Spanje

San Sebastian in Spanje: unieke stedentrip met zandstrand en oude stad

Het Spaanse stadje San Sebastian – of Donostia zoals het door locals wordt genoemd – is een van de verborgen parels van Spanje. De prachtige locatie aan de Spaanse westkust en hagelwitte stranden middenin de stad, maar ook de historische monumenten en de geweldige lokale keuken zijn een unieke combinatie die de stad van iedere andere plek in Spanje onderscheid. Het is een perfecte bestemming voor een stedentrip naar Spanje, maar toch hoor je hier zelden over. Tijd om daar verandering in te brengen! Als jij op deze blog bent uitgekomen, ben jij vast aan het overwegen om een bezoek te brengen aan deze Baskische kuststad. Zeker weten doen! En dan geven wij je gelijk alle tips die je nodig hebt om jouw bezoek aan San Sebastian in Spanje een succes te maken, inclusief de fijnste hotspots, leukste slaapplekken en mooiste bezienswaardigheden van San Sebastian.

Brug San Sebastian Spanje

Hoe kom je in San Sebastian?

Het plaatsje ligt in het uiterste noordwesten van Spanje, net onder de Franse grens en direct aan zee. Het is een van de grotere steden van Baskenland, waar je een eigen taal, keuken en cultuur leert kennen. Als je met je eigen auto het noorden van Spanje bezoekt, kom je dus ongetwijfeld langs deze stad. Je combineert een bezoek aan San Sebastian makkelijk met Baskenland of de Spaanse Pyreneeën.

Kom je voor een weekendje weg of een stedentrip? San Sebastian heeft een eigen vliegveld en er zijn vluchten vanaf Nederland, maar goedkoop zijn die niet. Wij raden je daarom aan om naar die andere grote stad in de regio te vliegen: Bilbao, de Baskische hoofdstad. Vanuit hier kan je een huurauto nemen of verder reizen met het openbaar vervoer.m

Baai San Sebastian Spanje

Waar overnacht je in San Sebastian?

Wij reisden zelf met onze zelfgebouwde camperbus naar San Sebastian en overnachtten op een prachtige dag- en nachtparkeerplaats direct aan de kust en in het centrum. Je vindt deze (betaalde) parkeerplaats aan de voet van de Monte Urgull bij de openbare toiletten (hier op de kaart).

Maar als jij niet je eigen slaapplek meeneemt, zoek je natuurlijk naar een fijne accommodatie in het hart van de stad. De oude stad is dan waar je wilt zijn. Die vind je direct achter het haventje en de baai waarin San Sebastian ligt. Een aantal leuke accommodaties in de oude stad van San Sebastiaan zijn:

park San Sebastian Spanje

De 10 mooiste bezienswaardigheden van San Sebastian

#1 De oude stad van San Sebastian: Parte Vieja

Het historisch centrum van San Sebastian is het mooiste deel van de stad. De nauwe straatjes met hoge bebouwing of juist brede lanen met grootse monumenten maken dat je je ogen uitkijkt. Je loopt er door parkjes, onder zuilengalerijen, langs kitscherige beelden, over monumentale bruggen en naast de Urumea-rivier die hier in San Sebastian in zee uitmondt. Je ziet het meest van het oude centrum door er simpelweg zonder plan doorheen te dwalen. Als je toch graag een route uitstippelt, zijn dit mooie opties om in je wandeling op te nemen:

  • De stadspoort aan de haven aan het eind van de straat Portu Kalea
  • De ondergrondse markt Mercado de la Bretxa
  • Stadspark Gipuzkoa Plaza met bruggetjes, water en monumenten
  • Het moderne congrescentrum Kursaal
  • De oever van de Urumea-rivier
  • De kitscherige brug María Cristina Bridge met goud-witte beelden
  • De tuinen van het Paleis van Miramar
San Sebastian Spain

#2 De witte stadsstranden: Playa de Ondaretta, Playa La Concha en Playa Zurriola

Wat San Sebastian zo’n unieke stedentripbestemming in Europa maakt, zijn de idyllische zandstranden middenin de stad. Het plaatsje ligt aan de prachtige baai La Concha en heeft daardoor direct naast het historische centrum drie prachtige zandstranden, Playa de Ondaretta, Playa La Concha en Playa Zurriola. In de zomer is het hier heerlijk bakken in de zon en zelfs tijdens ons zonnige novemberbezoek waren er mensen die de duik durfden te wagen of op het strand lagen.

Kom ook vooral van je strandlaken af om een wandeling te maken over de promenade. Langs de halve maan die de baai van San Sebastian vormt ligt een brede boulevard waar het heerlijk wandelen is. Waarschijnlijk zal je overnachten aan de kant van het haventje, de oude stad en Monte Urgull en loop je langs de promenade naar de andere kant van de halve maan, waar Monte Igueldo is. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over het strand en de baai. En maak ook vooral een stop bij het ‘Balcón del Bicentenario’ vlak onder het Palacio Miramar, waar je het mooiste uitzicht hebt. Dit is op de rotsen die de twee stranddelen in deze baai La Concha van elkaar scheiden.

stranden San Sebastian Spanje

#3 De kabelbaan naar Monte Igueldo

We noemden al de twee heuveltoppen die aan iedere kant van de baai van San Sebastian liggen. Monte Igueldo is de zuidelijke van de twee en op de 180 meter hoge top vind je een soort pretpark. Dat pretpark stelt weinig voor en is zeker geen bezoek waard, maar het uitzicht vanaf de top is dat natuurlijk wel. Als je echt het hoogste punt van de heuveltop wilt bereiken, moet je de oude vuurtoren beklimmen. Deze toren werd gebouwd in 1854, maar bleek zijn werk uiteindelijk niet echt goed te kunnen doen omdat er te vaak mist rond te heuveltop hing. Het is daarom nu vooral een uitzichtpunt en plek waar exposities worden gehouden.

En voor je denkt dat je die klim naar de top iets te veel moeite vindt voor een mooi uitzicht, is het goed om te weten dat je ook makkelijker naar boven kan. Vanaf de promenade langs de baai gaat namelijk een kabelbaan direct naar de top. Volwassenen betalen € 3,75 voor een retourticket.

#4 De Baskische pinxtos en hotspots van San Sebastian

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan San Sebastian is de lokale Baskische keuken. Die staat vooral bekend om pinxtos, een soort tapas op een broodje met meestal een spiesje. Een ‘pincho’ is dan ook een prikker. De pinxtos vindt je specifiek in deze regio en mag je dan ook zeker niet missen op jouw stedentrip. Het zal ook moeilijk zijn om deze lokale snack over het hoofd te zien, want de oude stad zit bomvol pinxtosbarretjes. Op de toonbank zijn meerdere pinxtos uitgestald, al is er vaak ook nog een menukaart met nog meer opties.

Het verschilt per bar hoe je je tapas bestelt en afrekent. Zo is het gebruikelijk om de prikkers te bewaren en op basis daarvan bij vertrek af te rekenen aan de bar. Maar vaak wijs je juist aan de bar aan welke broodjes je wilt hebben en reken je direct af. Misschien ook wel handig, omdat niet alle pinxtos tegenwoordig nog die traditionele prikkers hebben. Als je net als wij vegetarisch eet, zal het ietsje lastiger zijn om lekkere pinxtos te eten. Vrijwel alle broodjes hebben een vleessoort of – het is natuurlijk een kustplaatsje – vis. Helaas hebben wij ook niet een bar kunnen vinden met een groot aanbod vegetarische pinxtos en is het vooral goed zoeken.

Dat betekent niet dat er geen vegetarisch aanbod is in San Sebastian. Goede opties met uitsluitend of voornamelijk vega of vegan gerechten op het menu zijn:

  • Kafe Botanika met instagrammable tuin en terras
  • Mapa Verde net buiten het oude centrum met voornamelijk vegan opties
  • Km.0 voor hippe vegan gerechten, niet ver van de María Cristina-brug

Als espressoliefhebber moest Sebastiaan natuurlijk ook de leukste koffiespots in San Sebastian opzoeken en dronken we veel kopjes speciality koffie – of thee in het geval van Maartje – bij de hipste plekken. Aanraders zijn het super populaire Old Town Coffee vlakbij de kathedraal en het hippe Koh Tao in het hart van de oude stad.

#5 De zonsondergang vanaf de promenade

We raadden je al aan om niet alleen op het strand te relaxen, maar ook de boulevard langs de stranden af te lopen en zo de La Concha-baai van alle kanten te zien. Het beste moment om te doen? Aan het eind van de dag tijdens zonsondergang! Terwijl we van Monte Igueldo naar Monte Urgull liepen, hadden we de mooiste uitzichten en zagen we de zon langzaam achter de heuvel wegzakken, terwijl de lucht geel, oranje en rood kleurde. De wandeling van de ene naar de andere kant duurt ongeveer 40 minuten. Een heerlijke manier om de dag af te sluiten en vervolgens de oude stad weer in te duiken voor nog wat pinxtos en drankjes!

#6 Het Jezusbeeld op Monte Urgull

We noemden al het uitzicht vanaf de Monte Igueldo, maar waar twee heuvels zijn, zijn ook twee van dat soort mooie uitzichtpunten. De Monte Igueldo heeft als makkelijke optie de kabelbaan, maar Monte Urgull is alleen voor wie voor zo’n viewpoint bereid is de klim naar boven af te leggen. Deze heuvel ligt dan wel weer direct naast de oude stad, dus je hoeft er niet eerst 40 minuten lang de promande voor af te lopen.

