Nederland

Bijzonder overnachten in de Betuwe

Als je een bijzondere overnachting in de Betuwe zoekt, raden wij je aan om naar het piepkleine dorpje Zennewijnen te gaan! Op het kleinschalige kampeerterrein van Villa Vagebond vind je op tussen de fruitbomen, kippen, geiten, ezel, varkens en picknicktafels vier wel heel bijzondere accommodaties. Altijd al eens willen slapen in een wijnton? Of juist een tipi? Villa Vagebond heeft het! We kregen een uitnodiging voor een minivakantie en genoten deze zomer volop van deze originele slaapplek in de Betuwe.

Bijzonder overnachten Betuwe bij Villa Vagebond

Glamping tussen de fruitbomen

Vlakbij de rivier de Waal en tussen de boerderijen ligt Villa Vagebond op een centrale plek in de Betuwe. Het is een klein lapje groen achter een rij boerderijen, waar kippen, geiten, ganzen, varkens, katten en ezel Koen vrij rondscharrelen. Oude fruitbomen herinneren aan de tijd dat hier nog fruit werd geteeld. Al had het recenter een minder idyllische bestemming en werden hier automaterialen opgeslagen. Eigenaresse Jana besloot het groene plekje twee jaar terug om te toveren tot een bijzondere vakantiebestemming en dat is haar zeker gelukt.

Via een houten brug komen we met onze dreumes op het veld van Villa Vagebond. Er staan fruitbomen en picknicktafels, we zien diertjes rondscharrelen en er hangen gezellige lampjes. Daartussen staan vier unieke slaapplekken: een langgerekte pipowagen, een enorme tipi en twee grote wijnvaten! De pipowagen heeft eigen sanitair, maar de tipi en wijnvaten zijn luxe glamping met gedeelde wc’s en douches in een aparte wagen.

Of gaan we niet nog liever in het buitenbad? Of nog beter: de hout gestookte hottub? Omdat Jana niet houdt van allemaal extra’s moeten bijboeken op vakantie, zijn alle voorzieningen zoals de barbecues, vuurplaats en hottub gewoon bij het verblijf inbegrepen.

Villa Vagebond glamping Betuwe

Slapen in een wijnton

Tijdens onze minivakantie in de Betuwe slapen we in twee van de slaapplekken van Villa Vagebond. We beginnen onze vakantie in pipowagen Ome Jan, de meest luxe van de accommodaties. De pipowagen heeft een houtkachel, keuken en ruime badkamer met regendouche. Alles is hip en kleurrijk ingericht met bijzondere details, zoals de retro meubels en de met tapijten bedekte muren en plafond van de slaapkamer! Als een van ons door de pipowagen loopt, voelen we de wagen een beetje mee schudden. Maar tot onze verbazing ook als we allemaal stilzitten. Het blijkt dat ezel Koen zich graag tegen de pipowagen schuurt en ons dan lekker mee laat deinen. We lachten ons rot, als we dit ontdekken!

Na twee nachten verhuizen we door naar het Winey House, een slaapplek in een wijnton. In een enorme wijnton bouwen we een slaapbank om tot een tweepersoonsbed van 1,40 meter. Dat is wat krap met een dreumes tussen ons in, maar het is dan ook een beetje kamperen. Aan de muur hangt een kist met servies, want buiten heb je een eigen kookplek. De fijnste plek vinden wij het terrasje, overdekt met tentdoek. Er staan luie stoelen en twee kleinere wijntonnen. In de een zit een koelkastje verstopt en de ander heeft een skottelbraai om te koken. Het wijnhuisje heeft geen eigen sanitair. Daarvoor moet je zijn in een aparte wagen met wc’s en douches, die je deelt met de andere glampinggasten.

Villa Vagebond nodigt uit om vooral lekker buiten te zijn. Terwijl we daar heerlijk in het zonnetje genieten, komen er regelmatig boerderijdieren voorbij om geaaid te worden of te kijken of er wat te eten valt. Onze dreumes vindt het geweldig en zoekt de hele dag door de diertjes op. De geitjes zijn favoriet, al vindt ze ezel Koen ook wel erg interessant – en eng tegelijk. Het is tussendoor wel heel goed opletten met een kleintje, want de sloten zijn niet afgezet en de kippen verspreiden best wat vieze poepjes over het terrein.

Een website heeft Villa Vagebond (nog) niet, maar je kan de slaapplekken via Natuurhuisje boeken. De glamping in de Betuwe is alleen in de zomermaanden geopend.

Bijzonder overnachten Betuwe bij Villa Vagebond

De Betuwe verkennen

We gebruiken onze dagen bij Villa Vagebond om de Betuwe te verkennen. Op nog geen 500 meter van het terrein vind je het Waalstrand, al wordt afgeraden om daar te zwemmen vanwege de sterke stroming van de Waal. Andere leuke uitjes niet ver van Villa Vagebond zijn Theetuin River Lounge voor high tea of koffie met taart, een bezoek aan het historische stadje Buren en het prachtige landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt voor wandelen en pannenkoeken.

Als je van forten en kastelen houdt, dan zit je in de Betuwe ook meer dan goed. Een deel van de Hollandse Waterlinie loopt door de Betuwe. We bezochten Fort Everdingen, het GeoFort en Fort Asperen al eens eerder, zoals tijdens het rijden van de toeristische Lek en Lingeroute. Het is absoluut een aanrader om minstens een van de forten te bekijken. In Fort Everdingen zit een bierbrouwerij met proeflokaal. Ook is er een camping en worden er historische rondleidingen door het fort gegeven. Fort Asperen is een soort kunstwerk. Het fort is opgebouwd met een open, ronde ruimte in het midden, waar nu een koepel op is gebouwd. De groenblauwe leien van die koepel komen uit glasstad Leerdam en hebben tekeningen van kinderen. Het GeoFort is een aanrader met kinderen die dol zullen zijn op de interactieve spellen in de tentoonstelling. Er worden ook historische rondleidingen gegeven.

Bezoek je liever een kasteel? Op een half uur rijden van Villa Vagebond kan je Kasteel Hernen en kasteelruïne Batenburg bezoeken. Ze zijn het eindpunt – of startpunt – van de toeristische Holland-Amerika Route die vanaf het plaatsje Amerika in Limburg naar deze kastelen leidt. Kasteel Hernen is een Middeleeuwse burcht die meerdere dagen per week open is voor bezoekers. Ook zijn er twee wandelroutes rondom het kasteel uitgezet. Batenburg is een indrukwekkende kasteelruïne, omringd door een slotgracht. Het oude kasteelterrein is een aantal keer per maand geopend voor bezoekers, dus je doet er goed aan om dit vooraf online te checken.

Doorgezaagde bunker Betuwe

Origineel overnachten bij Villa Vagebond

Hoewel we maar een aantal nachten in de pipowagen en de wijnton slapen, voelt onze tijd bij Villa Vagebond aan als een minivakantie. Dat is natuurlijk omdat er veel in de omgeving te zien en doen is. Maar ook het terrein zelf draagt daaraan bij. Het is een heerlijke kruising tussen een camping en boerderij met zitjes in het gras, rondscharrelende dieren, fruitbomen en een hottub. Overnachten bij Villa Vagebond is een beleving op zich en een aanrader als je in de zomermaanden de Betuwe bezoekt!

Villa Vagebond

bijzonder overnachten in de Betuwe

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: