Spanje

Hondarribia, authentiek plaatsje in Baskenland

Als je net de Frans-Spaanse grens overgaat, kom je in Spanje terecht in het charmante plaatsje Hondaribia – of Fuenterrabía in het Spaans. Met haar oude, ommuurde stad vol kleurrijke vakwerkhuizen, fotogenieke doorkijkjes en sfeervolle straten is het een van de mooiste dorpen in Spaans Baskenland. Lees in deze blog meer over deze verborgen parel in Spanje.

Hondarribia

Waar ligt Hondarribia?

Hondarribia is een pittoresk stadje gelegen in het noorden van Spanje, in de regio Baskenland. Het is genesteld aan de westelijke oevers van de rivier de Bidasoa, die de natuurlijke grens vormt tussen Spanje en Frankrijk.

Hondarribia is een perfecte dagtrip vanuit het nabijgelegen San Sebastián, dat op slechts 20 kilometer afstand ligt. In de omgeving vind je ook de prachtige Pyreneeën en steden als Biarritz in Frankrijk en Bilbao in Spaans Baskenland.

Waar staat Hondarribia om bekend?

Hondarribia staat bekend om haar middeleeuwse stad met de kleurrijke vakwerkhuizen. Met hun houten balkons en levendige gevels vormen de huizen in het oude centrum een fotogeniek plaatje. Een wandeling door de middeleeuwse straten, met hun geplaveide paden en historische architectuur, voert bezoekers mee terug in de tijd.

De vakwerkhuizen zijn echter niet het enige wat bezoekers trekt. Hondarribia heeft een prachtige oude stadsmuur, indrukwekkende kerken en een levendige vissershaven waar dagelijks verse vis wordt aangevoerd. Het dorp is ook een bestemming voor fijnproevers, met een bloeiende culinaire scene. Lokale restaurants en tavernes serveren een assortiment van traditionele Baskische gerechten, bereid met verse, regionale ingrediënten.

Waarom is Hondarribia een bezoek waard?

Hondarribia is een parel van authenticiteit en charme aan de Spaanse kust. De bescheiden omvang van deze pittoreske stad biedt bezoekers de unieke kans om in korte tijd de schilderachtige straten en typisch Baskische architectuur te ontdekken. Hondarribia is immens fotogeniek, waar iedere straat en plein je begroet met vakwerkhuizen. De middeleeuwse gevels zijn levendig versierd met bloembakken aan de houten balkons en het occasionele wasgoed dat wappert boven je hoofd.

Een wandeling door de straatjes, geplaveid met hobbelige keien, is de belangrijkste attractie van Hondarribia. Met elke stap onthult Hondarribia weer een fotogeniek aanzicht, soms met de statige kerktoren pronkend op de achtergrond. In een uur of twee ben je weliswaar verzadigd van de visuele rijkdom, maar het beeld van dit schilderachtige plaatsje zal ongetwijfeld blijven hangen.

Overnachten in Hondarribia

Als je wilt overnachten in Hondarribia, raden we je aan om te kiezen voor een accommodatie binnen de ommuurde oude stad of in de levendige wijk La Marina. Dit zijn de leukste hotels in Hondarribia:

#1 Parador de Hondarribia is het meest iconische hotel van de stad. Gevestigd in het voormalig kasteel is dit een bezienswaardigheid op zich. Het hotel heeft een karakteristieke binnenplaats en een terras met een prachtig uitzicht op de omgeving. Het prachtige kasteel bevat nog altijd originele bogen en attributen zoals harnassen, kanonnen en speren.

#2 Hotel Palacio Obispo is gevestigd in een voormalige paleis uit de veertiende en vijftiende eeuw. De oorspronkelijke stijl van het tijdperk is in elke hoek van het hotel bewaard gebleven. Denk aan balkenplafonds en een statige entree. Gasten kunnen het hele jaar door genieten van de woonkamer en het tuinterras.

#3 Hotel Río Bidasoa heeft een prachtige ligging net buiten de oude stad in een mooie tuin, waar ook een fijn buitenzwembad is te vinden. Het hotel heeft moderne kamers en een eigen restaurant.

Wat te doen in Hondarribia: bezienswaardigheden en tips

#1 De oude stad

Met een reputatie als een van de mooiste middeleeuwse steden in Baskenland is het oude centrum van Hondarribia natuurlijk de belangrijkste bezienswaardigheid. Het historisch centrum is volledig ommuurd en een ontzettend fotogeniek plaatje.

Als je voet zet in de oude stad van Hondarribia, waan je je in een schilderachtig openluchtmuseum. Met zijn veelkleurige Baskische vakwerkhuizen, kasseienstraatjes en historische bouwwerken, is de oude stad van Hondarribia een plek waar elke hoek en steeg je uitnodigt om je camera te trekken.

Bij binnenkomst via de Santa María Gate, de middeleeuwse poort die al eeuwenlang de hoofdingang van de stad vormt, word je begroet door de mooiste huizen van het stadje. Deze poort leidt je naar Kale Nagusia. Dit is de hoofdstraat, waar je naast middeleeuwse vakwerkhuizen ook indrukwekkende barokke gebouwen aantreft. Bijzonder is bijvoorbeeld het stadhuis van Hondarribia, gehuisvest in een achttiende-eeuws gebouw in barokstijl.

Verderop in de straat staat de Church of Santa María de la Asunción y del Manzano en vervolgens kom je uit op het centrale plein Plaza de Armas, het hart van Hondarribia. Vanaf het Wapensplein kun je via een sfeervolle straat naar de San Nicolas Gate wandelen. Maar dwaal vooral af van de hoofdstraten en ontdek de kleinere steegjes waar de authentieke vakwerkhuizen en de intieme sfeer het bewonderen waard zijn.

#2 De stadsmuren en stadspoorten

Eén van de meest opmerkelijke kenmerken van deze stad is de goed bewaarde oude stad, omringd door een versterkte muur, de enige in zijn soort in de regio.

Deze muren, dik en hoog, opgebouwd uit kalksteen, dateren uit de middeleeuwen. Door de eeuwen heen, tot het einde van de achttiende eeuw, bewogen ze mee met de groei en bloei van Hondarribia. De stadsmuren werden met de groei van de stad steeds uitgebreid. En waar de rijkdom van Hondarribia groeide, nam ook de noodzaak van een goede verdediging toe.

De twee belangrijkste toegangspoorten waren – en zijn – de Santa María-poort en de San Nicolás-poort. Ze werden allebei ooit beschermd door ophaalbruggen. De San Nicolás-poort ligt nog altijd verheven boven het straatniveau van de aangrenzende straten buiten de oude stad. Daarom biedt de poort een bijzondere toegang via een hoge loopbrug. Een unieke manier om de stad te betreden!

Meer bekend nog is de Santa María-poort, een monumentaal bouwwerk dat de hoofdingang tot de oude stad vormt. Het is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur. Toegang via deze poort brengt je naar de Kale Nagusia, de hoofdstraat, waar je een aantal van de mooiste gebouwen van Hondarribia zal zien.

Hoewel de stadsmuren en poorten niet allemaal de tijd hebben doorstaan, staan structuren zoals de Santa María-toren, het Bastion van de Koningin, het fort van San Nicolás en het bastion van Santiago nog steeds als monumentale getuigen van Hondarribia’s middeleeuwse verleden. Ze zijn misschien niet allemaal in perfecte staat, maar ze zijn nog altijd erg monumentaal en een unieke bezienswaardigheid van Hondarribia.

Hondarribia Santa Maria Gate

#3 De Santa Maria de la Asuncion

Een niet te missen bezienswaardigheid is de kerk van Santa Maria de la Asuncion, een architectonisch meesterwerk dat je vanaf veel plekken in de stad boven de huizen uit ziet torenen. Deze indrukwekkende kerk, gebouwd in de gotische stijl, bevindt zich op de plaats van een vroegere Romaanse kerk en is een must-see voor elke bezoeker van deze charmante kustplaats.

De kerk van Santa Maria de la Asuncion is een smeltkroes van architectonische stijlen. Hoewel gotische elementen de overhand hebben, heeft de kerk ook Renaissance-toevoegingen uit de vijftiende en zestiende eeuw. De klokkentoren is pas in de achttiende eeuw toegevoegd en in de barokke stijl van die tijd uitgevoerd.