Bovenop de heuvel staat een groot Jezusbeeld dat je vanaf veel plekken in de stad duidelijk zal zien. De vergelijking met Rio de Janeiro vinden wij wat overdreven, maar een duidelijk icoon voor San Sebastian is het zeker wel. De heuvel is zelf bijna 125 meter hoog en het beeld ook nog eens 30 meter. Het beeld staat op het hoogste punt van de oude kasteelruïne die je ook op de Urgull vindt.

Monte Urgull in San Sebastian, Spanje

#7 De Kathedraal San Sebastián, de Santa Maria del Coro en de Iglesia San Vicente

In een land als Spanje kan je rekenen op eindeloos veel kerkjes in een oud stadscentrum en zo ook in San Sebastian. De drie mooiste vonden wij de kathedraal, de Santa Maria del Coro en de San Vicente. De kathedraal is de grootste kerk in de stad en wordt omringd door een plein. Het is moeilijk deze monumentale blikvanger te missen, als je door de oude stad wandelt.

Minder prominent is de Santa Maria del Coro, vlakbij het haventje van San Sebastian en de Monte Urgull. Deze kerk ligt haast verscholen in een zijstraatje, maar is in een kitscherige barokstijl gebouwd en valt daarom ook op die anonieme locatie erg op. Neem vooral een kijkje binnen, waar die uitbundige bouwstijl doorgaat en je veel pracht en praal zal zien. Opvallend vinden wij dat de rijk gedecoreerde hoofdingang van deze kerk aan de zijkant van het gebouw zit, waardoor je bij binnenkomst meteen in het hart van de kerk staat en niet aan het einde tegenover het altaar, zoals je meestal hebt.

De San Vicente ligt niet ver van de Santa Maria del Coro en is een minder uitbundige kerk in een oudere, gotische stijl. De puntige bogen en glas-in-loodramen die zo kenmerkend zijn voor gotische kerken maken ook de San Vicente het bezoeken waard. Tijdens ons bezoek scheen de ochtendzon precies door zo’n glas-in-loodraam, waardoor je binnen een prachtig gekleurd lichtspel had.

#8 Het park bij Palacio de Miramar

Het voormalige koninklijk paleis Miramar doet helemaal niet Spaans aan en lijkt in een meer Engelse stijl gebouwd te zijn. Het werd in 1893 gebouwd en de ontwerper liet zich inderdaad inspireren door Engelse bouwstijlen. De opdracht kwam van de Spaanse koningin Maria Christina die in deze kustplaats graag haar zomers doorbracht. In de jaren ’70 is het paleis door de koninklijke familie verkocht aan de gemeente en helaas is het niet te bezoeken. De tuinen zijn dat wel en het is een aanrader om daar te lopen. Opvallend is hoe de tuinen doorlopen tot aan het strand en de promenade, waarvoor een tunnel is gebouwd over de weg en trambaan. De tuinen zijn gratis te bezoeken, maar hebben wel openingstijden.

Palacio de Miramar San Sebastian

#9 Isla de Santa Clara

Eigenlijk heeft San Sebastian niet twee heuvels, maar drie. Die derde heuvel ligt middenin de baai en is het eilandje Santa Clara. Je kan er in de zomer met een bootje naartoe, maar als je een beetje fanatiek bent, kan je de overtocht ook zwemmend of met een kajak afleggen. De kortste afstand vanaf het strand naar Isla de Santa Clara is 400 meter. Onderweg zijn ook meerdere drijvende rustpunten te vinden, voor als die 400 meter zwemmen toch wat zwaar is. Op het eiland is een klein strand, een vuurtoren, een restaurant en zelfs openbare douches en toiletten voor jouw strandbezoek. In de winter vaart er geen boot en is een zwemtocht misschien ook niet zo’n goed idee.

Baai San Sebastian Spanje

#10 Een free walking tour

Als je meer over San Sebastian wilt weten en ook gegarandeerd geen hoogtepunt wilt missen, raden we je aan om mee te doen aan een free walking tour. Een free walking tour is onze favoriete manier om een stad te verkennen en ook in San Sebastian kan je die vinden. Je zou haast denken dat we ervoor betaald worden, zo vaak geven wij de tip in onze blogs om een free walking tour te boeken. Het concept is heel simpel. De tour is in principe gratis, maar het wordt wel gewaardeerd als je jouw gids aan het eind een geldbedrag geeft wat jij kan missen en de tour waard vond. De gidsen doen dit meestal als hun fulltime baan en leven van de opbrengsten.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: