Spanje

Bezienswaardigheden Santander: 16x leukste dingen om te doen

Tot de bezienswaardigheden van Santander horen kleurrijke street art, een historische kathedraal en moderne architectuur. De stad staat misschien niet bekend als toeristische bestemming, maar heeft genoeg interessants te bieden om het een must-visit in Cantabrië te noemen. Wij stonden zelf op het punt om Santander over te slaan op onze reis door Noord-Spanje, maar zijn blij dat we dat niet gedaan hebben. Lees in deze blog over de leukste dingen om te doen in Santander, de beste bestemmingen in de omgeving en meer praktische tips.

Santander

Praktisch over Santander

Waar ligt Santander in Spanje?

Santander is een kuststad in het noorden van Spanje. Het is de hoofdstad van de regio Cantabrië. De stad wordt aan drie zijden omringd door de Cantabrische Zee, wat een adembenemend uitzicht oplevert, vooral vanaf het schiereiland van Magdalena. Dankzij deze strategische ligging heeft de stad ook een rijke maritieme geschiedenis.

Niet ver van Santander zijn talloze bezienswaardigheden en toeristische bestemmingen te vinden. Natuurparken zoals de Picos de Europa liggen op een steenworp afstand en zijn een must-visit voor natuurliefhebbers. Een van de meest populaire bezienswaardigheden in de regio zijn de grotten van Altamira, beroemd om hun prehistorische grotschilderingen. Ook kan je in de buurt van Santander een aantal pittoreske, fotogenieke dorpen bezoeken. Een aantal daarvan staan zelfs op de lijst van mooiste dorpen van Spanje.

Overnachten in Santander

Santander is een ideale uitvalsbasis om Cantabrië te verkennen vanwege de korte afstand tot veel bezienswaardigheden en de vele hotelopties. Voor een luxehotel is Soho Boutique Palacio de Pombo de meest populaire optie. We raden Sercotel El Balcón de la Bahía Suites aan als boetiekhotel met zwembad en tuin. Een andere fijne boutique optie is Hotel Sol Boutique.

Santander Centro Botin

De 10 beste bezienswaardigheden van Santander

#1 De kathedraal van Santander

De Catedral de Nuestra Señora de la Asunción de Santander is het grote icoon van Santander en daarmee niet te missen op je bezoek aan de stad. Toegegeven: persoonlijk vinden wij de kerk van binnen niet heel opzienbarend, al is de kloostergang wel een mooie plek. Je kan een kijkje binnen wat ons betreft ook overslaan. De kerk is vooral bijzonder en monumentaal van buiten.

De gotische kerk is gebouwd tussen de twaalfde en de veertiende eeuw op de fundamenten van de voormalige Abdij van Santander. In 1754 werd het van een normale kerk omgedoopt tot een kathedraal door Paus Benedictus XIV als zetel van de nieuwe bisschop van Santander. In de eeuwen daarna heeft de kathedraal nogal wat verwoestende gebeurtenissen overleefd. Het dynamietexplosie-incident van de stoomboot Cabo Machichaco in 1893 en de grote brand van Santander in 1941 lieten hun sporen na, maar inmiddels is de kerk weer gerestaureerd.

Een praktische tip voor de bezoekers: er is een entreegeld vereist om de kathedraal te betreden. De crypte is wel gratis toegankelijk.

#2 Centro Botín

Aan de waterkant van Santander vind je een meesterwerk van moderne architectuur: het Centro Botín. Dit museum voor moderne kunst heeft een collectie van hedendaagse kunstwerken en heeft zelf ook een architectuur die het haast een kunstwerk maakt.

Het museum in 1964 is in opdracht van de Botín-familie gerealiseerd, een familie wiens fortuin verbonden is met de beroemde Banco Santander. Het ontwerp is van de Italiaanse architect Renzo Piano. Zijn visie? Een bouwwerk dat zowel land als water omarmt. Het resultaat is een adembenemend gebouw dat bestaat uit twee segmenten, elk ondersteund door een reeks zuilen. Wat vooral opvalt, is het deel van het gebouw dat over de zee hangt.

Hoewel de kunstcollectie van het Centro Botín niet enorm is, bevat het werken van grote namen zoals Matisse. En voor diegenen die even willen ontsnappen aan de drukte, biedt het café van het museum een heel uitzicht over het water. Vanaf het dak heb je bovendien een panoramisch én gratis uitzicht over de baai.

#3 Peninsula de la Magdalena

Gelegen aan de noordkant van Santander, strekt het schiereiland Península de la Magdalena zich uit over een indrukwekkende 24,5 hectare. Het was ooit het cadeau van de stad zelf aan de koninklijke familie. Daardoor diende het tussen 1912 en 1929 als zomerverblijf voor Koning Alfonso XIII. Tegenwoordig is het een openbaar park.

Centraal op dit schiereiland staat het imposante Palacio de la Magdalena. Dit voormalig koninklijk paleis uit 1909 is een perfecte mix van Engelse en Franse architectonische stijlen. Een deel is opengesteld voor bezoekers; een ander deel is een luxehotel. Andere attracties van de Peninsula de la Magdalena zijn de twee stranden, een dierentuin en een klein openluchtmuseum met drie historische schepen.

Santander Peninsula Magdalena

#4 De street art van Santander

Santander heeft een levendige en kleurrijke straatkunstscene die overal in de stad te vinden is. Een van de meest opvallende en bekende figuren binnen deze scene in Santander is Okuda San Miguel, een Spaanse kunstenaar wiens werk zich onderscheidt door kleurrijke geometrische patronen.

Een van de meest centrale locaties waar je Santander’s street art kunt bewonderen, is Calle Río de la Pila. Wandelend door deze straat wordt je blik al snel getrokken naar het werk van Okuda, dat je op de foto links ziet. Maar ook aan het einde van Calle Río de la Pila – bij de lift omhoog – vind je een enorme mural. Het is een indrukwekkend stuk vinden van de Italiaanse kunstenaar Zed1 met de titel “Alejar a la muerte”. Je ziet Magere Hein samen met andere figuren. En vergeet niet het straatschilderij te bekijken dat rechts van de kabelbaan langs de zijkant van de weg leidt.

Alle street art in Santander verkennen? Gebruik deze street art-kaart op Google Maps.

#5 Funicular Ascensor Río de la Pila

Santander, met haar heuvelachtige karakter, kan voor haar inwoners een uitdaging vormen om te voet te verkennen. Maar zoals bij veel uitdagingen, is er ook hier een inventieve oplossing gevonden. Aan het einde van de straat Río de la Pila ligt de Funicular Ascensor Río de la Pila. Deze kabelbaan biedt inwoners de kans om zonder moeite de hoogte te overbruggen. Opmerkelijk genoeg zijn er in het laatste deel van de straat naar de kabelbaan toe zelfs roltrappen aangelegd. Gewoon buiten op straat!

We raden je zeker aan om de kabelbaan naar boven te nemen, al was het maar vanwege het uitzicht. Vanaf de top heb je namelijk een geweldig panoramisch uitzicht over Santander. Je hebt uitzicht over de stad, de Cantabrische zee en verder. Deze ervaring is bovendien volledig kosteloos.

#6 Plaza Porticada

Midden in het hart van Santander ligt de Plaza Porticada, ook wel bekend als Plaza Velarde. Het is gebouwd na de grote brand van 1941 in een neoklassieke stijl. Met zijn symmetrische vierkante ontwerp, voorzien van vijf uitnodigende ingangen en sierlijke bogengalerijen, straalt het plein een zekere grandeur uit.

Waarom het plein ook wel Plaza Velarde wordt genoemd? Dit verwijst naar het standbeeld van Pedro Velarde, de Cantabrische held van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Het standbeeld dateert uit 1880 en is daarmee een van de oudste monumenten van de stad.

Plaza Porticada Santander

#7 Mercado Municipal del Este

De Mercado Municipal del Este is gebouwd tussen 1839 en 1842, maar dat zie je er eigenlijk niet aan af. Het gebouw lijkt op het eerste gezicht misschien niet heel bijzonder. Het is niet heel erg mooi en ziet er wat eenvoudig uit. Maar als je bedenkt dat het bijna 200 jaar oud is, begrijp je wel dat dit bouwwerk zijn tijd toen ver vooruit was. In 1986 werd deze markt uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

Het gebouw is 40 bij 60 meter en heeft daarmee een indrukwekkende oppervlakte van 2.400 m². Tegenwoordig vind je er vooral veel horeca en terrasjes. Daarmee is de Mercado del Este de ideale plek om de lokale specialiteiten van Santander en Cantabrië te proeven.

Mercado Municipal del Este Santander

#8 Jardines de Pereda

Niet te missen in Santander zijn de Jardines de Pereda, gelegen naast het vermaarde Centro Botín, vormen de Jardines de Pereda. Dit stuk land, gewonnen uit de zee in 1805, werd officieel ingehuldigd als park in 1905.

De naam ‘Jardines de Pereda’ verwijst naar de Cantabrische romanschrijver José María de Pereda. In het park staat ook een standbeeld van hem, gemaakt door Lorenzo Coullaut Valera. Rondom het standbeeld zie je ook scènes ontleend aan zijn bekendste werken.

Het park is een groene oase met maar liefst 200 verschillende bomen. Van magnolia’s tot lindebomen en van palmbomen tot appelbomen. Ook vind je er een nostalgische draaimolen. Die viel natuurlijk heel erg in de smaak bij onze peuter.

#9 Los Raqueros Bay Sculptures

Deze beelden van kinderen die in zee lijken te springen, vind je aan de boulevard Paseo de Pereda van Santander. Ze zijn ontworpen door de lokale beeldhouwer José Cobo Calderón.

De figuren zijn ‘raqueros’, kinderen uit Santander die in de negentiende en twintigste eeuw hun brood verdienden door in de wateren van de baai te duiken. Ze duikten naar muntjes die door passerende zeelui en reizigers in het water werden gegooid. Hun activiteiten werden zo iconisch voor Santander dat de Cantabrische schrijver José María Pereda hen vereeuwigde in zijn literaire werken. De sculpturen staan precies waar deze raqueros vroeger werkten.

Tijdens ons bezoek aan Santander werd de haven ook aangedaan door de Galeón Andalucía. Dit schip is een reconstructie van een zeventiende-eeuws Spaans galjoen en voegde een extra historische laag toe aan ons bezoek.

Galeón Andalucía Santander

#10 Edificio de correos

Het postkantoor van Santander is een van de meest opmerkelijke gebouwen in de stad vanwege zijn unieke stijl en architectuur. Gelegen aan de Plaza Alfonso XIII en naast de Jardines de Pereda ligt het centraal in Santander, waar het direct in het oog valt. Het is een goed voorbeeld van de typische architectuur in Cantabrië van het begin van de twintigste eeuw.

Het postgebouw werd in 1918 ontworpen door de gerenommeerde architecten Secundino Zuazo en Eugenio Fernández Quintanilla. Met zijn rechthoekige vorm, indrukwekkende stenen muren en houten dakranden heeft het een bijzondere architectuur. De façade heeft twee markante torens, maar ook de achterzijde valt op. Die zijde heeft een fotogenieke solana, een gesloten en doorlopend balkon aan de achterzijde van het gebouw, een typisch element van de regionalistische bouwstijl van die tijd.

Het gebouw heeft de tand des tijds haast ongeschonden doorstaan. Het overleefde miraculeus de grote brand van Santander in 1941, een catastrofe die een aanzienlijk deel van de stad verwoestte. In 1981 werd een deel van de postdiensten verplaatst naar een nieuw gebouw, waarna dit monument werd gerestaureerd. Nog altijd is een deel van de postdiensten hier te vinden.

Santander

Wat te doen vanuit Santander

#11 Santillana del Mar

Santillana del Mar staat bekend als een van de mooiste dorpen van Spanje. Het dorp staat niet voor niets op de prestigieuze lijst van ‘Los Pueblos más Bonitos de España’ (de mooiste dorpen van Spanje). Deze erkenning is niet ongegrond, want wie een bezoek brengt aan dit historische dorp, wordt onmiddellijk getransporteerd naar een tijd waarin de middeleeuwse charme en architectuur het dagelijks straatbeeld definieerden.

De authenticiteit en de goed bewaarde staat van het dorp zijn ongeëvenaard. Wandelend door de geplaveide straatjes is het gemakkelijk om je voor te stellen hoe het leven honderden jaren geleden was. De straten zijn gevuld door vele herenhuizen uit voornamelijk de veertiende tot achttiende eeuw. Deze huizen hebben verschillende bouwstijlen en vormen samen een schilderachtig geheel dat talloze bezoekers trekt.

Santillana del Mar is bijzonder fotogeniek. Het voelt haast aan als een openluchtmuseum in plaats van een normaal Spaans dorp. Dat is misschien niet in de laatste plaats door de vele bezoekers en toeristische winkels met lokale specialiteiten, want Santillana wordt druk bezocht. Helaas doet dat voor sommigen ook wel flink af aan het romantische en authentieke karakter van het dorp.

Santillana del Mar

#12 Grotten van Altamira

De ontdekking van de Grotten van Altamira markeert een belangrijke bladzijde in de geschiedenis van de prehistorische kunst. De prachtige rotstekeningen van 15.000 jaar oud die binnen de 270 meter lange en tot zes meter hoge grotwanden zijn gevonden, behoren tot het UNESCO Werelderfgoed.

De grotten zijn toevallig ontdekt in 1879 door de dochter van markies Don Marcelino Sanz de Sautuola, een landeigenaar en amateurarcheoloog. Honderdvijftig afbeeldingen van bizons, herten, paarden en everzwijnen, allemaal vervaardigd in tinten zwart, oker en rood, sieren de grotwanden. Menselijke figuren ontbreken, wat het mysterie van deze kunstwerken alleen maar vergroot.

De toegang tot de echte grotten van Altamira is beperkt in verband met de kwetsbaarheid van de tekeningen. In de jaren ’60 en ’70 begonnen de tekeningen kleur te verliezen en te verdrogen. Het klimaat in de grot werd verstoord door de ademhaling van bezoekers. De Spaanse regering beperkte daarom drastisch de toegang om de kunstwerken te beschermen. Dat leidde tot zo’n lange wachtlijst voor bezoekers dat vlakbij een nauwkeurige replica is gebouwd. Tegenwoordig kunnen bezoekers dit museum bezoeken en op deze manier toch een blik werpen op de tekeningen.

Altamira

#13 Los Picos de Europa

Nationaal Park Los Picos de Europa – letterlijk vertaald: “De Pieken van Europa” – is een van de meest schilderachtige bestemmingen in Europa. Deze Spaanse bergketen bestaat uit besneeuwde bergtoppen, door rivieren uitgesleten kloven, groene weiden, pittoreske bergdorpen en prachtige gletsjermeren. Het is een adembenemde bestemming die zeker op je bucketlist thuis hoort.

Los Picos de Europa staat bekend als een paradijs voor natuurliefhebbers, hikers, sportievelingen, outdoorfans en landschapsfotograven. Ook als je niet sportief bent aangelegd, kan je deze Spaanse bergketen optimaal ervaren. Een letterlijk hoogtepunt van het nationaal park is de kabelbaan bij Fuente Dé. Zonder heftige hike of zware fysieke inspanning kan je daar de hoogste bergtoppen bereiken en Los Picos op zijn best ervaren.

De avontuurlijke reiziger wordt natuurlijk aangetrokken door de vele wandelingen in Los Picos de Europa die je door de meest fotogenieke landschappen van Spanje leiden. Van glooiende heuvels en weelderige groene valleien tot rotsachtige bergtoppen en diepblauwe gletsjermeren, al hikend bereik je de mooiste plekken van het nationaal park.

Hike Fuente De Los Picos de Europa

#14 Cabarceno Natural Park

Niet ver van Santander ligt het Parque de Naturaleza Cabárceno. Dit is zowel een dierentuin als natuurreservaat, waar bijna 120 diersoorten gedeeltelijk vrij leven. De omgeving en de verblijven zijn groots opgezet en het doel is om die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke habitat te laten komen. Bezoekers kunnen zich met hun auto of met de kabelbaan tussen de verschillende zones verplaatsen en daar langs de verblijven wandelen.

Cabarceno Natural Park

#15 Liérganes

Geroemd als een van de mooiste dorpen van Spanje is Liérganes in het noorden van Spanje absoluut een bezoek waard. Het is een bestemming die bezoekers trekt met zijn rijke architectuur van historische herenhuizen, iconische brug, markante legende, schilderachtige straatbeeld en de natuurlijke schoonheid van de bergachtige omgeving.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Liérganes is de oude dorpskern. Gelegen in een vallei tussen de bergen vind je het dorp in een bijzonder schilderachtige setting. De dorpskern bestaat uit historische, achttiende- en zeventiende-eeuwse herenhuizen met classisistische architectuur. Ze zijn gebouwd in de bloeitijd van Liérganes, toen de ijzergieterij (werkzaam tussen 1617 en 1830) het dorp welvaart bracht.

De Puente Mayor is het icoon van Liérganes en pronkt op vrijwel alle bekende foto’s van het dorp. Het ligt direct naast de oude dorpskern en overspant de Miera-rivier. De brug dateert uit de middeleeuwen, al wordt het ook wel de Puente Romano genoemd, wat verwijst naar de Romeinen. De brug bestaat uit een enkele stenen boog die het water overspant en heeft een romantisch uiterlijk met ruwe stenen en mossige begroeiing met zelfs wat bloemetjes.

Lierganes

#16 Comillas

Bij een bezoek aan Santander is een uitstapje naar Comillas een absolute aanrader. Dit unieke stadje staat bekend om haar statige villa’s in herenhuizen in modernistische stijl, waarvan er één – El Capricho – is ontworpen door niemand minder dan de wereldberoemde architect Antoni Gaudí. Interessant genoeg werd dit opvallende gebouw destijds als “lelijk” bestempeld, maar tegenwoordig is het een iconisch voorbeeld van Gaudí’s inventieve stijl.

De geschiedenis van Comillas is gevormd door Antonio López y López, de Markies van Comillas. Deze opmerkelijke figuur, ooit een arm kind uit het dorp, keerde terug uit Cuba als de rijkste man van Spanje. Hij raakte bevriend met de koning en die brahcht vervolgens al zijn zomers door in Comillas, waarmee hij ook de hele Spaanse adel naar het dorp trok. Dat resulteerde in allerlei villa’s, herenhuizen en zomeroptrekjes. Al is het Paleis van Comillas van de markies zelf toch wel het mooiste gebouw van Comillas.

Of gaat die eer misschien toch naar El Capricho? Dit opmerkelijke huis steelt zeker de show en is het ontwerp van de beroemde Gaudí. Samen met nog andere opmerkelijke bezienswaardigheden zoals de Capilla Pantéon de Sobrellano en het bijzondere kerkhof, maken Comillas tot een fascinerende bestemming.