In het bijzonder valt de prachtige ingang op, een toevoeging uit de Renaissance die de overgang markeert tussen de dominante gotische bouwstijl van de kerk en de latere invloeden. Francisco de Ibero, een gerenommeerde architect uit die tijd, heeft zijn stempel gedrukt op het ontwerp van de opvallende barokke klokkentoren. Deze toren is als een baken dat boven de stad uitsteekt en vanuit vrijwel elke hoek te bewonderen is.

#4 Plaza de Arma

Als je de hoofdstraat van Hondarribia volgt, kom je uiteindelijk terecht op de iconische Plaza de Armas. Deze historische plek is al eeuwenlang het kloppende hart van de stad en heeft talloze vieringen, recepties en proclamaties meegemaakt.

De geschiedenis van de Plaza de Armas is rijk en gevarieerd. Het plein heeft door de eeuwen heen verschillende evenementen gehost, van stierenrennen tot populaire feesten. Het is altijd het belangrijkste openbare plein van de stad geweest en blijft een plek waar zowel de lokale bevolking als bezoekers komen om te genieten van de levendige sfeer en de prachtige omgeving.

Op de Plaza de Armas bevindt zich ook het imposante Kasteel van Charles IV. Hoewel het kasteel nu functioneert als een Parador, een Spaans luxehotel met historisch tintje, speelt het nog steeds een belangrijke rol in de uitstraling van het plein.

Hondarribia Plaza de Armas

#5 Het Kasteel van Charles IV

Niet te missen is ook de Parador van Hondarribia, ook wel bekend als het “Kasteel van Karel V”. Het indrukwekkende gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als een fort aan het einde van de tiende eeuw door Koning Sancho II van Pamplona. Het staat vandaag de dag bekend als het “Kasteel van Karel V”, dankzij de uitbreiding en restauratiewerken die in de zestiende eeuw werden bevolen door Karel V.

Dit historische kasteel is strategisch gelegen op een heuvel met panoramisch uitzicht op de Bidasoa-rivier, Hendaye en Txingudi-baai. Het speelde door de eeuwen heen een cruciale rol in de verdediging van de regio.

Het kasteel functioneerde niet alleen als militaire vesting maar ook als luxueuze residentie, een ‘paleis-kasteel’, dat ooit de illustere Spaanse koninklijke familie verwelkomde. In 1660 diende het kasteel als tijdelijke woning voor de koninklijke familie tijdens de aanloop naar het historische huwelijk van Infanta María Theresa in Saint-Jean-de-Luz met de toekomstige Franse koning, Lodewijk XIV. Dit verblijf, en het daaropvolgende Verdrag van de Pyreneeën, markeerden het einde van langdurige vijandelijkheden tussen de twee machtige naties.

Helaas lieten de vele veldslagen in de regio hun sporen na op het prachtige Kasteel van Karel V. Na ernstig te zijn beschadigd door Franse troepen, herwon het kasteel uiteindelijk zijn vroegere glorie in 1968 toen het werd gerestaureerd en omgevormd tot een nationale parador.

In Spanje verwijst een parador naar een luxe hotel dat vaak is gevestigd in een historisch gebouw, zoals een kasteel, paleis, klooster, of ander monumentaal pand. Paradors zijn uniek en bieden bezoekers een authentieke ervaring, doordrenkt met de rijke geschiedenis en cultuur van het land. De Parador van Hondarribia is geen uitzondering.

#6 Barrio de la Marina

Barrio de la Marina ligt buiten de oude stad, maar is ook zeker een van de populairste wijken van Hondarribia. Ooit het thuis van vele generaties vissers, heeft deze maritieme buurt zich ontwikkeld tot een levendige wijk die zowel de lokale bevolking als toeristen aantrekt.

Dit meer moderne deel van de stad ligt naast de oude haven, Kai Zahar in het Baskisch, genesteld tussen de iconische ommuurde oude stad en de Bidasoa-rivier. Het staat bekend om de levendige sfeer die wordt versterkt door een overvloed aan bars en restaurants. Vooral de San Pedro en Santiago-straten zijn het epicentrum van een gezellige sfeer. Het is dé plek om te genieten van de beroemde Pintxos en andere lokale delicatessen van Baskenland.

De Paseo de Butrón, een mooie promenade langs het water, biedt een ononderbroken uitzicht op de oceaan en de monding van de Bidasoa-rivier. Met zicht op Txingudi Bay en het Franse Hendaye aan de overkant, is het een perfecte plek voor een rustige wandeling na een bezoek aan Hondarriba.