normaal gesproken een strategische ligging hebben op een berg- of heuveltop, ligt dit witte stadje haast verstopt in de rotsen. De straten van het dorp slingeren tegen de rotsen op met huizen zelfs in de rotswand gebouwd! Setenil de las Bodegas is daarmee een bijzondere plek om in Andalusië te bezoeken. Dit fotogenieke stadje hoort zeker op je rondreis door Zuid-Spanje thuis. Lees in deze blog alles over dit witte rotsstadje en laat ons je overtuigen om Setenil de las Bodegas te bezoeken.

Leestip: al onze blogs over Andalusië.

Setenil de las Bodegas

Waarom Setenil de las Bodegas de moeite waard is

Als een van de mooiste dorpen van Spanje en uniek stadje met rotswoningen tussen de andere ‘pueblos blancos’ van Andalusië, is Setenil de las Bodegas absoluut een bezoek waard.

Setenil de las Bodegas is een van de iconische ‘pueblos blancos’ van Andalusië. Deze wit gekalkte dorpen vind je overal in de regio waar ook Setenil ligt. Ronda, Zahara de la Sierra en Grazalema zijn bekende en bezienswaardige witte dorpen niet ver van Setenil de las Bodegas. Het is lastig om een keuze te maken tussen al deze fotogenieke dorpen, wanneer je rondreist door het zuiden van Spanje en zo’n iconische pueblo blanco wilt bezoeken. Wij raden je aan om er meerdere te bezoeken en dan in ieder geval Setenil op je wensenlijstje te zetten. Dit dorp is vanwege haar rotswoningen heel anders dan de andere witte dorpen.

Tip: er is een officiële lijst met de mooiste dorpen van Spanje. Deze lijst van ‘Los Pueblos Más Bonitas de España‘ is gevuld met fotogenieke stadjes, pittoreske plaatsjes en fotogenieke kasteeldorpen in heel Spanje, maar Setenil de las Bodegas is wel een van de pronkstukken op deze lijst.

Een groot verschil tussen Setenil en haar witte tegenhangers is de bijzondere ligging in de rotsen. Om strategische redenen liggen de meeste stadjes en dorpen op heuveltoppen en bergen, want vanaf daar heb je een goed zicht op eventuele vijanden die zouden kunnen naderen. Zo’n stadje is ook makkelijker te verdedigen. Setenil de las Bodegas ligt juist in een kloof tussen de bergen, verstopt in de rotsen.

Ook de ligging van Setenil, verscholen in de rotsen, heeft een strategische reden. De temperaturen in het zuiden van Spanje kunnen in de zomer behoorlijk oplopen. De ruimte onder en tegen de rotsen blijft heerlijk koel en werd daarom in eerste instantie gebruikt om levensmiddelen op te slaan. Vandaar ook de toevoeging ‘bodegas’, wat in het Spaans zoiets als (wijn)kelders betekent. Die koelte van de rotsen konden de inwoners van het witte dorp zelf ook wel gebruiken in de zomerhitte, dus al snel werden onder overhangende rotswanden, in grotten en tegen de rotsmuren huizen gebouwd.

Setenil de las Bodegas staat tegenwoordig bekend om die bijzondere rotswoningen en is daarmee een toeristische trekpleister in Andalusië geworden. De straten van dit oude stadje slingeren langs de hellingen met een deel van de huizen tegen en in de rotsen gebouwd. Zelfs als het grauw weer is zoals tijdens ons bezoek in februari, is Setenil een plaatje. Van alle kanten is het witte dorp een fotogeniek gezicht, zeker vanaf een van de vele uitzichtpunten.

Setenil de las Bodegas

Hoe kom je in Setenil de las Bodegas?

Setenil de las Bodegas ligt in de provincie Cadiz in het zuiden van Spanje, dus in het hart van Andalusië. Veel andere bezienswaardigheden zijn in de buurt.

De bereikbaarheid van Setenil de las Bodegas

Ronda is de dichtstbijzijnde bekende plaats. Dit witte dorp – of eigenlijk meer een stad – is een van de meest bezochte plekken in Andalusië. Een bezoek aan Setenil wordt daarom vaak gecombineerd met een bezoek aan Ronda, of het dorp wordt als dagexcursie vanuit Ronda bezocht. Het is nog geen half uur rijden vanaf Ronda naar Setenil de las Bodegas.

Málaga is de grootste stad in de buurt en vaak ook het startpunt van een bezoek aan Andalusië vanwege het internationale vliegveld en de goedkope vliegtickets op Málaga. Vanaf Málaga is het nog geen 1,5 uur rijden naar Setenil de las Bodegas.

Een huurauto is dus de makkelijkste manier om in Setenil te komen. Je regelt makkelijk een huurauto in Málaga op het vliegveld. Als je dit vooraf online doet, kan je direct na het landen je auto ophalen en op pad gaan. Mocht je geen huurauto hebben, dan is het een aanrader om met een georganiseerde excursie naar Setenil te gaan.

Parkeren in Setenil de las Bodegas

Je huurauto parkeren in Setenil kan nog best een opgave zijn. Of nog lastiger: een camperbus zoals waar wij mee rondreizen in Andalusië.

De straten van het dorpje zijn erg smal en het is niet toegestaan om in het dorp zelf te rijden, tenzij je een bewoner bent. Met dat soort smalle straten ben je overigens ook blij dat je daar niet mag rijden. Wij waren soms verbaasd dat lokale auto’s die krappe bochten konden nemen en tussen de huizen pasten.

Parkeren doe je daarom aan de rand van het dorp. Wij parkeerden onze bus in deze parkeervakken naast de weg, maar ook de parkeervakken bij dit viewpoint zijn een goede optie. Een andere goede optie is de Parking Los Caños, ook vaak Parking CP-Plus genoemd, juist aan de andere kant van het dorp.

Cuevas de la Sombra in Setenil de las Bodegas

Overnachten in Setenil de las Bodegas

Als je wilt overnachten in Setenil de las Bodegas, dan zijn er minder keuzes dan in de grotere steden in de regio. Veel bezoekers komen hier alleen overdag op een dagtrip vanuit bijvoorbeeld Ronda of Málaga. Een dag is in principe ook genoeg tijd om het rotsdorpje te verkennen. Maar juist daarom is het leuk om zelf wel in Setenil te overnachten en het dorp te kunnen ervaren in de vroege ochtend of ’s avonds, als de dagjesmensen weer zijn vertrokken.

Booking.com

Omdat het dorp erg klein is, is iedere accommodatie in het dorp op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Een van de populairste hotels is Villa de Setenil met goed geprijsde en moderne kamers. Met een locatie om de hoek van het kasteel en het centrale Plaza de Andalucía zit je hier in het hart van het dorp.

Maar als je Setenil écht wilt ervaren, dan zoek je natuurlijk een slaapplek in een rotswoning. Dan moet je bij Casa Cueva La Tosca, Casa Cueva Un Rincón en la Roca of Casa Cueva Las Calcetas zijn!

Ben je bereid ook wat verder buiten het dorp te slapen? In de buurt van Setenil vind je deze bijzondere yurt op een schitterende natuurlocatie. Deze ecostay heeft een droogtoilet, zonnepanelen en zonnedouche, waarmee de accommodatie vrijwel helemaal off the grid is. Er is een eigen houten terras met uitzicht op de vallei en rotsen om optimaal van het indrukwekkende landschap te genieten.

De bezienswaardigheden van Setenil de las Bodegas op de kaart

Setenil de las Bodegas Map

De leukste dingen om te doen in Setenil de las Bodegas

#1 De iconische Cuevas del Sol en Cuevas de la Sombra

Als je foto’s opzoekt van Setenil de las Bodegas, kom je ongetwijfeld plaatjes tegen van de overhangende rotsen van de Cuevas del Sol en Cuevas de la Sombra. Ze liggen aan weerszijden van de rivier de Rio Trejo die de stad en de rotsen hier in tweeën splitst. De Cueves del Sol liggen aan de zonkant, terwijl de Cuevas de la Sombra in de schaduwkant van de rotsen liggen.

Bij de Cueves del Sol vind je restaurants en terrasjes. De gevels zitten diep onder de overhangende rots en er hangen planten aan de rotsen richting het rivierwater voor een extra fotogeniek plaatje. De terrassen liggen strategisch aan het water van de Rio Trejo waar ze optimaal gebruik maken van de zon. Als je ergens een hapje of drankje wilt doen, is dit de populairste en meest fotogenieke plek daarvoor.

Aan de andere kant van de rivier vind je dus de Cuevas de la Sombra, gehuld in de schaduwen. De rotsen hangen hier zo ver over de huizen en het straatje dat het haast een tunnel lijkt. Waar de zonkant vooral restaurants aantrekt, zitten hier vooral winkels met souvenirs en lokale lekkernijen. Setenil staat bekend om haar typische chorizo, dus voor vleeseters is dat een leuke souvenir om hier te kopen.

Cuevas de la Sombra in Setenil de las Bodegas

#2 De rotswoningen in de Calle Mina en Calle Herreria

De straten met de meeste rotswoningen zijn de Calle Mina en de Calle Herreria. De straat loopt strak langs de rotswand en in de grotten en inkepingen in de rotsen zitten witte rotswoningen. Dit zijn de bijzondere rotshuizen waar Setenil de las Bodegas zo bekend om staat.

Als je door het stadje loopt, horen deze straten dus absoluut op je wandelroute thuis. Extra leuk is dat je hier ook rotswoningen kan bezoeken. Denk dan niet aan een officieel museum of een voorbeeldwoning. Het zijn gewoon locals die wat proberen te verdienen aan het toerisme door hun woning open te stellen voor een kleine vergoeding. Zo kan je de Calle Herreria 15 bezoeken voor € 1.

Twee van de bekende fotospots van Setenil vind je ook in deze straten. Op twee plaatsen vind je tegels met teksten op de muren. De tekst ‘Una flor, una mujer’ (vertaald: Een bloem, een vrouw) in de Calle Mina en ‘Bésame En Este Rincón’ (vertaald: Kus me in deze hoek) aan de Calle Herreria.

#3 De pittoreske oude stad

Dwalen door het historische stadje is een van de beste manier om het te verkennen. De fotogenieke witte huizen zijn een prachtig plaatje. De witte kleur is overigens net als de ligging tegen de rotsen en in de grotten een manier om de hete zon buiten te houden in de zomermaanden.

De grotten in de kloof van de Rio Trejo zijn waarschijnlijk al eeuwenlang bewoond geweest, nog lang voordat er sprake was van een echt dorp en voordat er huizen werden gebouwd. Die lange geschiedenis zie je terug in de verschillende bouwstijlen in Setenil de las Bodegas. Als je dwaalt door de smalle straten, kom je invloeden tegen van de Romeinen tot de Moren tot de Christenen.

Bijzonder fotogeniek zijn natuurlijk vooral de Moorse invloeden, zoals de hoefijzervormige deuren en mozaïektegels. De mooiste deur van Setenil de las Bodegas is zonder twijfel Calle San Benito 13. Je ziet de Moorse, maar ook Christelijke invloeden terug in de hoefijzervorm, witte muren, zware houten deur, ouderwetse lantaarns en mozaïeken met heiligen. Die combinatie van Moorse en Christelijke invloeden is uniek voor deze regio en wordt ook wel de Mudajar-stijl genoemd.

Setenil de las Bodegas

#4 De historische kerken

Ook een bezoekje waard zijn de kerkjes in Setenil. Hoe klein dit stadje ook is, in het katholieke Spanje kan je toch op een flinke dosis kerken rekenen. Veel van de kerken zijn gebouwd op de resten van een moskee uit de Moorse tijd, al zie je daar tegenwoordig niet veel van terug. De mooiste kerken in Setenil de las Bodegas zijn de hoofdkerk Iglesia Nuestra Señora de la Encarnación en het kleine Ermita de San Benito.

De Iglesia Nuestra Señora de la Encarnación staat mooi op de heuveltop vlakbij het kasteel. Deze kerk zie je vanaf veel van de uitzichtpunten hoog boven het stadje uittorenen. Het is geen extravagante bouwstijl. Van buiten ziet de kerk er sober en monumentaal uit. Binnen zie je een rustig wit interieur met statige zuilen en een gewelfd plafond.

De geel-witte Ermita de San Benito ligt fotogeniek onderaan een trap de heuvel op. De gevel heeft een klassieke stijl met een klokkentoren en kruis. De kerk is niet altijd geopend voor bezoekers, maar het interieur is ook niet heel bijzonder om te zien met een sobere stijl en eenvoudig altaar.

#5 De schitterende uitzichtpunten

In een dorpje met zo veel hoogteverschil als in Setenil de las Bodegas kan je natuurlijk ook rekenen op veel prachtige uitzichtpunten. De rivier de Rio Trejo heeft een kloof in de rotsen uitgesleten en de straten van Setenil slingeren tegen die rotswand omhoog. De mooiste uitzichten heb je daarom vanaf de hoger gelegen punten.

Een van de mooiste uitkijkpunten is vanaf de heuvel waarop de oude kasteeltoren is gebouwd. Als je vanaf het Plaza de Andalucía omhoog klimt door de smalle straatjes richting de kasteeltoren en de Iglesia Nuestra Señora de la Encarnación heb je ondertussen een paar prachtige doorkijkjes over het witte stadje in de rotsen.

Een viewpoint iets buiten het dorp, dus op een van de hoger gelegen punten, is aan de Calle Ventosilla Alta. Je vindt hier ook parkeervakken langs de straat, waardoor het makkelijk is om hier bij aankomst of vertrek nog even een stop te maken. Of parkeer hier je (huur)auto en verken vanaf dit uitzichtpunt het dorp. Ook de straten paralel aan de Calle Ventosilla hebben een mooi uitzicht over het dorp. Wij genoten ook van het prachtige zicht vanaf de Calle Cantareria Altae, waar wij onze camperbus vlakbij hadden geparkeerd.

Het meest populaire uitzichtpunt van Setenil is de Mirador del Carmen. Dit viewpoint ligt direct boven de bekende Calle Cuevas del Sol en heeft een prachtig uitzicht over de rotsen, het stadje en de rotswoningen. Je moet er wel een flink steile klim voor maken, maar dan staat je ook een prachtig uitzicht te wachten.

Setenil de las Bodegas

#6 De Torre del Homenaje van het oude kasteel

Net als de Iglesia Nuestra Señora de la Encarnación torent ook de Torre del Homenaje hoog boven Setenil de las Bodegas uit. Het was ooit onderdeel van de citadel van de stad, dus van het oude kasteel dat hier op de heuvel stond.

De toren is het enige restant van het oude kasteel. In de Middeleeuwen stond hier een imposant fort, waarmee de Moren lange tijd de Christelijke veroveraar wisten af te slaan. Er waren maar liefst zeven pogingen nodig om het fort in de vijftiende eeuw te kunnen veroveren. Daar zou ook de naam van Setenil naar verwijst: Septem Nihil, wat Latijn is voor zeven keer niets

Om de bewoners van het kasteel van water te kunnen voorzien, waren onder de Torre del Homenaje enorme waterreservoirs gebouwd. Die waterreservoirs en de toren met een prachtigu uitzicht vanaf de top kan je tegenwoordig voor een klein bedrag bezoeken. Je kan het bezoeken via het gebouw van de Tourist Office.

Setenil de las Bodegas

#7 Plaza de Andalucía

Een bezoek aan het Plaza de Andalucía is onvermijdelijk met een locatie aan het eind van de fotogenieke Calle de Herreria met haar rotswoningen. Als je vanaf de Calle de Herreria naar het kasteel loopt, passeer je sowieso eerst het belangrijkste plein van Setenil de las Bodegas.

Het Plaza de Andalucía is een van de meest sfeervolle plekken in Setenil. Met zonnige terrassen, wit gekalkte gevels, groene bomen, plaveisel van keien en kleurige bloemen is het centrale dorpsplein een fotogeniek geheel. Het is niet bijzonder groot, maar dat is ook niet mogelijk in een dorp dat vrij steil tegen de rotsen is opgebouwd.

