Spanje

Wat te doen in Avilés in Asturië

Op een vakantie in Asturië kan een bezoek aan Avilés niet ontbreken. Wij hadden nog nooit van deze bestemming gehoord en waren verrast door de omvang van de historische pracht en praal in het kleine stadscentrum. Van een indrukwekkende kathedraal tot markante stadspaleizen, Avilés bleek een prachtig historisch centrum te hebben. Tel daarbij een iconisch museum voor moderne kunst op en je begrijpt vast wel waarom wij Avilés een aanrader vinden. Lees in deze blog meer over het stadje en de belangrijkste bezienswaardigheden.

Aviles

Waar ligt Avilés in Spanje?

Avilés bevindt zich in het noorden van Spanje, specifiek in de autonome regio Asturië. Het ligt aan de Costa Verde en wordt omringd door het Cantabrisch Gebergte aan de zuidkant en de Cantabrische Zee aan het noorden.

De stad ligt op ongeveer 25 kilometer ten westen van Oviedo, de hoofdstad van Asturië, en op zo’n 30 kilometer van Gijón, een andere belangrijke kuststad in de regio. Dankzij haar strategische ligging heeft Avilés zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een belangrijk industrieel en handelscentrum.

Naast de Asturische hoofdstad Oviedo en het leuke Gijón liggen er meer bezienswaardigheden en toeristische bestemmingen in de buurt van Avilés. Het is maar een korte rit naar de pittoreske vissersdorpen Lastres, Tazones en Cudillero die vaak worden genoemd in lijstjes met mooiste dorpen van Spanje. Voor prehistorische kunst moet je naar de Tito Bustillo-rotsschilderingen bij kustplaatsje Ribadesella. Tip: boek je tickets voor de grot ruim tevoren, want er zijn maar een beperkt aantal tickets en die gaan snel.

Overnachten in Avilés? Het stadje heeft helaas maar weinig hotels. De topkeuze is natuurlijk het historische Palacio de Ferrera, wat een bezienswaardigheid op zich is. Een meer budgetvriendelijke optie is het Hotel Alda Palacio Valdés.

Aviles calle San Francisco

Waar Avilés om bekend staat

Als je Avilés in Noord-Spanje zou moeten typeren, dan kom je al snel uit op termen als ‘historie’, ‘architectuur’ en ‘cultuur’. De stad is namelijk vooral bekend vanwege haar historische gebouwen met arcades (bogengalerijen met zuilen), de moderne architectuur van kunstmuseum het Centro Niemeyer en de typisch Asturische ciderdrank. En toegegeven: onder Spanjaarden zelf staat de stad ook zeker bekend om haar zware industrie, maar daar zal je als bezoeker in het centrum niet veel van meekrijgen.

Avilés wordt gekenmerkt door haar kleine middeleeuwse stadscentrum, waar smalle straatjes en historische pleinen de bezoekers meenemen op een reis terug in de tijd. Wij genoten van de prachtige paleizen, sfeervolle kerken en fotogenieke doorkijkjes. Sommige gebouwen en straten stammen zelfs uit de twaalfde eeuw. Typerend voor de architectuur in Avilés zijn de bogengalerijen met zuilen die de begane grond van vrijwel ieder gebouw lijken te sieren. Ze beschermden de werkplaatsen van ambachtslieden op de begane grond tegen weer en wind.

Maar de stad heeft ook een heel moderne kant met het Centro Niemeyer. Dit is niet alleen een plek om hedendaagse kunst te bewonderen, maar de architectuur van het gebouw is ook heel bijzonder. Het is dan ook van de hand van de beroemde architect Oscar Niemeyer.

Ook heeft het stadje veel te bieden voor wie wilt genieten van de authentieke Asturische keuken. De vele traditionele ciderhuizen zullen je niet teleurstellen. De cider, of ‘sidra’, is hier meer dan alleen een drankje – het is een ware cultuurervaring. Alleen al de manier van schenken is uniek te noemen!

Aviles

De beste bezienswaardigheden van Avilés

#1 Centro Niemeyer

Als je de naam ‘Niemeyer’ hoort, denk je misschien eerst aan het iconische ontwerp van de stad Brasilia in Brazilië. Maar wist je dat deze beroemde architect ook zijn stempel heeft gedrukt op het kleine Avilés in Noord-Spanje?

Het Centro Niemeyer is een cultureel centrum dat een eerbetoon is aan de legendarische Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. Het complex, met zijn vloeiende lijnen, opvallende witte vormen en futuristische uitstraling, is een perfect voorbeeld van Niemeyer’s kenmerkende stijl en zijn liefde voor eenvoudige maar krachtige vormen.

Het centrum ligt prominent aan de oevers van de rivier de Avilés, waar het een opvallende verschijning is tegen een achtergrond van de zware industrie. Via fotogenieke bruggen steek je het spoor en de rivier over van het oude centrum naar het museum.

Wij ontdekten tijdens ons bezoek aan de stad dat het Centro Cultural Internacional Oscar Niemeyer het laatste uur van de middag altijd gratis toegankelijk is (link naar openingstijden Centro Niemeyer). De tentoonstellingen zijn niet enorm groot, dus in een uur kan je er al prima doorheen wandelen. Een leuke kans om niet alleen het gebouw van buiten te bewonderen, maar ook de tijdelijke tentoonstellingen te zien.

#2 Iglesia de Santo Tomás de Canterbury

Een van de letterlijke hoogtepunten van Avilés is de Iglesia de Santo Tomás de Canterbury met haar twee hoge torens. Het is een opvallende verschijning en een van de bezienswaardigheden van Avilés waar je sowieso even een stop wilt maken.

Het wordt ook wel de Iglesia nueva de Sabugo genoemd, dus de nieuwe kerk van Sabugo. Daarmee wordt verwezen naar de oude kerk van Sabugo, die niet ver van de nieuwe staat en ook Iglesia de Santo Tomás de Canterbury heet. De oudere kerk lag ooit buiten de stadsmuren van het middeleeuwse Avilés.

Ondanks dat deze ‘nieuwe’ Iglesia de Santo Tomás de Canterbury pas in 1903 werd ingehuldigd, doet de architectuur denken aan de middeleeuwen met zijn gotische uitstraling. Typerend voor het uiterlijk van de kerk zijn de hoge, smalle torens van 47 meter. Opvallend vonden wij ook de subtiele beschilderingen van het plafond, iets wat we niet vaak zien in kerken.

#3 Plaza de los Hermanos Orbón

Wanneer je de pittoreske straatjes van Avilés verkent, raden wij je zeker aan om Plaza Hermanos Orbón op te zoeken. Wij hadden het plein makkelijk gemist, als we niet van het bestaan hadden geweten. Het wordt namelijk volledig omringd door gebouwen met fotogenieke galerijen.

Het plein heeft een mooi en bijzonder ontwerp. Het is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw en heeft een vierkante, symmetrische vorm. Bijzonder is vooral dat het volledig wordt omringd door galerijen. De bogenrijen bestaan uit ijzeren kolommen met mooie roosters. Op de benedenverdieping van de bebouwing zitten winkeltjes en restaurants. In de gebouwen zitten op vier plaatsen poorten verwerkt om het plein toegankelijk te maken.

In het hart van het plein staat een gebouw met marktkramen, waar veel locals komen. De geur van verse vis dringt tot diep in je neus. En weerhield ons er overigens ook van om hier met de locals een koffie te drinken. Hoewel we hier een leuk koffiehoekje zagen, vonden we de vislucht toch wat te doordringend. De lokale bevolking laat zich er niet door weerhouden, want de terrassen zitten vol. Ook staan in de ochtend hier veel mensen in de rij bij de kraampjes. Alles bij elkaar vonden wij het een heel levendige en authentieke sfeer hebben in de ochtend!

Overigens heet het plein Plaza de los Hermanos Orbón, genoemd naar de broers Orbón, die hun sporen verdienden in de wereld van muziek en journalistiek. Maar in de volksmond wordt het vaker Plaza de la Mercado genoemd en dat is ook niet onbegrijpelijk gezien de functie ervan.

#4 Plaza de España

Het Plaza de España is het hart van Avilés. Vanaf het plein loop je dan ook direct de belangrijkste en drukste straten van het centrum in (La Ferrería, La Cámara, Rivero, San Francisco en La Fruta).

Het plein dateert uit de zeventiende eeuw. Deze periode markeert een belangrijk keerpunt voor Avilés. De stad was aan het groeien en begon zich uit te breiden buiten de middeleeuwse stadsmuren. Het resultaat? Dit majestueuze plein dat tot op de dag van vandaag de trots en het centrum van de stad is.

Het plein is volledig voetgangersgebied en dat draagt bij aan de historische sfeer ervan. Het plein wordt volledig omringd door gebouwen met op de begane grond de voor Avilés typerende zuilengalerijen. De drie meest markante gebouwen zijn het stadhuis, het Llano Ponte-paleis, ook wel bekend als Casa de García Pumarino, en het Ferrera-paleis. Het Palacio de Ferrera is sinds 2003 een van de mooiste hotels van Avilés.

#5 Calle Galiana en Plaza del Carbayedo

In het historische hart van Avilés bezochten we de fotogenieke Calle Galiana en Plaza del Carbayedo, twee locaties die in elkaars verlengde liggen. Ze horen samen tot de bekendste plekken van het stadje. De straat en het plein zouden het beste het oude karakter van Avilés hebben weten te behouden.

De Calle Galiana is gebouwd in de zeventiende eeuw, toen het stadje tot buiten zijn middeleeuwse ommuurde grenzen groeide. Typisch zijn weer de lange bogengalerijen. Ze hadden tot doel om bescherming te bieden tegen zon en regen voor de ambachtslieden die hun werkplaats op de begane grond hadden. Gebruikelijk was dat de woonruimte zich op de verdieping erboven bevond. Op die verdiepingen zie je vaak prachtige plafonds en deels houten voorgevels. Soms versierd, anderen weer in vrolijke kleuren geverfd.

De Calle Galiana gaat over in de Plaza del Carbayedo. Ooit stond hier een bos en de naam verwijst naar nog altijd naar – “Carbayedo” is afgeleid van het Asturische woord voor eik. Je vindt er nu een speeltuintje en veel restaurants.

Het was tot halverwege de twintigste eeuw de locatie van de veemarkt. Een voormalige drinkplaats voor dieren is nu omgetoverd tot een fontein. Markant is de traditionele ‘hórreo’ op het plein. Deze zie je veel in Asturië en is typisch voor dit deel van Spanje. Het is een verhoogde graanopslaggebouw om gewassen te beschermen tegen vocht en knaagdieren.

Aviles Calle Galiana

#6 Iglesia San Nicolás de Bari

Tussen het Plaza de España en de bekende Calle Galiana staat de Iglesia San Nicolás de Bari. Deze kerk was oorspronkelijk een Franciscaner klooster uit de dertiende eeuw, gebouwd tegen de middeleeuwse stadsmuren. Het klooster is er nog steeds en is een fotogeniek plaatje. Tijdens ons bezoek konden we de typische zuilengalerij van het klooster vrij oplopen. De kerk is ook meestal geopend voor bezoekers.

De kerk ligt aan het sfeervolle en fotogenieke Plaza Domingo Álvarez Acebal en de Calle San Francisco, waar de huizen met hun prachtige gevels een lust voor het oog zijn. Van barokke decoraties tot ijzeren balkons, maar altijd met op de begane grond die typerende bogengalerij.

Aviles Iglesia San Nicolás de Bari

#7 Parque de Ferrera

Het Parque de Ferrera is tegenwoordig een openbaar stadspark, maar kent een lange geschiedenis als particuliere paleistuin. Het park was de achtertuin van het Palacio de Ferrera, waar de markiezen met dezelfde naam woonden. Nadat de tiende markies van Ferrera in 1974 stierf, verkochten zijn kinderen het uitgestrekte park van het paleis aan de gemeente op voorwaarde dat het een park zou worden.

Met een oppervlakte van maar liefst 81.000 m² is dit park een groene oase van rust. Een tuinkenner zou er Engelse en Franse tuinstijlen in terugkennen, maar wij vonden het vooral een mooie plek met gazonnen, bosrijke plekken, water en fonteinen. Het Engelse deel kenmerkt zich door gras en bosrijke bomen. De Franse tuin herken je aan de pergola’s en fonteinen.

Leuk weetje: wist je dat dit park ook een filmset voor een bekende film is geweest? Het Parque de Ferrera was het decor in de film ‘Vicky Cristina Barcelona’ van de beroemde regisseur Woody Allen en met sterren zoals Javier Bardem, Scarlett Johansson en Penélope Cruz.

Aviles Parque de Ferrera

#8 De 5 mooiste stadspaleizen van Avilés

Als je door het historische centrum van Avilés wandelt, valt het niet te missen: de overvloed aan statige stadspaleizen. De paleizen dateren uit diverse periodes, maar het is vooral de barokke charme van de zeventiende-eeuwse paleizen die ons hart sneller laat kloppen.

Het Palacio de Valdecarzana, ook wel bekend als Casa de las Baragañas, is het oudst bewaard gebleven burgerlijke gebouw in Avilés. Waarschijnlijk dateert het uit de veertiende en vijftiende eeuw. Oorspronkelijk diende het als huis voor een vooraanstaande koopman uit Avilés. Het heeft een kenmerkende, gotische gevel die uitkijkt op de Ferrería-straat.

Heb je je ooit afgevraagd waar de koninklijke familie verbleef tijdens hun bezoeken aan Avilés? Of de filmsterren tijdens het filmen van de film “Vicky Cristina Barcelona”? Dat is in het Palacio de Ferrera, wat nu een bekend luxehotel in Avilés is. Het werd in de zeventiende eeuw gebouwd aan het Plaza de Espana en was ooit een van de belangrijkste gebouwen van de stad. De paleisachtige sfeer wordt nog versterkt door het aangrenzende Parque de Ferrera met Engelse en Franse landschapstuinen. Dit was ooit de achtertuin van de markiezen van Ferrera, maar is nu een openbaar park.

Het Palacio de Camposagrado is onze persoonlijke favoriet. Het heeft twee heel verschillende gevels, maar het meest in het oog springt de zuidzijde. Dit is een meesterwerk van Asturiaanse barok.

Het modernistische Palacio de Balsera dateert uit het begin van de twintigste eeuw. Het toont de rijkdom van de welvarende bourgeoisie van die tijd. Het is een opvallende verschijning aan het begin van de Calle Galiana met haar gele kleur en rijke versieringen. Ooit had het een tuin in Versailles-stijl, inclusief zwembad, maar die is niet bewaard gebleven.

Het Llano Ponte-paleis ligt aan het Plaza de Espana. Het stadspaleis werd gebouwd in opdracht van Rodrigo García Pumarino, die zijn fortuin maakte in Peru. Het barokke paleis werd gebouwd door dezelfde architect als het stadhuis en lijkt daar dan ook wat op, maar dan met meer versieringen.