Spanje

Ponte Maceira, pittoresk dorp in Galicië

Met maar iets van 60 inwoners is Ponte Maceira piepklein te noemen. Maar met haar karakteristieke brug en historische straatbeeld heeft het wat ons betreft terecht een plek gekregen op de lijst met mooiste dorpen van Spanje. Het minidorpje is bijzonder charmant en fotogeniek, wat het een aanrader maakt om te bezoeken in het Spaanse Galicië. Lees in deze blog meer over Ponte Maceira en waarom het een van de mooiste dorpen van Spanje wordt genoemd.

Ponte Maceira

Praktisch over Ponte Maceira

Waar ligt Ponte Maceira in Spanje?

Ponte Maceira ligt in Noord-Spanje, meer specifiek in de autonome gemeenschap Galicië, binnen de provincie A Coruña. Het ligt dus in het uiterste noordwesten van het land.

Het dorpje bevindt zich in de buurt van de stad Santiago de Compostela, een belangrijk eindpunt van de beroemde pelgrimsroute, de Camino de Santiago. Het plaatsje ligt op de pelgrimsroute Camino Maritme de Fisterra, die Santiago met Fisterra verbindt. De historische brug van Ponte Maceira moet door de pelgrims worden overgestoken.

Parkeren in Ponte Maceira

Je kan Ponte Maceira het makkelijkste bezoeken met een eigen (huur)auto. Wij reisden door Noord-Spanje met onze camper en ook daarmee is het dorp goed te bereiken.

Het dorpje is piepklein en bestaat uit niet meer dan twee straten en die bekende brug. Met een auto, laat staan camper, kan je daar niet makkelijk doorheen. Iets buiten het dorp ligt daarom een parkeerplaats voor bezoekers. Je loopt vanaf daar zo het dorp in.

Overnachten in Ponte Maceira

Ponte Maceira is zo klein dat we je niet aanraden om hier te overnachten. Trek voor een bezoek ook geen dag of heel dagdeel uit, want je kan hier in een half uur alweer klaar zijn. Om je bezoek wat meer op te vullen, is het leuk om er een hapje te eten bij het restaurant met uitzicht op de rivier. Maar het is wat overdreven om hier een overnachting te boeken.

Waar bezoekers dan wel vaak overnachten? In het plaatsje Negreira dat ook aan de pelgrimsroute naar Santiago ligt. Dit is doorgaans de plek waar wandelaars de nacht voor – of na, afhankelijk van de richting waarin je de route loopt – Santiago overnachten.

Ponte Maceira

Wat te doen in Ponte Maceira

#1 De historische brug

Het icoon van het dorp is de Ponte Vella, ofwel: de oude brug. Deze asymmetrische brug overspant de rivier de Tambre. Met een geschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw is het een van de oudste bruggen uit de regio. In de achttiende eeuw werd de brug wel grondig gerestaureerd.

De brug bestaat uit vijf bogen, waarvan de middelste een andere, meer spitse vorm heeft. Opvallend is hoe de brug asymmetrisch is en vanaf de ene kant – met de kapel – een steilere helling heeft dan van de andere. De brug is ongeveer twee meter breed en bestaat volledig uit ruwe stenen. Al eeuwenlang is de brug onderdeel van de route van en naar Santiago de Compostela.

Volgens de legendes zouden de volgelingen van Sint Jacobus deze brug hebben overgestoken om hem te begraven in wat nu Santiago is. Ze werden achtervolgt door de Romeinen en door een goddelijke interventie zou de brug precies zijn ingestort op het moment dat de achtervolgers erop stonden.

Ponte Maceira bridge

#2 De middeleeuwse straten

Ponte Maceira voelt als een soort tijdmachine, waar je je even in de middeleeuwen of op een filmset waant. Het is een heel fotogeniek gezicht. Het verbaast ons dan ook niets dat dit Spaanse dorp op de prestigieuze lijst staat van ‘Los Pueblos más Bonitos de España’ (‘mooiste dorpen van Spanje’).

Deze lijst is een soort kwaliteitskeurmerk met de beste dorpen op het gebied van toerisme en erfgoedbehoud. Het is geen kleine prestatie om op deze lijst te staan. Dorpen moeten aan strikte criteria voldoen, waaronder een bevolking van minder dan 15.000, erkend architecturaal of natuurlijk erfgoed, en een grote inzet voor behoud hiervan.

Nou is Ponte Maceira heel erg klein, maar de handvol straten die het dorp heeft, zijn wel prachtig bewaard gebleven. Het heeft een middeleeuwse sfeer met geplaveide straten en huizen van grove stenen.

Bijzonder mooi en bezienswaardig zijn het landgoed Pazo de Balandrón en Kapel San Blas. Het landgoed ligt direct naast de brug en heeft mooie tuinen. Het is particulier eigendom en helaas niet te bezoeken. De kapel ligt direct aan het uiteinde van de brug. Tijdens ons bezoek was het helaas gesloten. Let ook op de zogenaamde ‘hórreos’, de oude opslagplaatsen op palen waar het eten veilig was voor voedsel. Je ziet ze meer in deze regio en ook in Ponte Marceira.

#3 Pelgrimsroute naar Santiago

Ponte Maceira is een bijzonder punt langs de Camino de Finisterre. Deze eeuwenoude route ligt in het verlengde van de bekende Camino Francés vanuit Frankrijk naar Santiago de Compostela. Pelgrims die geen genoeg kunnen krijgen van het wandelen, kunnen nog twee dagen aan hun route toevoegen. Ze lopen dan naar wat ook wel de ‘rand van de wereld’ wordt genoemd, namelijk naar de Kaap Finisterre.

De eerste dag komen deze wandelaars langs Ponte Maceira. Het dorpje ligt op slechts 15 kilometer van Santiago. In gemiddeld 3,5 uur vormt het dorpje de eerste noemenswaardige bestemming langs de route. In het dorp zie je daarom ook de bekende Sint Jacobs-schelp terug die de route van de Camino markeert.

#4 De rivier en de watermolens

Onder de iconische brug van Ponte Maceira stroomt de rivier de Tambre. In de zomer zijn er dammen om de rivier zijn stroom te laten behouden, want die komt dan haast droog te staan. De rivierbodem kleurt dan groen door begroeien. Heel anders is dat in de natte herfst en winter. In de winter overstroomt de rivier juist vaak.

Aan de voet van de Pazo de Balandrón liggen watermolens, ofwel: de Molinos de agua del río Tambre (locatie op Google Maps). De molens maakten gebruik van de kracht van het stromende water om graan te malen. Ze liggen daarom vlakbij de kleine dam in het water, zodat de waterkracht hier het grootst is. In de molen ligt nog een oude maalsteen. Aan de overkant van de rivier stond van oudsher ook een molen. Hier is nu het restaurant Pontemaceira gevestigd, met een prachtig uitzicht op de rivier.

Tijdens ons bezoek begin november was het bijzonder regenachtig geweest in de dagen ervoor. Het waterpeil was daardoor heel hoog en de rivier stroomde met veel geweld onder de brug door. De watermolens bij de de Pazo de Balandrón stonden zelfs volledig onder water en konden dus ook niet bezocht worden.

Ponte Maceira

#5 Het Noche en Vela-festival

In de regio is het dorp ook bekend om het Noche en Vela-festival. Ieder jaar wordt in juli of augustus dit nachtelijke muziekfestival georganiseerd. Er zijn optredens op en bij de brug. De historische brug wordt bovendien verlicht door honderden kaarsen die op de randen daarvan staan. Alleen al de aanblik daarvan is een goede reden om het dorpje juist dan te bezoeken (hier zie je een foto van Ponte Maceira tijdens Noche en Vela in 2023). Traditiegetrouw wordt het festival afgesloten met vuurwerk.