Nederland

De Holland-Amerika Route: maak een roadtrip door Noord-Limburg

De Holland-Amerika Route is een knipoog naar de historische Holland-Amerikalijn vanaf de Rotterdamse haven naar de Verenigde Staten. Zo ver gaat deze route natuurlijk niet, al moeten we wel de zuidelijkste provincie van Nederland opzoeken. De route voert je door Noord-Limburg en combineert zowel natuur als cultuur. Trek minstens een dag uit voor jouw roadtrip, want de Holland-Amerika Route voert je langs pareltjes in Noord-Limburg waar je zeker even de tijd voor wilt nemen.

Over de autoroute

Deze roadtrip begint in het Limburgse plaatsje America en volgt vervolgens de Maas 150 kilometer lang naar Gelderland. De rivier is daarmee de Nederlandse versie van de Route 66.

Een van de highlights langs de route is Nationaal Park De Maasduinen, waar je je op de zandvlaktes met een beetje fantasie in de Amerikaanse woestijnen waant. Door het pad ligt een wandelnetwerk van wel 200 kilometer, dus je raadt vast wel hoe je De Maasduinen het beste kan verkennen. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet die verschillen in lengte en dus in intensiteit. Op de officiële website van De Maasduinen vind je de exacte routes.

De route eindigt in Gelderland bij de kasteelruïne Batenburg en kasteel Hernen. Kasteel Hernen is een Middeleeuwse burcht die meerdere dagen per week open is voor bezoekers. Ook als het kasteel niet geopend is, is het de moeite waard om hier een stop in te lassen. Er zijn twee wandelroutes rondom het kasteel uitgezet – van twee uur en van vier uur – die je op de website van het kasteel kan opzoeken.

Batenburg is een van de oudste kastelen van Gelderland. Op een steen bij de ruïne is gevonden dat het kasteel al in 327 zou zijn gebouwd en wel op de resten van een Romeinse tempel. Het is onbekend of dat waar is, maar een mooi verhaal is het zeker. Als je graag meer wilt weten over de achtergrond van deze mooie ruïne kan je een rondleiding van een gids boeken. Check van tevoren goed wanneer, want deze rondleidingen worden niet heel vaak georganiseerd.

Praktische informatie

  • Start: America in Limburg
  • Einde: kasteel Batenburg in Gelderland
  • Lengte: 150 kilometer
  • Download route

De Holland-Amerika Route op de kaart

Nederlandse roadtrip Limburg De Holland-Amerikaroute