Vanaf de terrassen kan je heerlijk ontspannen kijken naar de bezoekers die voorbij wandelen. Bewonder ook zeker de gevel van het gebouw naast Restaurante Dominguez met geglazuurde tegels in groen en wit. Dit is een van de weinige panden in Setenil die er zo anders uit ziet dan de meeste wit gekalkte gebouwen. Het beste uitzicht op Plaza de Andalucía heb je van boven, wanneer je de straat omhoog neemt richting het oude kasteel en de kerk Iglesia Nuestra Señora de la Encarnación.

Plaza de Espana in Setenil de las Bodegas

#8 Het historische gebouw van de tourist office

De lokale VVV van Setenil de las Bodegas is gevestigd in een prachtig pand dat een attractie op zich is. Je vindt het gebouw vlakbij het Plaza de Andalucía en het kasteel van Setenil.

Dit Casa Consistorial dateert uit de zestiende eeuw en was ooit het stadhuis van Setenil de las Bodegas. Het mooiste deel van het historische gebouw is het houten plafond. Het is een gewelf van balken en ribben met een bijzonder patroon. Je ziet in het maaswerk duidelijk de Moorse invloeden in terug. Op de onderste balk is ook een inscriptie die verwijst naar 21 september 1484, de datum waarop de katholieke veroveraar na zeven pogingen eindelijk Setenil op de Moren wist te veroveren.

Je kan er souvenirs en tickets voor de kasteeltoren kopen, want de toren bezoek je via dit gebouw. Natuurlijk zit je hier ook goed voor meer informatie over het stadje. Maar loop er vooral ook gewoon even binnen om het mooie gebouw te bewonderen.

#9 Overnacht in een rotswoning

Als je Setenil de las Bodegas echt voluit wil ervaren, moet je natuurlijk een nachtje blijven slapen in een van die iconische rotswoningen. Het dorp is klein genoeg om in een paar uur te verkennen, dus de meeste reizigers bezoeken het dorp als dagtrip, zoals ook wijzelf deden. Maar als die dagjesmensen vertrokken zijn, keert ook het authentieke dorpsgevoel zonder al die toeristen terug. Het stadje is dan op zijn mooist en dat kan je dus alleen ervaren als je hier een nacht blijft slapen.

Omdat Setenil tegenwoordig zo populair is bij toeristen, zijn er ook meerdere rotswoningen opengesteld. Niet alleen om te bezoeken, zoals we al eerder in deze blog noemden, maar om in te overnachten! Met je bed naast een grillige rotswand, kan je pas echt ervaren hoe deze grotwoningen in de winter heerlijk warm en in de zomer heerlijk koel blijven. Rotswoningen die je vooraf online kan boeken, zijn Casa Cueva La Tosca, Casa Cueva Un Rincón en la Roca of Casa Cueva Las Calcetas.

Hotel Cave House Setenil de las Bodegas

#10 Wandelen in de omgeving van Setenil de las Bodegas

De omgeving van Setenil de las Bodegas kenmerkt zich door wijngaarden, rotsen, kliffen en de Trejo-rivier. Als je genoeg tijd hebt en van wandelen houdt, is het de moeite waard om ook de omgeving te verkennen via een van de wandelroutes.

Het bekendste is de Ruta de los Molinos, de route van de molens. Deze korte hike brengt je naar het stadje Alcalá del Valle door een prachtig landschap van rotsen en kliffen. Onderweg kom je graanmolens tegen en daar verwijst de naam van de route naar. De wandelroute is in totaal 6 kilometer.

De Ruta de los Bandoleros brengt je vanaf Setenil naar de Romeinse ruines van Acinipo, vlakbij Ronda. De route is 11 kilomter lang en is al eeuwenoud. Vroeger werden reizigers op dit pad nog wel eens overvallen door bandieten en daar verwijst de naam nog steeds naar (‘bandoleros’ betekent bandieten).

Ook de Ruta de los Escarpes del Río Trejo is een mooie wandeling vanuit Setenil. De wandeling gaat naar het plaatsje Olvera en volgt 5 kilometer lang de Trejo-rivier en prachtige steile rotswanden.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: