Spanje

Wat te doen in Frigiliana: 8 mooiste bezienswaardigheden

Geroemd als een van de mooiste dorpen van Spanje ligt het wit gekalkte dorpje Frigiliana genesteld in de bergen in Andalusië. Hoewel het dorp vlakbij de bruisende stranden van de Costa del Sol ligt, is het daar ook ver genoeg van verwijderd om een heel eigen sfeer te hebben. Nauwe straatjes kronkelen tegen de berghelling op. Bloempotten met planten en blauwe deuren en kozijnen vrolijken de verder stralend wit gekalkte gevels op. Het is een idyllisch gezicht wat Frigiliana vaak de titel van mooiste dorp van Spanje heeft opgeleverd. Dat trekt natuurlijk ook de nodige bezoekers, zeker met een locatie zo dichtbij de populaire Costa del Sol. Lees in deze blog over de mooiste bezienswaardigheden van Frigiliana, inclusief praktische tips en kaart.

Frigiliana Andalusia

Waarom Frigiliana de moeite waard is

Er zijn veel pittoreske witte dorpen in Andalusië te bezoeken, dus waarom is Frigiliana dan de moeite waard? Genesteld in de bergen en met nauwe straatjes tegen de berghellingen opslingerend, is Frigiliana bijzonder pittoresk. Het straatbeeld bestaat volledig uit wit gekalkte huizen met blauwe deuren en kozijnen. Frigiliana wordt niet voor niets vaak het mooiste dorp van Spanje genoemd.

De bergomgeving is ook prachtig. Het dorp ligt namelijk in het Sierras of Tejeda, Almijara and Alhama Natural Park. Vanaf het dorp heb je een schitterend uitzicht over het omliggende gebied. De omgeving leent zich ook goed voor wandelingen, zoals naar het nog kleinere en moeilijk bereikbare dorp Acebuchal of naar de heuveltop boven Frigiliana voor het beste uitzicht over de stad.

Bijzonder zijn ook de Moorse wortels van Frigiliana. Zoals de Moren vrijwel heel Zuid-Spanje beheersten en verrijkten met hun prachtige architectuur, is ook Frigiliana een Moorse stad geweest. Het deel dat nu Barribarto wordt genoemd is de oude Moorse stad. Het historisch centrum is de reden dat Frigiliana tot nationaal erfgoed van Spanje is verklaard. Dit is het meest pittoreske en fotogenieke deel van het witte stadje en levert het idyllische straatbeeld op waarvoor je Frigiliana bezoekt.

Naast de Arabische invloeden van de Moren kenmerkt de geschiedenis van Frigiliana zich ook door Christelijke en Joods-Sefardiche invloeden. Frigiliana is trots op deze drie culturen en overal in het dorp zal je ook verwijzingen vinden naar Frigiliana als dorp van de drie culturen. In augustus vindt in het dorp ook het Drie Culturenfestival uit, waarbij vier dagen lang eindeloze feesten en markten worden gehouden. Er zijn concerten, een Ruta de la Tapa voor tapasliefhebbers, lichtprojecties op de kerk en talloze activiteiten. Het dorp wordt tijdens deze dagen overspoeld met bezoekers, dus het is geen aanrader om Frigiliana te bezoeken als je juist de idyllische sfeer wilt opzoeken.

Frigiliana Andalusia

Hoe kom je in Frigiliana in Andalusië

Frigiliana ligt in het zuiden van Spanje in het populaire Andalusië. We noemden ook al de ligging aan de Costa del Sol, want het dorp ligt niet ver van de beroemde stranden van Zuid-Spanje.

Hoewel het dorp ligt in het Sierras of Tejeda, Almijara and Alhama Natural Park, is de kust maar 7 kilometer zuidelijker. De bekendste kustplaats in de buurt ligt precies daar: het populaire Nerja. Hoewel Nerja meer bezocht wordt dan Frigiliana, verkiezen wij zonder twijfel het bergdorpje boven het kustplaatsje. Nerja is best toeristisch en mist de charme waar Frigiliana juist zo om bekend staat. Maar omdat de twee zo dichtbij elkaar liggen, is het absoluut een aanrader om ze allebei te bezoeken als je toch in de omgeving bent.

Het dichtstbijzijnde internationale vliegveld is dat van Málaga. In onze ervaring is het makkelijk om goedkope en rechtstreekste vliegtickets naar Málaga te scoren. Málaga is zelf ook zeker een stedentrip waard en we zijn groot fan van alle prachtige bezienswaardigheden van Málaga. Toch is het ook een aanrader om de omgeving te bezoeken op een aantal dagtrips vanuit Málaga, want er is veel moois te zien in dit deel van Andalusië. Frigiliana ligt maar 45 minuten rijden van Málaga, dus met een huurauto ben je daar zo en kan je makkelijk Nerja en Frigiliana op een dagtrip combineren.

Leestip: 10 mooiste bezienswaardigheden van Málaga en 10 leukste dagtrips vanuit Málaga.

Omdat Frigiliana erg klein is en de straten nauw, kan je het dorp zelf niet binnenrijden met je (huur)auto. Het is de bedoeling dat je die aan de hoofdweg van het dorp, de Avenida Carlos Cano, of in deze parkeergarge parkeert. Erg veel parkeerplaatsen zijn daar niet, dus het kan wel een uitdaging zijn om een parkeerplek te vinden. We raden je daarom aan om zo vroeg mogelijk naar Frigiliana te komen en de drukte voor te zijn.

Frigiliana Andalusia

Overnachten in Frigiliana

Frigiliana bestaat uit grofweg twee delen, het oude Moorse Barribarto en het lager gelegen en nieuwe deel. Ze worden van elkaar gesplitst door een groot plein, waar je onder meer de lokale markt en de rietsuikerfabriek vindt. Barribarto is het meest idyllische gedeelte en ligt tegen de bergen aan. Maar omdat Frigiliana zo klein is en alles op loopafstand te bereiken, maakt het niet bijzonder veel uit waar je precies overnacht.

Verwacht in een klein dorp als dit ook niet een groot aanbod aan hotels en B&B’s. Twee erg leuke opties met een centrale locatie zijn Hotel Villa Frigiliana en El Torreon 109. Hotel Villa Frigiliana ligt in het nieuwe deel van de stad, vlakbij het archeologisch museum. Het hotel heeft een eigen zwembad en terras. De ruime, sfeervolle kamers hebben een prachtig uitzicht en een aantal hebben ook een eigen balkon.

El Torreon 109 is onze persoonlijke favoriet. Je vindt deze accommodatie in het oude Moorse deel van het dorpje. De B&B heeft een zwembad met uitzicht over de bergen, een heerlijk ontbijt en prachtige kamers die met stijl zijn ingericht.

Het witte dorp is ook prima op een dagtrip vanuit een nabijgelegen bestemming te bezoeken zoals Nerja of Málaga. Het stadje is niet heel groot, waardoor een dag genoeg moet zijn om Frigiliana te verkennen. Dus je hoeft niet per se een overnachting in Frigiliana te boeken. Vanuit Nerja of Málaga kan je het dorp goed bezoeken op een dagtrip. Maar omdat het dorp meestal door dagjesmensen wordt bezocht, is het juist in de vroege ochtend en in de avond minder druk en proef je dan meer de authentieke sfeer. Als je wel in Frigiliana overnacht, zoals ook wij deden, kan je ook op die momenten van het dorpje genieten.

Frigiliana Andalusia

De bezienswaardigheden van Frigiliana op de kaart

Wat te doen in Frigiliana: de 10 leukste bezienswaardigheden

#1 De oude stad: het Moorse Barribarto

Het oude en historische deel van het dorp is El Barribarto, de Moorse wijk. Het is het hoger gelegen deel tegen de bergwand aan en typeert zich door charmante, nauwe en steile straatjes. Je vindt hier het mooie straatbeeld van witte huizen, blauwe deuren en fleurige bloempotten. El Barribarto is de belangrijkste reden van je bezoek en dwalen door de straatjes is dan ook het leukste om te doen in Frigiliana.

Het straatbeeld zelf is de belangrijkste bezienswaardigheden van het historische deel en er zijn geen specifieke plekken die je echt gezien moet hebben. Je zal ongetwijfeld vanzelf uitkomen bij de Fuente Vieja, de oude fontein uit de zeventiende eeuw. Het was een drinkplek voor het vee en is daardoor behoorlijk verweerd. Verspreid door het dorp zijn meer oude fonteinen te vinden, vaak met een bron ergens in de bergen. Een moderne fontein vind je op het Plaza de las Culturas, waar je in de fontein ook die drie culturen van Frigiliana gesymboliseerd ziet.

Ook is het renaissancepaleis van Frigiliana, het Palacio de los Condes de Frigiliana, moeilijk te missen. Het is (letterlijk vertaald) het paleis van de graven van Frigiliana en werd in de zestiende eeuw gebouwd voor de adellijke familie die het dorp in handen had. Op de gevel zie je nog steeds sporen van de oude tekeningen op het paleis. Het is een enorm bouwwerk op een prominente locatie in het dorp. Tegenwoordig wordt het ook wel El Ingenio (Het Verstand) genoemd en is het in gebruik als een rietsuikerfabriek. In veel souvenirwinkels en delicatessenzaken in het dorp zal je dan ook lekkernijen met lokale rietsuiker vinden. Een keer per jaar kan je het oude paleis en de rietsuikerfabriek bezoeken, namelijk tijdens de feestelijke Día de la Miel de Caña (Dag van de Rietsuiker).

Aan de voet van de heuvel, ingeklemd tussen het Moorse deel en de hoofdweg, ligt ook de botanische tuin Santa Fiora. We zien dat de tuin vaak wordt genoemd als een van de hoogtepunten en topbezienswaardigheden van Frigiliana, maar zelf waren we niet echt onder de indruk. Het is een soort stadspark met brede wandelpaden die vanaf de Avenica Carlos Cano naar boven slingeren. Er zouden veel bijzondere plantensoorten langs het pad te zien zijn, maar wij vonden het vrij beperkt. Het is overigens wel een fijne groene plek in een dorp dat verder niet veel groen en parken kent.

Frigiliana Andalusia
Frigiliana Andalusia

#2 De kerk van Frigiliana

De belangrijkste kerk van het dorp is de San Antonio de Padua, gelegen aan het Plaza de la Iglesia in het oude Moorse deel van het stadje. Het is van buiten een vrij eenvoudige kerk met een eenvoudige gevel met op de punt een metalen kruis. De klokkentoren torent hoog boven de rest van de bebouwing uit.

De kerk uit de zeventiende eeuw is gratis te bezoeken. Hoewel het kerkje niet bijzonder veel voorstelt, is het zeker een aanrader om dit te doen tijdens je wandeling door het oude gedeelte van Frigiliana. Bijzonder mooi vonden wij het houtsnijwerk in de monumentale toegangsdeuren. Het interieur is niet heel indrukwekkend met wit gepleisterde muren en een gouden altaar.

#3 De uitzichtpunten

Als een stadje op een heuvel of berg is gebouwd, kan je natuurlijk ook rekenen op veel mooie uitzichtpunten. In het hoger gelegen deel van Frigiliana vind je talloze uitzichtpunten. Je kijkt er prachtig uit over de omliggende omgeving, maar ook over het dorp zelf. Het mooiste uitzichtpunt vind je net buiten het dorp en biedt zicht op Frigiliana zelf. Het wordt op Google Maps aangegeven als ‘Mirador Frigiliana‘ (link).

Andere uitzichtpunten in het dorp zelf vind je op het dak van het gemeentehuis en in het Moorse deel. Daar heb je bijvoorbeeld Mirador de Santo Cristo. Het allermooiste uitzicht heb je vanaf de bergtop boven het stadje, waar ooit het oude Kasteel van Frigiliana stond. Van het kasteel is niet veel meer over dan een ruïne, maar het uitzicht is het zeker waard om de top te beklimmen.

Mirador Frigiliana Andalusia

#4 Casa del Apero

Het Casa del Apero is een van de mooiste gebouwen van het dorp, gelegen buiten het historische deel van het dorp. Het pand dateert uit de zeventiende eeuw. Toen werd het gebruikt als stallen, schuur en opslag voor landbouwwerktuigen. In de jaren ’90 werd het Casa del Apero grondig gerestaureerd en kreeg het een nieuwe functie. Het heeft nu meerdere bestemmingen en wordt daarom ook wel het Casa de Cultura genoemd. Naast het gemeentehuis vind je hier ook de bibliotheek, de plaatselijke VVV, een tentoonstellingsruimte en het archeologisch museum.

Wij vinden het gebouw vooral een aanrader vanwege de mooie architectuur met een binnenplaats met kleine keien, een authentiek houten balken plafond, en de bogen en pilaren van aangestampte aarde. Je kan het gebouw vrij bezoeken en daarbij ook via de trap omhoog naar een mooi uitkijkpunt over het dorp.

Frigiliana

#5 Het Teatro Mecánico

Een van de meest merkwaardige bezienswaardigheden van Frigiliana is het Teatro Mecánico. Het is een mechanisch poppentheater waar achter een raam poppen vertellen over de geschiedenis van het dorp, als je er geld ingooit. Het is extreem toeristisch en ook bijzonder saai, maar het is zo fout dat het weer vermakelijk is.

Het dorp heeft meerdere theaters, maar ze zijn best lastig te vinden. De makkelijkste vind je in het hart van de stad op het centrale plein bij de suikerfabriek. Deze heeft twee ramen en dus twee shows. Maar in de straten van Frigiliana zitten er nog meer verstopt, zoals het Harem Fantastico en in de Calle Alta het theater waar je door een gat naar binnen kan gluren om een voorstelling te zien.

#6 De tegeltableaus van Frigiliana

Verspreid door het oude gedeelte van Frigiliana hangen twaalf tegelpanelen van keramiek. Ze vertellen over de geschiedenis van Frigiliana – helaas wel alleen in het Spaans – en laten je kennis maken met de drie culturen waar de stad zo trots op is.

Uit de tegeltableaus kan je opmaken dat de stad een lange geschiedenis kent. Zelfs de Romeinen hebben dit gebied ooit bezet. De Moren bouwden hier het huidige historisch centrum en brachten lange tijd welvaart. In de zestiende eeuw veroverden de Christenen het gebied, maar niet zonder slag of stoot. Niet alle tegelpanelen zijn even gezellig om te zien. Een ervan toont bijvoorbeeld hoe enkele Moren zich vanaf de bergtop El Fuerte wierpen, zodat ze niet door de Christenen zouden worden gevangen of gedood.

Frigiliana Spanje

#7 Hiken bij Frigiliana

Vanaf Frigiliana lopen ook verschillende wandelroutes naar mooie plekken in de omgeving. Er zijn hikes voor verschillende niveaus. De kortere wandelingen zijn 2,5 uur, maar er zijn ook routes uitgezet van bijna 7 uur.

In het hart van Frigiliana – vlakbij de mechanische poppenshow en de fontein van het Plaza de las Culturas – staat een bord met verschillende wandelroutes in de omgeving. Ook kan je bij de VVV meer informatie over routes vragen. Dit is de wandelkaart op het informatiebord:

Hiking Map Frigiliana

Als je niet ver wilt, maar wel van een uitdaging houdt, kan je de heuveltop El Fuerto beklimmen. De top is 963 meter hoog en ligt in de buurt van Frigiliana. Vanaf El Fuerto heb je een prachtig uitzicht over het stadje, Nerja en de kust.

Een andere wandeling die we kunnen aanraden, is de hike naar het witte dorpje Acebuchal. Dit pittoreske dorpje ligt nog verder verstopt in de bergen en is ook nog een heel stuk kleiner dan Frigiliana. Het dorp stelt weinig voor, maar de wandeling is prachtig en relatief vlak.

Acebuchal Andalusia

#8 Sierras de Almijara, Tejeda en Alhama

Frigiliana ligt middenin een prachtig natuurreservaat, de Sierras de Almijara, Tejeda en Alhama. Het is minder bekend en populair dan andere natuurgebieden in Andalusië zoals het Sierra de Nevada of Cabo de Gata. Maar vanuit Frigiliana is het toch wel een must om het park verder te verkennen.

Het park kenmerkt zich door dennenbossen, wijngaarden, olijfgaarden, bergtoppen, ravijnen, watervallen, grotten, steenbokken en ‘pueblos blancos‘ zoals Frigiliana. Veel van deze witte dorpen waren vroeger toevluchtsoorden voor struikrovers en tijdens de Spaanse Burgeroorlog voor politieke tegenstanders. Ze liggen namelijk zo afgelegen dat de politie en het leger hier niet of nauwelijks kwamen.

Hiken is natuurlijk de meest voor de hand liggende optie om de natuurpracht het beste in je op te nemen. We gaven je al een wandelkaart met een aantal mooie wandelroutes vanuit Frigiliana. Maar als je een (huur)auto hebt, kan je eenvoudig dieper het park inrijden voor nog veel mooiere delen ervan. De meest uitdagende hike in het park is de GR 242 van 80 kilometer die meerdere dagen duurt. Daarnaast vind je in de buurt van Nerja ook mooie grotten die je kan bezoeken en veel bezoekers trekken.

Frigiliana Spanje

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: